• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ALEXIS: vyrostl v rodine, kdr cokoli co mu upadlo (obleceni, veci) samo skocilo do pracky a skrine nebo samo skocilo do police co se sama vyrobila a sama umistila do garaze, nadobi samo se umylo a skocilo do kredence...

u nas doma bohuzel nic samo nikam neskace takze kde to upusti tam to lezi...

nezvlada ani zakladni veci jako z barelu s granulema vezmeme odmerku, mandame granule, vratime odmerku .. ja pak 10 minut hledam odmerku... proste jemu je to uplne jedno...
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Jdu sem se svým problémem. Momentálně jsem zas na vrcholu křivky frustrace, že doma furt něco dělám a není to vidět. Navíc pět minut poté, co nějaký povrch uvolním, na něj jiný člen domácnosti něco položí.

Poté, co jsem před pár lety vyklidila byt po rodičích (celoživotních hoarderech ještě v úrovni bez odpadků, ale zároveň žijících v bytě s neskutečným množstvím úložného prostoru ve vestavěných skříních, ve kterých hromadili všemožný crap z celého života), jsem se pár měsíců psychicky sbírala, abych dokázala aspoň provozně udržovat svůj byt, kam jsem si následkem musela nastěhovat všechny ty věci, které byly deponované v mém starém pokoji u rodičů (a to jsem toho dost vyhodila už při tom vyklízení, včetně pár věcí, které mi teď trochu chybí). Když jsem konečně trochu pohla s debordelizací, přišla zima a všichni jsme byli furt nemocní. Těšila jsem se na jaro, načež zemřela teta (taky hoarder) a musela jsem postupně vyklidit byt po ní, abychom ho mohli pronajmout. Z toho se konečně pomalu oklepávám a je na čase zas pohnout horami všcí v našem bytě, jen nějak nevím pořádně kde začít.

Fotky nemám, zatím jsem ve fázi "vytřídila jsem nějaké věci a udělala z nich hromádku v rohu obýváku, která mě sere a postupně z ní kousky prodávám nebo odnáším do odpadu, když o ně nikdo nestojí". Až hromádka zmizí, vytvořím novou, ale je to pomalý způsob a nikdo jiný v domácnosti s tím nepomáhá, spíš naopak generuje víc entropie, kterou musím furt poklízet (snažím se o flylady přístup, každý den jednu místnost a rotovat), abych aspoň někdy viděla prázdné plochy.
    Vlastně mě to docela sere, ale nemám energii vést další boj s větrnými mlýny.

Momentálně mě nejvíc páli kuchyň, která je blbě disponovaná, ale bydlím v nájmu, tak s tou dispozicí nic neudělám (kromě změny lokace) a tak spíš zkouším vymyslet nějaké chytřejší uspořádání a úložní prostory.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ALEXIS: muj muz je krecek. vsechno prebastli a upravi. akorat ze domu si toho nosi 100% a bastlit zvladne 10%.
    takze jemu to sice nepripada ok ale nema cas to resit a tohle bude jeste potrebovat...

mozna kdyby nebyl zvukar ale ajtak, tak zapleveli jednu skrin a ne 3 mistnosti. ze 3...

ale detstvi mel dobre, tchani v pohode, sam jinak na nicem zvlast nelpi, neni jak muj tatinek co syslil VSECHNO...

ale jak jde o to bastleni, tak by se ze vseho dalo neco spravit... des...

nastesti aspon uz doma neskladujem autovraky na nahradni dily... :D
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KRISKA: lidi, kteří doma skladují odpad a nezvládnou nic vyhodit, mají většinou nějaký psychický problém, to není něco, co jim připadá ok a lebedí si v tom.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: V klidu - v sobotu jsem konečně zasadila růži.
    Byly z toho 3 hodiny na zahradě, posekaná od růží a ostružin, velká popelnice na bioodpad je plná.

Jedna malá růže, navíc na prostorném plácku… ,-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    uklizeny muj vecny hotspot na knihovne... + vyrazeno 10 knih z knihovny, aby se do ni vesly ty z hotspotu :D
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ten stav, ze děláš vše a vlastne nic pořádně. Ale to zastavení a věnování plne pozornosti jen jedné činnosti mi teď nejde
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: ja si vcera pripadala děsně roztěkaná. Zacala jsem neco delat, posunula jsem se o kus vedle a začala dělat něco jiného, nasledne zase o kus dál třetí vec a až následně jsem si rozpomenula, ze jsem původně chtěla dělat první věc a vracela se k ni. Tohle jsem mela cely den a hrozne moc takovych drobnosti

Vcera jsem se radovala, ze jsem se dostala do stavu, kdy vsechno špinavé prádlo je vyprane, nic neceka ve fronte a nejlepsi na tom je, ze dnes tenhle stav pokracuje.
    Potěšilo, ze jsem vcera nebyla lenošná a jeste v noci posbirala prádlo, nad ránem u nás pršelo.

Ale i dnes cítím, ze mysl je nejaka roztěkaná a nedokážu se zaměřit jen na jednu vec, takze si jdu uvařit čaj, beru knizku a budu odpočívat
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nekdy to tak je, ze clovek ma pocit, ze venoval necemu spoustu casu ale videt to moc neni.

ja dneska peru uz druhou pracku, vzala sem celou kuchyn od pavucin, vymenena mucholapka. letos mame co 14dni mucholapku uplne plnou, loni nam stacili dve na cele leto...

vyrazeny troje stare spodni pradlo, do ktereho doma asi uz nikdo nikdy nezhubne. vyhozena jedna kniha pohadek, ktera ma takove... listy ne uplne bile, nerada bych kdyby to byla plisen, nepoznam ji, ale nostalgie nenostalgie, pohadky po babicce radsi pryc nez aby to skocilo do zbytku knihovny. byla ted ve vyhnanstvi v kuchyni, tak jde z domu.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Jo, ještě jsem si doplnila kosmetiku v miniaturách, co nosím na cvičení a cestování
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Prijde mi, ze dnes delam vše a vlastne nic, ale vyprala jsem veškeré prádlo, prevlekla postel, vyčistila filtr u pračky, prohrábla jsem pripravky u vany ( čti vyhazela hromadu prázdných obalu), vynesla tříděný odpad.
    Smirila jsem se, ze vyhodim balik stare chlebové mouky ( v dobe, kdy jsem si myslela, ze budu doma peci chleba, no nebudu).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOIRAIN: dik, budu se tam muset zastavit:)
    mam dve tasky ve stadiu rozkladu, sesivam z toho jednu ale ucha se uz rozpadaj, svy povolujou, za chvili nebude co spravovat:D

dnes doma vyhozent 3 stare hnusne kyble, nefunkcni stolni ventilator a stare boty plne pavucin. opravdu nechapu, ze ma nekdo potrebu porad skladovat odpadky.

ja resim, jestli nemam zbytecne v lince 10 v pohode hrnku pro 2 a nekdo doma skladuje odpad a zaskladava to odpadem a prijde mu to OK...

normalne muzi veci nevyhazuju, ale vsw to bylo na hromade pavucin v koute pod nejakyma hadrama a rozbityma vecima s tlusrou vrstvou prachu. nemyslim, ze si vubec vsimne...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KRISKA: Rossmann má super skládací přes rameno asi za 40 Kč, skoro vždy mám dvě v kabelce.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    penny melo super s dlouhejma usima pres rameno, cerveny. ty mi dost chybi:D

dneska debordelizace zahrady a zahradni chatky. zachraneno 30 let stare vino, trocha zahradniho nacini a zbytek at si vyklidi novy majitel, cena zahrady bude odpovidat tomu, ze je treba si tam maknout nebo objednat firmu
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: tak ja mam vzdy tak 2-3 tasky, latkovku, igelitku nebo tu pevnejsi nylonovou jak se schova do kapsicky, ale nekdy se stane, ze to i tak nestaci:D ale ja do brna nejezdim tak casto, ale mas pravdu ze ta latkova unese super tezky veci:)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ze ja radeji nepokracuji v uklidu
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo přesně, vejde se i do kapsy, do malé ledvinky apod.
    Mívali je třeba v dm, ale na webu je nevidím.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: na neplanovane nakupy vzdycky v kabelce nosim takovou tu skladaci latkovou tasku, zabere to nula nula nic mista a unese i neplanovanou navstevu knihovny :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ZIDANE: to mluvis o mym muzi, ze kdyz mu volam, ze me vyzvedne autem ve meste, hodi domu a cestou se stavime na nakup, at vezme tasky a on zasadne misto tech velkych pevnych vezme igelitky a pak se porad modlim, aby se to cestou neprotrhlo, kdyz tam hazu neco ala balena sunka, coz ma zasadne ostre rohy? :D

Na druhou stranu, fakt me stvou obchody, kdyz potrebuju nakoupit dost necekane (protrhne se mi taska, potrebuju vic nez mam, atd), ze igelitky nemaji. protoze igelitku pak tocim dalsi 3 roky v pohode. na vyber papirova k nicemu, nebo nejaka monstr taska za 50... kdyz se mi treba na vandru protrhne debilne plastenka, takova igelitka je super, strci se do ni spacak jako sekundarni ochrana.

ono proste tahat tu velkou pevnou tasku kdyz zabere 30% batohu kdyz clovek denne 3h dojizdi autobusem, a potrebuje jeste treba jidlo, notebook, dalsi veci, tak proste misto takove tasky ma jednu malou lehkou nakupku a igelitku a v pripade nouze si 2x za rok proste koupi novou igelitku...

nejsu igelitkovej plytvac, ale kdyz tu igelitku obcas fakt potrebuju, tak su fakt stastna, ze porad jsou obchody, co je nevyradili ze sortimentu. Hlavne ze igelitovejch pytliku si kazdej v obchode muze vzit 40, ale prodavat igelitky, to je ee :D
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    VIDA: Ty tašky seděj!

Ale na svou omluvu musím říct, že ač mám asi čtyři, sám jsem si žádnou nepořídil.
    To mám všechno po mamince .. (hroznej křeček nejen na tašky, když jsem si ty všechny igelitky při stěhování pobral, měl jsem vyřešený pytle na odpad snad na dva roky) a bylo mi to líto vyhodit právě proto, že jsou látkové a tedy na využití "než se urvou uši".

Tak je prostě "mám" a čas od času využiju.
    A jak dělám u pokladny, už si všímám lidí, co si VŽDYCKY, kdykoliv přijdou, kupujou igelitky.
    Vždycky... a na velkej nákup třeba pět šest.
    A příště znova.

Inu, když někdo nemá mozkovnu na to, aby si koupil velkou pevnou tašku za pajdu a měl ji na kolik let a místo toho co měsíc kupujou pět igelitek, které vyjdou plus mínus na stejno... kdo jsem já, abych jim radil.
    Ještě se urazej a budou si stěžovat... copak to potřebuju? Prodám, namarkuju, myslím si svý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam