• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ECLECTICA: tohle bude velmi různé. Treba ja porad nemam sušičku na prádlo, takze povlečení mam raději vic, ze kdyby byla nějaká nehoda, abych případně měla na prohození.
    Stejne tak v kuchyni, jsem naučená používat lžičky a docela nešetrně je do hrnce namočím, olížu a kdyz mam brat novou suroviny, sahnu po nove. To bude asi hodně závislé na zvyklostech, pokud nekdo kupuje hotovky a nebo si věci objednává z restauraci, stačí pár talířů, pokud více vaříš, je lepší mít víc hrnců. Sem tam se mi stane, ze i moje zásoba hrnců nestačí, kdyz vařím více složitých jídel na víc dnu.

Jako mohla bych mít sedm páru ponožek a sedm kalhotek, ale mam raději větší množství, abych si je každý den před spaním nemusela prát. Byla doba, kdy jsem měla dvoje kalhoty a tři trička, teď už si to nedovedu představit
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISKA: No ony su uhledne v krabici a vytahujem ked sa roztrhne predosly.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MART1NKA: a to kupujes ty pytliky z dm po jednom pred kazdym pouzitim, pokud doma nemas misto s pytliky?

nebo to myslis tak, ze kdyz sou novy tak sou tak jako uhledne maly a nezavazejici?

ECLECTICA:
    zdroj ti neporadim, ale treba u lozniho pradla a rucniku ti obecne staci 2 sady, jedna se pouziva a druha pere (susi). Pokud ti domu casto chodi navstevy, kterym povlikas, tak jeste jedna sada lozniho a pocet rucniku, ktere mohou pouzivat. Nam roky dve sady v poho stacili, 4 osusky a 9 rucniku (wc, koupelna, rucnik na vlasy a kuchyn x2) + sportovni do posillky. ted teda mam z pozustali neco navic (ale damasek proste nevyhodim).

s nadobim to muzes mit podobne, pocet clenu domacnosti + neco navic, pro 4 lidi je sada se 6ks od kazdeho uplne OK. ja mam treba 3 hrnce pro 2 lidi a ten velkej pouzivam jen kdyz ohrivam vodu do vany, jinak by me stacili dva a talire pouzivame dohromady tak 4... hrnku a sklenicek pouzivame vsehovsudy 5ks...

s oblecenim jsem nekde na internetu videla dokonce navod, ze si mas vytahnout 30 nejoblibenejsich kousku (nebo takovy nejaky pocet) zbytek dat treba do krabice mimo satnik, v pripade potreby dovytahnout co je potreba a pak proste si vyzkouset, co ti vubec nechybi...

nicmene hm, nahlodalo me to.

navic miru ma kazdy jinde, takze zkus odebrat, schovat to nekam kde to nebude po ruce a vyzkouset si, jake to bez toho je. nebo nejakou rozbitou, poskozenou vec proste nenahradit, a nahradit ji az se ukaze, ze to potreba je.

To je asi nejlepsi jako by ses stehovala a vyndavala jen to nejaktualnejsi co potrebujes a neco po stehovani najdes az po letech a ani ti to nechybelo...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Možná se budete smát, ale hledám nějaký zdroj, který by mi doporučil, kolik čehe člověk vlastně potřebuje (oblečení, ložní prádlo, ručníky, nádobí atd.).

Ráda bych to pojala minimalističtěji, nicméně ne do té míry, aby mi to komplikovalo život.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: treba
    Svačinová krabička z nerezové oceli | BrainMarket.cz
    https://www.brainmarket.cz/brainmax-pure-nerezovy-svacinovy-box-se-sponou--1-6-l/
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISKA: Mne sa teda dostatocne velke ziplocky netrhaju, len tam netreba cpat moc veci.
    Kupovat nekupovat… za posledny rok som za ne dala 25 korun. Keby mi niekto povedal, ze musim obetovat 25 korun a nemat doma suplik plny pytlikov, tak mu s radostou tych 25 korun dam :) pretoze mat doma dedikovany priestor na skladovanie pytlikov je nocna mora z detstva a zabordelenej domacnosti.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MART1NKA: jenze pytliky co nekde dostanu na mrazeny atd nemusim kupovat kdyz je pak po prvni svacine nebo s prvnim bobkem vyhodim... prijde mi nepomer v tom koupit pytliky aby po trech dnech meli pod tim ziplockem diru, jak sou ohnuty

LADY_MYSKA: co je nezer krabicka? ja si nekdy teda beru krabicku taky, ale pak kdyz to dojim, musim ji treba 3 dny nosit prazdnou nebo do ni neco cpat, jine jidlo, pokud se vleze, coz nemam moc rada a vetsinou nosim krabicky max na 1 noc, na vic uz ne... nebo se snazim nosit takovy co nekde nafasujem od zmrzliny, ze ji pak muzu vyhodit.

ale prave chleba namazu do igelitaku, co tu odnekud pristal (pecivo obecne nekupuju, zeleninu si do pytliku nedavam, ale i tak se tu porad odnekud zjevuji...) tak to rovnou vyuziju jako bordel tasche a obratem vyhodim u prvniho kose i s ubrouskama treba, obalem od orisku atd.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISKA: A pytliky od rohlikov ano?
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: ja kupuji v ikea a tedy neprijde mi, ze by se az tak rychle trhalo
    Ale ja pomalu přecházím na nežer krabičky
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MART1NKA: ty ziplocky se rychle trhaji me prijde zbytecny to kupovat, kdyz to moc nevydrzi

TOOMIX: hm, to asi vyzkousim, diky!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KRISKA: máme je nastrkané v zavařovací sklenici od okurek, vejde se jich tam požehnaně
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISKA: mam na ne ratanovy kosik, ale ja mam kocky a pouzivam to na vyhadzovanie hoven. ak by som kocky nemala, tak by som ich vyhadzovala.
    na vandry nosim zip lock z DM, je to lepsie
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    igelitove pytliky....

jak skladovat?
    kolik jich je tak akorat?

mam je v supliku v lince, je uz cela napechovana, vetsinou je hodnekrat recykluju, v obchocech si neberu, balim do nich svaciny na vandry ale stejne je jich porad tak nejak stejne...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    sem vcera zjistila pri veseni pradla ze na oblibene muzokosili je v miste svu rukavu 8cm dira.. ta kosile uz teri, uz sem zasivala druhej rukav, tak sem zasila znova i tento. myslim, ze uz je nacase ji rict papa a po par pouzitich se potrha jinde.

akorat rada vyuzivam bud veci do mrte nebo je davam dal jeste "jako nove" a kosile uz se teda blizi te mrti...

nastesti tyhle drobny upravy jako zasit sev a zkratit kalhoty zvladnu, zuzit halenku nebo povolit nohavice uz ne:D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: prave na restoriu napises jmeno, kliknes do kosiku a za 15 minut mas v kosiku 20 knih, sup do krabice a na zasilkovnu nebo si to vyzvedno u tebe doma, nejsou to hodiny, alw vydelek je proste vyrazne nizsi ale vyhrava ta jednoduchost.

knihybod marie kondo muzes poslat me, zaplatim zasilkovnu:D

ja mam knih mozna dohromady 200, v nasem malym byte stejne nemuzu skladovat nic navic :D takze su rada, ze se mi sem vejde aspon tech par knih a kdyz se nakupi novy, stary musi pryc.

po jedne, dvou je taky odvezu busem do brna, jedna knihobudka je kousek od cajovny, kam chodim, ale kdyz delam cistku tak 15 knih autobusem a pak tahnout 500m nehodlam:D
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ale možná tu mám nějaký německý knihy ve švabachu, to by se asi dalo prodat, ale taky nevíme v rodině, co s tím... navíc už to není ani v ledasjakým dobrým stavu. nevíte někdo?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Já prodala asi třikrát nejlíp tady na nyxu :D, ale vše to byly top knihy nebo potávaná kniha a v sezóně ještě poptávky. Vyšší stovky korun. Jinak nic nestíhám, natož řešit prodej knihy za stovku a trávit tím nějaký hodiny času. Ale v knihobotovi nakupuju pořád a na trhu knih taky, jsou tam super kousky. A papírová kniha je pro mne zatím stejně top.

Teď jsem přemýšlela, jestli si nechat celý ročníky americkýho National Geographic z let 1962-1989. Dědovi to pravidelně posílal poštou bratr z New Yorku, kde byl v exilu... Rozpadají se tomu vazby a jsou toho celé police... ale otevřela jsem to a zůstanou u mne na dožití, je to prostě nadčasově dokonalá záležitost i přes tu dobu internetu. Až nebudu moct cestovat, budu si v tom listovat a číst... je to na nekonečno, nikdy to nemám šanci přečíst.

Jestli pujde něco z domu, budou to holt jiný věci..
    už stejěn vidím, že až budu ty ponechyný knihy vybalovat po přestěhování, tak stejně si budu říkat, má to cenu si nechat?

nejde mi to třídění úplně jako dobře, mám tu dvě knihy od Marie Kondo a ještě jsem to za dva roky ani neotevřela :D asi je čas je otevřít... (i když ona prej mezitím změnila názor).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOPRETKA: umeni klamu sem kdysi davno cetla snad jeste na gymplu, to bych si asi klido precetla znova :D sakra a to bych rekla ze tady ty moje 25 let stary knihy nemaji uz zadnou cenu :D
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KRISKA: linux, hacking, agilní programování, hardware, Objective-C 2,0, Umění klamu.. no ale už je to pár let.. tak třeba to nefunguje.. ale já jsem většinou knih které byly dlouho nedostupné koupila tam..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: restorio je na "nechci" resit jeste super reseni, jako odnest do knihobudky je nejvic nechcu resit a druhy nasledny "nechcu resit, ale par kacek zpet bych bral" je restorio a pak "chci to resit" jsou reknihy a knihobot a "chci to hodne hrotit" je trh knih...

KOPRETKA: jo, trh knih ma nevyhodu ze zapomenes nahlasit dovolenou a nekdo si objedna tvoji knizku, po ktere rok nevzdech pes hodinu po opusteni bytu...

ja tam jednou videla poptavku, druhej clovek tam ji nabizel za 800 tak sem ji dala za 200 peknou novou knihu, urcite tu cenu mela a stejne to tam pul roku lezelo... jednoho dne sem vsechny svoje knihy stahla, nahazela to do restoria s dalsi hromadou knih (a hromadu krasnych novych jeste posilam nekdy na aukce do utulku) a jeste taky je utulek knihankov, ti nabizeji knihy na stancich a prodejnich akcich, tam posilam pekny knihy o psech, ale my to tu mame 30km a poslu tam muze s krabici autem, kdyz jede pobliz.

to by me zajimalo co za knihy o pc si tam prodala? ja ted nasla nejaky pribeh o windows 95 ktery ma naucit uzivatele s tim pracovat, ale asi sem to zapomela u segry, na to su desne zvedava :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam