• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NANTHEIBrož. Od spon doby bronzové po současný šperk
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    vyhradila jsem si právo čas od času uvádět rovněž historický a kulturně antropologický kontext, takže vlasová hadí brož naposled, tentokrát z hlediska symboliky.
    uvítám, když mě MADIETTA doplní, neb je to pro potřeby sociálních sítí velmi stručné :)

vlasový had naposled. obvykle se jednomu kusu nevěnuju tak dlouho, ale kombinace typu šperku, silné symboliky a velikonoc, no prostě jsou letos serpentí.

hada jako symbol nebo ztělesnění božstva či principu najdeme v kulturách po celém světě, od Mezoameriky po Austrálii. nejsnáz se nám vybaví egyptský Apofis, nágové v hinduismu nebo Lokiho syn Jörmungandr, v našem kulturním kontextu pak had starozákonní.
    tohle stvoření s sebou nese nespočet významů, nejčastěji však vyjadřuje dualitu (dobro × zlo, život × smrt, řád × chaos); cyklickou podstatu, transformaci, znovuzrození, a také plodnost a léčení.
    v 19. století se vrátil na výsluní jako jeden z nejčastějších prvků ve šperku, a to nejprve vzhledem k historizujícím tendencím a zájmu o vše exotické, opravdový boom ale nastal poté, co princ Albert věnoval Viktorii zásnubní hadí prsten. o nový symbol nehynoucí lásky tak bylo postaráno.

had obtáčející šíp by pak měl naznačovat, že ta věčná láska jde správným, vědomým směrem, a takové šperky byly populárními milostnými dárky.

brož je vyrobená z 10k, částečně postříbřeného zlata a blond vlasů. očička jsou pravděpodobně z českých granátů, v korunce je granát jiného typu. časově se pohybujeme ve 2. čtvrtině 19. století.

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    MADIETTA: tzv. vlasový šperk byl v 19. století nesmírně populární. ozdoby s lidskými vlasy sice známe už od 16. století, šlo ale o scény sestavované z kousíčků vlasů v prstenech a brožích nebo jednotlivé pramínky.

složitě splétané vzory se objevují až od nějakých 20. let 19. století, a šlo buď o šperky smuteční (použití vlasů zesnulého) nebo sentimentální (dary z lásky / pro přátele z vlastních vlasů nebo "mateřské" šperky s dětskými vlásky). vlasový šperk vyráběly specializované dílny - parukáři nebo pletařky, už v této době ale vznikaly tištěné návody, podle kterých pletly dívky vlasy doma. to se v druhé polovině století stalo populární ruční prací podobně jako např. vyšívání.

na fotce je moje brož s obrázkem náramku z Čech 20.-40. let 19. století z knihy Aleny Křížové Šperk od antiky po současnost. podobnost je rozhodně nenáhodná, je tedy možné, že je brož místní.

MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    NANTHEI: wow, tak to je fakt boží curio. :) O hadí symbolice leccos vím, ale na zajímavosti o vlasových špercích se těším!
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    pro mnoho z vás to bude asi trochu šílený, ale já jsem do svý sbírky broží získala asi vůbec nejhustší věc, která se navíc na českém trhu prakticky nevyskytuje - viktoriánský vlasový šperk. brož ve tvaru hada obtáčejícího šíp je vyrobená z lidských vlasů a nízkoryzostního zlata. o vlasovým šperku a symbolu hada v 19. století ještě něco napíšu, ale teď se chci věnovat tomu, proč si máme pořizovat nový věci na velikonoce :)

určitě to o (ne)pokakání beránkem znáte.
    já jsem si kvůli tomu pořídila tady hada, vy to do zítra třeba stihnete. souvisí to totiž s tím, že na Vzkříšení se měl do kostela nosit sváteční a čistý, ale ideálně (aspoň zčásti) nový oděv. beránek jakožto symbol pro Ježíše Krista (Agnus Dei) a také beránek v kontextu židovského svátku Pesach je evidentní :)

DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    ULO: to je ale velmi povedený Bullion! ❤️
    ULO
    ULO --- ---
    Koupili jsme dneska broz pro strou mamu v etnogrfickem muzeu, asi Anansi.
    _
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Vintage od Emanuela Ungara (ne není moje, ale pěkná je)

MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Ulovila jsem Hokusai vlnku :-)

DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    GENEVIEVE: mám skvělou zlatnici v Rosicích, se zákazníkem vše probere, navrhne, navrhne cenu.. má úžasný cit...
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUSINDA: ke každému šperku dává fotodokumentaci, jak šperk vznikal.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    GENEVIEVE: spolužák šperky předělává dle.pozadavku a návrhu zákazníka.

https://m.facebook.com/MartinSevr/
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    GENEVIEVE: nikdo ti nemůže říct, kolik tak tohle stojí, když ten šperk nevidí :)
    rozhoduje množství materiálu a množství práce, jestli se dá použít zasazení toho kamene tak jak je nebo se to musí celý předělat.

a nejsi ty v Brně? zlatníka odkud hledáš?
    naše zlatnice v obchodě by mohla přijmout takovou zakázku, ale určitě nebude "levná".
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    GENEVIEVE: Nevím, jestli to je to, co bys mohla hledat, ale tohle je naše známá z Kolína, která je moc šikovná, dá se s ní dobře domluvit a v naší rodině už dělala x věcí (mnou vymyšlené stříbrné náušnice, mámě šperky s říčními perlami, ségře snubní prsteny)
    Zlatnice Bára | Fler.cz
    https://www.fler.cz/zlatnice-bara
    Věřím, že bys u ní nemusela nechat majlant.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    přemýšlím nad tím, že jsem dostala v rámci pozůstalosti po manželově babičce její šperky. Nádherný naušnice a prsten s obřím ametystem. Jenže prsten stoprocentně neunosím, takže přemýšlím nad tím, že bych si nechala ten prsten předělat na brož. Ale teď u koho... zatím je to hodně ve fázi přemýšlení, nemá to finanční pioritu... ale tušíte nějakou zajímavou zlatnici a kolik tak tohle stojí?
    ORTWORKA
    ORTWORKA --- ---
    ACIDQA: Napadají mě brože od Imh, co prodává na fleru.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ACIDQA: jehlice s černou nebo bílou perlou od Ely Chroust
    Brož - špendlík s bílou perlou pozlacený – THE DESIGN
    https://thedesign.cz/produkt/broz-spendlik-s-bilou-perlou-pozlaceny/

brož Hvězdný les od Janji Prokić
    Brož hvězdný les - Janja Prokić
    https://janjaprokic.com/produkt/broz-hvezdny-les/?attribute_pa_material=stribro

a třeba tahle od Kudláčkový se mi líbí svým moderním minimalismem, ale ta je zlatá ;)
    Zlatá brož s perlou
    https://www.jk.cz/zlata-broz-s-perlou/
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    NANTHEI: tyhle znam, no… a ty, co stoji raketu? Mrknu…
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RANDOM_NIGHT: Bych řekl, toho člověka děláš líp než většina lidí:)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ACIDQA: porcelánový brože třeba Studio Malíská https://www.originalniporcelan.cz/broze/
    nebo Stehlík Design, ale to spíš asi obojí znáš https://www.stehlikdesign.cz/broze/

s perličkou nevim. buď jsou starožitný a drahý, nebo takový ty ELeGaNTnÍ, případně (pardon) prostě přepíčený.
    na moderní brož s perlou, která nestojí raketu, jsem nenarazila.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Nemate tip na neco zajimavyho s perlickou? Pripadne neco s fialkou nebo porcelanovyho.

Do 3 tisic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam