• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    K0COURREAPER [komplexní DAW pro produkci hudby na PC]

Vše o tomto mocném hudebním software. Pluginy, vzhledy, tipy a triky, skripty, videa..

Kuk nástěnka
    rozbalit záhlaví
    K0COUR
    K0COUR --- ---

BASIC SETUP

tak abych na nic nezapomněl, taxem si udělal čistou instalaci a pojedu od začátku..

1. základní nastavení

options / preferences (ctrl+p)
    jestli se nudíš, tak kuk na ofiko videa - reaper videos -> start here -> First Settings to Adjust in REAPER 7
    btw. preferences se daj prohledávat, vlevo dole je find, zkus třeba envelope
    pokud se chceš zasmát dej SHIFT + F1, kdo si zapamatuje všechny shortcuts má u mě fidorku

AUDIO
    tohle se ti otevře automaticky, pokud budeš chtít, po prvním spuštění reaperu
    většina vybírá ASIO. pokud máš nahovno zvukovku, která nemá ASIO ovladače, tak a) kup pořádnou b) nainstaluj asio4all
    tohle zatím stačí, ale hodí se mrknout i na další nastavení:

PROJECT
    tlačítko Open project settings, nastavit si defaultní nastavení a pak potvrdit Set as default project settings

PLUG-INS > VST / CLAP
    nastavení složek, kde jsou nainstalovaný pluginy, rescan atd.
    běžný umístění jako c:\Program Files\Common Files\VST3\ atd. jsou tam automaticky, takže většina lidí to řešit nemusí
    klikni na čudlík Edit path list..., tam uvidíš všechny složky nebo můžeš přidal další (kde máš nakopírovaný pluginy bez instalace např.)

MIDI DEVICES
    snad jasný

AUDIO > RENDERING
    snad jasný - výchozí parametry pro render, já si dávám FLAC

APPEARANCE > Media items
    já osobně si tady vypínám názvy media items, jsem línej si jednotlivý midi nebo audia pojmenovávat, taky současně vypínám Draw labels above the item ..., ale většina lidí si to asi nechá zaplý

2. keyboard shortcuts

nejsnazší způsob - (stiskni ?) a hledej
    tady je trochu imho fail, jedna z mých nejpoužívanějších funkcí, Insert new midi item, nemá v defaultu klávesovou zkratku, doporučuju nastavit (já jsem si přepsal Ins, původně import file to project - to nepoužívám)

3. options - main menu / options

tady je to snad jasný, default je pro většinu lidí asi cajk, já si teda vypínám autoscroll

4. docker

alt+d
    docker je panel, který v sobě může mít, kromě mixeru, další často používaná okna
    menu / view a třeba fx browser (shift + f) - pravý tlačítko a skoro dole Show FX browser in Docker
    já tam mám docela dost věcí, např. měření výkonu jednotlivých vst (ctrl+alt+p)
    pokud máš širokoúhlej monitor, hodí se si docker zaparkovat na straně a ne dole, to je trochu tricky, najdi v dockeru dole vlevo malilinkatej ! a dej pravý tlačítko, pak se zobrazí menu (viz screenshot níže, funguje to na celé té "lince", kromě názvů tabů)
    pokud máš mixer vlevo nebo napravo, tak se hodí nastavení: Show multiple rows of tracks (when size permits) - tracky se ti budou skládat pod sebe na víc řádků, pokud se nevejdou vedle sebe (toto používám vždy), zmenšíš docker, abysis udělal víc místo na projekt a tracky ti naskákají pod sebe, nemusíš scrollovat

5. mixer

nastaveni - right click na volný místo v mixeru
    Allow empty slots in TCP/MCP FX lists- doporučuju zapnout, lepší se organizujou pluginy v mixeru. to je novinka v posledních verzích reaperu
    Allow reordering/empty slots in TCP/MCP send lists - taky

/ možná se ještě rozepíšu o dalším nastavení, ale na začátek tohle myslím bohatě stačí
    / a ještě taková perlička, Reaper jede i na Windows XP :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam