• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LADY_MYSKA: Péct tetu Aničku není v běžné společnosti přijímáno zrovna dobře ;)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    VIDA: neco, co bych mela vedet? Jsem cista jako lilie, tak netusim co je spatne
    VIDA
    VIDA --- ---
    LADY_MYSKA: Vidim dobře Koření na pečení tetičky Aničky? Lady, vy máte choutky :D
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    No, tak to bych měla :-D

LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    LADY_MYSKA: ne garazi ale gastro
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nekdy je proste potreba se toho zbavit hned, protoze to ze je to pryc z bytu jakoukoli cestou je proste cennejsi.

a taky jsem cetla/slysela, ze jakmile nad necim clovek premysli a veme to do ruk a zacne to v nich otacet, sahat, ze to vyrazne zhorsi ochotu vzdat se predmetu, ktery by bez tohoto jeste mel sanci odejit z domu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: skoda ze to neni u nas na vesnici, vcera jsme prochazeli na slovensku vesnici pod malymi karpatya tam tlampac z dodavky na elektrosrot a urcite meli i hlaseni v radiu, ceduli nekde na zastavce, lidi to fakt meli pred domy.

ne ze ja to musim vozit autobusem do brna, nebo si vzit pul den dovolne z prace protoze to mame otevreno ve stredu hodinu denne v case vhodne pro duchodce a matky na materske...

HELLENKA: taky vidim, ze co mam vice HO nejak nechapu, na co mam tolik kalhot... no jasne, kdyz jedny kalhoty nenosim 3-4dny v lete ale 3tydny :D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    JARDABEREZA: zrovna paměti aktiálně má cenu ještě nějaký čas držet, řekla bych.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    JARDABEREZA: no a ja na tohle nemam kapacitu a ani ten cas ( kdybych jooo moc chtela a nebo byla v jine situaci, ale nejsem a setrim se). To je stejne, jako kdyz jsem schopna uvarit skoro cokoliv, ale kolikrat fakt radeji zapnu thermomix a ja nemusim nic resit, jen prisypavam podle potreby suroviny a mentálně odpočívám
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TRISSIE: U často používaných jsem koupila garáži balení ( v mém případě bobkový list a kmín), jinak často a doma mám neustále pepř čtyř barev, mletou sladkou papriku, majoránku a nove koření - ale u téhle mi přijde, že gastro je příliš velké a radeji mám menší balení.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Nejenom v Brně existují dva hlavní způsoby, jak zajistit přistavení kontejneru.
    Např.: https://bohunice.brno.cz/zivotni-prostredi-a-odpady
    přes organizovaný harmonogram městských částí (zdarma) nebo objednáním soukromé služby (placené).
    1. Přistavení kontejneru městskou částí (Zdarma)
    Městské části Brno pravidelně (zpravidla na jaře a na podzim) přistavují velkoobjemové kontejnery na objemný odpad, bioodpad nebo stavební suť.
    Kde najít harmonogram:
    Vždy na webových stránkách vaší konkrétní městské části (např. Brno-střed, Brno-Líšeň, Brno-Bohunice) v sekci "Životní prostředí" nebo "Odpady".
    Jak to funguje: Kontejner je přistaven na určené místo na omezenou dobu (např. 8:00–13:00) nebo do naplnění.
    Co tam patří: Starý nábytek, koberce, matrace, bioodpad (dle typu kontejneru).
    Co tam NEPATŘÍ: Elektrospotřebiče, nebezpečný odpad, barvy, pneumatiky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: ja mam u casteji pouzivaneho koreni v sacku bokem duplikaty, abych nemusela resit, kdyz zacnu varit, ze mi dosla, co ja vim, sladka paprika nebo majoranka. Bavime se teda o vecech, co se protoci treba co mesic dva, ne "koreni peti vuni", ktere tise proslo s jednou odebranou lzickou 😀
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    LADY_MYSKA: Když se podíváš třeba na Shark Tank kde si lidi/výrobci shánějí investory, často tam padají prodejní a výrobní ceny.

Zhruba to vypadá tak, že výrobní cena je $10 za kus. Výrobce prodá stovky/tisíce výrobků za velkoobchodní cenu $20 za kus. Za to to od něj koupí maloobchodník, který to pak dá do obchodu za $30–$40 za kus pro lidi. Všechno, co zmiňuješ, je nepochybně pakárna a ta pakárna je prostě drahá a obchodníci si to nechají adekvátně zaplatit. U bazarového prodeje nečekám, že to bude o tolik jiné. Hlavně když tyhle místa jsou magnetem na lidi, kteří se z minima snaží vyždímat maximum. A já jim to asi nemám za zlé, možná to jejich situace vyžaduje.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    asi je ten den, kdy doplnim veci ze zasob do kuchyni, kdyz jdu hledat cocku
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TRISSIE: na mrazak se chystam, jeden poleti uplne cely, druhy bych rada ujedla.. ale tedy planovat dopredu, vytahnout maso.. to pujde.
    S korenim je to uz lepsi, ze kdyz jdu do podnikove prodejny, tak opravdu koupim jen to, pro co jsem dosla,... drive jsem prihodila jeste hromadu krabicek "a tohle by se doma taky hodilo".. coz mi pripomina, ze posledne jsem si koupila jejich novinku koreni na nudle, no nudle jsem uz asi 3x varila, ale koreni zatim nepouzila
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: doporucuju k tomu koreni do zasoby nejaky system, at vis, co tam mas a co je potreba koupit.
    S korenim to teda (jeste) neumim, ale pro obsah mrazaku v garazi pouzivam pantry list na https://outofmilk.com/
    Jinak bych mela stridave mrazene kukurice pet balicku nebo ani jednu :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    tak ja stale resim nedostatek mista, takze pokud uz neco vyradit, tak chci, aby to bylo rychle pryc. Nechci nic fotit, urcovat cenu, psat popisky a nasledne se jeste dohadovat, ze vec je draha, ze postovne je drahe, ze bota ma o 3mm vic a podobne. Nehlede na fakt, ze bych vystavene veci jeste musela mit nekde ulozene, navic to baleni a noseni na poslani
    Mozna jsem se pripravila o mnoho penez, ale ten muj klid a pohoda mi je asi drazsi.

Ono noseni veci na druhy konec mesta do sberneho dvora, kdy uz to chce planovat, kdy ja mam cas a jestli zrovna maji otevreno neni uplno to prave orechove a uz dlouho tahle cesta nedopadla.

Velmi bych ocenila akci od mesta, kdyby pred barak postavili konterner a lidi by nepotrebne veci mohli odlozit a ten by se po par dnech odvezl. Ano vyhazet veci ze sklepa bych taky potrebovala, ale jak jsem bez auta a resit jeste uklid a planovani auta na odvoz... no zatim to vydrzi

Dnes mam v planu seskupit nahradni koreni na jedno misto, to je takove to koreni, ktere mam doma do zasoby, ze kdyz mi dojde v kuchyni, abych mohla doplnit.

Jo, domaci zasoby potravin je taky tema. Vim, ze nekolik obchodu je v dosahu, radeji mam zasobu doma, tedy jde hlavne o veci, ktere mam rada a ty v dosahu nejsou at uz bio koreni, ryze mi taky vsechny nechutnaji, testoviny atd.
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    JARDABEREZA: to je urcite pravda, dost lidem se to uplne "nevyplati"...
    u sebe to beru ale tak, ze nemakam full time, a tak je pro me bazarovej prodej obcas vitany zpestření a mám z toho lepší pocit, když vím, že ty moje věci ještě někdo líp využije + mu udělají radost... (jakože lepší než 'no name' charita....)

JARDABEREZA: vypada dobře... prave jsem o nakem nedavno uvazovala, chodim teda dost pres den, ale treba bych chodila jeste po veceri u koukani na serial ? :) nejsem jeste rozhodnuta no...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    HELLENKA: Chtěl jsem něco malého a skladného. Nezabere moc místa. Je to vyložené na rychlou chůzi, max. lehký poklus. https://www.ddows.org/test/sportstech-deskfit-dft200/ Ale nakonec jsem si zvykl spíše cvičit s vlastní váhou, kde zapojím víc svalů a je to taky kardio.
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    Me k vetsi "debordelizaci" popostrcilo zas nedavny stehovani... doslo mi, kolik veci proste nepotrebuju a tak se je snazim udat vsemoznym zpusobem... fajn jsou např. i lokalni Swap skupiny
    + jsem prestala chodit do prace - pracuju z domova, tak mam chut zredukovat satnik klidne na polovinu !! - ale obleceni jde pomalu - prevazne přes Vinted. Ale potesilo, kdyz jsem si tam secetla vydelky za posledni 4 roky a dava to 24 tisic :)

KRISKA: s Restoriem mam taky dobrou zkusenost, pak jeste je celkem fajn Knihovratek od Martinusu - tam teda nedávají penize, ale poukazku na dalsi nakup.... ale vyplati se srovnavat ceny u vykupovanych knih, protoze byvaji i dost velky rozdily.
    Knihy teda musi mit ISBN, takze starsi bohuzel nevezmou...
    Co se jim nejak nezdalo (udajna plisen , nespravny kod) mi poslali zpatky na svoje naklady a doprodavam jinde (Vinted)

GRANTORINO: zkusila bych preci ten Knihobot :) staci vyfotit hromadne hrbety a oni pro to poslou kuryra a budes z toho aspon neco mit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam