• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TRISSIE: Dělám to podobně jako Kriska. staré prošoupané ponožky schovávám jako hadry na úklid. Stejně tak vyřazená žerzejová prostěradla a vůbec kusy oblečení, které už není ani na odnesení do charity.
    Přijde mi to smysluplnější, než hadry prát, případně pořád kupovat nové.

QWWERTY: tohle se teď snažím zavést doma, trávit čas párováním ponožek je myslím jedna z nejzbytečnějších činností.

LADY_MYSKA: až budeš vybírat čističku, poděl se prosím o tipy, taky ji zvažujeme.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    QWWERTY: mno já vím že u dámských byly barvy a u pánských čtverečky, kolečka atd..)) to mne tenkrát dost rozesmálo..)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOPRETKA: stejny pristup. 2x 10 paru z lidlu na kazdodenni noseni a vyreseno.
    vtipne je, ze ty prvni mely ruzne barvy na popisku velikosti, takze bylo poznat, ktere jsou do paru
    u te druhe sady koupene o par let pozdeji uz to vzdali a jsou vsechny identicke, takze to neni potreba resit
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: stupovat ponozky se nechces ucit pokud nemas doma samu stonozky a tak hluboko do kapsy ze obcas nemuzes koupit novy.

ja jako dite zastupovala hodne ponozek. q o, tpaci to, skrabe to, neni to ono. jediny co su ochotna zasit kdyz se adela zatrzena mikrodirka a staci dvema stehy pritahnout v dobre latce k sobe jak pise TRISSIE:

vyhoda utreni prachu ponozkou je, ze vyhodis ponozku, kterou bys stejne vyhodila, a ten mikrovlaknovej had nemusis prat, takze si usetris cas + vodu.

pokud mas pavuciny nekde nahore u stropu, na ponozku se perfektne chyti a pak ji z nasady od smetaku vyklopis do kose.

nicmene se ru bavime o aktualnim vyuziti dvou, tri ponozek. pokud mas treba 10 lichejch... tak jednu, dve pouzij a vyhod a zbytek vyhod.

no a az najdes ty liche nove, dej je treba do krabice s datem a pokud napr. za 2 mesice druha nevyplave, vyhodit.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Sem by se dalo něco povyměňovat
    Swap Festival 20. 4. 2026—26. 4. 2026 Praha — různá místa
    Swap Festival | Prague City Tourism
    https://prague.eu/cs/akce/swap-festival/
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Já měl vždycky takovej nápad, že bych "sjednotil pár domácností" s tím, že by si každá domácnost napsala, co přebývá, co potřebuje a pak by se to zkusilo povyměňovat... takovej "Kulovej swap".
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Já teda už několik let kupuji ponožky stylem, že koupím v Lidlu ty jejích baliky po pěti.. těch balíku koupím asi sedm, osm a na pár let mám vystaráno. A buď je to balík jen samých černých a to se ke každé liché nějaká najde a nebo je to takový ten co má dvakrát dvě barvy a třetí nějakou.. a tam pak se ty liché taky dobře udáváji... Horší když je to pár jeden (hlavně děti) tak to většinou mizi po prvním vyprání... ale dětem je to jedno a tak s radostí chodí s každou jinou...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LADY_MYSKA: Nemusíš. Pokud bys je nevyhodila, tak nevylezou. Navíc se díky tomu nemusíš bát, že kdybys třeba nestihla vymést ty pavučiny teď s touhle várkou, že bys pak neměla čím. Ještě ti vylezou náhradnice na vymetení pavučin, který pak můžeš taky bez uzardění vyhodit :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: já jsem ochotná zašít na ponožce "škubu" (tedy díru v jinak pevné neonošené látce, typicky třeba na palci, nebo na vlněných ponožkách na spoji na kotníku), ale rozhodně neštupuju obnošenou. Na to je život moc krátkej.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TRISSIE: ze jo?

To stupovani, mi prijde, ze to pak na noze musi tlacit a delat jinou neplechu, ne?
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    LUCIASHECK: ale no tak, zacinam vahat
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: stupovat ponozky jsem se nikdy neucila a ani to neni tak nejak v planu

no a na uklid mam hromadu hader k tomu urcenych.. navic kdybych mela taky takove kusy, michalo by se to s kusy na noseni.. jako fakt lepsi vyhodit. Ono stejne tak mam rada vsechno v originalnim obalu a nepouzivam nahradni a neprelevam
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: ponožky, trička a další staré oblečení se používaly v době, kdy nic lepšího nebylo. v době mikrovláknových utěrek a jelenic na okna není důvod, proč děravou / lichou ponožku nevyhodit hned, jak na ni člověk narazí :-)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LADY_MYSKA: Hlavně se pak nebičuj, až začnou po vyhození náhodně vylézat jejich protějšky :-D
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Hele, s ponožkama jde dělat spoustu. Si pamatuju takovej "Hřibek", na kterým se štupovaly ponožky...
    Hříbek (pomůcka) – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/H%C5%99%C3%ADbek_%28pom%C5%AFcka%29
    Zde jsou nejlepší způsoby, jak použít použité ponožky:

Úklid a údržba domácnosti

Chňapka na prach: Navlékněte si starou ponožku na ruku, abyste utřeli prach z žaluzií, stropních ventilátorů nebo nábytku.
    Čištění podlah: Nasaďte si ponožky na nohy nebo na podlahový mop typu Swiffer, abyste vyčistili dřevěné podlahy nebo dlaždice.
    Vysavač: Zakryjte hadici vysavače ponožkou a zajistěte ji gumičkou, abyste vyčistili úzké štěrbiny, aniž byste ztratili malé předměty.
    Leštidlo na boty: Používejte ponožky jako jednorázové hadry k nanášení leštidla na boty nebo k leštění stříbra.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: asi nijak, doma jsem okna nemyla, ze si to ani nepamatuji a kdyby, tak mam hromady hader a netreba pouzivat stare tricka a ponozky

Asi by byla jina situace kdybych bydlela v domku, kde by byla garaz, dilna a zahrada, ale v byte?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nez je vyhodis, vymet staryma pavuciny a otri prach a gratuluju k rozhodnuti a cinu!
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Použitejma, "za zenitem".
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Jak bys chápala to, co si matně pamatuju od babičky: "Hadry jsou nejcenější, co máš.", přičemž se tričkama šůrovaly okna.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Asi je na case si priznat, ze krabici lichych ponozek uz nikdy nesparuji a vyhodit ji
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nekdy staci to rozhodnuti, plan, nejaky cil nebo stav... a az prijde sila, pak uz budes aspon vedet, jak si to predstavujes.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam