• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    he-man figures original 80's e-bay
    EUR 39,90
    Přibližně968,73 Kč

RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: No nevím, řekl bych, že je hodně toho na prodej, ale sběratelů pár. Na druhou stranu v originálních obalech je ta hodnota zase jinde, potom...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: já se hrozně neúčastním těhle Aukro her, bleších trhů a tak...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Je to těžký, rozpoznat hodnotu. Kdyby se mi dochovaly hračky z návštěvy západního Berlína, mohlo to být dneska hezkých pár stovek. Kdyby se našel kupec.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: určitě ne :-)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Nevím, no... ještě se ti to všechno může hodit, na druhou stranu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: vzdal jsem to, je to jen věčné přesouvání. Jsou opravitelné věci, jsou věci co mají sentimentální či spekulativní hodnotu... ale pak je prostě bordel. Na rozdíl od války s nespavostí (což je jiný nedávno založený klub) jsem válku s bordelem prohrál. Ale je vtipné, jak je věkový průměr NYXu asi 10 let pode mnou a jak se zpožděním prochází podobnýma fázema :-)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS:
    RUTHER:
    IMHO vyber nejmenší místnost a zleva doprava, no... jsem podobnej typ
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mám poměrně velký byt a k tomu další dostupné prostory, ale přiznám se, že zabordelím úplně všechno. Pracovnu, dílnu, pracovní stoly. Řeším to zásadně opuštěním vybydlených prostor a útěkem. Přitom vím, že ty věci nikdy neopravím, kvůli Internetu nesáhnu na knihy, apod. Nemá to řešení. Je to totální ADHD...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Oprava: No ono se to stalo víckrát, u různých balíčků, pak jsem tu debordelizaci mrazáku vzal z gruntu.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    TRISSIE: No ono se to stalo 2x, pak jsem to vzal z gruntu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHER: tak zrovna u hub to mohlo byt i o tom, ze se tam dostal nejakej nejedlej nebo zaparenej kousek.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: No moc ne. Jedině zkoumat, jestli to nevypadá rozmraženě a zmraženě. Ono to má taky nějakou trvanlivost, ty mražený potraviny.
    ...
    Poznat, zda byla potravina již rozmrazena a znovu zmrazena, nebo zda jde o čerstvě zmrazený produkt, lze podle několika klíčových znaků. Hlavním ukazatelem je přítomnost ledu a změna struktury.
    Velké hroudy ledu a sníh, Změna barvy, Vysušená struktura, „Slepené“ potraviny
    Jak dlouho co vydrží v mrazáku? A proč na tom záleží?
    🧊 Jak dlouho co vydrží v mrazáku? A proč na tom záleží? ❄️ I když je v mrazáku stabilní teplota -18 °C, jídlo se postupně mění:
👉 Tuky pomalu žluknou a můžou mít divnou pachuť.
👉 Ledové krystalky vys...
    https://www.facebook.com/watch/?v=627551943557563
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: dalo se to poznat, nebo vypadali uplne normalne?

ja obcas nesnim z mrazaku veci zavcas az uplne vyschnou, to rovnou vyhazuju ale to jde poznat (maso, zelenina, chleba)

jinak v minulosti jsem si myslela, ze mam problem s hromadenim a jedinej opacnej stav je minimalismus, coz mi proste neslo, neslo mi vyhodit vsechny knihy, obleceni, nadobi, nechat si veci co by se pri stehovani vesli do osobaku...

dnes vim, ze mam naprosto normalne veci, mozna i o fous min nez bezna domacnost (v kuchyni, koupelne, nemam ani obyvak), akorat mam neurodivergentni specifikum, proti kterymu se nemusim snazit bojovat, ale prijmout ho jako fakt a ze neni nutne hledat extrem (minimalismus), ale staci prejit z toho stavu "usetrim k smrti" do stavu "mam vic stejnych veci, ktere mam rada a nebojim se je nosit v obave o opotrebeni a ztratu, protoze snadno ze skrine pri poskozeni vytahnu nahradni totozny kus".

jsme 2 clena domacnost, bydlime 16 let na jednom miste. kdyz se stehovala na podzim kamaradka (par, cca 10 let v byte), tak jen hnusnych rucniku a povleceni na vyrazeni meli vic, nez ja uplne vsech rucniku a vseho povleceni. jak nemam moc porovnani jindy s tajema skrine, ted to byl docela masakr videt, kolik toho tak bezne je... a oni pritom taky nejsou zadny hromadici, byt cisty, vyklizeny... stehovaci jeli vicekrat a to z nabytku stehovali jen konferencak a postel.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Hele, nějaký houby, ale já si myslím, že mi tu párkrát, na chvíli, vypli proud. Takže to asi bylo několikrát rozmražený a zmražený. Tak blbě mi dlouho nebylo.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TANKIE_: taky si myslim, ze nejsu ani tak hromadic, jako "setrim si to", a jsem ve fazi "uzij si to", ale s PAS nejake zasoby potrebuju.

V minulosti jsem uplne nerozumela tomu, proc v nekterych ohledech je pro me tezke dat neco pryc, treba ze si koupim super kalhoty a pak si po bazarech sezenu dalsi ctvery totozne... aha, dostala jsem diagnozu a uz naprosto chapu, ze mit ctvery stejne kalhoty neni zadne hromadeni (drive jsem s tim bojovala, snahy toho "hromadeni" se zbavit), ale proste bezpecna zasoba senzoricky vyhovujiciho obleceni, ktere mi dava jistotu a zbavuje me stresu z toho, ze se mi kalhoty rozpadnou a jine nesezenu (mam jeste k aktualne sehnatelne konfekci netypickou postavu, siroka stehna, kratke nohy, uzky pas a nesnesu kalhoty co me tlaci do bricha a pani co mi kdysi usila outdoorove kalhoty uz nesije).

Vlastne kdyz jsem obcas v jinych domacnostech, tak toho vubec nemam nejak vic, nez ostatni, pokud nepocitam 8 batohu a 5 spacaku :D nebo to "vic" je v jednotkach kusu napr. tech totoznych kalhot.

takze jsem si roky myslela, ze sem hromadic, protoze nedokazu dat nektere veci pryc, dnes vim, ze je to vic "setrim si to na pak" + "potrebuju bezpecnou zasobu veci a neustale mam vycitky z toho ze ji mam" a snazim se to pretavit do "uzivam si to ted" + "je v poradku, ze mam bezpecnou zasobu, ktera mi dava pocit jistoty".

nastesti tu zasobu potreubju jen u batohu, kalhot, klavesnic a mysi a bot :D vse ostatni nemam velmi specificky nesplnitelne pozadavky, takze treba mikina, bunda, hrnek, talir, povleceni, to je nastesti v pohode.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    KRISKA: ale to ja taky, ale halt jsem v jednom byte 15 let a uz jsem si ruzne koutky obsadila vecmi “to vyresim pozdeji”. Nejsem jeste uplne hromadic, jsem spis ve fazi “setrim si to” v prechodu do faze “vse si uzij a nemej zasoby”. Kdybych to zkrouha k naznaku minimalismu, zaraduju se exremne.
    VIDA
    VIDA --- ---
    QUANTI: Tvoje loňský zážitky byly pro mě wake up call. Věřim, že to hromadění začíná plíživě, třeba kupičkama knížek po bytě. Pár let a je z toho labyrint.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Tohle je na leteckém dnu nejhorší, když je hromada věcí, které se mi už nehodí, ale nejsou úplně zničené a tak se mi nechcou uplne vyhazovat
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: ja to vetsinou nesleduju ciste jako jedinou zabavu, ale kdyz neco delam na pc (planuju trasu, zpracovavam fotky, ctu si tady - ale obecne ja na pc travim nejakyma cinnostima dost casu i ve svem volnem case). Ono to jako kulisa na druhym monitoru je dostatecny.

vino je dobry na cisteni odpadu misto octa, nasypes sodu, zalejes vinem co nechces a tim vino uplne zbytecne "nevyhodis" a taky to zafunguje, mozna trochu min efektivne... ale my taky nepijem a kdyz si obcas otevreme vino (tak 1x rocne) upijeme 2dcl a pak to stoji 2 mescice v lednici... nastesti nam ho nikdo ani moc nedava vyjma obcas muzi za praci to vino.

RUTHER: tohle presne meli moji rodice v byte :D

RUTHER: to jde? cim?

TANKIE_: ja ten prostor k dychani potrebuju i bez ditete :) a jinak teda jaro je na trideni super, doufam, ze budes s vysledkem trideni spokojena a zvladnete vyradit dost tech zbytecnych veci. Ackoli ta emocionalni cast je tezka. Ja treba jsem byla pri trideni obleceni po tatinkovi vic nekopromisni, nez segra, ale pak clovek vytahne kosili, kterou tatinek nosil cely detstvi a clovek si ho pamatuje prave v te kosili a v tu chvili jde racionalni rozhodovani uplne stranou... Myslim, ze kdyz ti lide uz mezi nami nejsou, najednou lpime na vecech, o ktere jsme pred tydnem nemeli zadny zajem, o neco vyrazneji.

a taky jsem si vzala stare radio - kazetak, co mi daroval pradedecek, kdyz sel do domu s pecovatelskou sluzbou z bytu a ja desne touzila po vlastnim radiu. To radio sem vyradila pred 20 lety, je zaprasene, spinave, velke, kazety uz neprehraje a radio ani neposloucham... Vzala sem si ho domu (aby nemusela segra resit jeho vyhozeni, kdyz je moje), uz tyden na nej koukam a tesim se pohledem na nej a pri nejblizsi prilezitosti az pojedu nakupovat do brna ho odvezu do elektra. Jen se parkkrat potesit tou vzpominkou a pryc.

Kosili jsem vzala ke svadlene, aby mi ji zuzila a budu ji nosit ja.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam