• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: U žádného jiného odvětví, než IT, není taková inflace. Kdo si, dneska, od tebe koupí počítač s procesorem 386?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: moznost vyhodit elektro je i v prodejnach lidl (ale tam jsou male boxy, spise na baterie, sluchatka, telefony a takove), muz z tama nosi domu poklady... (no comment).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    VOIKUKKA: disky se daji Xkrat prepsat nahodnymi daty, nulama atd, premazat v PC (disky, pametove karty, flashky), u telefonu nevim, jestli je nejaka cesta jak bezpecne smazat data tak, aby nikdo neobnovil pouzitelne fragmenty dat.

Nicmene za me je to riziko uplne minimalni, ze by nekdo zrovna z takovehoto zdroje se snazil mermomoci neco vydolovat a zneuzit.

fotak lze vyhodit bez karty, PC lze vyhodit bez toho disku, telefon je malej, aby se mohl skladovat doma - tim by aspon mohl klesnout objem skladovaneho.

nicmene tu kartu z fotaku a disk z pc dokazes softy na prepis a vymazy dat znehodnotit dobre, pripadne zasifrovani disku + vymaz dat (to je podle me naprosto bez sance neco obnovit), s telefonem si nejsu jista, jestli by to slo nejak pripojit a zcela vymazat podobnym zpusobem, zda by se system nebranil. nemam stim zkusenost, ale urcite by po tovarnim nastaveni slo taky nastavit nejake heslo a pak proste hodit po vypnuti do toho cerveneho kontejneru.

tzn. naprosto jakoukoli elektroniku uplne s klidem daruju, pokud je funkcni (po znehodnoceni dat a preformatovani), nebo vyhodim do elektro kontejneru.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    VOIKUKKA:
    popelnice na elektroodpad
    Červené kontejnery
    https://www.cervenekontejnery.cz/

VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    Jak nakládáte se starou elektronikou (PC, telefony, foťáky…)? Já mám problém to vyhodit i naformátované, moc osobních fotek a dokumentů, tak mám šuplík plný mrtvé elektroniky. Jaký máte přístup vy, jsem jediná s tímhle postižením?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: to byla zelezna zasoba do kafe, kdybych si zapomnela privezt, ale ocividne zvladam vozit cerstve :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XCHAOS: aha ja to vztahla i k tomu salku, to se omlouvam.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRISKA: já nemluvím o salku, nějak jsem zapletl do cizí domácnosti. Ale špajz a potraviny, o kterých nevím, proč tam jsou... to je kapitola sama pro sebe :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: jo takhle, ze to ani nejite :D

XCHAOS: ja bych treba 5 let prosly salko snedla, kdyz by vypadalo OK, protoze to jen znamena, ze se na nej zapomelo, ne ze to nikdo nechtel :D

XCHAOS: s ADHD asi musi byt obecne tezky nejak udrzet pozornost. a pomoc od nekoho dalsiho? treba roztridit aspon na nejake zjevne z domu "vyhodit, reuse, darovat" a pozadat nekoho o pomoc s tou naslednou akci?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: to se snadno řekne, ale to předpokládá, že člověk je racionální bytost...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: vec,kterou nikdo nepotreboval 5 let, nikdo nebude potrebovat ani dalsich pet, takze proc ji schovavat :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRISKA: 5-10 minut soustředění dám, ale u většiny těch věcí soustavně nevím, co s nima. Prostě si jen připomenu, co jsem s nima zamýšlel a zase to vzdám.

Samozřejmě po malých kouskách se to hýbá, zjevné odpadky vhodit ještě umím...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XCHAOS: chtela sem se zeptat zda ti to vadi nebo jen komentujes stav, ale dle tohoto prispevku asi i vadi.

nefungovalo by urcit proste 5-10min a snazit se mit focus proste tech 5-10 minut na cokoli k uklidu, vyhozeni, vytrizwni, treba i suplicek, krabicka, vyclenit si 10 veci na ktere se kouknes... a pak jit od toho?

TRISSIE: to bych asi vyzkousela a kdyz by nevypadalo divne, tak snedla:D jako prosly konzervy o rok, 2, 3 skoro neresim, tam je to ze zakona ale bud by byla spatna i pred datem nebo bude ok i po nem.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Karta pro třídení předmětů při debordelizaci

Jak dlouho se tohle nepoužívalo?
    Funguje to správně?
    Přináší to vašemu životu hodnotu?
    Milujete to?
    Máte něco speciálního?
    Je to snadno nahraditelné?
    Mohu najít informace někde jinde?
    Zabírá to cenné místo pro něco jiného?
    Způsobuje mi to místo stres?

(přeloženo z decluttering for dummies)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIFI: to kdyžtak do pošty, vzhledem k formulaci toho jak jsem to napsal :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Prave jsem na chalupe nasla kondenzovane mleko s datem spotreby 2021.
    Je mi jasne, ze az se tu budeme schovavat behem zombie apokalypsy (je to takova samota v horach, pro podobne ucely idealni), budu na tu konzervu se slzou v oku vzpominat, ale jsem ochotna to riskovat! :-)
    FIFI
    FIFI --- ---
    XCHAOS: Kolik je tedy vekovy prumer na nyxu?
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    he-man figures original 80's e-bay
    EUR 39,90
    Přibližně968,73 Kč

RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: No nevím, řekl bych, že je hodně toho na prodej, ale sběratelů pár. Na druhou stranu v originálních obalech je ta hodnota zase jinde, potom...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: já se hrozně neúčastním těhle Aukro her, bleších trhů a tak...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam