JASONEKK: ahoj ... já si udělal buben na workshopu/semináři, bylo to parádní ... všechno ... super místo, super týpek, co to vede, super lidi, super program a v neposlední řadě nejlepsi kuchyně :-)) ... stálo to 3apůl zatýden i s bubnem a osobně z toho mám pocit,že tak dobře jsem peníze nezhodnotiil dlouhý čas, jako skrze tenhle seminář ...
buben se dělá klasicky ...
seženeš vhodný dřevo, od nějakýho myslivce kůži z vhodného zvířete
dřevo máčíš a nahřejváš tak dlouho dokud se nedá ohnout do tvaru, který chceš
kůži máčíš ve vápený vodě tak alespoň 14 dní
když máš obruč, vemeš kůži a zbavíš jí zbytků masa, tuku, blan, nečistot, srsti a dobře vypereš
uřízneš kus na buben, ze zbytku naděláš kožený pásky ... my dělali ze zbytků třeba ještě chřestidla a tak
pak vemeš kůž ia obruč, naměříš kolik ďir budeš potřebovat a kde, a propíchneš kůži v těch místech kde budou otvory na pásky na vypnutí bubnu
pak vemeš ty pásky a pleteš podle směru slunce, vždycky proti sobě
porádně to vypneš a když to máš pásky zapleteš a podvážeš provázkama
necháš uschnout
až je to suchý .. to trvá tak tejden .. suší se to ve stínu, musí to furt vyset .. vyndáš ty provázky, kterýma si to podvázal a opleteš držadla zbytkem pásků
pásků budeš potřebovat něco okolo 8mi metrů
je to jednoduchý, ale zajet si na seminář, seznámit se spoustou podobně vibrujících lidí, potkat chlápkka, kterej má umění ne jen ve výrobě bubnů ale ještě dlouhá léta praktikuje, skrz osobni zkušenost se to naučit, načerpat inspiraci a ještě si na vlastní kůži a pod vedením zkusit několikero (jakože hodně) šamanskeých technik a praktik ... to je spíš "k nezaplacení" než podinej mix přírodních vědomostí a komerce