• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    BLABOUS: asi to tak dopadne. Co nějaká chemická lázeň?
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    Doporucuju kladivo.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    KRISKA: asi jsem paranoifní, ale dokážu si představit, že v době AI, někdo vezme starý disk, vytáhne z toho 80% smazaných dat a pak to prožene filtrem a dostane se k informacím, které prostě měly zůstat v šuplíku. Nemám tam nic za co bych se styděla, nebo čím by se dalo moji osobu vydírat atd, ale stejně se mi nelíbí představa, že vyhazuju fotky dětí někam do koše.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: sakra, a ja to delam bez piva poslednich 20 let, to sem o dost prisla.

VOIKUKKA: jenze... smazani ve skutecnosti jen vypada ze neco smazalo, pokud disk nekolikrat prepises nahodnymi daty a nekolikrat promazes (sou na to ty softy), pripadne pak jeste zasifrujes... tak z toho data nikdo jinej nedostane, protoze uz tam proste ty puvodni nejsou.

pokud se disk jen zformatuje,a pak si tam nekdo zapise nejaka sva data, tak je vysoka sance nejaky % dat z disku obnovit uplne v pohode. to je jasny. Ale moznosti jak ta data znehodnotit tak, aby ten disk v pohode sel vyhodit, na to nastroje jsou.

clanku na netu sou mraky, staci si vybrat.

a pro HDD se pak da jeste zmagnetovat silnym magnetem (z jineho hdd :D:D)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA:
    VOIKUKKA:
    Za pivo ti to udělá skoro každej ajťák.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: coz jak zajiste vetsina uzivatelu vi, data nezmizi tim ze se "smazou" a vysype se kos (na pc napr), takze s trochou snahy (sou na to i free softy) se z takovych disku da dostat klidne 90% v pohode citelnych dat. No a v horsim pripade se tech dat da dostat treba jen 50%... no a idealni pro nektere lidi je proste 0%

i z poskozenych dat a nekolikrat prepsanych se daji porad dostat fragmenty s informaci dostatecne citelnou, aby mel nekdo obavy.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    KRISKA: Problém není v tom, že bych nevěděla, kam s tím. Sběrný dvůr i Lidl mám za rohem. Spíš mě zajímalo, zda někdo ta data před vyhozením likviduje a jak. I přepsaný a naformátovaný disk jde do jisté míry obnovit. Takhle jsme obnovili data a fotky kamarádů, kteří měli disk kdysi půjčený. Disk se kompletně smazal a pak jsme se snažili zachránit svá data, ale vytáhly se fotky, o kterých jsem ani netušila, že tam někdy byly…
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Aha, většinou je tam něco jako "Delete All my Data".... ¯\_(ツ)_/¯ (doma to nezkoušejte)
    To permanently delete all data from an Android phone, perform a factory reset via Settings > System > Reset Options > Erase All Data. This process removes all apps, photos, files, and settings, returning the device to its original state. For security, remove your Google account first to bypass Factory Reset Protection (FRP).
    To delete all data and reset Windows, use the built-in "Reset this PC" feature with the "Remove everything" option. Navigate to Settings > System > Recovery (or Update & Security in Windows 10) > Reset PC, then select "Remove everything" to erase all personal files, apps, and settings.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: jak to souvisi s tim, co resi VOIKUKKA: ??

to ze si zkopirujes data na nove prece neznamena, ze z toho stareho bezpecne zmizi. A navic ja kdyz si koupim novy zarizeni (treba pametovku) tak na ni fakt nic staryho nekopiruju.

Nevim, jestli to je cileni trolletni nebo nechapani napsaneho slova, ale myslim, ze reagujes na neco, na co se tu nikdo neptal.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: A data si asi zkopíruješ, když si pořídíš nový zařízení, ne?
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Nevím, taky tady mám převodník z videokazet, kdyby se mi, ještě hodil.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: jasne, baterie urcite (a u smarpthonu co nemaj vymenitelnou bych si to taky asi doma nenechavala uplne s chuti), ale pokud vim, rec byla o datech z techto zarizeni, ne o bateriich nebo dratech.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Mobily maj baterie. Baterie se nafukují. Když se mi nafoukla baterie od Nokie z 90. let, šla do červeného kontejneru.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: no treba moji Athlon X4 s 16gb ram a nejakou adekvatni grafikou si kolega pred par lety za 500 vzal rad ajeste si polepsil :D (ale to sla jen MB+CPU+ram + grafarna)
    taky casto rozdavam male disky (pro me male), znamym, co by se jim hodilo vic mista ale financne to neni priorita nebo tomu moc nerozumi a stejne se ptaji me.

Samozrejme (funkcni) 386 by si asi nejaky sberatel a zajemce koupil.

navic nejde o ty procesory, jediny rizikovy faktor na techto zarizeni jsou disky, pametovky, atd pro ukladani souboru (dat). Tam chapu, ze nekdo ma strach ze zneuziti, rekla bych, ze prumernej clovek tam fakt nema nic zajimavyho, kvuli cemu by si nekdo daval takovou praci aby se z disku z kontejneru ve velkym snazil vydolovat nejaky data. (u firem to muze byt samozrejme trochu jinak), ale porad si myslim, ze kdyz si da clovek trochu prace se znehodnocenim tech dat, na coz jsou dneska free dostupne programy, tak to staci parkrat nechat bez dozoru neco par hodin delat a pak sup do kose.

a treba hromada lidi si s chuti bere 3 roky stare smartphouny za 1000 kdyz nove stali 10+, nebo kdyz stali pod 10, sou casto tak za 500, zadarmo a tak... on fakt ne kazdej kupuje porad novou elektroniku, telefony se casto dedi v rodine (starsi se da detem, babicce, manzelce, atd).

Dokazu pochopit, ze pro nekoho je strach ze zneuziti moznych obnovenych dat realny, ale prave jsou cesty, po kterych se to uz pak nemusi bat hodit do toho elektrokontejneru (prodat, darovat - treba fotak se da v pohode funkcni poslat dal bez karty, do PC koupit novy disk a telefon holt vyhodit).
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: U žádného jiného odvětví, než IT, není taková inflace. Kdo si, dneska, od tebe koupí počítač s procesorem 386?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: moznost vyhodit elektro je i v prodejnach lidl (ale tam jsou male boxy, spise na baterie, sluchatka, telefony a takove), muz z tama nosi domu poklady... (no comment).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    VOIKUKKA: disky se daji Xkrat prepsat nahodnymi daty, nulama atd, premazat v PC (disky, pametove karty, flashky), u telefonu nevim, jestli je nejaka cesta jak bezpecne smazat data tak, aby nikdo neobnovil pouzitelne fragmenty dat.

Nicmene za me je to riziko uplne minimalni, ze by nekdo zrovna z takovehoto zdroje se snazil mermomoci neco vydolovat a zneuzit.

fotak lze vyhodit bez karty, PC lze vyhodit bez toho disku, telefon je malej, aby se mohl skladovat doma - tim by aspon mohl klesnout objem skladovaneho.

nicmene tu kartu z fotaku a disk z pc dokazes softy na prepis a vymazy dat znehodnotit dobre, pripadne zasifrovani disku + vymaz dat (to je podle me naprosto bez sance neco obnovit), s telefonem si nejsu jista, jestli by to slo nejak pripojit a zcela vymazat podobnym zpusobem, zda by se system nebranil. nemam stim zkusenost, ale urcite by po tovarnim nastaveni slo taky nastavit nejake heslo a pak proste hodit po vypnuti do toho cerveneho kontejneru.

tzn. naprosto jakoukoli elektroniku uplne s klidem daruju, pokud je funkcni (po znehodnoceni dat a preformatovani), nebo vyhodim do elektro kontejneru.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    VOIKUKKA:
    popelnice na elektroodpad
    Červené kontejnery
    https://www.cervenekontejnery.cz/

VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    Jak nakládáte se starou elektronikou (PC, telefony, foťáky…)? Já mám problém to vyhodit i naformátované, moc osobních fotek a dokumentů, tak mám šuplík plný mrtvé elektroniky. Jaký máte přístup vy, jsem jediná s tímhle postižením?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: to byla zelezna zasoba do kafe, kdybych si zapomnela privezt, ale ocividne zvladam vozit cerstve :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XCHAOS: aha ja to vztahla i k tomu salku, to se omlouvam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam