• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    RUTHER: Doma máme tři plné tašky HW k prodeji. 🙈
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    JARDABEREZA: naprosto tomu rozumím, ta komunikace je často strašně frustrující.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    JARDABEREZA: Hele, můžeš ještě zkusit bazary. Dlouhé roky jsem takhle šmelil upgrady pécéček... koupíš 32 MB modul, používáš, prodáš, přidáš 25%, koupíš 64 MB modul atp... ¯\_(ツ)_/¯
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    RUTHER: Když to dám na FB do skupiny "za odvoz" a je to něco dobrého, tak mám hned hromadu zpráv. Ale když je to za pár tisíc a dám to někam jinam, tak se to vleče. Na FB mám i podezření, že když jsem tam dal hezkou komodu, tak někdo můj příspěvek nahlásil a nafejkoval, že za to chci prachy, takže to pak smazali a dali mi ban... asi si chudák myslel, že ji pak bude mít jen pro sebe :-D
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Pokračuji ve vyklízení knih. Bez přehánění vyhradila jsem dalších tak 100... To už bude snad 400-500 knih pryč. Vlastně už jsem naplnila čtyřikrát knihbudku komplet. Už to lítá úplně... Karel May, sorry. Ještě stále odolávají Foglarovy knížky. To pořád někam srdce se s tím rozloučit, ale taky si myslím, že to u náš na konec už nikdo číst nebude.
    Ještě to musím promyslet. Ty knihy jsou ve stavu jako nově, jednou přečteme eh.
    No a už dáváme pryč i od Puškina pohádky a všelijaké Boženy Němcové a od Erbena...
    Je to těžký přiznat si, že moje děti to prostě nečtou, stav není ani na prodej. Jsou to starší knihy..

Zatím mi do Nového bytu zůstává a naplnila jsem 7 banánovek knih, určitě ještě tak tři naplním. Plus tak dvě banánový National Geographic.
    Je to určitě hodně, ještě to budu muset redukovat, ale budeme mít sklep no. Tak kdyztak to prijde do sklepa a při vybalovani ještě zvážím znovu heh
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    JARDABEREZA:
    Řekl bych, že když chceš podpořit místní komunitu, tak daruji za odvoz je dobrý způsob.
    [Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-)]
    Eventuelně tady:
    [STONED MOVING AGENCY]
    se můžeš dobře doptat na vodvoz.
    Ale to již asi je zřejmé... jenom, co se mi osvědčilo...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ECLECTICA: Tak snad se to vydaří. Já si trochu lámu hlavu s tím jak se efektivně zbavit nepotřebných věcí, které ještě mají hodnotu a šli by prodat, ale nedohadovat se měsíc s 7 lidmi, kteří to nakonec stejně nekoupí nebo mě vyghostují :-D Mám tu pás na chození, tablet na kreslení asi bych toho našel víc.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    JARDABEREZA: jako dobrý, ale kupování stejných ponožek tu proběhlo naposledy minulý týden...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    JARDABEREZA: Náš aktuální byt je větší o 11 m2.
    Sklad by se využíval jako tělocvična (na cvičení mi u nás chybí hlavně klid) a částečně moje dílna.
    Oblečení redukovat určitě budeme.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ECLECTICA: To je spíše, když se člověk stěhuje do menšího. Tady vidím sklad a technickou místnost. Když má člověk více věcí, které nepoužívá, ale ani se jich nechce zbavit, tak reálně jenom zabírají místo. A při ceně bytů např. 100 000Kč na m2 ale i při nájmu je většinou dražší je vlastnit než vyhodit/prodat.

Co se týká dekorací mám rád ty co se dají pověsit na zeď a jsou relativně ploché. Nezabírají místo, nesbírají tolik prachu. Neblokují mi prostor na odkladových plochách.

Často se dá hodně zredukovat oblečení. Na půdě často končí velké posilovací stroje, na kterých nikdo necvičí. Dávám přednost posilování s vlastní váhou nebo nějakým malým závažím. Potom různí jednoúčelové kuchyňské roboti nebo zařízení. Tomu se snažím vyhnout :-D Potom se hromadí různé skleničky, hrnky, tašky. Není důvod jich mít víc než člověk využije.

Co mi teď přijde zajímavé, je koupit si víc stejných ponožek. Např. v černé a když je jedna děravá nebo zmizí, tak se dají furt spárovat poměrně jednoduše. Pokud je jedno jestli je levá nebo pravá.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KRISKA:
    LADY_MYSKA:

Je mi jasné, že ty potřeby budou různé, proto jsem si představovala něco jako průvodce pro různé scénáře, ale nic kloudného jsem nenašla. Obecně to ale asi není marné téma i pro tuhle diskusi, protože tu zřejmě všichni hledáme nějakou rozumnou míru, kolik toho má smysl vlastnit.

Jinak stěhování, což je skvělá příležitost pro debordelizaci, nás možná čeká, v pondělí jdeme koukat na byt - snad nevadí, že se pochlubím, je to tento: https://www.strizkovskydvur.cz/byty/A1.1
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: proto vlastne i univerzalni clanek nemuze univerzalne vyhovovat vsem...

ja kuchticka nejsu, staci mi nadobi malo, porad delam jen maso a ryzi, testoviny a vyvar :D

naopak mam treba tech 7 batohu a 4 spacaky, coz urcite zas neoceni nekdo, kdo jede 2x za sezonu s partou dohromady na 3 noci... mam tri monitory a nekomu staci displej na notebooku, na druhou stranu mam doma asi dva kremy, jeden sprchac,dva jelenni loje a masazni alpu a sou lidi co maji plnou skrinku, vanu ci sprchac milionu lahvicek.

proto je za me asi nejlepsi proste odebrat a soupnout nekam do sklepa, na pudu, do spajzu na dno, vyzkouset, jak me to omezuje a jestli potrebuju pridat (vyzkouset podle povahy veci jednu, dve veci pridat) a zkusit experiment znova.

ja takhle z mych malo sklenicek odebrala par sklenicek a po asi 4 mesicich mi prijde, ze mam fakt udesne moc sklenicek (to mam hlavne pro navstevy a jako merku). Jako mam "hodne" sklenicek, mam jich doma asi 6, ale driv sme delavali ohen, zvali pratele a blizsi rodinu a pro deti sme meli zvlast plastove... vubec nechapu, k cemu sme meli tolik sklenicek kdyz i ted je jich porad vic nez dost :D a do skrinky muzu davat potraviny, kdyz nemam spacjz a je to mnohem lesi.

Kamoska zije sama a ma porad v provozu a v mycce asi 5 sklenicek. kazdej mame uplne jinou potrebu na uplne jiny veci.

Ale co kdybychom se tady toho pokusili dobrat a kazdej treba prispel svym nazorem, v jake oblasti, ve ktere toho dle sebe nema moc, kolik toho ma a jak mu to staci. treba by to byla aspon inspirace se zamyslet.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ECLECTICA: tohle bude velmi různé. Treba ja porad nemam sušičku na prádlo, takze povlečení mam raději vic, ze kdyby byla nějaká nehoda, abych případně měla na prohození.
    Stejne tak v kuchyni, jsem naučená používat lžičky a docela nešetrně je do hrnce namočím, olížu a kdyz mam brat novou suroviny, sahnu po nove. To bude asi hodně závislé na zvyklostech, pokud nekdo kupuje hotovky a nebo si věci objednává z restauraci, stačí pár talířů, pokud více vaříš, je lepší mít víc hrnců. Sem tam se mi stane, ze i moje zásoba hrnců nestačí, kdyz vařím více složitých jídel na víc dnu.

Jako mohla bych mít sedm páru ponožek a sedm kalhotek, ale mam raději větší množství, abych si je každý den před spaním nemusela prát. Byla doba, kdy jsem měla dvoje kalhoty a tři trička, teď už si to nedovedu představit
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISKA: No ony su uhledne v krabici a vytahujem ked sa roztrhne predosly.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MART1NKA: a to kupujes ty pytliky z dm po jednom pred kazdym pouzitim, pokud doma nemas misto s pytliky?

nebo to myslis tak, ze kdyz sou novy tak sou tak jako uhledne maly a nezavazejici?

ECLECTICA:
    zdroj ti neporadim, ale treba u lozniho pradla a rucniku ti obecne staci 2 sady, jedna se pouziva a druha pere (susi). Pokud ti domu casto chodi navstevy, kterym povlikas, tak jeste jedna sada lozniho a pocet rucniku, ktere mohou pouzivat. Nam roky dve sady v poho stacili, 4 osusky a 9 rucniku (wc, koupelna, rucnik na vlasy a kuchyn x2) + sportovni do posillky. ted teda mam z pozustali neco navic (ale damasek proste nevyhodim).

s nadobim to muzes mit podobne, pocet clenu domacnosti + neco navic, pro 4 lidi je sada se 6ks od kazdeho uplne OK. ja mam treba 3 hrnce pro 2 lidi a ten velkej pouzivam jen kdyz ohrivam vodu do vany, jinak by me stacili dva a talire pouzivame dohromady tak 4... hrnku a sklenicek pouzivame vsehovsudy 5ks...

s oblecenim jsem nekde na internetu videla dokonce navod, ze si mas vytahnout 30 nejoblibenejsich kousku (nebo takovy nejaky pocet) zbytek dat treba do krabice mimo satnik, v pripade potreby dovytahnout co je potreba a pak proste si vyzkouset, co ti vubec nechybi...

nicmene hm, nahlodalo me to.

navic miru ma kazdy jinde, takze zkus odebrat, schovat to nekam kde to nebude po ruce a vyzkouset si, jake to bez toho je. nebo nejakou rozbitou, poskozenou vec proste nenahradit, a nahradit ji az se ukaze, ze to potreba je.

To je asi nejlepsi jako by ses stehovala a vyndavala jen to nejaktualnejsi co potrebujes a neco po stehovani najdes az po letech a ani ti to nechybelo...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Možná se budete smát, ale hledám nějaký zdroj, který by mi doporučil, kolik čehe člověk vlastně potřebuje (oblečení, ložní prádlo, ručníky, nádobí atd.).

Ráda bych to pojala minimalističtěji, nicméně ne do té míry, aby mi to komplikovalo život.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: treba
    Svačinová krabička z nerezové oceli | BrainMarket.cz
    https://www.brainmarket.cz/brainmax-pure-nerezovy-svacinovy-box-se-sponou--1-6-l/
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISKA: Mne sa teda dostatocne velke ziplocky netrhaju, len tam netreba cpat moc veci.
    Kupovat nekupovat… za posledny rok som za ne dala 25 korun. Keby mi niekto povedal, ze musim obetovat 25 korun a nemat doma suplik plny pytlikov, tak mu s radostou tych 25 korun dam :) pretoze mat doma dedikovany priestor na skladovanie pytlikov je nocna mora z detstva a zabordelenej domacnosti.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MART1NKA: jenze pytliky co nekde dostanu na mrazeny atd nemusim kupovat kdyz je pak po prvni svacine nebo s prvnim bobkem vyhodim... prijde mi nepomer v tom koupit pytliky aby po trech dnech meli pod tim ziplockem diru, jak sou ohnuty

LADY_MYSKA: co je nezer krabicka? ja si nekdy teda beru krabicku taky, ale pak kdyz to dojim, musim ji treba 3 dny nosit prazdnou nebo do ni neco cpat, jine jidlo, pokud se vleze, coz nemam moc rada a vetsinou nosim krabicky max na 1 noc, na vic uz ne... nebo se snazim nosit takovy co nekde nafasujem od zmrzliny, ze ji pak muzu vyhodit.

ale prave chleba namazu do igelitaku, co tu odnekud pristal (pecivo obecne nekupuju, zeleninu si do pytliku nedavam, ale i tak se tu porad odnekud zjevuji...) tak to rovnou vyuziju jako bordel tasche a obratem vyhodim u prvniho kose i s ubrouskama treba, obalem od orisku atd.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISKA: A pytliky od rohlikov ano?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam