• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    25/10 burza4 - první debata live, od 18.00
    vemte děti, babičku, dědečka...

Jsme na začátku zkoumání tohoto fenoménu.
    Není zatím jasná cesta kudy jít. Pouze otevírat diskuze.
    Sám s tím hodně bojuju a proto mě to i víc zajímá.

Nebát se položit tuto otázku sám sobě? Kolik toho sdílím? Kolik času sítím věnuji? Dokážu si najít přátele jinak nežli přes internet?

Jak si o nebezpečí sociálních sítí povídat?
    Jak se o tom učit?
    Jak postupovat v případě průseru?
    Jak se vám daří toto téma aplikovat v praxi - dobré rady?
    Jak se z toho nezbláznit a žít s tím?
    AI a dopady na naše životy a životy dětí - vývoj?
    Šíření téma do všech sociálních a zájmových skupin - nejen do škol?

Aktuality na toto téma..
    Digitální detox...
    Trend srovnávání - je to největší nebezpečí??
    Jak nás nalákal dobře nastavený algoritmus??
    Kdy je život na síti už vlastně nebezpečný? Jak to poznám??

"Debata lehce moderovaná", spíše odborná, prosím minimum OT, trolení a dalšího marastu. Pokusme se zde o slušnost a pochopení.

v kostce současný pohled odborníků, sítě a děti:

Konkrétně je dle odborníků potřeba:

– okamžitě navýšit kapacity dětské psychiatrie a psychologie,

– systematicky podpořit rodiče v oblasti digitální hygieny,

– omezit používání digitálních zařízení ve školách (včetně přestávek),

– otevřít diskusi o systémové regulaci přístupu na sociální sítě do 16 let

– a využít výnosy z digitálních služeb na prevenci duševního zdraví dětí.

Odborníci zároveň formulují i desatero základních pravidel pro každodenní praxi v rodinách, prvními čtyřmi body jsou:

– žádné obrazovky do 2 let,

– nepoužívat telefon jako „digitální dudlík“,

– vypínat zařízení minimálně 90 minut před spaním,

– vytvářet doma zóny bez technologií (např. u jídla či v ložnici).
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Proc lidi do 30 let nemaji deti.

Facebook
    https://www.facebook.com/reel/1287108176198355
    N_I
    N_I --- ---
    Romportl: AI do pěti let ohrozí polovinu profesí. Člověk ale bude pořád potřebovat člověka | Dvojka
    https://dvojka.rozhlas.cz/romportl-ai-do-peti-let-ohrozi-polovinu-profesi-clovek-ale-bude-porad-potrebovat-9645035?
    N_I
    N_I --- ---
    Zlý pan Misantrop
    před 2 dny2 d
    ·
    Generace Z. Sněhové vločky. Lidi, u kterých i jen to, že jim někdo místo textovky reálně zatelefonuje, vyvolá panickou ataku. A pak si otevřu zprávy a čtu, že třetí ročník dobrovolnýho vojenskýho cvičení pro středoškoláky jich letos dokončilo 982.
    Chápete tu absurditu? Děcka, o kterejch tvrdíme, že je rozpláče špatný zájmeno, strávila část prázdnin tím, že spala tři hodiny denně v blátě, jedla z ešusu a učila se nasazovat turniket. Čísla nelžou, přátelé. Jsou to právě ti mladí pod třicet, kdo by šli bránit republiku se zbraní v ruce úplně nejčastěji. Mají k armádě největší důvěru. A já se jim vlastně nedivím.
    Víte proč? Protože oni už se do apokalypsy narodili. Pro ně je konec světa jen další blbý úterý. Měli tu covid a dva roky seděli doma u monitoru, ekonomika je v háji, takže vlastní byt uvidí leda tak v Minecraftu, umělá inteligence jim do pěti let vezme práci, a teď je válka kousek za rohem. Pro ně je měsíc v bahně někde ve Vyškově s puškou v ruce vlastně docela příjemnej relax. Konečně nějaká jistota. Ráno budíček, dostaneš najíst, řeknou ti, kam máš běžet, a hlavně se tě nikdo neptá, co budeš dělat po škole. Jak to shrnul analytik ze STEMu, jedinou jistotou téhle generace je prostě naprostá nejistota.
    A teď se podívejte na průměrnýho padesátníka na internetu. Prezentuje se jako tvrdej chlap, co přežil devadesátky, umí vyměnit karburátor a jako malej pil vodu z gumový hadice a jezdil na kole bez helmy. Všichni byli na vojně, všichni jsou mistři světa. Ale jakmile mu v televizi řeknou, že svět už prostě není bezpečný místo plný jednorožců a slevových akcí, začne mlátit pěstí do stolu a řvát, ať ho proboha nestraší.
    (Misantrop se napije vody a povzdechne si)
    Víte, já ho vlastně trochu chápu. Ta generace si svoje odmakala. Třicet let si tady budovali to svoje bezpečíčko, hypotéky, zateplený fasády, dvakrát ročně Chorvatsko. Zvykli jsme si, že válka se děje někomu jinýmu. Řekli nám, že historie skončila a teď už se bude jenom nakupovat. A najednou jim někdo oznámí, že mír chce další platbu.
    Oni moc dobře tuší, že to světlo na konci tunelu není sluníčko, ale plně naloženej nákladní vlak. Jenže přiznat si to by znamenalo, že musí uskočit. A nás už kurva strašně bolej kolena. Tak radši stojíme v těch kolejích, zavřeme oči a řveme, ať nás nestraší.
    Takže si to shrňme. Za hranicema hoří Evropa, z nebe padají trosky dronů, v Lipsku málem bouchlo letiště, najatí jednorázoví záškodníci se tu potloukají kolem s kanystrama. A státní bezpečnostní strategie zní: Hlavně klid. Někomu možná i přišel do schránky leták od vlády "72 hodin" s radou, ať si koupíte zásoby, protože by jako mohla přijít bouřka. Ale ani slovo o válce nebo sabotáži, protože by pan Lojza mohl mít panickou ataku.
    Podívejte se na Poláky. Donald Tusk se prostě normálně postaví před parlament a natvrdo jim řekne, že podle tajných služeb ruský plán zahrnuje sabotáže, útoky drony a raketami přímo na jejich území. A ještě k tomu dodá, že Poláci musí být v nadcházejících měsících psychicky připraveni na náročné zkoušky. Úplně na férovku jim naservíruje realitu bez cukrový polevy.
    Říká se, že nejhorší je smrt z vyděšení - tak jak to, že neprobíhá hromadný úhyn Poláků?
    Výzva k připravenosti totiž není strašení. Připravenost je ten největší a nejarogantnější prostředníček, kterej můžete světu ukázat.
    (Misantrop zakroutí hlavou)
    Zato u nás. Prej že nás příprava a nákup techniky zatahuje do války. To je logika, přátelé, že by se z toho jeden opupínkoval. Když si v listopadu jedete do pneuservisu přezout oktávku na zimní, zatahujete snad republiku do doby ledový? Vyvoláváte tím sněhovou vánici na dé jedničce? Ne. Vy prostě jenom nechcete skončit v pangejtu omotaný kolem břízy, až to začne klouzat. Ale my jsme z nákupu obyčejnejch zimních gum udělali regulérní vlastizradu.
    My přitom nepotřebujeme bejt národ Rambo terminátorů, co snídají ostnatej drát. Totální obrana v tom našem českým podání znamená jednu jedinou věc. Že se zkrátka z ničeho neposereme. Nikdo po vás nechce, abyste holýma rukama zastavovali tanky na hranicích. Ony tam totiž žádný tanky nebudou. Bude to vypadat tak, že nějakej užitečnej idiot naverbovanej přes Telegram hodí molotov na trafostanici. Nebo AIčko hackne čističku odpadních vod a nastaví zpětný chod.
    Cílem tohodle divadla je totiž právě ta smrt z vyděšení. Oni chtějí tu paniku. Chtějí českej Mad Max. Situaci, kdy dvě hodiny nepojede proud a Pepík začne vyšilovat: "Máňo! Rychle, jdeme sníst sousedovi jezevčíka!" Chtějí, abychom zpanikařili a ten stát si rozložili zevnitř úplně sami.
    A do toho my tady stojíme s transparentama a fňukáme: "Ale my chceme mír! My nechceme válku!" To je sice krásná, sluníčková průpovídka, ale má jednu drobnou vadu na kráse. Úplně zapomíná na ten nepříjemnej fakt, že o vašem míru rozhoduje agresor. Můžete mu ustupovat, ale proboha, neříkejte tomu mír!
    Přitom dospělej mír vypadá tak, že si koupíte zásoby na týden, naučíte se základy první pomoci a prostě to nepohodlí, než tu trafostanici zprovozní, nějak přežijete. Ten jednorázovej agent z Telegramu totiž taky něco stojí. A když bude jasný, že se neposereme, nebude důvod ho vůbec verbovat.
    Takže přátelé, kupte si popcorn, čekají nás zajímavý časy.
    Nebo raději konzervy.
    A rádio na baterky.
    A baterky do rádia.
    A baterku.
    A náhradní baterky do baterky.
    A powerbanku.
    A nabíječku.
    A kabel k nabíječce.
    A druhej kabel, protože ten první vám sežere křeček.
    A tři litry vody na osobu a den.
    A něco k jídlu, co se nemusí vařit.
    A léky.
    A něco proti bolesti.
    A něco proti průjmu, protože budete jíst něco, co se nemusí vařit.
    A toaleťák.
    A vlhčený ubrousky.
    A hygienický potřeby.
    A pytle na odpadky.
    A izolepu. Až vám křeček sežere i ten druhej kabel.
    A hotovost v malejch bankovkách.
    A kopie dokladů.
    A flashku s kopiemi dokladů.
    A otvírák na konzervy, protože jestli přežijete sabotáž rozvodný sítě a pak umřete před plechovkou fazolí, Darwin vám osobně přijde dát přes držku.
    A jestli máte psa, tak žrádlo pro psa.
    A jestli máte kočku, tak žrádlo pro kočku.
    A jestli máte děti, tak pevný nervy, protože jak vypadne internet, budete je muset bavit.
    A vlastně chápu, proč lidi raději dělají, že se nic neděje.
    N_I
    N_I --- ---
    les founů na koncertech, chm

Facebook
    https://www.facebook.com/reel/1581346139971080
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Jeden vtípek k tématu... byť vzhledem k tomu, jak často už dneska vídám děti v kočárku (!!!) a v ručičkách mobila (inu, aspoň je klid, že, rodičové?), aby to brzo vtipné být nepřestalo...

Rodiče si přijdou pro dítě do školky.
    Slunce svítí, děti na pískovišti a učitelka si dříme na lavičce.
    „Haló, paní učitelko, nebojíte se, že se vám nějaké dítě ztratí?!“
    „Ne, proč? Wifina je jenom na pískovišti“
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    A proti aplikacím taky nic... když to bude fungovat i v počítači bez nutnosti propojení s chytrým telefonem.
    Proto nemám třeba Whatsapp a tohleto.
    Ono to má klienta pro počítač, tedy pro nás, kdo radši píšeme na klávesnici než na dotykáči, ale i tak to MUSÍ být spárované s WA v chytrém telefonu a zprávy odchází přes chytrý telefon (takže doma by přes domácí wifinu, proti tomu nic).
    Bez chytrase už prostě ani tohle.

Dejte mi bankovní aplikaci... když to bude fungovat pouze přes PC a nebude k tomu z jakéhokoliv důvodu nutnej chytrej telefon.

Ale to jsme u toho, že

máš nějaký "prehistorický" řešení který je pořeba pravidelně udržovat tak, aby splnovalo nějaký bezpečnostní standardy a je to stále dražší a obtížnější protože má velice omezený možnosti

Tak to prostě vypneš, pač se ti to nevyplatí udržovat.
    Já vím a chápu to, ale sr.. mě to může.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ADAMIRA: Já zase chápu tebe. Ono na tom něco je.

Nebo třeba banky SMS kódy ne že přímo zrušej, ale zpoplatněj tak, že to člověka nasejří.
    Což není nic jiného než nepřímé tlačení do aplikace na smrtphonu.

Zdravím Monetu, to je ten důvod, proč jsem u vás zrušil spořák.

Protože jsem si buď blbě přečetl podmínky, nebo jste to změnili a já si té změny nevšiml.

No a abych za každou přístupovou SMS vysypal pětikorunu... to ani náhodou.

A když jsem šel účet rušit, říkám rovnou něco ve smyslu "přístupový SMS do bankovnictví jsou dost brutus zpoplatněný a já nemám a nechci chytrej telefon."
    A paní za přepážkou "no právě jsem Vám chtěla poradit, že přes naši aplikaci byste to měl zdarma, ale když nechcete..." a zrušilo se.

Protože ne, nechci. Pro mě "pohodlně" je klávesnice, počítač a velkej monitor.
    Ne šmrdlat na displeji.

A to s Monetou se stalo už asi tak tři roky zpátky, takže to není žádná novinka a já jen doufám, že ještě dlouho aspoň nějaká banka nechá SMS kódy zdarma... vím o dvou a u obou mám účet.

Kéž by jim to vydrželo, i když aplikaci samozřejmě nabízej. A proti tomu nic.
    CATEE
    CATEE --- ---
    MATT: Tak SMS se nepřenáší jen po 2G ale i v ostatních technologiích. Před nedávnem jsem kupovala tlačítkový telefon někomu z rodiny a řešila jsem jaké sítě tyhle telefony vlastně umí a přišlo mi skoro úsměvné jak obchodníci v našich zeměpisných šířkách všude veledůležitě uvádí jak tyhle telefony umí 3G.
    Až no to, že 3G postupně v CZ všichni operátoři už před pár lety úplně vypli.
    Ale to jsme asi už zabrousili mimo téma tohohle auditka..? :)
    MATT
    MATT --- ---
    ADAMIRA: to uz je prilis mimo me znalosti, takze nedokazu posoudit.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ZIDANE: Jo takhle, no to asi asi taky jednou stane.

Jako já je chápu, představ si, že máš nějaký "prehistorický" řešení který je pořeba pravidelně udržovat tak, aby splnovalo nějaký bezpečnostní standardy a je to stále dražší a obtížnější protože má velice omezený možnosti a vem si že víš, že třeba pouze 0,1% lidí to odmítne (a to v drtivý většině z přesvědčení). Taky bys to asi vypnul, protože nakonec i těch 0,1% přejde.

MATT: Tak ony můžou chodit i bez 2g ne? (a asi u značný části těch tlačítkových telefonů)
    MATT
    MATT --- ---
    ZIDANE: ADAMIRA: byl bych docela skeptickej, zrovna nedávno si mi jeden výrobce dataloggerů stěžoval, že nový BTS už nepodporujou 2G sítě (GPRS/EDGE) a do 2028 se maj vypnout plošně.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ADAMIRA: Jsem se možná špatně vyjádřil, nemyslel jsem zrušení SMS jako celku - že by zanikly jako např. telegram - ale možnosti takto ověřovat vstup do bankovnictví - že prostě řeknou "aplikace nebo nic" a vyber si, kliente.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ZIDANE: To v dohledné době nejspíš nebude, na SMSkách stojí dost emergency upozornění a dost často se jimi ověřuje, navíc je to komunikační prostředek který funguje i bez internetu.

Ono tady nepůjde asi ani tak moc o bezpečnost, ten tlačítkovej telefon je tak trošku statement, ne? :)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    MATT: To vím a proto je mi jasný, že mě jednou prostě donutěj přejít na aplikaci nebo dačo také, protože SMS "v zájmu tvého bezpečí, kliente náš" prostě zrušej... ale doufám, že to nebude v dohledné době.
    MATT
    MATT --- ---
    ZIDANE: stary GSM je velmi nezabezpecny, jde s tim delat vselicos. coz je duvod proc vsichni prechazej na aplikaci ci jiny zpusoby overeni nez je SMS.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ZIDANE: Jak píšu, pokud UŽ tě donutili udělat to výše, tak tě donutí dát jim ten kod z sms

Ano, 99,99% lidí na to neskočí, hned poznaj že je to podvod - a ty podvnodníci to ví, ale 99,99% není 100% :)

Aby jsi si "vyzkoušel"jak to vypadá tak by ses muse aktivne snažit ,aby to na tebe vůbec zkusili, maj docela promakaný metody na to jak vyfiltrovat lidi u kterých by zkoušet tyhle podvody byla ztráta času (proto je taky v mailech od nigerijských princů tolik překlepů a chyb, to není problém nějakyho překladu, to je schválně).

Nicméně, k tématu, to zda máš smartphone nebo talčítkovej telefon nemá na nic vliv, to je fakt jedno - tímhle způsobem ty podvodníci nefungujou.

BTW: řekl bych že drtivá většina těhle podvodů probíhá přes PC a ne to opravdu sociální inženýrství, žádný "hackování" a nasazování softu apod.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ADAMIRA: No, asi by mi takovej navolávač měl někdy zavolat, abych slyšel, co zkoušej.
    Nedokážu si totiž představit, co by mi museli nakecat, abych přes to všechno, jak do lidí banky a policie už doslova roky hustěj, že takhle nikdy nevolají, nikdy nepožadují vybrání peněz a převedení jich na "bezpečný účet" nebo dokonce předání někomu v hotovosti, na to skočil.

Vím, že to maj propracovaný a často zblbákovali i jinak inteligentní lidi, četl jsem i o případu, že ženská cpala prachy do bitcoinmatu, policajt jí osobně - byl u toho - říkal, že to je podvod atd. a podvodník na telefonu ženskou přesvědčil "nevěřte mu, je to falešný policista"... asi mi fakt bude muset někdo zavolat, abych věděl, jak to dělají.

Takhle si akorát říkám, že když by mi volal někdo "z mojí banky", první otázka, kterou mu položím, bude "a z jaké banky" a budu trvat na odpovědi, přičemž "no z vaší banky" mi stačit nebude. A schválně, co by zkoušel.
    Ale zadávat někam na net číslo, aby si to nějakej obvolávač mohl najít, fakt nechci, takže se bez té zkoušky budu asi muset obejít :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ZIDANE: "Ale jak by mi ten kód odchytili, když mi chodí na tlačítkáč, to by mě zajímalo."

Když už tě "zblbnou" tak že jsi udělla všechno nad tím, tak tohle už je absolutně nic.

Prostě tě donutí jim ten kod dát
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    A ano, uznávám, že bankovnictví přes aplikaci je tak nějak "lépe zabezpečené" než ten starej systém "zadat na webu přihlašovací údaje a na telefon mi přijde SMS kód", že ten se dá nějak odchytit.
    Ale to by po mně museli asi jít vyloženě na jistotu, aby to někomu za to stálo a hlavně by mě zajímalo, jak by ten kód odchytili.
    Do smartphona mi můžou přes nějaké sociální inženýrství dostat (že mě zblbnou a nainstaluju si to, popřípadě se to tam možná nainstaluje tak nějak samo systémem virus) šmejdovskou aplikaci, to ano.
    Ale jak by mi ten kód odchytili, když mi chodí na tlačítkáč, to by mě zajímalo.
    Počítám, že při dostatku snahy by to šlo, ale že by jim to za to stálo? To by medle museli, jak říkám, jít na jistotu a takovejch milionů zas na účtě nemám :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam