• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARLOSKStezka Českem
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    KARLOSK: Já šla z minulý víkend z Velenic do Hojné Vody jsme si mohli na té Kraví hoře předat štafetu :-) Ta voda je všude tragedie, ale tenhle víkend jsem se motala mezi Blatnou a Čimelicema a to je už slušná poušť vyprahlá - tam už to křupe pod nohama...
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Nové Hrady - Rybník

Další kousek mapy propojen.

Sedám na vlak s porcí tří bramboráků z Libeře. Na chlebíčky už bylo vedro.
    Překvapivě rychlá cesta. Za tři hodinky se už ocitám v Nových Hradech na náměstí.
    Seběhnu do údolí, kde shledávám katastrofální stav potoka Stropnice. Tam kde jsem před měsícem chladil pivo je sucho.
    Dávám jednu Plzeň na Hamerském mlýnu a mažu směr Horní Stropnice skrz krásné Terčino údolí.
    Ve Stropnici nakupuju zásoby a s plným batohem hovadin začínám stoupat směr Dobrá voda.
    Leje ze mě jak hovado, ale nahoře mě čeká hospůdka, takže do toho šlapu tempem jak z kopce.
    Půl šestý, dám si pohodový tři píva. Nikam nespěchám. Teda nikam se mě nechce. Nahoru to mám na 1,8 km 300 výškových.
    Debilní kopec! Batoh plný piv, igelitka s vodou na vaření a na další den. Psycho :D
    Kraví hora mě ale odmění fajnovým přístřeškem a rozhlednou, kde proběhne fajn západ slunce.
    Vůbec se mě nechce spát, takže hudba do sluchátek a pivka. Spát jdu až v deset.

Druhý den ráno lezu ze spacáku v půl šesté. Kafe a výstup na rozhlednu byl dobrý nápad.
    Snídaně a hurá do Pohorské Vsi, kde je Obchůde!ek. Má jen do desíti, takže do toho šlapu. Po cestě potkávám v Černém údolí samoobslužnou lednici.
    Název obchůdku Obchůde!ek pochopí člověk hned jak vleze dovnitř. Paní majitelka má jistě zálibu v punku. Na zdi jsou trička skupiny E!E. Paráda :)
    Kupuju dva lahváče, který ve stínu polknu.
    Žaludek si říká o jídlo. Chlastat jen nelze i když by to bylo fajn :D
    Takže mažu směr Baronův most.
    Příště až budu plánovat trasu, budu se dívat i na letecké mapy, jestli tam nějaká cesta fakt vede.
    Asi bývalá lesácká cesta po těžbě zarostlá vysokou trávou určitě plnou klíšťat :) Taková ta tráva, kterou se plazí hadi :D
    Každopádně se na mě nic nepřisálo, takže úspěšně klesám k restauraci Baronův most.
    Konec signálu!
    Perfektní hospůdka s pivkem Kamenice nad Lipou. Dávám uzemňovací smažák a tři dvanáctky na vytrávení. Odsud už není pokrytí žádného operátora a nebo tak slabé, že je to sotva na uskutečnění hovoru.
    Po vytrávení už šlapu na spánek. 5 km do Pohoří na Šumavě, které se Šumavou nemá nic společného, jen název. Dva kiláky před vesnicí vedle mě staví auto a paní směřující do Lince mě nabízí přiblížení.
    Vůle slabá, nechci urazit, sedám do auta. Rychlý pokec a pomazlení dvou spolucestujících pudlů. Trocha té socializace přijde vhod.
    Pohoří na Šumavě. Pár domů a kostel, kterému v roce 1999 spadla střecha. Je tu naštěstí pitná voda a naneštěstí uzamčené záchody, protože prý lidi neumí do těch suchých záchodů srát. Takže je nasráno všude okolo.
    Najdu si tedy místo bez hoven a rozkládám spaní. Sezobu ještě nějaký insta-žrádlo, mrknu na pár dílů staženého seriálu a jdu spát.

Třetí den vstávám už před pátou abych stihl někam rozumně dojít než začne být hnusný vedro.
    Ráno krásných 10°C. Už se těším až bude 10°C celý den.
    Šlape se krásně, převážně rovinka a z kopce. Po cca 8km potkávám lesní bar. V korýtku nějaké limo a pivo. Kupuju jedno limo na cestu.
    Konečně se mě taky dostává trocha signálu.
    Vypínám vnímání bolesti nohou a přes Janovu ves mažu do Dolního Dvořiště. Ubývá lesů a začíná to pálit. Za hodinu vylítne teplota o 15°C. Ale je tu krásně.
    Ve Dvořišti večerka! Takže pivo za odměnu a přesun na vlak. Mám toho zase dost.

Ale super. Novohradský hory jsou takovou demoverzí Šumavy. Není tu moc lidí. I na kole to tu musí být fajn.
    Takže v září už na plnou verzi Šumavy.

SAKALICEK
    SAKALICEK --- ---
    Cauves Karlosku, pomuzes mi pls dohledat report na č. Švýcarsko/luzicke h. ? Minule byl tvůj nápad s nádržkou v jedlový k nezaplacení. Nejsevernější bod už mám odškrtnuto.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    MARASAN: To jsem byl na Slovensku. To je jiná planeta.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KARLOSK: a proc teda nosis sprej na medvedy?
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Já se bojím těch definovatelných. Vlastně se v lese bojím jen jedné věci. Člověka.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: ja se bojim nedefinovatelnych veci, takze je to takovy slozitejsi :D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Je to tam v pohodě. Samá rovinka. Já tam spal za brutální bouřky a nebál jsem se :))
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: pekne misto, ja tam byla za deste a pres den. Mam v planu tam mozna prespat, pokud se nekdy odhodlam na to samospani, ale zatim to nevypada :D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Přímo od Maria Rast am Stein. Je to nad Vyšším Brodem.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: paradni fotky a diky za pohled. odkud jsi fotil tu mlhu valejici se v udolich?
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Pohled nesmí chybět :)

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Rybník - Horní Planá.

Přeskakuju Novohradské hory, tam až příští týden.

Sedám do vlaku se zavedenou tradicí v podobě Libeřských chlebíčků ke snídani.
    Dneska přímákem až do cíle, kterým je Rybník v Jižních Čechách..

Odtud si šlapu do Horního Dvořiště. Pokoupím vodu, pivko a hurá ještě více na jih.
    Dusno jak prase a ze mě leje jak hovado. Míjím krásné louky plné kraviček a zaniklých vísek.
    Celkem po deseti kilometrech přicházím k Nejjižnějšímu bodu České republiky. Takže oslavně otevírám pivko. Krajní body republiky mám teda všechny.
    Po pivku, a neustálém odhánění dotěrných vos se přesouvám lesem směr obec Studánky.
    Vítejte na Šumavě.
    Obec Studánky je taková ta klasická příhraniční obec kde kvete nehtová turistika. Asi 5 beauty center a všechny obsazený rakušákama.
    Sádrový trpaslíci a gigantická krmítka už asi nefrčí.
    Takže dávám alespoň dvě pivka v místní restauraci. Dobrej Budvar, nepříjemná mladá servírka. Přiště budu asi mluvit německy.
    Dneska zlehka, vstával jsem ve čtyři a chci ještě vidět Vyšší Brod. Takže přesun busem.
    Pěkné městečko s centrálním parčíkem a hromadou stínu. Pokoupím v íčku magnetky, ve večerce gumídky a pivko a zevluju u místní fontány. Hážu tam dvacku, že chci aby zapršelo.
    Dokoupím ještě hromadu vody a hurá do kopečka. 2km, 180m stoupání. Stále dusno jak prase.
    Na radaru sleduju, že se mě mé přání vyplní. Má přijít brutální slejvák.
    Na kopečku u kaple Maria Rast am Stein zabavuju dvě lavičky a natahuji mezi ně plachtu. První bouřka mě sice trochu obejde, takže mám čas se navečeřet, dát pivko a kochat se okolím.
    Cca po osmé přijde absolutní randál. Bouřka jak hovado, blesky, poryvy větru, šílenej slejvák. Ale mě je to nějak jedno. Jsem rád za každou vodu co jde do krajiny.
    Bubnování deště do plachty mě uspí jak mimino.

Ráno se budím kolem páté jak mám ve zvyku. Včerejší slejvák se začíná odpařovat z okolních kopců a vylézá sluníčko. Je velice příjemných 15°C
    Takže rychlý kafe, tuňák, zabalit a hurá šlapat než začne být zase vedro a dusno.
    První cílem bude vyhlídka Vyklestilka. Zajímavá adrenalinová vyhlídka na kterou se člověk musí vydrápat. Ve skalách je pár želez a oka ve kterých asi býval řetěz. Ten není, takže hezky pěkně opatrně nahoru.
    Nahoru to jde vždy lépe než dolů. Člověk musí dávat pozor kam šlape.
    Kolem Krásných Polí a bývalých Kapliček se začíná plně projevovat klasická šumavská příroda se svými loukami a solitérními stromy.
    Odtud je to jen už kousek do Přední Výtoně.
    Plzeň a zelňačka mě zase staví na nohy a mažu směr Jednota. Mám hromadu času, takže se jdu socializovat k místní jednotě. Pokecám tam s místňákem, kterej není žádnej dezo blbec u dvou pivek a jdu se drápat do dalšího kopce.
    Tentokrát na nejvýše položený hrad Vítkův hrádek. 300m na 7km je dá se říct pohodička, ale stejnak občas funim. :)
    Jsou čtyři odpoledne, říkám, mrknu prvně na hrad a pak do kiosku na nějakou smaženou prasárnu.
    Hrad má moc pěkný výhled na Lipno a okolní krajinu. Při dobrém počasí je vidět až na Alpy. Já měl bohužel smůlu.
    Každopádně kiosek mě zavřeli před nosem. Stačil jsem koupit alespoň nějaké pivo v plechu a doplnit vodu.
    Takže mexický guláš s rýží od Food Force. Překvapivě slušná chuť. Jsem rád že jsem ho přibalil.
    Celé okolí se vylidňuje a já se rozhoduji, že dneska budu spát za hřbitovní zdí místního kostelíka.
    Po rozbalení spacáku si uvědomuji, že se vlastně dříve také pohřbívalo za zeď. Zvláště nepokřtěné děti, kurvy, zloději a jiní kteří se nelíbili církvi. Tak snad jsem někomu nespal na kostech.

Ráno zjišťuju, že mě dochází voda. Takže pokud nepoteče studánka, budu muset jít zpět směr Přední Výtoň a domu.
    Naštěstí vody bylo habaděj. Takže jsem si ještě uvařil nějakou blbost v prášku, dal druhý kafe a vesele si to šlapal dolů k Lipnu.
    V okolí bývalé obce Pestřice je nádherná příroda, kroutící se stejnojmený potok a tradiční šumavské louky opět obsazeny kravičkami. Kráva je můj oblíbený člověk.
    Odsud je to už jen pár kilometrů do Bližší lhoty, kde mě čeká přívoz do Horní Plané.
    Další pěkné městečko ale tady už je to více turistické a ne tak klidné jak ve Vyšším Brodě. Dokupuji magnetky, pivka do vlaku a přes České Budějovice se vracím do Prahy.

Pohodových 64,57km, nikdo mě nenasral, všichni byli v pohodě, příroda tradičně nádherná.

KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: ja tu vetsi vlastne poslala jen jednou, nejak jsem zvykla na standart... jak si priste vzpomenu, zkusim zas prejit na ty velke :)

mas je fakt krasny, diky za sdileni
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: posílám zásadně ty velké za 45,- jediná věc co na české poště funguje. Mě se za poslední tři roky neztratil ani jeden. :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: to je nadreha, to jsou ty standartni nebo posilas vetsi? ja je obcas posilam dedeckovi ty pohlednice online, to je skvelej vynalez, ackoli me z 20 poslanych pohlednich asi 3 neprisli, ale je fakt, ze to je tak rok 2016 co se ztraceli a nedorazili nikdy do cile... ted uz je posilam min, ale chodi lip.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Deník nevedu. Dávám to sem, fotky i na Bluesky. Mámě posílám pohledy skrz pohledniceonline.cz

KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: vedes si nejaky denik i doma v pc nebo to mas jen tady na nyxu? nechavas to treba nekdy tisknout blizkym?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: jj, myslim, ze i areal byl zavrenej ale uplne si to nevybavuju. nicmene super, zes to vyfotil, slintala sem nad tim v mape :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam