• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOJZEERoblox
    VOY
    VOY --- ---
    PRDELOID: tak to asi není nic neobvyklého že lidi ve výchově dělají chyby. typicky to děláš poprvé maximálně podruhé a nejde se tomu vyhnout. následky nedohlednes.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    DAROS: jestli ona nebude chyba ve vychove
    DAROS
    DAROS --- ---
    Roblox je zlo.
    Ja jsme ho potkal diky pritelkyni. Jeji dcera ho mela dovoleny behem covidu. Kdyz jsem je potkal, byla nevyspala, nic ji nezajimalo.
    A to z duvodu ze nevahala vstat 1 hodinu rano a parit do 3-4 hodin rano, pak prestirat ze spi do 6 a parit dal... Plus vsechen cas po skole...
    Kazda jeji veta obsahovala Roblox.

Trvalo vice jak rok toto dostat pod kontrolu. Nejprve presvedcit maminku ze to takhle nejde. Zkusit nejake omezeni. Ukazat jak to zablokovat doma a tlacit zda by to nemohla zablokovat i u prarodicu... Po roce a rapidne zhorsenych studijnich vysledku se povedl prosadit zakaz i u nich.
    (No nemam vyhrano, o tom pozdeji)

To samotne nebylo dost, chtel jsem aby si normalne hrala a rozvijela. Tj jsem prinesl deskovky, stavebnice, napady na vylety a venkovni aktivity... No moc to nepomahalo, roblox tohle a tamto...

No asi nejvice pomohlo kdyz jsem nadefinoval novy vyznam slova Roblox = jit ven. Kazda jeji veta nas vyzivala k tomu abychom sli ven, abychom sli neco hrat, plavat ci tvorit. Ji to postupne doslo a zjistila ze Roblox ji prinasi problemy...

Od te doby pod ruznymi zamynkami to zkousi prolomit. Ze jeji kamoska pouziva jen tuhle platformu... Ze jeji bratranec je na tom... Ze ted je starsi a ze by na tom byla jen 1 hodinu denne, ze tam neni nic zajimaveho...

No ted bohuzel jak ma mobil (data si musi koupit sve z kapesneho) tak ji spoluzaci poradili nainstalovat VPN ... takze zase pari... doba ztravena roste... pomalu uz nektere dny jen tiktok vpn and roblox...
    VOY
    VOY --- ---
    CUKI: tak ale nějaký limity to určitě má, ne? nebo jo necháš to hrát celý víkend když na to přijde?
    CUKI
    CUKI --- ---
    HONCKA: Já se snažím dětem nic nezakazovat. Podle mě to nemá cenu. Ale raději si s ním projdu a vysvětlím principy, kde číhají skryté nástrahy. Zrovna roblox, hraje starší poměrně dost, stejně tak jako battlecats na mobilu. Radost z toho nemám, protože se mi vůbec nelíbí styl hraní her, kde je nutné u toho být dlouhodobě. Což je ve světě onlineu dost problém. Navíc zrovna tady fakt nevidím nějaký zajímavý nápad, který by ho nějak rozvíjel, ale co nadělám?

Co se týče násilí a drog a kdoví čeho. Toho se zrovna 2x nebojím Jako dítě jsem sám hrál i spoustu poměrně krvavých her a nemyslím, že by to na mě mělo nějaký negativní vliv. Jsem pacifista a nesnáším násilí. S přestávkami jsem sedmnáct let svého života věnoval boji proti násilí a válkám.

To že se najde nějakej Brejvik a spol u kterého se zjistí že takové hry hrál taky neznamená nutně implikaci, protože co si budeme takových lidí co hrajou takové hry je většina.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LOJZEE: deseti ani statisíce nenabízí za stovky až tisíce ano, pak záleží jak máš chytrý dítě, chytřejší je v mnohem větším ohrožení, že když zjistí, že má předmět za několik set euro a zjistí o kolik peněz by ho roblox připravil, když by ho chtěl prodat oficiální cestou, tak bude hledat neoficiální a to ho zavede úplně mimo safe prostředí
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    VOY: 10
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    VOY: ja myslim, ze mu to do jisty miry muzes vysvetlit docela dobre ty. jakou maji cenu penize a jak nanicovatej je robux a ingame itemy.. u spousty deti je treba problem, ze rodice nevi, o cem mluvi a ani nevi, ze maji dite poucit nebo pak zastavit, tady mas vyhodu.. a nerikam, aby si nikdy nic nekoupil nebo neco nedostal za odmenu, ale aby si to uvedomil.. nicmene to rikam ja, kterej utopil 100vky dolaru za skiny do cska - coz je uz total gambling, protoze tam je navic i vidina, ze padne jackpot v podobne skinu za desitky az sta tisice dolaru, coz roblox asi ani nenabizi..

taky jsem cetl nejake clanky, kde se zminovali sexualni predatori, ktere si nejake hry napriklad muzou usit i sobe na miru, ruzne sexualni hry atp, kterych se pak ucastni deti, ze kterych pak dotycni mami informace a fotky a vyhrozuji.. hry vznikaji asi v takovem tempu, ze to nelze okamzite moderovat a trva to udajne treba par hodin, nez je takova hra smazana.. ale to je problem celeho internetu, tady by taky mel deti nekdo poucit co nejvic vcas, ze se to muze dit a at se vzdy obrati na rodice/ucitelku, hned jak neco takoveho zacne

ja osobne vidim dalsi problem napriklad v tom, ze ty deti pak ani nechteji vyjit z te platformy jinam, protoze se ztotozni se svym avatarem a proste je to pro ne ultimatni zabava a nebavi je pak hrat treba za geralta nebo laru croft. a ja to uplne chapu, jsem dospelej, hral sem to par hodin, ale cejtim, ze je neco na tom, kdyz se objevis jako svuj vytunenej avatar pokazdy v jiny hre (zazitku).. ale proste ty deti se nevedomky smiřujou s nekvalitnima hrama, nekvalitni grafikou, zadnou hloubkou atp atp, proste z toho hracskeho hlediska se z toho vytrati ta kultura, ktera k tomu patri pro celou generaci
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    'Literally just child gambling': study urges swift regulation of Roblox's in-game spending
    https://www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2025/03/24/literally-just-child-gambling-study-urges-swift-regulation-of-roblox.html
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    kdo ma rad puzzle hry, doporucuju Roblox IQ Test a pevny nervy..
    VOY
    VOY --- ---
    GOSHEWAN: A aktualne je mu kolik?
    DWAY
    DWAY --- ---
    Starsi je 9
    DWAY
    DWAY --- ---
    VOY: od 6ti. Ale sestilety zatim neumi cist. Ta starsi, te musim zablokovat chat, protoze tam pry je dost loudilu.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Syn to hraje s kamosi ze tridy. Ma rad vlaky a dopravu obecne, takze neresim strilecky a podobne. Nejake Robuxy kdysi dostal, ale utraci je minimalne, protoze v tom nevidi tu pridanou hodnotu (nastesti : )
    Vic nez obsah her tedy spis resim to, ze si tam muze s kymkoli psat, ale to plati na internetu obecne. Nekde jsem tam nasel nejake nastaveni kde reknes, ze je mladistvy a pak by to melo byt nejak vic kontrolovane/safe, ale detaily neznam. Spis mu obcas mrknu pres rameno co si s kym pise, samozrejme mu o tom dopredu rikam. Myslim, ze nebezpeci internetu chape celkem dobre. Hraje to od cca 8mi let.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VOY: já tohle dětem naopak zabanoval úplně, ty hry jsou tam monetizovány dle stráveného času tj většina jede na první signální a nakupování předmětů je pure gambling, dokonce je jde nakupovat přes burzovní pokyny a spekulovat na růst / pokles. Jediná hra, kterou jsem dětem zakázal, žena synátorovi zákázala Schedule 1, že prodej drog je nezákonný a nenechala si vysvětlit, že zabíjení lidí taky a v ostatních hrách synátor vraždí ve velkým :D
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    VOY: ja si tam zadneho pay to win moc nevsiml zatim, ale casto jsou tam u ruznych her sikovne udelane moznosti zaskoupit si nejakou pridanou hodnotu k te hre, takze trosku je to asi tlaci.. placnu treba kreslo v lobyy, kam si muzes sednout, kdyz cekas na hru, ostatni tam pobihaji a ty si sedis v kresle.. jak moc to nekomu imponuje, to je asi ruzne.. u nejaky her si zas treba muzes zaplatit robuxy, aby z tebe byl pak admin
    VOY
    VOY --- ---
    No zajimalo by me prave napriklad jak moc to deti tlaci do toho, abych pak neresil nic jinyho nez nakup nejakych tech Robux. Obecne bych je nerad zvykal na experience typu pay to win nebo nakupovani nejakych z meho pohledu stupidnich skinu a dalsi digitalnich serepeticek.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VOY: jen bych byl ostrazitej u her typu pay-to-win
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VOY: znensi vetsi deti a nemely na rblxu problem. ja ho hravam takt, ale podle toho co trenduje. altualne Growing Garden mel o vikendu 20M uzivatelu
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    VOY: v jakem smyslu? pro ty developery zacinajici to urcite toxicke prostredi je, jak ukazalo to prvni video od fionora. na rduhou stranu to neni zadny slozity developing, ale take spis hra ve hre. pro hrace bych rekl, ze netoxicke, aspon co se tyce komunity, tak osobne jsem zatim nic nezpozoroval.. jako treba v csku nebo lolku.. navykovost, to je jina vec, ale to je obecne individualni problem pro kazde dite, jak se k tomu stavi (a jeho rodice) a kolik v tom travi casu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam