• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: To mi připomíná. Mám tady 4 koše do ETA myčky. 2 nové, 2 použité.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Tedy potom, co mi pan instalatér nainstaloval, po měsíci čekání, 2 nové košíčky. Odešel a za deset minut se myčka, opět, otevřela. Tedy už nemám ETA, ale Bosch.
    Teď je na řadě vana plná nádobí. Nevím, kde jsem vzal nervy čekat na košíčky měsíc.

KRISKA
    KRISKA --- ---
    DARKINA: to je skvely cil, preji at se dari a tesim se na fotky a prispevky:)
    DARKINA
    DARKINA --- ---
    KRISKA: No vazne jsem na sebe hrda, predtim nesel zavrit.) dala jsem si za ukol kazdy vikend, pokud bude babi hlidat, udelat aspon jednu skrin.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    DARKINA: ten suplik je paradni:)
    DARKINA
    DARKINA --- ---
    Musim se pochlubit.) za dve hodiny co babicka hlida jsem dala dve skrine a jeden suplik-zimni veci, boty, ponozky spodni pradlo….

KRISKA
    KRISKA --- ---
    chtela sem vyfotit psy, jak obsadili roztomile koupelnu, i nas novej prirustek se tam lepi ke starymu psovi jak prilepka a je tam tolik bordelu, ze bez te fotky mi to tak neprislo :D ale jak se na ni divam, potrebuje koupelna vylepsit :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    RUTHER: myšlenka repair café je, že si to za vedení odborníků opravíš sám
    dělá to HWLab a Polytechnická dílna NTK (obě v Praze)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    MOIRAIN: No já volal na linku Tchibo. Byli strašně nepříjemný. Musel bych to posílat do nějakýho servisu. Ale vlastně máš pravdu, že to byl původní plán najít servis na kávovar. Zatím tedy s opravami nemám nic moc zkušenosti. Moje epizodka s myčkou ETA pokračuje tak, že po měsíci čekání mi přinesl opravář košíčky, který byly podezřelý, že myčka nedovírá. No a potom, co za sebou zavřel opravář dveře, s tím, že myčka 5 minut myje a neotvírá se po dalších 5 minutách dvířka otevřeli. A já přemýšlím, že ETU "kvůli dobře dostupným náhradním dílům" asi odepíšu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    RUTHER: zajít si na nějaké repair café a opravit si je
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Co s kávovary? Mám tu 3 ... jeden vaří příliš, 2 málo... Tchibo... vydržely do záruky, pak se porouchaly... nejraději bych vyměnil 3 nefunkční za 1 funkční nebo tak něco.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Dnes jsem nejala velmi produktivní, byt nechtěně.
    Vyhazela jsem z koupelny nepotřebné věci, zapomenute tři prázdné flasky od vincentky, poskládala papírové tašky a seřadila podle velikosti ( malé a větší), které se používají na tříděný odpad. Jako fakt mi přijdou papírové tašky větší zátěž, než plast - mám doma několik velkých nákupních tašek z recyklovaných flašek a ty točím neustále. Papírku tašku donesu domů a rovnou putuje na čekacku na odneseni z odpadem, tu a uz vubec opakovane na nakupy neberu. Zklamáním pro mne byla recyklovaná taška z Kauflandu, ktere uz po ceste prasklo ucho, je nesmyslne velka podobneho tvaru, ale ta slouží jako zachytávání pro plast, aby se nemusel používat pytel na odpadky.

LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: nemuzu, bohuzel 🤷‍♀️
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: tak muzes oslovit mistni nabidku na pomoc:)

akorat mam obavu ze to bude pro prazske...

ja nastesti doma jeste pres 18°C nejdu ani pres den ale vyzaduje to disciplinu uz od pulky dubna vyple topeni, vetraji i pres noc a udrzovani koncem zimy max 15°C aby pak rust byl pozvolny:D ale spi se mi jeste dobre
    NIAN85
    NIAN85 --- ---
    KRISKA: Živelně přes svůj vlastní boj s bordelem a přes pomoc kamarádovi :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    no a tedy, objednala jsem si dva lisy na citrony, jeden prisel v poradku, druhy ne, resila jsem s obchodem, nabizeji, ze mi poslou penize zpet a lis si mam nechat. Ale mi je jasne, ze jej pouzivat nebudu a nejradeji bych jej poslala zpet.
    nechcete nekdo lis na citrony?
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: ja nevim, jestli to je vylozene nespavast, ale jak je horko, dusno, nejde mi spat. Vlastne proto jsem i rada, ze to jde udelat a nemusim byt pres leto v cirkuse. To mi tolik nevadi, ze v noci nespim a dospavam se pres den

naplasti zatim bez uspechu, ale objednala jsem si dve baleni do alza boxu, jelikoz mi je zase nejak podivne, mozna prohrabnu dukladneji veci na stole.

Jako desna bezmoc, tridim, vyhazuji uklizi a vysledky stale nikde. Ale je pravda, ze kveten byl takovy narocnejsi... a cerven na tom nebude o moc lepe
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nespavost je naprd, vyuzila jsi cas uzitecne. doufam, ze naplasti vyplavaly
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    NIAN85: to je super, a klidne ocenime i nejake hinticky jak doma drzet poradek:)

jak jste se k tomu dostaly?
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TRISSIE: ja se dlouho prevalovalovala a kdyz neslo usnout, přemístila jsem se omotat okolo vetraku
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: plus máš nikoli za nespavost, ale za to, že místo tupého scrollování v mobilu jsi ten čas využila k tomu, abys udělala něco užitečného!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam