• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    QUANTI: tak sneznice, co pouziju 1x za 3 roky bych taky optimalne zachranila asi radsi nez sadu novych rucniku, nebo nahradni nokii na 2g site, kdyz je za 2 roky zrusi :D ale proste... mozna mam taky novou optiku na nektere veci.

a fakt bych mela vyhazet z batohu tu tunu blbosti, ktery se tam porad jen nosi :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    QUANTI: tak ale muze to pomoct pri rozhodovani u nekterych veci, kdy clovek vaha:D taky bych zachranila sneznice i kdyz je pouzivam 1x za 3 roky, ale uz bych zvazovala zda si to zaslouzi moje 2 nahradni nokie na 2g sit, kterou do 3 let v cr zrusi:D

dat pryc je nedam, kdyby se mi rozbila ta co pouzivam, ale .. :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KRISKA: to je samozřejmě super přístup, ale zase to, že bych třeba nezachránila jánevím toustovač nebo šaty do divadla, neznamená, že je nepotřebuju a nevyužívám :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    vcera sem videla horet barak o ulici dal. plamen slehal vysoko nad domy, bylo to videt ze silnice (je do mirneho kopecka a trochu vyskove nad vsi).

myslim, ze uvedomit si, ze clovek ve vterine muze prijit o vsechno a pak nema nic by mohlo pomoct s problemem propousteni veci z domu.

kdyz jsem se zamyslela, co bych z horiciho domu zachranovala ja, myslela jsem hlavne na psy a na disk se zalohama (fotky, nejake dokumenty, atd).

mate problem neco vyhodit a pritom vite, ze vas ty veci dusi a je jich moc?

polozte si otazku... zachranil bych to z horiciho domu, kdybych mel hodinu cas ?
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    KRISKA: nejsou tam jen takhle maly veci 8). Uz mlcim. Ale kdybys neco chtela, napis mi do posty, treba to mam a nikde to neni vystaveny.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TANKIE_: jeste ze nemam velikost 36:D urcite budu mit chut se podivat:D

me prdly oblibene rifle, jejichz znacka se uz asi 15let v cr neprodava, na zadku a na druhe pulce tak zterele ze sli do kontyse. jedny by se mi misto nich sikli.

jenze na sloni nohy a bokove, to proste nikdo nevyrabi:D

a podarilo se mi prodat jedny boty, misto nich jsem ale koupila ctvery nove:D peklo. nicmene toto je ryze prakticke reseni, protoze aktualne obuju tyto jedine na cz trhu pohodlne a kdyz uz jsem je nasla, musim jich mit na 2 roky dopredu kdyby je zase inovovali k "lepsimu" jako moje oblibene altry, ze kterych me boli paty. nastesti mam predchoziho modelu ve skrini asi sest paru:D to pokryje jeste v pohode 4 sezony:D mozna vic, kdyz je budu stridat s topo
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ILLUZE: mam to stejne kdyz se nevejdu do beznyho batohu do mesta a musim si vzit jinej, hrozi riziko zapomenuti neceho dulezityho...

ekde jsem cetla kdysi, ze je dobre mit do kabelky nejakou kapsicku, organizer na to nejnutnejsi a to prendavat mezi kabelkama.

s batohem mam system kapes kde co je (destnik, klice, klice druhe, klice do prace, mp3, deodorant, lekarnicka/hyenicka, igelitka) a pak se snadno stane ze treba mp3 necham doma a pak je pro me ultra peklo jet mhd treba nebo kdyz na me jde meltdown.

nesnasim to prehazovani ale ten druhej vetsi batoh mi na bezmy noseni denne zas nevyhovuje, ackoli dalo dost prace najit takovej co budu ochotna nosit, neni to ono.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    BTW: Zakoupil jsem ... bavlněný hadr 12x (á 30,90 Kč) ... tričko lze použít, ale hadr je hadr.

TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    (Nebo zadarmo, ale nechci vas podporovat v hromadeni 8))
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    Ty vo le. Včera jsem vytřídila hadry, jako ještě nikdy ne. I drahý věci a oblíbený. Ale prostě vel.36 už asi mít jen tak nebudu a prostě potřebuju ulevit. Jakmile vidim to místo ve skříni, tak je mi hej, fakt mi chybí prostor k nadechnutí. Něco šlo do konťáku na textilní odpad, něco na vinted, něco půjde do Sue Ryder/azyláku. Nechcete někdo hadry? Hledejte kdyžtak na Vinted Monsteraskvostna, dam vam to za zlomek ceny 8).
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    vy mně snad donutíte vytáhnout batoh a konečně ho zase vyprat..
    VIDA
    VIDA --- ---
    IDLE: To samozřejmě :D Akorát nedopadni jako já - mám taštičku asi na každej den v roce a na svátky dvě :D Ale furt si říkám, že je to menší problém než chlastat.
    IDLE
    IDLE --- ---
    IDLE: (Mám dvě. Jedné říkám kápézetka, jsou tam takové ty věci pro jistotu: hadřík na brýle, zavírací nůž, pár tampónů, Ibalgin, náplasti, rezervní dvoustovka a tak. Druhé je pouzdro na diář a psací potřeby. Další věci házím do látkového pytle, ale myslím, že taštička navíc by to taky pěkně řešila.)
    IDLE
    IDLE --- ---
    VIDA: Potřebuju víc taštiček! :)
    VIDA
    VIDA --- ---
    VIDA: Inbox. Kdo nepotřebuje v kabelce LEGO, jako by nebyl/a.

VIDA
    VIDA --- ---
    Střídám malý kabelky, kam se moc nevejde a pracovní kabelku/batoh. Používám takový ty taštičky na nezbytnosti. Babička tomu říkala neceser, of course. S těma se kabelky střídají líp. I když mám občas něco dvojmo a stejnak něco nemám, tak to zhruba funguje. Na děravou hlavu docela dobrý.

VIDA
    VIDA --- ---
    QUANTI: To znám. Zatím funguje všechny navíc věci při změně kabelky dát do "inboxu", jinak furt něco hledám.
    IDLE
    IDLE --- ---
    QUANTI: No a taky s nimi zůstává doma a vyfiltruje se tím. Pak to člověk vezme po čase do ruky a vidí, že mu ta věc vůbec nechyběla.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IDLE: Pomáhá?? Good for you, ale u mě to vede k tomu, že se v aktuálně nepoužívaných kabelkách a batozích hromadí ten bordel, co může zůstat doma 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Jsem si říkala, že Peugeota jste neměli :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já v rámci toho, abych nezapomněla klíče, nosím všechny na jednom svazku.
    takže mám aktuálně v kabelce klíče od náhradního auta, bo moje je v servisu, protože váhou svazku klíčů jsem vyžvejkala imobilizér!

z čehož plyne ponaučení, že organizovanost vocamcaď pocamcaď :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ILLUZE: Zapomínání se taky bojím, ale zatím se daří.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam