• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    K0COURREAPER [komplexní DAW pro produkci hudby na PC]
    K0COUR
    K0COUR --- ---

BASIC SETUP

tak abych na nic nezapomněl, taxem si udělal čistou instalaci a pojedu od začátku..

1. základní nastavení

options / preferences (ctrl+p)
    jestli se nudíš, tak kuk na ofiko videa - reaper videos -> start here -> First Settings to Adjust in REAPER 7
    btw. preferences se daj prohledávat, vlevo dole je find, zkus třeba envelope
    pokud se chceš zasmát dej SHIFT + F1, kdo si zapamatuje všechny shortcuts má u mě fidorku

AUDIO
    tohle se ti otevře automaticky, pokud budeš chtít, po prvním spuštění reaperu
    většina vybírá ASIO. pokud máš nahovno zvukovku, která nemá ASIO ovladače, tak a) kup pořádnou b) nainstaluj asio4all
    tohle zatím stačí, ale hodí se mrknout i na další nastavení:

PROJECT
    tlačítko Open project settings, nastavit si defaultní nastavení a pak potvrdit Set as default project settings

PLUG-INS > VST / CLAP
    nastavení složek, kde jsou nainstalovaný pluginy, rescan atd.
    běžný umístění jako c:\Program Files\Common Files\VST3\ atd. jsou tam automaticky, takže většina lidí to řešit nemusí
    klikni na čudlík Edit path list..., tam uvidíš všechny složky nebo můžeš přidal další (kde máš nakopírovaný pluginy bez instalace např.)

MIDI DEVICES
    snad jasný

AUDIO > RENDERING
    snad jasný - výchozí parametry pro render, já si dávám FLAC

APPEARANCE > Media items
    já osobně si tady vypínám názvy media items, jsem línej si jednotlivý midi nebo audia pojmenovávat, taky současně vypínám Draw labels above the item ..., ale většina lidí si to asi nechá zaplý

2. keyboard shortcuts

nejsnazší způsob - (stiskni ?) a hledej
    tady je trochu imho fail, jedna z mých nejpoužívanějších funkcí, Insert new midi item, nemá v defaultu klávesovou zkratku, doporučuju nastavit (já jsem si přepsal Ins, původně import file to project - to nepoužívám)

3. options - main menu / options

tady je to snad jasný, default je pro většinu lidí asi cajk, já si teda vypínám autoscroll

4. docker

alt+d
    docker je panel, který v sobě může mít, kromě mixeru, další často používaná okna
    menu / view a třeba fx browser (shift + f) - pravý tlačítko a skoro dole Show FX browser in Docker
    já tam mám docela dost věcí, např. měření výkonu jednotlivých vst (ctrl+alt+p)
    pokud máš širokoúhlej monitor, hodí se si docker zaparkovat na straně a ne dole, to je trochu tricky, najdi v dockeru dole vlevo malilinkatej ! a dej pravý tlačítko, pak se zobrazí menu (viz screenshot níže, funguje to na celé té "lince", kromě názvů tabů)
    pokud máš mixer vlevo nebo napravo, tak se hodí nastavení: Show multiple rows of tracks (when size permits) - tracky se ti budou skládat pod sebe na víc řádků, pokud se nevejdou vedle sebe (toto používám vždy), zmenšíš docker, abysis udělal víc místo na projekt a tracky ti naskákají pod sebe, nemusíš scrollovat

5. mixer

nastaveni - right click na volný místo v mixeru
    Allow empty slots in TCP/MCP FX lists- doporučuju zapnout, lepší se organizujou pluginy v mixeru. to je novinka v posledních verzích reaperu
    Allow reordering/empty slots in TCP/MCP send lists - taky

/ možná se ještě rozepíšu o dalším nastavení, ale na začátek tohle myslím bohatě stačí
    / a ještě taková perlička, Reaper jede i na Windows XP :)
    K0COUR
    K0COUR --- ---
    ATOMINATOR: btw. to nemusíš ověřovat, pokud najedeš na ofiko web reaperu, tak sekce videos - to jsou právě Kennyho videa :) doporučuju začít tam
    K0COUR
    K0COUR --- ---
    ATOMINATOR: oboje je již na nástěnce :)
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Ohledně přehledu nových funkcí a opravu bugů doporučuji tenhle blog.

https://www.youtube.com/@TheREAPERBlog/videos

A dobré tutoriály má prý tenhle kanál, ale to musím ověřit, tvrdili to na Redditu.

https://www.youtube.com/@REAPERMania/videos
    K0COUR
    K0COUR --- ---
    LIQUID_SOUND: čus, není to špatnej nápad, nejsem teda pražskej.. možná později přidám anketku. teď je asi moc brzo totok řešit. tady v Liberci si s kámošema o muzice resp. o tvorbě moc nepokecám a v Praze mám kámoše a bráchu, takže není problém tam občas zajet :) kdyby se to spojilo třeba s tím, že bych si večer nějde v klubu mixnul njk house/psy/techno, tak to bylo ideální (vracím se k tomu po letech, nejsem moc dobrej)

prvních pár postů je absolutní základ (stačí se zeptat chatbota a ten doplní případné nejasnosti) a předpoklad pro instalaci jednotlivých vychytávek, který budu postovat postupně.. další posty budou předpokládám většinou krátké s konkrétními tipy
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    K0COUR: Nechceš udělat Reaper 101 meeting&networking? Popř. i pokročilejší. Přijde mi to zdaleka nejefektivnější. A je tu cca šedesát sledujících. Třebas by se pár lidí s timhle zájmem dohromady dalo.
    K0COUR
    K0COUR --- ---
    MODDING START

Reaper umožňuje v základu spoustu funkcí vč. např. notace. Můžeš ho používat roky a nepotřebovat ani jeden plugin. Jeho základní built-in efekty sice nevypadají nikterak oslnivě, ale jsou efektivní a většinou dostačující. Navíc každý plugin nebo komplet fx chain se dá interně oversamplovat. Každý plugin má interní wet-dry (u některých fx není moc použitelné kvůli phase issues, ale pokud plugin nemá vlastní wet/dry - tak se to hodí).

Početná komunita vytvořila však spoustu vychytávek, a to díky otevřené architekřuře toho to daw. Tak proč je nevyužít.. Pomocí skriptů se dá zautomatizovat spousta věcí, naprogrampvat si vlastní audio procesor s ui atd.

Jsou dva základní DLL pluginy, které nejsou skripty a instalují se přímo nakopírováním do složky UserPlugins (v AppData\Roaming\REAPER).

1. REAPACK - Instalátor balíčků
    S tímhle se instaluje většina skriptů, ale i některé vzhledy. V Reaperu pak v hlavním menu přibude Extensions / Reapack. Pluginy od jednotlivých vývojářu se sdružují v tzv. Repositories. Nejprve si přidáš repository (xml soubor, např. https://nvk.tools/index.xml) a pak z něj můžeš instalovat.

2. SWS Extensions
    Přidává to do Reaperu extra funkce, které se pak navíc hojně využívají v ostatních skriptech. Já si například nadávno napsal (nechal napsat) skript, který vezme vybraný audio klip a pokud je místo, vloží před něj jaho obrácenou verzi s aplikovaným konfigurovatelným efektem. Pomocí SWS piece of cake.

P.S. Hodně skriptů používá RealmGui, to se již minstaluje pomocí ReaPack (ReaTeam repo je defaultně přidáno do Reaperu). Asi to bude dobrý nainstalovat rovnou.
    K0COUR
    K0COUR --- ---
    THEMES

Asi první věcí co si případně budete chtít vybrat, je vzhled / theme. Mě se například nelíbily defaultní fadery. Některé vzhledy navíc přidají do mixu ještě extra width knob, což se při mixování fakt hodí.

Themes jsou většinou ZIP soubory, ale s příponou ReaperThemeZip. Takže je stačí rozbalit, přejmenovat adresář, vybrat v aplikaci rozbalenou verzi a tu pak modifikovat (za běhu, theme se dá refreshovat).

Existuje spousta vzhledů, pár tipů je na nástěnce. Osobně teď používám nvk theme, ale vyměnil jsem si tam mix fadery.

nvk THEME - A Modern Theme for Reaper
    https://www.youtube.com/watch?v=LAUitY9HGRU

Většina témat se dá sosnout na webu stash.reaper.fm/tag/Themes a řekl bych že hodnocení uživatelů celkem odpovídá. Některé vzhledy se pak instalují pomocí REAPACK (bude v příštím postu).

Reaper ukládá veškeré nastavení do adresáře c:\Users\{TVOJE_USERNAME}\AppData\Roaming\REAPER\ (já si dělám zálohy, just in case). Themes jsou v podadresáři ColorThemes. Některý vzhledy mají vlastní skripty (podadresář Scripts) nebo vlastní fonty.

Nástěnka update.
    K0COUR
    K0COUR --- ---
    Ahoj,

po těch dlouhých letech, co používám Reaper, jsem se rozhodl podělit se s tipy / zkušenostmi, co jsem zatím nabral. A to používám jen část toho, co Reaper nabízí. Začínal jsem v Cubase a ačkoliv jsem za ní dal krvavý peníze, přešel jsem na Reaper, hned jak jsem ho poznal. Reaper vypadá sice velmi složitě, ale mě to problém nedělalo. Na běžný funkce jsem opravdu manuál nepotřeboval, vše bylo efektivní a intuitivní.

Občas jsem vyzkoušel jiné DAW, abych pak ale opět zakotvil v Reaperu. Jediná překážka je, že není ideální na živý hraní (nemá clip launcher). Je ale používanej při live koncertech běžně po světě, záleží na workflow. Pokud si to nedojebeš nějakýma nestabilníma pluginama nebo pluginama s blbým crackem, je Reaper extrémně stabilní.

Zatím jsem začal makat na nástěnce. Až bude ready, začnu to zde spamovat s jednotlivýma vychytávkama.
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam