• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREAT_RChudoba - Jak ji přežít, jak s ní zatočit
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LACIF: pokuty za nevrácené knížky se ve velkých knihovnách vymáhají soudně. V těch menších na to nejsou prostředky.......no hodně bych si rozmyslela tam něco nevrátit. Pokud to předají exekutorovi, tak to naskace masivně. Nevztahovala se na tyhle nevrácené knížky milostivé léto?
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Což mě vedek úvaze, že znám plno lidí, co si odcizili knížky z knihovny, ale to se ideálně dělá tak, aby se o tom knihovna nedozvěděla.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    LACIF:Tyjo, normálně bych to někde medializoval, ať maj ostudu. Věci mají mít nějaký strop.
    LACIF
    LACIF --- ---
    LACIF: V roce 2014 jsem bydlel v Brně. Založil jsem si čtenářsky průkaz v MZK knihovně. Bylo mi kolem 25 a vypůjčil jsem si dvě knížky. Nějakou levičáckou filozofii a beletrii Konec punku v Helsinkách. Obojí mi přijde tak nějak vtipné vzhledem k dalším událostem. Z Brna jsem se narychlo stěhoval do Posázaví, kde jsem kalil celý léto a pak jsem se cca rok tak nějak toulal, než jsem založil rodinu, se kterou jsem se někdy kolem roku 2017 usadil v Říčanech, kde jsem si tedy po letech konečně zas udělal trvalý bydliště a začal žít tak nějak normálně.
    Z MZK mi od chvíle vytvoření čtenářského průkazu chodí pravidelně newslettery. Výzva, že dlužím nějakou knihu mi nepřišla ani jedna.
    Mno a najednou v těch Říčanech - Ja doma na rodičovský s druhým dítětem - někdo zazvoní, venku dva hokejový obránci/exekutori. Dovnitř jsem je pouštět nechtěl, vůbec jsem nevěděl o co jde. Totalni panika. Dal jsem dokupy peníze co kde ležely, mama mi zbytek po telefonu půjčila a zbavil jsem se jich. To bylo cca 30K.
    Jal jsem se tedy zjišťovat oč se jedná.
    Takže od data, kdy se měly knihy vrátit, se počítalo 5Kc/den/kniha + úroky atd. Zadnej email, žádný upozornění, nic.
    Jenže ve chvíli, kdy jsem toto vše zjišťoval, už byl na cestě další rozsudek - prvních 30K bylo za období řekněme 2014-16 a pak se to začalo počítat odznovu.
    MZK v těchhle věcech zastupuje jejich interní právnička. První tři hovory s ní - kdy se mnou jednala jako s úplně největší smuckou - se nesly v duchu:
    Pokutu vám budeme počítat dokud nevrátíte přesně ty dvě knihy. Žádný jiný vydání. Ne novy. Ale proste presne ty dvě s našim razítkem. Všechnopárty vas problem podle paragrafu blablable.
    To, ze je proste nemam a ztratil jsem je bylo asi neco nad její chápání.
    Následně se mi tedy asi po dvaceti emailech a hovorech podařilo sepsat dokument se všemi náležitostmi, čímž jsem konečně formálně oznámil ztrátu knih a pokuta za nevracení se zastavila.
    Z té doby mám email, kde mi píše, že vše je uhrazeno a srovnáno. Tim ale myslela vše, co ještě neposlala k soudu atd.
    Jenže to už tam byla další žaloba a rozsudek.
    Mno zaplatil jsem 70K dohromady a někdy před třemi lety jsem myslel, že je tomu konec.

A najednou letos v létě další rozsudek na 7000kc.

To proto, ze MZK měnila číslo účtu a moje poslední splátka se mi vrátila a ja si toho nevšiml. Opět žádné upozornění e-mailem, telefonem - a ze vsechny tyhle kontakty advokátka měla… jenom rozsudek na 7K.

Tak jsem ji zas zavolal a tentokrát mě normálně poslala do prdele a zavěsila mi.

(Ja jako uznávám, ze moje změny fyzickejch adres a moje laxnost v kontrole pošty a to ze jsem knihy ztratil jsou jen moje problémy, ale… fakt to bylo a je jednání který bych čekal od nějakýho providentu nebo tak. Lámali jsme si s tim hlavu dohromady Xx hodin cela rodina a to nejsme uplne hloupí… troufnu si tvrdit, ze clovek s nižším iq se v tyhle knihovně a s touhle advokátkou může topit do konce života… tak me to nasralo, ze ted čekám na termín osobního jednání s ni a se zástupcem ředitele mzk… k penězům si zpátky nepomůžu, ale aspon je můžu poslat do prdele.. protože jedinej dlouhodobej výsledek je, že svym dětem zakazuju členství v knihovně a knížky jin radši kupujeme- vyjde to levněji :)))
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    SPIKE411: Hrdinové kapitalistické práce byli super. Aj teda ty zahraniční díly.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    LACIF: Jsi ve správném tématu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ad Elaniova teorie bot. Myslím, že tohle by si zasloužilo čestné místo na nástěnce:
    The Sam Vimes theory of socioeconomic unfairness, often called simply the boots theory, is an economic theory that people in poverty have to buy cheap and subpar products that need to be replaced repeatedly, proving more expensive in the long run than more expensive items. The term was coined by English fantasy writer Sir Terry Pratchett in his 1993 Discworld novel Men at Arms. In the novel, Sam Vimes, the captain of the Ankh-Morpork City Watch, illustrates the concept with the example of boots.

The theory has been cited with regard to analyses of the prices of boots, fuel prices, and economic conditions in the United Kingdom.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Boots_theory
    Jsou tam i odkazy na další související problematiku.

Konkrétně k tramvajenkám/lítačkám mě pak napadá:
    Když jsme se blížili k východu, ptal se mě, jestli si jdu koupit lístek.

„Ne, mám tramvajenku.“

„Vážně? Tramvajenku? To jako na celý měsíc?“

„Jo, na celý měsíc,“ zalhala jsem. Nechtěla jsem přiznat, že mám celoroční, protože takový výdaj by Michala asi zaskočil.
    https://denikalarm.cz/2025/08/ukazat-jindrichu-sidlovi-prazaka-ktery-jezdi-na-jednorazove-jizdenky-neni-problem-ten-je-jinde/
    Budou penízky, bude jich tolik, že je neunesem | Deník Alarm
    https://denikalarm.cz/2017/09/budou-penizky-bude-jich-tolik-ze-je-neunesem/
    LACIF
    LACIF --- ---
    Líbil by se vám tady příběh, jak jsem si před patnácti lety půjčil knihu Konec punku v knihovně v Brně, pak se z Brna odstěhoval, dostával emailem každý měsíc newsletter z knihovny ale upozornění na nevrácenou knihu žádné a pak za tu knihu zaplatil dohromady 70 tisíc Kc a jak tomu stále není konec? Nebo jsem ve špatném tématu?:)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    GREAT_R: Já třeba nepotřebuji MHD tak často, tak mi překvapivě vyšlo levněji šalinkartu nemít než ji mít.
    EKG
    EKG --- ---
    GREAT_R: Viz Elaniova teorie bot.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Áno, doprava, to miluju, když si chudý lidi nemůžou dovolit šalinkartu. Kdysi na tohle měl příspěvěk jeden tiktoker, kterého už nenajdu, ale nadával, že když jste chudí, vaš žívot je o hodně dražší, než život středostavovskejch lidí. Protože nemáte na šalinkartu, tak si kupujete denní nebo měsíční lístky, ty jsou dražší. Nemáte na velký balení záchoďáku, tak si vemete malý nebo jeden kus, samozřejmě je to dražší atd. Jízda načeno je jinak skvělej způsob jak přijít o další peníze.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ALARICA: Já si nedávno vyjel MHD z AirBank. Chtěl jsem vědět jestli je lepší pípat kartou pokaždé nebo si platit roční. Vyfiltroval jsem si to podle účtu a data od/do a pak uložil jako soubor pro excel kde to jde snadno sečíst. Mají na to i statistiky když tam tomu nastavíš kategorie, ale já to měl smíchané ještě s další dopravou.
    ALARICA
    ALARICA --- ---
    GREAT_R: jj, taky bych si nepůjčila. Já si i všechny výdaje zapisuju do appky, takže mám přehled. I když to je možná trochu extrém. 😆 ale můžu si třeba vyjet graf výdajů za benzín v průběhu roku, a tak.. 😊
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    JARDABEREZA: Nezapomeňmě, že vysoká inflace je ideální na to něco dlužit.

ALARICA: A pak jsou tu lidi jako já - při posledním stěhování jsme potřebovali peníze na nábytek. A já si odmítal pučit víc, i když jsem mohl a i když by to bylo bezúročně. Chtěl jsem toho prvně co nejvíc posplácet a pokračovat v čerjnejch číslech. Jo, ale taky jsmě ale půl roku neměli rám od postele.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Ono záleží... peníze na účtu se znehodnocují. Cílem centrální banky je znehonotit peníze o 2% ročně, veřejně to deklarují jako svůj cíl. Je v pořádku mít na účtu méně peněz a nějaké půjčky s rozumnými procenty, ale pak mít dobrá aktiva jinde. Dům se dá později prodat se ziskem, ale je to na dlouho. Ale dovolenou u moře, kterou si člověk koupil před rokem už nikomu neprodá. Elektronika taky ztrácí rychle na hodnotě.
    ALARICA
    ALARICA --- ---
    Nj, lidi jsou k tomu vychovávaný. Všude možnosti "buy now, pay later". I amazon nabízí možnost rozdělit platbu na dvě měsíční splátky. Třeba i u položek za stovku. Asi aby lidi ztratili přehled kolik a za co platí, a jen si zvykli, že peníze z účtu mizí.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    No ono je to dokonce tak, že většina populace víc dluží, než má na účtě. Já se teprve teď dostal do stavu, kdy jsem měl na účtě víc, jak byla moje hypotéka. Mohl jsem jít dvěma cestami, dál splácet hypotéku a užít si velkých peněz na píčoviny a fiktivní blahobyt, nebo splatit hypotéku a nemít na účtu nic, ale nedlužit nikomu nic. No vydal jsem se druhou cestou a začínám skoro od nuly :) Problém je v tom, že většina jde opačně, dluhy si nechá a peníze na účtu utrácí za píčoviny, pak přijde krize, něco nevyjde, není na splácení dluhů a jsou v prdeli. Měli se sice dobře (chvíli), ale teď bude moc zle. A někdy ani nevím, zda mi jich je líto.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Mě je na konci dne jedno, jestli jsou exekutoři státní nebo soukromí, spíš se podle mě celá akce s exekucema chudejch lidí má regulovat na to, aby utoho zvládli nějak kvalitně žít. Exekuce je ideálně nemá dostat na ulici nebo k obchodníkům s chudobou. Zablokovanej účet do stavu, že s ním nejde dělat vůbec nic taky není tak chytrý opatření, když má člověk zároveň platit účty. Občas si dělám legraci, že dva lidi dlužej milión - po jednom jdou exekutoři, druhej má hypotéku.
    N_I
    N_I --- ---
    šéf exekutorů je jeden z největších sběratelů moderního umění v ČR, vlastně očekávaný paradox
    LEDNICE
    LEDNICE --- ---
    Exekutoři nikdy neměli být soukromí jako je to u policie nebo vězeňská služby!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam