• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LADY_MYSKA: Nemusíš. Pokud bys je nevyhodila, tak nevylezou. Navíc se díky tomu nemusíš bát, že kdybys třeba nestihla vymést ty pavučiny teď s touhle várkou, že bys pak neměla čím. Ještě ti vylezou náhradnice na vymetení pavučin, který pak můžeš taky bez uzardění vyhodit :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    LUCIASHECK: ale no tak, zacinam vahat
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: stupovat ponozky jsem se nikdy neucila a ani to neni tak nejak v planu

no a na uklid mam hromadu hader k tomu urcenych.. navic kdybych mela taky takove kusy, michalo by se to s kusy na noseni.. jako fakt lepsi vyhodit. Ono stejne tak mam rada vsechno v originalnim obalu a nepouzivam nahradni a neprelevam
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: ponožky, trička a další staré oblečení se používaly v době, kdy nic lepšího nebylo. v době mikrovláknových utěrek a jelenic na okna není důvod, proč děravou / lichou ponožku nevyhodit hned, jak na ni člověk narazí :-)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LADY_MYSKA: Hlavně se pak nebičuj, až začnou po vyhození náhodně vylézat jejich protějšky :-D
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Hele, s ponožkama jde dělat spoustu. Si pamatuju takovej "Hřibek", na kterým se štupovaly ponožky...
    Hříbek (pomůcka) – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/H%C5%99%C3%ADbek_%28pom%C5%AFcka%29
    Zde jsou nejlepší způsoby, jak použít použité ponožky:

Úklid a údržba domácnosti

Chňapka na prach: Navlékněte si starou ponožku na ruku, abyste utřeli prach z žaluzií, stropních ventilátorů nebo nábytku.
    Čištění podlah: Nasaďte si ponožky na nohy nebo na podlahový mop typu Swiffer, abyste vyčistili dřevěné podlahy nebo dlaždice.
    Vysavač: Zakryjte hadici vysavače ponožkou a zajistěte ji gumičkou, abyste vyčistili úzké štěrbiny, aniž byste ztratili malé předměty.
    Leštidlo na boty: Používejte ponožky jako jednorázové hadry k nanášení leštidla na boty nebo k leštění stříbra.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: asi nijak, doma jsem okna nemyla, ze si to ani nepamatuji a kdyby, tak mam hromady hader a netreba pouzivat stare tricka a ponozky

Asi by byla jina situace kdybych bydlela v domku, kde by byla garaz, dilna a zahrada, ale v byte?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nez je vyhodis, vymet staryma pavuciny a otri prach a gratuluju k rozhodnuti a cinu!
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Použitejma, "za zenitem".
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Jak bys chápala to, co si matně pamatuju od babičky: "Hadry jsou nejcenější, co máš.", přičemž se tričkama šůrovaly okna.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Asi je na case si priznat, ze krabici lichych ponozek uz nikdy nesparuji a vyhodit ji
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nekdy staci to rozhodnuti, plan, nejaky cil nebo stav... a az prijde sila, pak uz budes aspon vedet, jak si to predstavujes.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: tak přemýšlím, přemýšlím už dlouho, ale nedari se
    Vajicka přijedou zítra.. kdyz nezapomenu, tak si kazdy týden pet uvařím na tvrdo a pres týden ujidam
    Sufle na zeleninou je ted prazdne a řeším to, potrebuji tam dát brambory, česnek, cibuli… pak tam bydlí okurky… ale jak na cibuli přišly ředkvičky i s listím, začalo to plesnivět a to už mi vadí.

Byť mam doma veci hromadu, tak mam přehled, kde co mam. Spise trpim, kdyz zasáhne nejaka vyšší moc a věc přemísti a nebo nevrati na místo, kde bylo umístěno.

Dnes toho na me bylo nejak hodně a taky padlo, ze proste snížit množství veci, znamena pulku toho vyhazet… zatim neni sila
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: jak se povedlo napechovat lednicku s vajicky, jidlem atd? premyslis aspon orientacne o nrjakych organizacnich pomuckach? doufam, ze si pak vzpomenes a pripadne prihodis nejakou fotku:)

ja si vezu domu jeste jedno damaskove povleceni... sou veci, kterym to misto najdu za kazdou cenu:D divala sem se a damasek 3000kc... to si fakt z vyplaty bliz mininalni mzde nez medianu standartne nedopreju a tak holt budu mit dve krasna povleceni nejakou dobu schovana...

a vubec se mi nedari drzet kuchynskou linku cistou. vcera jsem hledala sklenenou misu, nez mi doslo, ze ji muz pred rokem rozbil:D

a to mam celkem 3 misy, jednu obri a misto te sklenene 2 plastove... fakt se da zapomenout, ze to doma nemate a notnou chvili to hledat? da...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Jenom pro zajímavost
    What to read after "Decluttering For Dummies"
    Organizing For Dummies by Eileen Roth
    How to Fix Everything For Dummies by Gary Hedstrom

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: Koupila jsem nedávno pár organizérů v Lídlu.
    Ne, že by ta lednice byla o něco míň narvaná, ale aspoň tuším, co kde mám.

Každopádně, až budeme předělávat kuchyň, nezbude koupit než trojkřídlou lednici (plus mrazák máme v garáži).

LADY_MYSKA: Když si na to někoho najmeš - máš jasný termín, do kdy to pak uděláš.
    I když budeš, dle vyprávění paní na úklid, které byly u nás, čestnou výjimkou.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TRISSIE: to ani ne, spise se davaji, kde je zrovna misto a je ho malo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: s vysokou pravděpodobností je v té ledničce část věcí už po době trvanlivosti, a duplicity. které nenajdeš, protože nejsou u sebe. Fakt bych doporučila všechno povytahovat, rovnou vyházet, co je "po splatnosti", co je načaté už moc dlouho a nikdo to už nechce, zbytek rozdělit "svůj k svému", dopředu nejstarší, dozadu nejnovější, a udělat si v ledničce zóny. A košíčky na věci blbých tvarů.
    A rozhodně dokoupit tu jednu polici, nebo aspoň nasouvací šuplíček pod polici, něco jako:
    Nastavitelný organizér do lednice | Darky.cz
    https://www.darky.cz/nastavitelny-organizer-do-lednice

(první co jsem našla, neručím za eshop, ale něco takového)
    FIFI
    FIFI --- ---
    RUTHER: já se jen zeptám - v těch čárovejch kodech ale není na pípnutí, co kdy projde, to jsi si tam musel dopsat sám, je to tak?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: myslim, ze uklid = cisteni ploch. Zametani, umyvani.

mam dojem, ze LADY_MYSKA nepotrebuje nekoho, kdo by ji zametal, a vyhazet to nekdo cizi nemuze, rozhodovat za tebe.
    Mozna nekoho, kdo by ji zehlil. Nemas v okoli treba mandl? ale to predpoklada asi auto. Tam by to rychle vyresili za tebe aspon u nejakeho objemu veci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam