• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KRISKA: No, mám sušičku, ale zvládala jsem to i bez ní. Teda dětský peru míň často, to zas jo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: ručníky v koupelně v přízemí, kam si chodíme mýt ruce ze zahrady, nezřídka měním i denně :-)
    jo, no, jsou světlý a je to na nich vidět, ale tak zase že jo, nechceš si utírat ruce do něčeho od bahna :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOIRAIN: jakoze 1x nebo 2x pouzitej rucnik se uz musi vyprat? evidentne su asi prase, vlastne jsem to nikdy neresila, u nas doma se lozni menilo po mesici a rucniky tak nejak podle pocitu ze by se to hodilo a zustala sem v tom rezimu zajeta a nenapadlo me, ze je potreba prat casteji

QUANTI: ja s rezimem za +/- 4 tydny optimalne su na hranici toho co stiham susit, si nedovedu predstavit ze z cca 3-4pracek tydne, co peru, udelam 5 pracek (lozni veme 2 pracky) s tim ze mi lozni vyblokuje na pulku tydne zbytek prani... to se snad bez susicky ani neda stihat susit?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KRISKA: ručníky po týdnu mají nejvyšší čas
    ložní prádlo podle toho jak se kdo potí, ale 14 dnů je tak akorát
    takové uleželejší ložní prádlo po někom, kdo se hodně potí (ahoj tati), když ho matka namáčela, zapušilo koupelnu čpavkem, co se z toho uvolňoval
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Povlečení měním každý týden, ručníky ideálně dvakrát týdně (správně by se mělo i častěji)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KRISKA: a moment co teprv to lozni... to je po tydnu taky nejak moc casto ne?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ELIZHANNAH: super, vcera sem prevlekla postel, su o krok napred!

dotaz - neni vymena rucniku 1x tydne moc?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QWWERTY: představ si balkonový/terasový dveře v rodině s menšíma dětma a/nebo slintajícím psem. Jednou za týden to vyleštit je skoro málo :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QWWERTY: smysl je "dát tomu deset minut". Ne víc, ne míň. Neuděláš všechno, jen to nejviditelnější a nejlíp dostupné. Bude to lepší, ne dokonalé.
    Pořádně se věnuješ jedné zóně týdně.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    QWWERTY: mně to taky nikdy s těmi minutami nesedělo, když jsem se o to pokoušela. Zabralo mi to vždy víc času :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    QWWERTY: jako že skleněnou výplň těch dveří
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ELIZHANNAH: "vyleštění zrcadel a dveří" .... wat? zrcadlo budiz (ale proc pokud neni spinave?), ale lestit dvere?
    vysavani jenom na 10min? wat? a to mam automaticky vysavac, takze mu staci jenom oddelat z cesty veci ..a i tak je to urcite na vic jak 10 min :D
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Teorie by mi šla, co? :))
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    KRISKA: dneska by podle Flylady měl být pondělní restart domácnosti (povíkendová obnova domácnosti a nastavení domácnosti na nový pracovní týden). Cílem je zbavit domácnost největšího chaosu. Skládá se z následujících úkolů: výměna povlečení a ručníků, vyhození starých tiskovin, časopisů, letáků, vyleštění zrcadel a dveří, utření prachu, vyluxování. Celé by to mělo trvat zhruba hodinu, na každý z úkolů je asi 10 minut.

Kromě toho se i dnes dělají základní ranní a večerní rutiny vč. lesklého dřezu.

Asi bych si měla dát nějaké babysteps...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ELIZHANNAH: mozna by se dalo neco aplikovat i tady, zkusim si to pocist a treba se muzou delat "uklizeci dny" kdy se nahodi tema a kdo bude mit chut a cas by zkusil aspom meco ten den udelat. nekdy ta spolecna motivace da desne moc energie a chuti.

TRISSIE: jo, presne tak to vidim, jen si predstavim ten cas a prejde me chut zatimco pokud se to dari drzet na te denni bazi, je to desne prijemny... a pak najednou se to 1x nepodari a za tyden...

MOIRAIN: to se mi libi! :D
    pry pokud zena rika, ze ma vseho dost, tak lze:D
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ACIDQA: kolik žena potřebuje párů bot? Ještě jeden!
    Já mám asi ehm...desatery, možná víc, lodičky Clarks.
    Pak mám asi desatery balerínky/sandálky Crocs a další boty
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    TRISSIE: Jako souhlasím. Je nutné kontrolovat i příchozí předměty. Udělal jsem si, na zásoby jídla aplikaci. Foodina...
    Foodina
    https://apolloodilo.gumroad.com/l/foodina
    A scanováním čárovým kódům jsem sledoval, co kdy expiruje. Byly to dost zvláštní kombinace jídel, potom. Jako čočka se špagetama atp.
    Jinak je to také o koncepci... radši minimalismus s 10 předměty a prázdnými zdmi nebo feng šui... atp.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jako reálně, pokud a dokud člověk nezvládne do toho bordelu denně nepřidávat, tak nemá smysl snažit se odkrývat vrstvy. Teprve když si uvolní ruce tím, že ty denní věci jsou pod kontrolou, může začít pomalu odhazovat, a průběžně udržovat, co už odházel. A tyhlety motivační dámy, které začínaly z velkého chaosu, jsou fajn tím, že se člověk nepoměřuje s očekáváními "jak často utírat prach na horní hraně dveří", ale s "začni tím, že z nočního stolku odneseš skleničky a prázdné obaly od papírových kapesníků".
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ELIZHANNAH: každej systém funguje jen v případě, že si to odpracuješ :-)

princip "končit den s prázdným dřezem" je dost univerzální a vždycky fungování domácnosti zlepší. "15 minut tomu dát můžeš" taky funguje. A "ten čurbes se tu neobjevil za jeden den, tak nečekej, že za jeden den ho vyřešíš" je velmi osvobozující :-)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    TRISSIE: pomáhá to reálně? já jsem xkrát začala podle Flylady a zase toho nechala... nevím, jestli ten koncept je pro každého
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam