• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCIENVibe coding
    Diskuze věnovaná vibe codingu. Někdo ho nenávidí, jiní ho milují. Je to jen buzzword, nebo budeme za 10 let všichni vajbkódovat?

Cílem diskuze nebude flame, ale praktické rady a ukázky. V práci AI a obecně vibecoding pomalu začleňujeme do procesů, protože správné použití zdá se skutečně může určité flows dost zrychlit a usnadnit. Pokud se teda člověk nedostane do loopu.

Jak ho používáte vy?
    rozbalit záhlaví
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    QWWERTY: hah pekny, ja to nemyslel nikterak zle, jen jsem tim chtel naznacit, ze pristup k tvorbe neni nikterak originalni. Tohle je stejne jako bych vytvoril nejakou sdilenou mapu na google maps a hodil odkaz na nyx at si kazdej hodi pripinacek. Kdyz na to clovek klikne tak tam ma faboirky den za dnem, ale zadny celkovy prehled nebo nejake statisky. Zaroven to proste vypda blbe kdyz jsou faborky jen okolo holesovic a letny. Me by se libil pristup vic analyticky, ktery pracuje s verejnymi daty (asi nebudou nejaktualnejsi) ministerstev nebo zpravodajskzch portalu a buh vi co jeste, urcite bude vice moznych zdroju. To by mela byt za me pridana hodnota. #nazor
    ABAP
    ABAP --- ---
    Ani vibe, ani coding. Navrhuji lepší termín. Brainrot. Přikazování namísto programování.
    Uvnitř tam kód je a HW vibruje, tak to není úplná lež. Holt si "I shot the sheriff But I didn't shoot no deputy, oh no!" k tomu pustím sám .

Napadlo mne cvičení. Kdysi jsem si zkusil napsat složitý grafický vektorový editor se seskupovaním objektů,
    kopírováním i rozdělováním skupin, vrstvami, stovky až tisíce objektů na stránce, komplexní objekty, snowflake grafy, nekonečné undo/redo.
    Se znalostí objektového programování to překvapivě nebylo tak složité, jak se zprvu zdálo. Rozšiřování řešení vyplynulo tak nějak z principu samo.
    Procedurálně to lze zvládnout, jen od určité složitosti vyžaduje pokračování specifickou psychickou poruchu pro nebloudění v rekurzích.
    Domnívám se, že bez znalosti objektového programování by bylo zadání takového řešení pro generátor velmi obtížné i zadavatel by si složitě třídil myšlenky.
    Možná až natěží dost "best practices", tak na to bude celá šablona.

Mám pocit, že Firebase bude skvělá na rychlý prototyp pro někoho, kdo zná principy a ví co chce. Podporuje spíš lenost, než zvídavost.
    Extrémnější názor je, že je to založeno na derivátu ukradených dat a samo to při tvorbě krade nápady. R.Stallmana taky chápu a můžu. Jsem trochu luddita, ovšem GNU je snad přesný opak vibe codingu a dnes už bohužel krystalický masochismus.

Z principu nejspíš nebude fungovat přenos příkazů generátoru jinam, pouze zdroje. Jako nedeterministický stroj nesplňující požadavky na vědeckou metodu to nejspíš nemůže přesně následovat.
    Programování něčeho takového bude spíš připomínak kuchařku - vař maso dokud není měkké, přiměřeně osol, nech vystydnout. Pro můj technokratický mozek tvrdé sousto.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam