• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Poradíte prosím, kde se zbavovat přebytečných věcí různého typu?
    Spoustu ráda rozdám zdarma, ale např. nenošené šaty za 1600 Kč se mi úplně bezplatně dávat pryč nechce.
    Předem moc děkuju.

Jinak v životě jsem si konečně udělala prostor na důkladnou debordelizaci, ráda budu sdílet progres, pokud to bude vítáno :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: prvních zhruba 100 podcastů na https://www.aslobcomesclean.com/
    pak už je to moc komercionalizovaný.

ale naučila jsem se od ní:
    1) nedělat hromádky (nebo aspoň ne hromádky větší, než zvládnu vyřešit během 5 minut). protože ty krabice "použitelného" jsou sice fajn, ale ve finále je to krabice assorted bordelu, který pak někde sedí a zabírá místo, a než se k tomu člověk dostane, tak stejně zapomněl, co v tom je, takže zase začíná od začátku.
    2) neskladovat levné lehce dostupné věci, které možná budou potřeba v budoucnosti a možná ne. nebydlím na zámku, skladovací prostor je omezený a má svou cenu - většinou vyšší, než nějaká blbost, o níž člověk ve finále ani neví, že ji má, takže pokud ji bude potřebovat, koupí ji stejně znova
    3) brát to tak, že progres je cokoli, co potřebovalo udělat a je hotové. Takže pokud třeba někde straší halenka, kterou nejde uklidit, protože potřebuje přišít knoflík, tak "přišít knoflík" je součástí debordelizace, protože to znamená, že halenku pak může odnést do skříně (dtto jakákoli jiná oprava, nebo klidně zaplacení složenky nebo cokoli, co je prerekvizitou "finálního řešení" dané překážející věci)
    4) nemít výčitky, když vyhazuju něco, co byl dárek, ale já to nechci/nepotřebuju/nelíbí se mi to.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    inspirace jak doma tridit a ukladat

kralovny poradku
    https://www.youtube.com/c/Kr%C3%A1lovnypo%C5%99%C3%A1dku

lecivy uklid
    https://www.youtube.com/@lecivyuklid

Zena s málem
    https://www.youtube.com/@zenasmalem

dejte vase tipy na dalsi podcasty nebo videa.
    Nejlepe se tridi a uklidi u podobnych videi, dokaze to dobre nakopnout :)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: To vylepšení s tím "odložit pytel" je výtečná myšlenka. Víceméně to tak mám, že co se uklidí a nenajde použití, pošlu dál.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ATUARFIK: diky, prave si boxy vyrabim bud z krabic co prijdou z objednavek online nebo si pretvorim k obrazu svemu s izolepou a nuzkama, ale chtela sem najit nejaky obrazek, aby to bylo zrejme, jaky typ boxiku myslim.

mam ale jen policove skrine 70x50 a tak si moc prechod na uzke a hluboke 25cm siroke police v rohove skrini neumim predstavit ohledne obsluznosti.

VANEK: pracka jede castehi ale nemam.kde vsechno veset.. v domacnosti se psi se casteji pere i lozni, monterky zvlast a taky to jak v pretopenem panelaku neuschne pres noc..

RUTHER: akorat pytel pouzitelne je nutne nekdy vytridit. nebo odlozit a pokud 3 mesice nechybi, bez divani rovnou vyhodit? :D
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    KRISKA: Velmi omezená zkušenost, podobné boxy používám v rámci polic a šuplíků jako rozdělovače, takže jediné, čím můžu přispět, je poznámka k materiálu. Karton má omezenou životnost, takže bych zohlednila cenu. Osobně mám kartonové boxy DIY z krabic a obalového kartonu, dělané přesně na míru s minimálními náklady. Když začnou být ošuntělé, v rozích nevyklepatelný prach atd., jdou do kamen. Jiné boy mám z plastu a tam oceňuji, že je možné je jednou za čas vymýt.
    VANEK
    VANEK --- ---
    KRISKA: Mno... tak dvě pračky.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Používám pytle na suť, jdou zavázat... na třídění z pytlů "bordel" do tříděného
    krabice se hodí taky

KRISKA
    KRISKA --- ---
    mate nekdo zkusenosti s temito kartonovymi (nebo libovolnymi) boxy do polic?
    Vyhledávání - usporadejto.cz
    https://www.usporadejto.cz/vyhledavani/?string=karton

nebudu mit supliky.
    Suplik se vytahne a sam muze byt vytazeny, aby se do nej napr. skladalo pradlo, ponozky.

Pokud budu mit podobny boxik v polici, budu jej muset vzdy vytahnout rucne (ano, lepe se dostanu k vecem vzadu, nez bez nej), ale... kdyz do nej bude clovek chtit neco naskladat, bude ho muset vytahnout, naskladat do nej ty veci a pak jej vratit. Kdyz bude chtit ulozit par veci, vytahne ho malo a vlastni vahou boxik nevypadne.

kdyz ale budu chtit naskladat vic veci, boxik vypadne... tzn. ho budu muset zcela vyndat nekam, tam do nej dat veci a zas jej vratit na misto. Cimz se dost zeslozituje manipulace.

pouziva nekdo podobne boxiky pro ulozeni veci a dokaze shrnout vyhody a nevyhody?
    _IOB_
    _IOB_ --- ---
    jeste bych mozna dodal ze byvaji (snad i na mensich mestech) takove ty sousedske mista -vesmes u kontejneru- kde lidi treba na zidku odkladaji veci (co nejsou uplne na vyhozeni) k rozebrani..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MUXX: toto heslo me provazi 40 let. je nacase ho... vymenit zq funkcnejsi:)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    _IOB_: jen se to pak nesmi hromadit nekde za dverma a cekat az budes mit cestu kolem podobneho mista.

v mem pripade se to mnohdy vali mesice za dverma a ceka az se mi hude chtit udelat si hodinovou zajizdku mimo bezne trasy... (nebydlim ve meste)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    _IOB_: je to tak. Charita je jedna z moznosti, jak vyselektovat obrovsky mnozstvi veci, ktere nejsou na vyhozeni, ale uz je clovek nechce. Aspon ja pak nejsem zahlcena ze skladovani veci “na nekdy” a nebo vyhazovani neceho, co ja sice nepouziju, ale “je to skoda”.
    _IOB_
    _IOB_ --- ---
    ad pouzitelne veci - kdyz uz se dokopu neco vyselektovat ceho bych se zbavil a je to vlastne porad pouzitelne/v dobrem stavu, odnasim do kontejneru na obleceni, ale hlavne dobrocinnych bazaru a obchudku.. treba nekoho potesi, a zaroven muze prispet na dobrou vec
    MUXX
    MUXX --- ---
    ale vzdyt to se jeste jednou bude hodit!
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    pekne sem si poskladala spodni pradlo do kosicku do takovych "valecku" a vlezou se do vymezeneho mista mnohem lip, nez jen "prelozeny" a taky je lip vidim a nejsou ty spodni schovane. uvedomuju si jak mam moc kalhotek, kterym se vyhybam a par tech, ktere si setrim na vandry.

a sehnat padnouci bavlnene je uplne nerealne:(

vysledek? vyprane nevhodne po noseni vyhodim, projdu co zbylo, zjistim, zda s tim rozumne vystacim a pripadne dokoupim ty mega drahe moose, co mi ale perfektne sednou. nebo zjistim, ze i s cca 25 kusy kalhotek se da zit:D

kolik spodniho pradla staci v pohode vam?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    SHARKIE: my zatim stihly jen obleceni... i tak to byla akce na 1,5 soboty ve dvou...

jak pises, clovek nozna nevidi vlastni stav ale toto hodne otevre oci
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KRISKA: Jo, preberanie ocovych veci po smrti, mi v par smeroch otvorilo oci a celkovo dost pomohlo. Este ma caka prebrat jeho dielnu. Ta nejak zostala na potom.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: ahaaa ja cetla "nepouzitelne" moje chyba.

diky!

aneb vyklizime pozustalost... pres 10 lety zemrel jeji druhy obyvatel q vse bylo zako zervovano + pridano. vyklizime tedy 2 pozustalosti v jednom prostoru...

masakr. ultra masakr. mentalita: nosit vse do roztrhani je super, ale kdyz k tomu kqzdy rok pribude hromada novych veci...

myslim, ze tatinek mel tak 3x vic obleceni nez ja a to mel monterky do prace, rifle na slusno a obcas oblek...

15 nikdy nerozbalenych trik z prace kde uz 20 let nedelal, 20 let nerozbaleny krabice kdyz se rodice pred 20 lety stehovali sem... jen rozpouzivane rucniky jsou pro 4 domacnosti s nekolika detma minimalne...

nejak to na me dolehlo a to su krecek po tatinkovi... ale ta tiha vsech tech veci v pozustalosti mi pomaha videt, ze doma fakt musim neco delat... neschranovat vse na pozdeji a tak...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Bordel, například:
    1) papíry, ty chce prozkoumat
    2) vypsané fixy
    3) především rozbité a už nepoužitelné předměty
    použitelný, například:
    1) výpisy za energie
    2) píšící fixy
    3) prostě, ještě, použitelné předměty
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam