• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKASeberozvoj / sebereflexe - ezofree
    Sdílení nástrojů, zdrojů, talků, systémů, přístupů atd., které vám pomohly nebo čekáte že pomohou v seberozvoji.

Patří sem cokoliv, co mi pomůže formulovat své cíle, místo ve společnosti, pracovním trhu, vztahu. Nebo co mi zkultivuje schopnost mluvit veřejně, vyjednávat, posune v pochopení toho či onoho. Pojďme posdílet, co nás posouvá!

Vyhněme se esoterickým tématům, jakkoliv je ta hranice někdy tenká. Ale různé kartařiny, astrologii, mystiku, náboženství atd. prosím směřovat spíše jinam.
    rozbalit záhlaví
    ABAP
    ABAP --- ---
    Našel jsem aktuální příklad aplikace principů. Odklízení sněhu z cizích chodníků.

Před 20 lety jsem po nastěhování začal uklízet chodník před svým domem i před dvěma sousedními domy [pozitivní proaktivní příklad].
    Jeden soused to oplácí, druhý ne. Na tom nezáleží, dělám to v první řadě pro sebe [synergie].
    Soused ob jeden dům neuklízel sníh nikdy. Divná povaha, domluvy nemají smysl, spíš naopak.
    Soused ob dva domy začal letos odklízet sníh. Pro souseda ob jeden dům se stal pohled na jeho neuklizený chodník mezi uklizenými tak nesnesitelný, že ho začal po 20 letech uklízet taky [tlak společnosti].

Kdyby to dělal jen každý druhý, je uklizené celé město.

Známá tvrdí, že neuklízí chodník ke svému domu čistě z princpu, že by uklidili cestu sousedům, které nesnáší.
    Nechápe, že by to dělali hlavně pro sebe, zlepšili své okolí a možná zlepšili vztah se sousedy [synergie].

Tohle funguje bezvadně i v práci. Sám od sebe najít a začít používat výrazně lepší řešení běžné věci [proaktivita].
    Není třeba na to ani upozorňovat. Ti chytřejší to převezmou sami a občas se to stane standardem. Bez jediného slova [pozitivní proaktivní příklad].
    Stačí to udělat v několika málo případech a člověk začne natolik vyčnívat, že se to vyplatí i finančně [princip odložené odměny].
    Bez jediného slova. Mám to vyzkoušené z českých i zahraničních firem. Rozdíl je snad v tom, jak moc se to vyplatí.

Principy z uvedené literatury jsem použil i při vyjednáváních s top managementem o navýšení mezd a kontraktů v Česku i ve světě, v garážovce i obřím korporátu.
    Vždy to byl nečekaný úspěch. Tvrdím že to prostě funguje. Ne ihned, ale časem.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Možná si přečíst i něco od R.Kiyosakiho : Chudý táta, bohatý táta, Cashflow kvadrant. Užitečné s kritickým pohledem, ovšem ten jeho americký primitivismus je pro nás obtížně stravitelný.

Je neskutečná škola si v životě zkusit všechny kvadranty níže.
    Z fungování ve více než dvou kvadrantech naráz se dá i solidně zbláznit - před úřady vystupujete jako 3 subjekty regulované odlišnými zákony, pokud to je ještě ve více zemích, tak je to výživné.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Plánování úloh:
    ABAP
    ABAP --- ---
    MAJKA: v podstatě aplikuji ty části, které mi osobně vyhovují. Umožní to časem získat to, po čem kdo touží v míře větší, než by čekal.
    Rodinu, kariéru, vystupování, fin. nezávislost, peníze, dostatek, spokojenost. Uvedení autoři jsou světové kapacity v oboru, psychologové, kouči šéfů firem, profesoři.
    Chce si to nastudovat, rozmyslet a vydřít. Zkratky a snadná řešení nefungují. Shrnutí pomocí AI vynechá podstatné detaily.

Např. ze 7. návyků:

Trochu náročnější, ale skvělé zdroje:
    Malcolm Gladwell: The Tipping Point, Blink: The Power of Thinking Without Thinking, Outliers
    Tim Ferriss: The 4-Hour Workweek, The 4-Hour Body
    Jason Fried, David Heinemeier Hanson: Restart, Rework
    Philip E. Tetlock: Superforecasting
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    SAGUS: Hele vono jestlis tam předved takovýhle podobný ántré, tak se zas tak MOC nedivim :) Františka Bardona okouknu, děkuju za tip.

ABAP: A co konkrétního a jak jsi ve svém životě aplikoval, jestli to dokážeš takhle říct? Jestli je toho hodně, tak třeba jen pár věcí, cos uvedl do praxe a změnilo / zlepšilo ti to nějak život?
    ABAP
    ABAP --- ---
    MAJKA: něco z mého čtenářského deníku. Veskrze self-help bestsellery, všechny mám přečteny a jsou skvělé, doporučuju.
    Snad jsou k mání i česky. I další díla uvedených autorů stojí za přečtení.

Stephen R. Covey: The 7 Habits of Highly Effective People
    Troy Francis: 10X Happiness, Zero Bullshit : Simple Steps To Kill Your Negativity, Have Better Relationships & Sex, Do Work You Love & Make More Money
    Brian Christian: Algorithms to Live By
    James Clear: Atomic Habits: Tiny Changes, Remarkable Results
    Caroline Adams Miller, Michael B. Frisch: Creating Your Best Life
    Tom Hodgkinson: How To Be Idle
    Paul McGee: How to Have a Great Life
    Kristin Neff: Self-Compassion
    Sonja Lyubomirsky: The How of Happiness
    Catherine Price: The Power of Fun
    Karla McLaren: The language of emotions _ what your feelings are trying to tell you
    Mark Manson: The Subtle Art of Not Giving a F*ck
    Dr Julie Smith: Why Has Nobody Told Me This Before?
    Herb Cohen: You Can Negotiate Anything: The Groundbreaking Original Guide to Negotiation
    Dale Carnegie: Jak získávat přátele a působit na lidi (starší klasika, v devadesátkách mi ale moc nesedl její příliš americký styl)
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    MAJKA: vechny skupiny na nyxu o magii a esoterice mne zabanovali a vyhodili, jsem zdravej rozum kterej dneska vyhazuji odevsad a sem jsem se taky prisel nechat vyhodit.

Na ''normalni lidi'' jsem moc ezo, na ezoteriky jsem neprijemne racionalni, rusi je to v halucinacich a slepych virach v kde co. Panbickari si mysli ze jsem ateista a ateisti si mysli ze jsem nejsilenejsi nabozenskej fanatik co kdy potkali. Takze se jen tak bezcilne toulam kde mne napadne, v nadeji ze najdu nejaky spojeni, nebo si alespon ulevim z frustrace. Nechtel jsem kazat ani to rozvadet, ale reakce mne k tomu inspirovali. Klidne si zas pujdu po svejch jestli to prekazi, jsem zvyklej, a uznavam ze jsem cim dal vic protivnej takze to nemam nikomu za zly.

Puvodne jsem do predchoziho prizpevku napsal i neco konkretniho, ale pak mne napdlo ze to mozna nekomu bude prekazet jako ze cosi tlacim nebo tak. V dobe hledani jsem zkousel a studoval kde co, ale v podstate bych si nejspis celej zivot vystacil s Frantiskem Bardonem. To nejsou krystaly na plesinu, ale systematicka sekvence uklidu, pochopeni a ovladnuti zakladnich schopnosti cloveka jako mysleni, koncentrace, vlada nad emocemi a kultivace vedomi a prisna introspekce. Vyssi stupne nejsou pro kazdyho, ale prvni 2.-3. jsou naprostej zaklad pro jakyhokoli cloveka, co nechce byt celej zivot vlacenej za nos sam sebou.. na ty problemy co zminujes, je to idealni a zarucene prokazatelne fungujici reseni, clovek si v tom poresi samotny koreny svyho chteni, proc, jak, kolik a za jakou cenu a postupne si je sam od sebe presmeruje tam kde mu davaji smysl. Neoperuje to se zadnou postulaci idealu, krome harmonie a respektovani/kopirovani prirodnich sil, struktur ktere utvari celej svet. Problem s metodou neni ze nefunguje, problem je ze lidi se skutecne menit nechteji, a nevydrzi dost dlouho u praxe, ktera nese ovoce az po nekolika letech mravenci prace sam se sebou. No a pak to ze operuje s pojmama jako planety a elementy, coz jsou sice normalni slova oznacujici neco, jako zbytek slovniku, a to je disciplina a uhel pohledu co se zdiskreditoval 3 minuty po tom co se rozkrikl a promenil na vynosnej biznis.

Na vsechny problemy co muzes mit, ti staci jedna jeho brozurka, a z ni zvladnout cca 5%. Kdyby to lidi znali a delali, psychiatri a kouci by nemeli co zrat. Soucasna psychologie ani nevi, ze takovy mody existence, mysleni a vyrovnanosti vubec existujou.

Mezi ezousema zadny kamose nemam, 99% z nich je v deluzi kterou si agresivne brani.. pracuju s lidma z korporatu, vedci, racionalni zvidavci vseho druhu, ateisti a materialisti s mozkem.. keri ocenuji ze je nevodim za nos a ze vsechno co rikam ma hlavu a patu. Uz jsem delal horoskop asi 10ti takovejm, a zatim byli vsichni spokojeni, kazdej dostal kompletni rozbor vsech aspektu jejich prozivani jako detailni mapu na 20 stran. To lze delat se skutecnou astrologii, ne s tou v casopisech kde se dovidame ze kozorozi pristi tyden vyhrajou loterii, a lvi budou mit depresi. A tak to je doslova naprosto se vsim. Mne je dost lito, kdyz vidim ztraceny zmateny lidi, a zastupy zarucenych odborniku co na ty zmatenosti vydelavaji. To je vse
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    SAGUS: Aha, takže jen abych to pochopila tady tu tvou jízdu, tak je to celé o tom, že jsi protřelý ezoterik a přišels nám vysvětlit, jak je všechno ostatní jen marketing. Dobrá, byls vyslyšen.

Věřím, že na Nyxu i jinde najdeš spousty diskuzí, kde si o magii, ezoterice atd můžeš jít popovídat a ocení to tam. Tady ale tvůj přínos prostě neoceňuju, sorry :). A není mi jasné, co tu s takovýmhle postojem teda vlastně děláš..

Pokud máš něco k tématu, sem s tím, ráda si rozšířím obzory. Pokud máš něco konkrétního, co tě nějak posunulo, ráda si rozšířím obzory. Pokud chceš provádět obecnou obhajobu ezoteriky, prosím jinam. Děkuji :)

Každopádně možná se mi nepovedlo správně předat, o čem tenhle klub má být. Já sama jsem člověk co miluje a potřebuje strukturu, ale zároveň je pro mě těžké ji dodržovat. A tak nějak tak pořád hledám nějaké zkratky, vychytávky, jak se posouvat dopředu. Samotný mi na sobě vadí, že jsem spíš reaktivní, než že bych život nějak proaktivně někam směřovala. A taky nevim moc jak na to. Všimla jsem si, že tohle má dost lidí jinak - zejména ti, co jsou úspěšnější v oblastech, kde u sebe cítím rezervy. Takže jsem to tu založila s tím, že se třeba někdo z těch, co jim něco konkrétního dobře funguje, podělí.

Pro mě je seberozvoj kontinuální věc, kterou dělám celý život. Jakkoliv to slovo může znít debilně, lepší nemam. Akorát že v oblastech, které jsem rozvíjela předtím, jsem tak nějak tušila kudy se ubírat. Teď moc nevím, tak jsem si řekla, že se tu nechám inspirovat :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    já si vždy vybavím, jak sagus v lsd auditku nabádal k zahození psychofarmak a že to stačí nahradit kyselinou..

podle ovoce poznáte strom :)
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    HOUBA: ezo, je predpokladam esoterika, ano? To je strasne sirokej pojem kterej v sobe zahrnuje tisice let evoluce a nepocitane kultur, metod, pristupu a teorii, a ze kteryho vzeslo i to cemu se dnes rika veda, a kde se prokazatelnych ucinku najde az az. Tyhle tradice prezili tisice let, a dalsi tisice maji pred sebou protoze clovek bude vzdy clovekem a pravda o nasi vnitrni architekture a vnejsim chovani, se nemeni.

Koucing je welness produkt kterej flexibilne reaguje na trendy ve spolecnosti, co se dnes meni kazdej druhej mesic.. lidi jsou tak mimo, ze zaplati nekomu kdo jim vysvetli co to je to-do list, a zazracny transformacni ucinky kazdonenni systematicke prace na necem. Ok, fer. To ale vypovida o hodne zalostnem stavu populace, coz je taky duvod proc moderni ''ezo'' skoncilo u leceni plesatosi uplnkem s krystalama, posvatne geometrickym nadobim a posezenim s Jardou D.

Mne to pripada prast jak uhod.. Vymezovani se na zaklade umele vytvorenych kategorii je presne ta nebezpecna zona, kde zijou sarlatani z obou taboru. Ale asi chapu. Ja se zabyvam magii a ''ezem'' uz 20 let, a samotnymu je mi z tech dnesnich karikatur spatne. Nepriznavam se k tomu, s nikym podobne lazenym se nestykam. Ale prijde mi nefer, zavrhovat nauky jen proto ze jim spousta lidi dela ostudu.

N_I: presne
    N_I
    N_I --- ---
    klub se otevřel přesně ve chvíli, kdy celý to téma seberozvoje, mě přijde jako sprostá nadávka
    už to začíná mít podobu nešvarů církve a to jakým způsobem to pracuje s utrpením lidí
    vidím, kdo se k tomu v tuhle chvíli hlásí, kdo má web, že to jako už taky provozuje
    dělá to velká část šílenců, kdy pokud víš a znáš jejich pozadí, nepustil bys je ani u piva raději ke slovu

hodně štěstí, už sem nevlezu
    čest vyjímkám, lidem i technikám, kdy to dobře funguje a skutečně pomáhá, mírným formám pomoci a lidem, kteří k tomu mají opravdový dar, je jich jako šafránu

ale v tuhle chvíli je to nejvíc o tom celým krysím kolečku ve stylu smlouvy na telku z O2:

"give me your money"

Jakub z Výměny manželek přiznal, zda je v kontaktu s Nelou Slovákovou
    https://www.extra.cz/necekany-zvrat-po-skonceni-vymeny-manzelek-jakub-odhalil-vztahy-se-slovakovou-po-nataceni-5bccf
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    SAGUS:
    Já chápu rozdíl mezi ezem a koučinkem zhruba následovně:

Ezo - prezentuje určité účinky, které tam ve výsledku nejsou (resp. nejsou prokázané).
    Např. krystal, který tě zbaví plešatosti, když ho máš pod polštářem při úplňku. Zde se výsledek při dodržení instrukcí nejspíše nedostaví.
    U ezo věcí obecně může mít určitý pozitivní přínos jen placebo.

Koučing - oproti ezu tam jdou účinky prokázat.
    Např. když někdo nezvládá organizaci svého času a s koučem vypracují přesný denní časový harmonogram, tak pokud se bude instrukcemi řídit, tak výsledkem bude, že najednou bude všechno časově stíhat. Čili výsledek se při dodržení instrukcí dostaví.

Ano, stejně jako ve všech jiných odvětvích i zde se mohou vyskytovat pseudoodborníci s pochybnými metodami a pochybnými výsledky, kteří se snaží jen vytahat z lidí prachy.
    Ano, spousta věcí v koučingu není žádná velká věda, ale obecně známá fakta a přístupy, které spousta lidí zná a praktikuje tak nějak přirozeně.
    Nicméně jsou lidé, kteří různé věci v životě zvládají hůře, spoustu věcí neznají nebo je nenapadnou nebo jen nemají dostatek vůle, a těm pak může pomoci, když je někdo "vede za ručičku" nebo jim aspoň ukáže směr.
    A i lidé, co zvládají vše s přehledem, se mohou v určitých směrech dále posouvat, a i těm může v daném směru pomoci příslušný kouč.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SAGUS: takze ty jsi kouc a sam sebe podeziras z ezo?

Ano Tate je kouc, da se rict, ze by mohl byt vubec nekomu prospesny?
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    SEJDA:
    Ceskej klub skeptiku? Tak to ano, to musi byt zarucene pravda. Jako betonovy lode. Na tvym miste bych si sel najit alespon tri kouce, jednoho na stesti a lasku, jednoho na pracovni vykon, a hlavne - jednoho co uci samostatny mysleni.

Budes pak mit vlastni zkusenost a nebudes se muset ptat cizincu na internetu, nebo odvolavat na nejaky kluby. Ja nemuzu napsat co si skutecne myslim, to by rychle dopadlo velice spatne. Jako kovanej kouc, navadim lidi k vlastnimu reseni otevrenou ironii ;).

Neni Andrew Tate nahodou taky kouc? Myslim ze je.. ma globalni sit kurzu a seminaru kde radi chlapum jak byt nejvetsi macho v existenci, hotovy imperium. Nejradsi mluvi o tom jakej je bojovnik a nebezpecnej byvalej sampion kickboxu. Pred vanocema dostal v ringu nakladacku od modela z reality tv show, kerej taky vypadal ze boxuje poprve v zivote. Nejoblibenejsi uder ''looney tunes uppercut'' jak z animovany grotesky. Tate se vetsinu zapasu plazil po kolenou a objimal ho v rozkroku, a jel domu pomlacenej jako zito. Pozdeji rekl ze za to ze prohral muze Buh, takze mozna je preci jen ezo :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SAGUS: mas s tim osobni zkusenost?
    Kdyby to bylo tak ezo jak tvrdis, co nerikam, ze neni pravda, nevenoval by se tomu tematu cesky klub skeptiku?
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    IOM_NUKSO: jsem clovek, co zasne kam az jsou lidi schopni zajit, hlavne kdyz jde o kousani se za vlastni ocas.

Pokud jde o vsechny existujici formy ''prace na seberozvoji'', je dost jedno jak se veci nazyvaji. Vsecko co uci takzvanej ''koucing'', je v podstate levna esoterika re-brandovana tak at se z toho nezveda kufr lidem odkojenym moderni ''kulturou''. Clovek muze vodit jine lidi za nos a tahat z nich penize i bez toho aby se odvolaval na boha nebo energie, ve finale je to to stejny. Je ale strasne tezky rozeznat kocici zlato od pravdy a substance, proto se pro konzumenty a klienty vymejsli a vyhranuji kategorie kde se muze kazdej cejtit bezpecne uzavrenej do vlastnich preferencii. Do vsech se dnes pumupuje stejna brecka, ale to lidem odsouzenym na vecny hledani vubec nevadi. Jde preci hlavne o emoce, tady a ted :). Za pul roku vyjde nova supr knizka a tam uz to urcite bude, stesti a prosperita na dosah ruky.. efektivita na 150 procent petiletky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SAGUS: ja se ptala opravdu, protoze nechapu, kde je a neni ironie, ale ok, ani ted nevim, zda ses ironickej nebo co ses.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    IOM_NUKSO: jasne, ze neni. to by se to pak jmenovalo ''manifestacni vylazeni vibraci'', nebo ''harmonizace mysli a tela'', nebo ''stezka bozske tvorivosti'', nebo ''toltecky desatero''. Pak by to bylo ezo.. kdyz se to nazve koucing, tak je to koucing ne.. to da rozum.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SAGUS: nejak se v te ironii ztracim. Ze koucing je ezo?
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    COMTESSKA: koucing neni vubec ezo, ani trochu. naopak, je vedecky dokazany ze cloveku staci jeden ''krurz'' a hura jde se rikat jinejm lidem jak podavat vykony a delat introspekci. Nastavovat si cile a pak je delat, to je hotova revoluce. To musel vymyslet nekdo kdo ma iq alespon 3 tisice. Mas i dalsi revolucni a originalni rady a navody na zivot? Ale plz ezofree, jen overeny nekym kdo ma licenci od typku s licencema a profilovku v padnoucim obleku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam