• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MART1NKA: ty ziplocky se rychle trhaji me prijde zbytecny to kupovat, kdyz to moc nevydrzi

TOOMIX: hm, to asi vyzkousim, diky!
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISKA: mam na ne ratanovy kosik, ale ja mam kocky a pouzivam to na vyhadzovanie hoven. ak by som kocky nemala, tak by som ich vyhadzovala.
    na vandry nosim zip lock z DM, je to lepsie
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    igelitove pytliky....

jak skladovat?
    kolik jich je tak akorat?

mam je v supliku v lince, je uz cela napechovana, vetsinou je hodnekrat recykluju, v obchocech si neberu, balim do nich svaciny na vandry ale stejne je jich porad tak nejak stejne...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    sem vcera zjistila pri veseni pradla ze na oblibene muzokosili je v miste svu rukavu 8cm dira.. ta kosile uz teri, uz sem zasivala druhej rukav, tak sem zasila znova i tento. myslim, ze uz je nacase ji rict papa a po par pouzitich se potrha jinde.

akorat rada vyuzivam bud veci do mrte nebo je davam dal jeste "jako nove" a kosile uz se teda blizi te mrti...

nastesti tyhle drobny upravy jako zasit sev a zkratit kalhoty zvladnu, zuzit halenku nebo povolit nohavice uz ne:D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: prave na restoriu napises jmeno, kliknes do kosiku a za 15 minut mas v kosiku 20 knih, sup do krabice a na zasilkovnu nebo si to vyzvedno u tebe doma, nejsou to hodiny, alw vydelek je proste vyrazne nizsi ale vyhrava ta jednoduchost.

knihybod marie kondo muzes poslat me, zaplatim zasilkovnu:D

ja mam knih mozna dohromady 200, v nasem malym byte stejne nemuzu skladovat nic navic :D takze su rada, ze se mi sem vejde aspon tech par knih a kdyz se nakupi novy, stary musi pryc.

po jedne, dvou je taky odvezu busem do brna, jedna knihobudka je kousek od cajovny, kam chodim, ale kdyz delam cistku tak 15 knih autobusem a pak tahnout 500m nehodlam:D
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ale možná tu mám nějaký německý knihy ve švabachu, to by se asi dalo prodat, ale taky nevíme v rodině, co s tím... navíc už to není ani v ledasjakým dobrým stavu. nevíte někdo?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Já prodala asi třikrát nejlíp tady na nyxu :D, ale vše to byly top knihy nebo potávaná kniha a v sezóně ještě poptávky. Vyšší stovky korun. Jinak nic nestíhám, natož řešit prodej knihy za stovku a trávit tím nějaký hodiny času. Ale v knihobotovi nakupuju pořád a na trhu knih taky, jsou tam super kousky. A papírová kniha je pro mne zatím stejně top.

Teď jsem přemýšlela, jestli si nechat celý ročníky americkýho National Geographic z let 1962-1989. Dědovi to pravidelně posílal poštou bratr z New Yorku, kde byl v exilu... Rozpadají se tomu vazby a jsou toho celé police... ale otevřela jsem to a zůstanou u mne na dožití, je to prostě nadčasově dokonalá záležitost i přes tu dobu internetu. Až nebudu moct cestovat, budu si v tom listovat a číst... je to na nekonečno, nikdy to nemám šanci přečíst.

Jestli pujde něco z domu, budou to holt jiný věci..
    už stejěn vidím, že až budu ty ponechyný knihy vybalovat po přestěhování, tak stejně si budu říkat, má to cenu si nechat?

nejde mi to třídění úplně jako dobře, mám tu dvě knihy od Marie Kondo a ještě jsem to za dva roky ani neotevřela :D asi je čas je otevřít... (i když ona prej mezitím změnila názor).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOPRETKA: umeni klamu sem kdysi davno cetla snad jeste na gymplu, to bych si asi klido precetla znova :D sakra a to bych rekla ze tady ty moje 25 let stary knihy nemaji uz zadnou cenu :D
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KRISKA: linux, hacking, agilní programování, hardware, Objective-C 2,0, Umění klamu.. no ale už je to pár let.. tak třeba to nefunguje.. ale já jsem většinou knih které byly dlouho nedostupné koupila tam..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: restorio je na "nechci" resit jeste super reseni, jako odnest do knihobudky je nejvic nechcu resit a druhy nasledny "nechcu resit, ale par kacek zpet bych bral" je restorio a pak "chci to resit" jsou reknihy a knihobot a "chci to hodne hrotit" je trh knih...

KOPRETKA: jo, trh knih ma nevyhodu ze zapomenes nahlasit dovolenou a nekdo si objedna tvoji knizku, po ktere rok nevzdech pes hodinu po opusteni bytu...

ja tam jednou videla poptavku, druhej clovek tam ji nabizel za 800 tak sem ji dala za 200 peknou novou knihu, urcite tu cenu mela a stejne to tam pul roku lezelo... jednoho dne sem vsechny svoje knihy stahla, nahazela to do restoria s dalsi hromadou knih (a hromadu krasnych novych jeste posilam nekdy na aukce do utulku) a jeste taky je utulek knihankov, ti nabizeji knihy na stancich a prodejnich akcich, tam posilam pekny knihy o psech, ale my to tu mame 30km a poslu tam muze s krabici autem, kdyz jede pobliz.

to by me zajimalo co za knihy o pc si tam prodala? ja ted nasla nejaky pribeh o windows 95 ktery ma naucit uzivatele s tim pracovat, ale asi sem to zapomela u segry, na to su desne zvedava :D
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KRISKA: já prodávám přes trh knih.. prodala jsem tam za dost slušný peníze(800,-) několik starých knih o PC a programování, což jsem si myslela že si nikdo nekoupí.. některé šly hned, a asi další tři jsem prodala s odstupem půl roku, roku..
    Takže až budu mít zase čas, tak přesně kouknu co se vyplatí tam nabídnou(jsou tam i poptávky po knihách), vyvěsím dám do krabice na prodej, jednu krabici si nechávám jako investiční a zbytek odnesu do knihobudky.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KRISKA: mně se to nechce řešit, ale určitě dobrej tip :) dík
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TOOMIX: nemám na to čas, spoutu těch knih už je asi passé a stejně za to prej moc není,
    ale dalajsem tam i nějaký český pohádkový klasiky, pro nás už to je passé... a čeká nás stěhování, takže práce je dost :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    skvely je restorio. hned vam naceni knihy (min nez knihobot a reknihy) za 10-100kc vetsinou ale pro 10+ knih se to vyplati. zadate nazev, oni ukazou cenu a pro knihy nad 400 je zaslani zdarma a penize vyplati do 3 tydnu a nemusite cekat tydny az se proda ani nic fotit. pouzila sem 2x za 800 a 600 a 1x mi nevzali jednu knihu za 30kc ze ma plisen. mela dve cerveny tecky a nevedela sem co to je a su rada ze ji nemam doma.

pro velky objemy knih super pokud nepocitate kazdou korunu a nevadi vam mensi vykupni cena ale hned.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GRANTORINO: a na knihobot by nešly dát?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Od neděle asi odhadem 150-200 knih a časopisů do knihbudky .. nám to tady zázračně ze dne na den vždycky zmizí pohoda :)
    Omlouvám se Julesu Vernovi, ale tentokrát i jeho knihy a zálesácký knihy taky. Moje děti už to prostě číst nebudou a já znova taky ne ;) a všechno je na netu...
    Bibli taky nemusíme mít 4x doma eh... Odkud já to vždycky naberu.
    Ale dala jsem tam i hodně pěkné knihy... jenže je nevyužijeme.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: dlouhé oddalování a příští týden bude hotovo
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: ja myslim, ze i male krucky jsou super, pochval se za to ze jsi po roce zvladla zaridit svadlenu a kdyz nic jineho tak co uz...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: taky jsem včera byla uspesna a troje kalhoty jsem odnesla na zkrácení snad po roce.

Ale včera kromě běžného fungování se mi nic navíc nepodařilo. Vypada to, ze dnes to dopadne stejně, ale konec dne je jeste daleko, tak treba …
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    sem si dovezla od svadlemy spravene veci ... no pokyny "zuzit v pase jen zasevky aby kdyz priberu to slo jen povolit zpet" pojala po svem a nesmim pribrat ani deko, pac to udelala krasny ale bez tech zasevku k rozparani:D
    a ze tri halenek co zavazely mam 3 super halenky co muzu nosit, takze mise uspesna.

ale spravovaly mi tam asi 10 veci a tohle je jedina takova budouci nespokojenost, pac sou to moje oblibeny kalhoty, tak celkove dobry, jsou tam fakt sikovny a dost sem si polepsila od te minule svadleny...

a uklidila jsem trochu jednu policku v lince, je tam lepsi organizace a vejdou se tam nejake konzervy/zavareniny navic.

nemam sklep ani spajz, mam akorat 3 police ve skrini v chodbe a tak se hodi mit trochu vic mista na marmelady atd. kvuli bzl a vesnici mam navic obecne vetsi zasoby mouky, musli, peciva (trvanliveho) atd, protoze s vetsi objednavkou je doprava zdarma nebo nebudu kvuli jednomu chlebu na vylet jezdit 2h do brna...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LADY_MYSKA: 2 natery maji kazfej zaschnout a pak jakoze dobry. ve sprse bych pockal par hodin navic, pak uz je to ve zdi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam