• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    Jsme na začátku zkoumání tohoto fenoménu.
    Není zatím jasná cesta kudy jít. Pouze otevírat diskuze.

Nebát se položit tuto otázku sám sobě? Kolik toho sdílím? Kolik času sítím věnuji? Dokážu si najít přátele jinak nežli přes internet?

Jak si o nebezpečí sociálních sítí povídat?
    Jak se o tom učit?
    Jak postupovat v případě průseru?
    Jak se vám daří toto téma aplikovat v praxi - dobré rady?
    Jak se z toho nezbláznit a žít s tím?
    AI a dopady na naše životy a životy dětí - vývoj?
    Šíření téma do všech sociálních a zájmových skupin - nejen do škol?

Aktuality na toto téma..
    Digitální detox...
    Trend srovnávání - je to největší nebezpečí??
    Jak nás nalákal dobře nastavený algoritmus??
    Kdy je život na síti už vlastně nebezpečný? Jak to poznám??

"Debata lehce moderovaná", spíše odborná, prosím minimum OT, trolení a dalšího marastu. Pokusme se zde o slušnost a pochopení.

v kostce současný pohled odborníků, sítě a děti:

Konkrétně je dle odborníků potřeba:

– okamžitě navýšit kapacity dětské psychiatrie a psychologie,

– systematicky podpořit rodiče v oblasti digitální hygieny,

– omezit používání digitálních zařízení ve školách (včetně přestávek),

– otevřít diskusi o systémové regulaci přístupu na sociální sítě do 16 let

– a využít výnosy z digitálních služeb na prevenci duševního zdraví dětí.

Odborníci zároveň formulují i desatero základních pravidel pro každodenní praxi v rodinách, prvními čtyřmi body jsou:

– žádné obrazovky do 2 let,

– nepoužívat telefon jako „digitální dudlík“,

– vypínat zařízení minimálně 90 minut před spaním,

– vytvářet doma zóny bez technologií (např. u jídla či v ložnici).
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: tohle se snažím tlačit tady: [Artificial Intelligence AI]

je teda pravda, že samotné sociální sítě jsou nesrovnatelně méně energeticky náročné, než AI... v tom jejich nebezpečí není.
    N_I
    N_I --- ---
    Umělá inteligence ohrožuje přírodní zdroje pro mnoho lidí, varují experti OSN — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/umela-inteligence-ohrozuje-prirodni-zdroje-pro-mnoho-lidi-varuji-experti-osn-374216?
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    N_I: Ta je teda hustá. Sjel jsem všechno, co mi tiktok v mobilnim prohlížeči dovolil. Taková lidová ultrasorostá temná barbie.
    N_I
    N_I --- ---
    Ten rozhovor a vůbec kanál Omarovo je skvělej. Je to otevřená brána do toho, co se mezi mladšími lidmi děje. Není to parodie. Můžeme jako zbytek stárnoucího světa nadávat na mraky a mluvit dokola, jak byla tráva někdy nějak zelenější. To ničemu neprospěje, myslím.
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    N_I: To má být parodie čeho přesně? Už jsem asi stará bréca, ale jsem moc ráda, že nemám děti.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    N_I: A Charlie Kork si na tom taky založil živnost. Jezdil a jeho content stál na tom, že stíral studenty...
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    N_I: Btw Mancinkův výlev s Hillary Clinton byl vlastně out of context a byl to jen content farming
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    N_I: No. Influencer tam je minimálně jeden. Turek je ryzí influencer. A všichni vlastně najeli na tenhle influ-styl. Viz Lady Hranolka...
    N_I
    N_I --- ---
    opravdu skvělá sonda

KIKIDRAHOSOVAA POSLOUCHÁ POSSE - OMAR SHOW vol. 14
    https://youtu.be/VsT6K9g36iM?t=843
    N_I
    N_I --- ---
    N_I: asi algoritmus:)

N_I
    N_I --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    jedna kniha která je OT, ale vlastně vůbec, doporučuji!

Knihkupectví Luxor – Největší výběr knih v ČR
    https://www.luxor.cz/v/1561795/danska-obcanska-valka-2018-2024
    N_I
    N_I --- ---
    Nedávno jsme měli debatu nad koncem klasické demokracie, jak jí známe díky vlivu influencerů nebo třeba tlaku různých net skupin. Nejen směrování ke globálnímu korporát stylu popisovaných Maňasem.

V Kutné Hoře odstoupila radní za kulturu po tlaku z jedné takové stránky, vedené nerdem agresivně proti radnici, řeklo by se dezolát směrem. Kauza vyvolaná na FB vedla k občanské konferenci a odstoupení radní. Město raději odstoupilo od orgu Creepee Tepee aby "nehněvalo" běžné občany - opět na FB skupinách.

Spojení Pirátů s Sugar mi nedávalo smysl, ikdyž to možná už bez nich fakt nejde, jak řekla Věra Jourová - zkusila jsem odejít z instagramu a FB a skoro jsem skončila úplně, mimo zájem.

Podle mnohých se brzy infuenceři dostanou i k vyšším pozicím, do senátu, sněmovny? Budou mít větší páky na lobbing. Jak se změní prostředí a styl jednání? Vzorů pro děti?

JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Používám: https://chromewebstore.google.com/detail/news-feed-eradicator/fjcldmjmjhkklehbacihaiopjklihlgg

Zkoušel jsem i jiné, ale tohle mi funguje nejlépe. Důvod je ten, že můžu vidět, co chci, kdy chci. Jen to chce extra krok a nastavím si časový limit. A pokud si jdu např. na FB napsat jednomu člověku, tak se nezasknu na feedu. Stejně tak videa na Youtube.
    HNZ
    HNZ --- ---
    doporucuji cz podcast epizoda 351. pekne tam rozebiraji jak funguji socialni site a propaguji elin.ai. zatim je to celkem. dobry, ted me to reklo, ze 15min skroluju, jestli je ok :) predtim ze skroluju rychle, jestli to vubec ctu a tak.. peknej pokus
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    INDIAN: Už dlouho tu nebyli Big Brother nebo Vyvolení. A to v té době mobily ještě nebyli tolik dominantní. :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    INDIAN: to je kruté. Nicméně, odebrat lidem mobily by nejspíš způsobilo násilné nepokoje s větší jistotou, než odebrat jim cigarety...
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    XCHAOS: pro ty by mohly bejt zvlastni vybehy v zoo, klido bych si rad priplatil za takovou show
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: klasický požadavek "znárodnění instagramu". Ve skutečnosti, daleko subverzivnější by bylo, kdyby AI datacentra a socsítě prostě zkrachovaly a lidi by přešli třeba na fediverse... samozřejmě, přechodné období by bylo šílené, statisíce wannabe influencerů by získali strašný absťák z nedostatku dopaminu a unudili se k smrti... lide by se pokusili místo AI použít mozky a umírali by vyčerpáním z myšlení...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    N_I: Tyhle výkřiky mi připadají často trochu "biased" a mimo. Většinou si ty účty dávám do "mute". Ale jinak ano... když se rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými, nastane okamžik, kdy se to zvrtne a lidi si vynutí násilím přerozdělení bohatství. Opakuje se to napříč historií.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam