• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    HELLENKA: libi a mam k nemu extra citovej vztah, prace navic mi neva ale nevim zda se to nebude desne parat, zvlqdnu zkratit kalhoty, ale svadlena fakt nejsu a svetr pletenej z roho mam strach ze strihnu a budu mit klubko niti
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    KRISKA: tak šítí je samozřejmě práce... pokud k tomu svetru nemáš specifickej vztah anebo se ti ta látka extra nelíbí, tak se to crcaní s tím imho nevyplatí...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Co ti brání odpočívat o prodlouženém víkendu? :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Dnešek úklidu nepřeje, nálada se pořád zhoršuje a ted je takova, zalezt si pod kamen a nebyt
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    AXTHEB: je otazka zda to clovek nakonec da na jeden zatah nebo to odklada tydny az mesice...

ale taky bych sla cestou aspon pulku a zitra treba druhou nebo az bude cas...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    AXTHEB: Mám podobný přístup. Sice se manželce nelíbí, že si věci z batohu z výletu uklizím celý týden, ale nakonec to vždycky zmizí :-D
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    AXTHEB: co už?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LADY_MYSKA: Tohle je strašně špatný nastavení, uměle si zvyšuješ náročnost toho úkolu. Já se snažím to porcovat na desetiminutovky a pomalu se to hýbe. Na rozdíl od doby dřív, kdy se to nehýbalo vůbec.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: ne, nechci mít takové motivace a když už do toho hrábnu, chci to mít hotové, ta krabice tu bude stále zavazet, ať je plná a nebo poloviční.
    Proste až se rozhoupu, udělám ji celou a nebo nic.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: to si chce za odmenu dat zas nejakou zmrzku :) dej si mensi cile, treba aspon pul krabice
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA:
    demotivace pri debordelizaci
    Demotivace při debordelizaci (zbavování se zbytečných věcí) je naprosto běžná, protože úklid často připomíná boj s větrnými mlýny. Pocit zahlcení vzniká, když je nepořádku příliš mnoho a výsledek není hned vidět.
    Proč vzniká demotivace (a jak to překonat):
    Pocit zahlcení (nevím, kde začít): Nezkoušejte uklidit celý byt najednou. Zaměřte se na jednu konkrétní oblast nebo pokoj. Začněte malými krůčky, například jen jedním šuplíkem nebo policí.
    Emocionální vazba k věcem: Je těžké vyhodit věci, které nepotřebujete, ale je vám líto je vyhodit. Řešením je věci darovat, prodat (např. přes FB bazárky) nebo swapnout. Pokud věc nemáte rádi nebo ji nepoužíváte, nechte si jen to, co vám přináší radost.
    Vidina příliš dlouhé práce: Debordelizace se zdá nekonečná. Nastavte si časový limit, například jen 15 minut denně. I krátká doba má velký efekt (např. 15 minut denně = 7 hodin za měsíc).
    Návrat nepořádku: Máte pocit, že po úklidu je za pár dní zase zmatek. Vytvořte si systém, kde má každá věc své stálé místo. Uklízejte pravidelně, i když to není 100%.
    Jak se donutit uklízet: 10 osvědčených strategií pro efektivní čištění
    https://cleanwhale.cz/blog/jak-se-donutit-uklizet-10-osvedcenych-strategii-pro-efektivni-cisteni
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Takhle se chystám na pár krabic tady… vubec se mi do toho nechce
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MACSKA: a vis aspon co v nich je? :D
    FIFI
    FIFI --- ---
    TRISSIE: to má něco společného s rozdáváním vysvědčení? :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MACSKA: což mi připomíná, že muž loni v září dostal ultimátum na krabici, kam jsem v říjnu 2008 zabalila věci z jeho půlky psacího stolu ve starém bytě. Letos bude plnoletá, ale prej ji můžu vyhodit už 30.6. :-)
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    AXTHEB: právě jsem se dopočítala, že mým krabicím v garáži je 15 let. Letos jsem odtamtud vytáhla pár vánočních ozdob, ale jinak mi z toho nic nechybí.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    AXTHEB: toho se přesně bojím :D
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Úklid počká, jdu si dát zmrzlinu
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    a jinak jeste jedna kosile, dve cedecka (do autoradia) a jedno tilko k expedici pro znamou. Vse vyzadane :)

a navic sem si to jedno cd grabla do pc a na oplatku sem smazala nejakou slozku kterou vubec neposloucham, ze se mi nelibi. at ten bordel nepridelavam na disku :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    AXTHEB: ja kdyz sem se stehovala od rodicu, tak jsem mela jeste zbytky tam a oni mi vsechno narvali do krabic a jednoho dne zavolali ze mam zbaleno at si to prijedu odvezt...

no tak sem to odvezla a ted po 17 letech se objevuji krabice, ktery mi sice zbalili ale nedali k odvezeni... ne ze by mi to chybelo (nejake sesity, pouzdro ze zakladky, nejaky svicky, cedecka...). ani sem si nevsimla, ze mi neco chybi a celou dobu mi to nechybelo, takze ted kdyz se to objevilo to ani neprobiram a rovnou to jde do kontejneru :D

co mi chybi jsou nejake moje knizky a ty mi chybi celych tech 17 let :D ty se jeste od stehovani predesleho nenasli :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TANKIE_: Metodu shrnout a řešit při vybalování jsme zkoušeli, po dvou letech ještě nemáme všechno vybaleno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam