• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARLOSKStezka Českem
    Stezka Českem, to není jen severní a jižní trasa.

Pro stezkaře a stezkařky co jdou stezku nebo se jít chystají. :)
    Neřešíme jen severní a jižní část ale i stezku napříč, stezku sever x jih, Českomoravskou stezku a Stezku Slezkem.
    Rady a tipy ohledně ubytování, míst pro přespání, kde se najíst nebo místům, kterým je lepší se vyhnout.
    rozbalit záhlaví
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Třeba tady tuhle etapu jsem udělal 300 fotek a je z toho 17 fotek... Asi bych vytáhnul dvacet celkem, ale já už necvakám a snažím se fotit technicky... Kontroluješ si v hledáčku poměr země/nebe, kompozici, pořešíš si kompenzaci expozice, clonu, iso a pak ti stačí jen tři cvaky... Pro jistotu :))
    Třeba na tu fotku vodopádu z pohledu očí z alba bych dříve bral stativ, dneska díky luxusní stabilizaci můžeš fotit z ruky.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: kolik tak za ten vikend udelas fotek? a vyber pak mas uplne ultra top? nebo spis uz fotis jen "top" a moc jich nemas?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: krasny! :) hlavne ta voda
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KARLOSK:
    Proč jsem nedal odkaz na všechny fota? Netuším...
    Zdislava - Tanvald | Zonerama.com
    https://eu.zonerama.com/Karlosz/Album/13243361
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: bez tech bych neusnula ani vlete, moje nohy kostka ledu kdykoli :D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Plánuju do fest mrazů pořídit péřové boty. :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: ja su zvykla, ze ke komfortu musim pridat +5 st aby to byl spodni komfort pro me. Ale zajimal by me ten pohodlnej strih. Budu si ho muset vyzkouset nekde.

Ja jak se zastavim, tak okamzite vymrznu jak rampouch, z nohou kusy ledu, zahrat se je problem, ja topim jen kdyz se hybu :D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Jako udává se komfort pro ženy a limit pro muže. Pak záleží jak je člověk otužilej a přidat si nebo ubrat. Já jsem se i v tom mrazu musel rozepínat a větrat.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: mozna si ho budu muset jit nekde vyzkouset. kofort -5 (tedy pro me kolem 0) zni docela dobre.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: slysela sem, ze sou dobry.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Patizon D590
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: co mas za perak
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Zdislava - Tanvald 62km

Den 1.
    Startuju ve Zdislavě a pokračuju Kryštofovým údolím k Transbordéru. Kdybych už dál nemusel, vozím se tam a zpět celý den.🤣
    Chrastava - klidné a čisté městečko. Vytvářím zásoby piva a jdu směr vodní nádrž Mlýnice a odtud neznačenou cestou na Oldřichovský špičák.
    Krásnej výhled na Liberec s Ještědem v pozadí.
    🤩Hausmanka u Kozy. 🤩 Hodně zajímavej prostor. Doplňuji cukry, které jsou obsaženy v pivu a jdu se uvelebit do přístřešku přes silnici.
    Přístřešek je ale obsazen dvěma týpky. Tak pokecáme, dáme kafe, něco k jídlu a jde se chrápat.
    V noci kosa, teplota klesla pod 0°C, ale mám nový peří, takže bylo spíše vedro.

Den 2.
    Ráno vstávačka tradičně s ptákama.
    Čaj, hrst gumovejch medvídků a jde se na Hřebínek pro zelňačku.
    Přicházím ovšem brzy, protože já idiot držim tempo i do kopce a pak se divim proč nemůžu dejchat 😂
    No co, je tu samoobslužný box. Dávám ranní Plzeň ve skle a čekám.
    Mezitím mě docházejí spolunocležníci z Oldřichovského sedla.
    Zelňačka v topu!
    Pokračujeme společně přes Ptačí kupy a Holubník. Luxusní výhledy a krásná hřebenová cesta.
    Na Bílé smrti se loučíme a já pokračuji na Knejpu.
    Tady tradičně mega lidí, ale je to důležitá křižovatka, dávám tedy jednoho Konráda a jdu.
    Do občerstvení bych doporučil k pánovi nějakou výpomoc. Fronta jak na banány...
    Teď už jen doplnit vodu ve studánce Kyselá voda a hurá na Protrženou, kde si dávám výbornou čočkovku a pivko ze zdi
    Čekám až se to tu vylidní abych si mohl rozestlat.
    Přichází velice energická usměvavá paní, jestli může také přenocovat, jde už stezku nějaký ten den v kuse...
    Baví mě jak chodí stezku lidi různé věkové kategorie.
    No doposavaď vše v cajku.
    Ve 22.30 přijde skupinka lidí, zjišťující, že už v útulně někdo spí.
    Přesto jim nedělá problém dělat další půlhodinu bordel.

Pro ty co jdou někam dále je spánek důležitým elementem ke zdárnému pokračování.
    Díky, že se mě ho nedostalo.

Den 3.
    Vstávám v půl šestý.
    Snažím se být sakra ohleduplný, balím se potichu.
    Venku dávám čaj, a nějakej instantní bordel a vydávám se okolo Souše směr Tanvald.
    Vodopády Černé Desné jsou krásné. Ale to jsou v Jizerkách všechny.

Tanvald. Čekám na vlak domů...

Tak zase příště a už s vědomím, že chrápat budu raději na divoko kdekoliv hlavně daleko od lidí.
    Se raději nechám sežrat mravencema než jít další km nevyspalej...

NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    KRISKA: takovou zkusenost nemam. myslel jsem to tak, ze to ze vznikla via Czechia/ stezka českem spoustu lidí co by je to původně ani nenapado motivovalo k tomu vyrazit na vandr. A jestli se nekde vychýlí z ofiko varianty? Hike your own hike :)

Me by třeba nebavilo jit stezku takto po částech o vikendech, (uz jen kvuli doprave) libilo by se mi aspoň pulku třeba dát v kuse, ale je mi jedno jestli to ma někdo jinak.
    S elitářstvím o kterém píšeš jsem se nesetkal. V dnešní době kdy v outdoor komunitě frčí dálkové treky a každý druhý napsal knížku o tom jak přešel PCT je to takové úsměvné, no :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    NOISEGATE: ale to samozrejme mohli i bez existence stezky.

Spis me asi jen zajima, proc nekdo rika ze jde stezku kdyz ji nejde, jak tomu rika samozreje fuk je.

Ale na druhou stranu to fuk neni, protoze pred lety clovek s krosnou kdyz vzbudil zajem, tak stylem "kam jdes, co za vybavu, kudy, na jak dlouho" a dneska je otazka "jdes stezku"? a kdyz je odpoved "ne", tak najednou totalni nezajem od okoli. Jak kdyby se svet turistu s krosnou najednou rozdelil na ty co jdou stezku - je duvod se o ne zajimat, a ty co nejdou stezku - neni duvod se o ne zajimat :D

vsimla sem si tohoto fenonemu vlastne od vzniku stezky, ze "stezkare" vlastne nezajima souputnik, se kterym se miji, kdyz taky neni stezkar :D

takze casto chci zavest hovor treba na trasu, na vybavu ale jak nejdu stezku, tak se se mnou stezkari nechtej bavit a jejich usmev a zajem okamzite opada :D (ale ne vzdy, cest vyjimkam)
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    KRISKA: spoustu lidí to prostě jen motivuje obejít republiku, za mě ok. To pohraničí tady máme z drtivý většiny nádherný. Jestli tomu někdo říká Stezka nebo ne je fuk
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: ja vim ze ne, spis mi porad unika, proc clovek "jde stezku" kdyz ji nedrzi presne? nebo proc rika, ze jde stezku, kdyz ji nedrzi presne a teda ji nejde?

ja useky stezky ceskem sla vlastne 2x... jednou s holkou, ktera ji sla, ale nedrzela ji zcela ale rikala tomu tak, tak sem tomu tak taky rikala a podruhe s jinou, ktera ji drzela 100% vpodstate az ne jednu kratkou vyjimku... zatimco ja si trasy planuju zcela podle znaceni a kdyz nahodou je kus znaceni i soucast stezky, tak to pro me stezka neni, protoze ja ji primarne nejdu a vpodstate me moc nezajima, jen obcas jdu s nekym, koho jo a pak je to v jeho rezii.

tak spis takova recnicka otazka, abych zkusila pochopit, co lidi vede k tomu "jit stezku" a pritom ji "nejit" :D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: já to beru spíše jako takovej mustr. Někde se jí držím nekde kde je moc asfaltu si udělám alternativní trasu, když me na trase zajímá něco více tak si zajdu...
    To není zákonem dané ze se ji musíš držet :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: takze jakej ma presne smysl jit stezku a pritom si ji upravovat?

proc si potom neudelas uplne vlastni trasu sam?
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: já si tu stezku dost upravuju. Jizerky jsou ale dost asfaltový, to se ví
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam