FIFI: no my v rodině pronajímame v Praze. Vždycky je tam kuchyň.
Tady tento byt byl po rekonstrukci a měl novou kuchyň na míru, protože to je trochu atypický prostor navíc. Nikdy jsme nepronajímali bez kuchyně a vždy je tam trouba je se sporákem. Pak teda bez myčky, bez mikrovlnky, bez ledničky nebo pokud nějaká byla, ale tohle zas šlo za nájemníkem vždycky.
Tak má to jistit kauce a pak když nájemník odejde a zůstane tam svinčík nebo je to poškozeno k rekonstrukci, tak to jde z té kauce, nevracíš jí, ale nějak se to vypíše papírově, to nevím přesně.
Tento byt byl pronajatý dvacet let jedné rodině a pak se tam nějak vystřídali, ale smlouva zůstala.
Bohužel byt přebírali rodiče a nějak nejsou dost asertivní, nechtělo se jim to řešit a řekli ještě předtím než to vidělai, že kauci vrátěj a to byla chyba a pak to nechtělli měnit. Já jsem jim říkala, že to není k vrácení té kauce ani omylem, ale oni jsou paličatí a za mnou to nejde... jsou to jejich peníze. Navíc na rekonstrukci přispěli, takže se hádat nebudu. Ovšem pokud by to bylo na mne, nevrátila bych ani korunu /navíc jako po dvacceti letech je to zase celkem nic../.
/Kuchyň částečně nahradíme naší, něco se prostě rozpadlo za dvacet let (byly to dřevotřískové desky s takovou tou úpravou) ale my tedy vyjimečně kuchyň bereme z původního bytu, protože máme festovní praktickou ne moc starou kuchyň na míru s různýma vychytávkama podle mé představy a do toho prostoru se nám vejde, akorát je tmavá a lepší by byla světlá, možná budeme přemýšlet nad nějakým kulisovým osvětlením./
Takže máš to ve smlouvě ukotveno, že nájemník má vracet byt ve stavu v jakém ho dostal. To třeba běžně by mělo znamenat, že byt bude při předávání i vymalovaný a v pořádku uvedený do půdvodního stavu. A to i po delší době.
praxe je dost všelijaká, ale mělo by to tak být pokud vím. To je asi dost na asertivitě majitele.
Co se týká prohlídky, máš právo si přijít byt zkontrolovat, ale po domluvě s nájemníkem, to znamená opravdu se musíte domluvit na čase a musí mu to vpodstatě vyhovovat. ajako nemělo by to být často, ale tak provozně třeba jenou za rok, co já vím.. je to na domluvě.
do bytů na krátkodobé pronájmy se často nechává i pračka, ale vše je na ochotě a domluvě a samozřejmě pro hodně lidí je to výhoda právě částečně vybavený byt. Někdo to chce nevybavené a někdo zas plně vybavené.
My teda žádnou kuchyń ve sklepě neskladujeme, ale můj otec je stavební maniak a staví další a další domy, takže se mu všechno hodí... neptejte se, je to workoholik. včera si odvezl dvě skříně asi padesát let staré po tetičce...je tak spokojenej, využije všechno, ale co čekat od někoho, kdo tahá šutry z pole a pak z toho dělá kamenné zdi místo plotu, protože to tak má rád :) Když ho to baví...