• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    JARDABEREZA: Širší centrum Prahy
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    CUKI: Pronajímáš v malém městě nebo na vesnici? Přijde mi, že v Praze/Brně by se s tím lidi nedrbali a našli si byt, který jim vyhovuje víc? 🤔
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    CUKI: to zní skvěle. Já bych si strašně přála bydlet v tom nájmu, kde jsem, třeba dalších... No klidně na furt bych si to uměla představit.
    Bohužel přestože majitelka je mladá a ok ženská, člověk neví, co se může stát a investovat třeba 200k do nové kuchyně a koupelny se mi vážně v cizím nechce.
    A jí naprosto chápu, že k tomu nemá motivaci.

Mohla by o pár tisíc zvednout nájem (to popravdě už teď, právě jeho extra nízká cena mě tu taky drží), ale i tak by se jí to vracelo děsně dlouho. Bohužel tenhle stav dlouho nevydržím a asi si někde ty 3–4k budu muset připlatit.
    No, pardon, že jsem sem vlezla rovnou do offtopicu.

On topic je, že jsem přijela z dovči a plán byl jasný. Připravit balkony a začít si je užívat.

Holubi byli rychlejší, takže.. Drhnu a jsem nasraná.

No. A další plán, až někdy budu mít energii, je debirdelizovat celý zbytek bytu, považuju se celkem za minimalistu a přitom už mám narvanou komoru, že se nedostanu pro kolo, a otevřít jakýkoliv šuplík je vždy jak lov pokladů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALONSY:
    Já rekonstruoval tak jako FIFI: komplet nová kuchyně. První dva nájemníci ji používali ale vydrželi tam chvíli. Po té jsem nájemníky nechal si kuchyň vytvořit dle vlastních představ. A od té doby neřeším nájemníky. První co si předělali kuchyň se tedy odstěhovali po pár letech, protože zdědili byt. Ale jednání s nimi a to jak mi dali včas vědět dopředu, bylo k nezaplacení. A to až tak že jsem uzavřel smlouvu s novým nájemníkem a oni si to předali sami mezi sebou a já byl na druhé straně Evropy. Nový nájemník má novou kuchyň dle jeho představ. A žije tam spokojeně už asi 6-7let? A nešlo jen o kuchyni ale i novou koupelnu. Ta se také zrekonstruovala a pak udělal 2x nová.
    FIFI
    FIFI --- ---
    ALONSY: no to jsem právě nemyslela. Asi to neumím popsat :( Rozhodně ne lézt, kontrolovat, to vůbec.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    CUKI: jako že si ji má nájemník koupit sám? Nebo vybrat nájemníka a s ním domluvit nákup?
    Já jsem vystřídala pár bytů jako nájemník a toto jsem viděla jen na Redditu že to tak dělají Američani.
    FIFI: no, do takovyho bytu, kam mi bude majitel lézt, bych fakt nešla. Chápu, ale... Fakt ne.
    FIFI
    FIFI --- ---
    CUKI: No to se mi tedy nezda.

Uz v ikea se nas hned ptali, zda to bude na pronajem nebo pro nas. Mame navrh takove levnejsi varianty, ale presne vime, kde bude odtah z digestore, kde bude stat sporak, je to cele navrzene.

Vcera ta kuchyn vypadala takhle, viz foto.

Tento tyden tam prijde podlaha.

Predstava, ze tam nedam linku + digestor, mycku, sporak, lednici je podle mne licha.
    Ano, slysela jsem, ze v Nemecku si kazdej koupi svoji kuchyn a pak si ji odveze jinam. Podle mne se to ale v cechach nedela.
    🤷‍♀️

TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    FIFI: ve smlouve uvedes, ze mas narok se po predchozi dohode prijit podivat a doporucuji vsechny podpisy resit “u nich”. Velmi dukladne sepis cele vybaveni, ve smlouve ho uved a porid fotodokumentaci, kterou si nech podepsat. Pak samozrejme kauce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JARDABEREZA: Jinak v Murcii máš firmu co dělá něco podobného s cementovýma stěrkama. Ale nebude to asi za hubičku. Někde jsem viděl nějaké video a plánoval jsem s tam podívat pro inspiraci až pojedu kolem, ale poslední zimy jsem tyhle místa úspěšně míjel.
    CUKI
    CUKI --- ---
    FIFI: pronajímat z kuchyní se nevyplatí, každý nájemník (hlavně nájemnice) chce něco jiného. Navíc pokud se rozhodne pro kuchyň jedná se o nájemníka který tam chce být dýl což je za mě výhoda. Jakmile tam máš kuchyni, tak o to většina dlouhodobějších nájemníku mít 2x velký zájem nebude.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JARDABEREZA: Já jedu epoxidy, tedy žádná spára!
    FIFI
    FIFI --- ---
    GRANTORINO: Muzu se zeptat, jak to funguje s temi najemniky?

Jsem laik, ale zacnu pronajimat uplne zrekonstruovany byt - jako do mrte zrekonstruovany, treba parkety budou delat/ brousit/nekde menit a nekde doplnovat az tento tyden. Je tam nove koupelna, toaleta…
    A mame odvezena litinova topeni az v Plzni, tam budou cistit jednotlive clanky, vratej to az nekdy v cervenci.

Tak bych se takovemu najemnikovi rada vyhnula. (Kuchynska Linka je objednana, jeste tam neni).
    Az bude vsechno hotovo, mela jsem prave v planu pozvat uklzeci firmu a nechat to profesionalne uklidit a samozrejme treba okna - ta se prakticky jedina nemenila a jsou spinava extremne.

(Vim, ze to sem nepatri, pardon. Pronajimatel se snad nekdy muze do sveho bytu podivat - nebo ne? Zalezi to na smlouve, predpokladam). 🤷‍♀️
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    CUKI: Mně se líbí ten trend větších dlaždic. Ale kdyby byly moc velké, začal bych přemýšlet, jak jsou usazené, jestli to třeba pak nemůže prasknout.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    CUKI: uz to tam tak je 12 let, uz to ani nevidim :D

ale nektery spary uz bude potreba presparovat. no vymlatit celou podlahu aby byla bez spar, do toho nejdu :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    KRISKA: Můžeš to vzít flexou a znovu přespárovat.

Nejlepší řešení je ale nemít žádné spáry. :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    JARDABEREZA: pokud se vam jako me stane, ze k piskovy dlazbe dojde svetla sparovacka a obkladaci nactou tu tmavou do jine mistnosti a dodelaj to s ni :D:D (no tak co uz, nastesti to sou steny a neni to prechod viditelnej v pulce podlahy :D
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    GRANTORINO: Tu bílou fixu jsem našel v bytě, co jsem koupil. Bohužel původní majitelé usoudili, že čistit bílé spáry od černoty je moc práce, a tak to přejeli bílou fixou, aby se to líp prodalo. 🤡

Mně většinou přijde, že ke kachličkám se nejvíc hodí spáry podobné barvy jenom lehce světlejší/tmavší, aby byly trošku vidět, ale né moc. A do té kuchyně je podle mě bílá dobrá volba. Bude to vypadat čistěji, a to je v kuchyni fajn.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    JARDABEREZA: jo, já jsem dostala tip na nějakou bílou fixu na spáry v Obi, to určitě ještě udělám... taky tím přetřu hnědé spáry v kuchyni, protože k béžovým kachlíkům se mi tmavá nelíbí a bílá je ok.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    GRANTORINO: Mě na spáry který byl sparovaný bílým cementem hodně fungoval nějaký gel na spáry a kratáč. Abych toho nespotřeboval litry, tak jsem si sehnal stříkačku na nadívání masa a jen to aplikoval na spáry. Od toho kartáčování to občas stříkalo, tak jsem si vzal průhledné brýle. A šlo to skoro samo a rychle. Zkoušel jsem stroj co dělá páru ale s tím bylo moc drbání. Co se týče spárování silikonem. Asi je nejlepší to vyďoubat a přespárovat znovu.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Držte prosím pěsti, ať to klapne :)
    Prodej bytu 3+kk 76 m², K Beranovu, Praha - Dolní Chabry • Sreality.cz
    https://www.sreality.cz/detail/prodej/byt/3+kk/praha-dolni-chabry-k-beranovu/1309515852

Zároveň bude třeba velmi zintenzivnit debordelizaci, abychom se vešli na prostor menší o 30 m2.

Aktuálně provádíme spíš hru na škatulata, abychom měli byt co nejrychleji připravený na focení. Ten vizuálně čistý prostor má opravdu něco do sebe a je mi teď úplně jasné, že to pro svůj klid potřebuju.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KRISKA: to je samozřejmě takové pikantní, že ti Vietnamci měli za rohem celou dobu, ano sámošku :D, takže bys očekával poněkud jinej přístup k hygieně eh.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam