• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    Jsme na začátku zkoumání tohoto fenoménu.
    Není zatím jasná cesta kudy jít. Pouze otevírat diskuze.

Nebát se položit tuto otázku sám sobě? Kolik toho sdílím? Kolik času sítím věnuji? Dokážu si najít přátele jinak nežli přes internet?

Jak si o nebezpečí sociálních sítí povídat?
    Jak se o tom učit?
    Jak postupovat v případě průseru?
    Jak se vám daří toto téma aplikovat v praxi - dobré rady?
    Jak se z toho nezbláznit a žít s tím?
    AI a dopady na naše životy a životy dětí - vývoj?
    Šíření téma do všech sociálních a zájmových skupin - nejen do škol?

Aktuality na toto téma..
    Digitální detox...
    Trend srovnávání - je to největší nebezpečí??
    Jak nás nalákal dobře nastavený algoritmus??
    Kdy je život na síti už vlastně nebezpečný? Jak to poznám??

"Debata lehce moderovaná", spíše odborná, prosím minimum OT, trolení a dalšího marastu. Pokusme se zde o slušnost a pochopení.

v kostce současný pohled odborníků, sítě a děti:

Konkrétně je dle odborníků potřeba:

– okamžitě navýšit kapacity dětské psychiatrie a psychologie,

– systematicky podpořit rodiče v oblasti digitální hygieny,

– omezit používání digitálních zařízení ve školách (včetně přestávek),

– otevřít diskusi o systémové regulaci přístupu na sociální sítě do 16 let

– a využít výnosy z digitálních služeb na prevenci duševního zdraví dětí.

Odborníci zároveň formulují i desatero základních pravidel pro každodenní praxi v rodinách, prvními čtyřmi body jsou:

– žádné obrazovky do 2 let,

– nepoužívat telefon jako „digitální dudlík“,

– vypínat zařízení minimálně 90 minut před spaním,

– vytvářet doma zóny bez technologií (např. u jídla či v ložnici).
    rozbalit záhlaví
    N_I
    N_I --- ---
    INDIAN: Opět bych to nevztahoval jen na děti. Fakt je hodně případů, kdy přijedeš na chatu, uděláš oheň a tři lidi kolem 50 stále čučí do mobilu nebo si fotí buřty po opečení.

Také mi přijde zajímavé, když někoho slušně pozdravíš na vandru, nebo teď jsem potkal stovky lidí u vody, kdy jsem jim dával lodě, jak to je celý najednou jakoby v míru - žádný vyhroceniny z kterých máš dojem, že zítra bude konec světa.

Obecně mám dojem, že svět je stále tam venku.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Jo potrzuju ze to okoli dela hodne. Ted na konci roku mely deti posledni rok zakladky (ekvivalent 5.tridy) jakejsi vecirek, byl sem tam dobrovolnik jako dozor ... Kdyz to zaclo, jedna z ucitelek rekla do mikrofonu:

- "Vidim ze nekteri si prinesli mobil. Zadam vas o odevzdani, na konci vecirku si ho vyzvednete."
    Byly tam celkem 4 tridy a prislo cca 5 deti

Me to proste prijde strasne smutny, jak ty deti s tim fasovanim mobilu dtto prichazej o detstvi. To ze uz na 1.stupni zakladky decka cumej na zastavkach do mobilu a nebavej se spolu, misto aby delaly skopiciny a nak tak si sebe vic vsimaly... Tenhle pravidelnej sok vidim prave kdyz prijedu vzdycky do CR. Pamatuju jak sem takhle byl s detma jentak na par dni v nakym hotelu na Lipne mimo sezonu, moje deti mely prazdniny, v CR byla skola, takze deti ostatnich hostu byly jeste v predskolnim veku; Behem snidane, vsechny (fakt do jednoho vsechny) cumely do mobilu (!!) na nakou pohadku nebo nektery i hraly nakou hru... Jako sorry, ale tohle bylo fakt na me moc

vidim to teda i treba v Nemecku kam jezdim docela casto, docela by me zajimalo jak sou na tom jiny zeme mnimalne v Evrope. Vybavuju si namatkou jak sme takhle jeli s detma trajektem z Danska do Norska a na tu cca hodku a neco opet vsecky mobil nebo tablet ... Vim ze v Nemecku kam jezdivam dost casto a koukam obcas na zpravy s tim dost bojujou dost taky, tam se to minimalne zacina resit ohledne viditelnych dusledku jak z hlediska socsiti, tak i samotnyho socialniho zivota skolaku
    CUKI
    CUKI --- ---
    INDIAN: Tam hodně záleží právě na tom okolí, pokud tedy není jedinec zásadní autista. Mě se strašně líbilo když jsem chodil se synem na Judo, všichni Češi skupinky u mobilu, namísto toho aby sledovali své budoucí protivníky a koncentrovali se na zápas. Jo vím to čekání je dlouhé, díky debilní organizaci. Ale stejně. No a pak tam přijel tým z Chorvatska, ani jeden mobil a hráli tam mezi sebou šachy! To mě fakt dostalo. Navíc oni v pátek po škole museli sednout do autobusu v sobotu ráno je vyložili před tělocvičnou, zápasili mladší, v neděli starší, večer sedli do autobusu a tak je dovezl v pondělí přímo před školu! Za celou dobu jsem ani u jednoho Chorvata neviděl v ruce mobil a nikomu to evidentně nevadilo. Kam se hrabe STS Chvojkovice Brod :-D
    N_I
    N_I --- ---
    trochu čekaně podprahově mi téma vlezlo i do nový písničky, text dělali nějací mladí teknaři na svou akci jako manifest. text se mi moc líbil tak jsem ho použil. klip stříhala dcera a myslím, že se tomu za pár let usmějem.

kámoš napsal že to je trochu jako balení kufru, ze kterýho stále padá oblečení a tak se ten kufr balí stále dokola...sysyfofski..:)

k tématu to docela sedí, lze opustit soc. sítě úplně? nevpadnou pak do života opět jako to oblečení?

rozhodně díky za všechny glitche v systému

Velkejprodán feat. Gingko Lanugo - Stay tuned
    https://www.youtube.com/watch?v=jt-OqC4XP_0
    N_I
    N_I --- ---
    INDIAN: přijde mi zajímavé, že syn v 11 letech dokáže žít bez telefonu a nějak s tím zdá se žijete v klídku. moc hezký, tyvogo....
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    XCHAOS: Tohle je argument jak kdyby tady socsite byly od nepameti ... ?

Nas mladej (11) zrovna dostava semtam za odmenu 2 ruzny casopisy o vlacich ktery ho zajimaj. Holka (9) ma zajmy dost preletavy, ale porad se o neco zajima, takze knizka/casopis se vzdycky najde taky, momentalne sjizdi ve velkym komiksy

(a jak sem uvadel nize, ani jeden nema telefon stejne jako drtiva vetsina jejich vrstevniku v okoli)
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Sharenting u českých rodičů: Nadměrné sdílení fotek dětí v sociálních médiích
    https://youtu.be/UE-JmLZRMqQ?si=KpMAbqHSWn691gkT
    N_I
    N_I --- ---
    Brusel přitvrzuje vůči síti X. Muskova platforma má půl roku na splnění nových pravidel - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-brusel-pritvrzuje-vuci-siti-x-muskova-platforma-ma-pul-roku-na-splneni-novych-pravidel-40588355
    N_I
    N_I --- ---
    Proč toužíme po příběhu i za cenu klamání?
    Netoužíme po pravdě, ale po příběhu. V chaosu složitého světa raději přijmeme ucelenou lež než trýznivou nejistotu. Právě z tohoto strachu tkají autokraté svou moc.

Proč toužíme po příběhu i za cenu klamání?
    https://jjsalomoun.substack.com/p/proc-touzime-po-pribehu-i-za-cenu?r=204of7&triedRedirect=true
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The social media ban sceptic: are we getting it wrong on kids, tech and mental health? | Young people | The Guardian
    https://www.theguardian.com/society/2026/jul/16/psychologist-candice-odgers-kids-tech-mental-health-social-media-bans
    “It’s becoming increasingly clear to me that bans are likely to make things worse, not better”
    N_I
    N_I --- ---
    Když rodiče scrollují, děti se cítí bezcenné a odmítnuté • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/newsletter-clanky/kdyz-rodice-scrolluji-deti-se-citi-bezcenne-a-odmitnute
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Jsme vychováváni k tomu, abychom naletěli?
    https://youtu.be/uuOlr1rH6gI?si=vBvgZhwepkIYM0e1
    N_I
    N_I --- ---
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    XCHAOS: A časopisy... no tady už taky moc klasických trafik člověk nepotká, protože těch pár důchodců, co si koupěj papírovej televizní program, trafiku neuživí a mladší když už časopisy, tak bych řekl spíš online verze... papírové noviny a časopisy medle pomalu odcházejí na smetiště dějin, pač pokrok nezastavíš...
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    XCHAOS: V některých případech závislost na sockách vyřeší to, až budou od každého (aby se poznalo, zda nejsi mládež) vyžadovat nějaké potvrzení identity.
    Ještě že socsítě nemám a na nyxu po mně snad přihlášení bankovní identitou nebo jiné ověření věku snad nikdo chtít nebude.
    Nakašlat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: jo, ale jak tu osamělost asi vyřeší to, když ve světě, kde dospělí jsou závislí na socsítích, tam bude mládež mít navíc zakázaný přístup? tady se plánuje vytvoření jednoho z největších generačních předělů vůbec.

Pořád mi ale není jasné, co nabízejí těm dětem _místo_ toho. Doufám ne pasivní čumění na televizi, že ne? Časopisy podle mě mezitím úplně přestaly vycházet, třeba (skoro ani nevím, kde by v mojí čtvrti byla jakákoliv trafika - dobře, několik málo největší brandů asi maj v supermarketech...). Žádná mýtická komunitní infrastruktura, která by sociální sítě nahradila, v podstatě neexistuje. A dospělí z těch sítí za mládeží neodejdou, podle mě...

Podle mě to vyprovokuje akorát vlnu sofistikovaného identity theft, případně identity business, kdy prostě mládež uplatí nějaké plnoleté bezdomovce a bude využívat jejich identity..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_26_1579
    Commission preliminarily finds the addictive design of Instagram and Facebook in breach of the Digital Services Act
    N_I
    N_I --- ---
    Určitě je v debatě potřebné přidávat i pozitivní ostrůvky.

Facebook mě vždy hodně pomohl při práci v prudukci akcí, kdy mě např. rychle pomohl najít náhradu, když nepřišel třeba kameraman v Bratislavě do práce.

Nedávno mi moje komunita pomohla dobře vybrat notebook. Zafungovalo to opět skvěle.

Díky nyxu jsem narazil na Perplexe, pomohlo mi to mentálně, pracovně a jsem rád, že jsem ho mohl poznat.
    Díky nyxu mám současné bydlení a zase vlastně i dalšího kamaráda pro hudební sesh.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam