• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KKL2401Emacs: escape meta alt control shift aneb prece nejsem sam, kdo nepouziva VIM
    KAMCATKA
    KAMCATKA --- ---
    PECA: fakt zkus to emacs-leim
    PECA
    PECA --- ---
    MRUCH: Jo jasne, zapomnel jsem to C-\. Blby je, ze kdyz to pouziju, tak mi to napise: Can't activate input method 'czech-qwerty'. :-(
    mam: GNU Emacs 21.3.1. (i386-mingw-nt5.1.2600) of 2004-03-10 on NYAUMO
    a dohazoval jsem si tam desktopaid-1.0.5 a emacs-cs-utils-21.1
    V googlu jsem nic nevychytal.
    KAMCATKA
    KAMCATKA --- ---
    MRUCH: sorry ... mluvil sem o ty klavesnici
    co myslis foldingem? jako dired?
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    PECA: no vsak jsem psal - pouzivej ve widlich obycejnou en klavesnici a klavesnici v emacsu prepinej C-\. widle neznam, ale podle toho co pises bych si tipl, ze emacs zije v latin-2 a widle mu tam cpou cesky znaky v cp1250 (pokud Ti vetsina ostatnich znaku funguje bez problemu, ale blbnou szt s hackama). pokud je to tim, tak bud pouzivat emacsovou klavesnici, nebo emacs preskolit na cp1250, mozna i utf, ale s timto Ti neporadim

KAMCATKA: coco, klavesnice, nebo folding? ja tu delal nejaky pokusy, jsem zase objevil ameriku, tak se ptam, jestli a jak to resi ostatni..
    PECA
    PECA --- ---
    MRUCH: zkousel jsem default-input-method "czech" a default-input-method "czech-qwerty". Mam WinXP a standardne mam nahozenou ceska-querty klavesnici. S jinou psat poradne ani neumim (potrebuju cestinu prilis casto, abych mel bez nahozenou anglickou). Testnu tedy jesty programatorsky a v sestemu prehodim na EN, treba to helfne.

BTW, zjistil jsem, ze ž to napise na l (male L), misto ľ (male l s hackem).
    KAMCATKA
    KAMCATKA --- ---
    MRUCH: potkal sem se s tim ale nikdy se nepamatuju jak se to resi
    myslim ze jedou to bylo to neumel ten font a po druhy zas tim ze sem na w32 nemel nainstalovany emacs-leim. pomuze to?
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    decka, foldite v emacsu nejakym zpusobem?

PECA: mozna kdysi, zalezi na nastaveni klavesnice

(custom-set-variables
    '(current-language-environment "Czech")
    '(default-input-method "czech-prog-2"))

C-\ tusim defaultne prepina klavesnici, velky pismena s hackama se pisou S-+ (proste hacek na CZ klavesnici) + dotycne pismeno (se shiftem)

tohle je nastaveni primo v emacsu, klavesnici v systemu (at uz win, nebo X) si nech anglickou, melo by to fungovat (mne to funguje ;)
    PECA
    PECA --- ---
    zdar borci. zacinam s EMACSem, ale hned zkraje mam tezkej problem. Nejdou mi napsat pismena Z, z, S a s s hackama. vsecko ostatni snad facha. ISO-8859-2. nesetkal jste se s tim nekdo? nemate radu? dik.
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    MRUCH: Diky, to vypada, ze to presne resi ten bod (1), co jsem popisoval, coz mi staci.
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    aha, no ja s tim problem docela mam..
    tak si nekam dej (setq indent-tabs-mode nil) - muzes jako hook na nejakej mod a tak, no sak to znas.. a nebude Ti to (snad..) davat taby nikam
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    MRUCH: Ted si nejsem uplne presne jistej, jestli Ti spravne rozumim. Mne prijde, ze dosahnout toho, ze to budou vzdy presne 4 znaky problem neni, mne to tak indentuje, proste prvni level je o 4, druhej o 8, treti o dvanact. Bohuzel misto tech mezer to tam hazi (level * 4) / 8 tabulatoru a k tomu jenom (level * 4) % 8 mezer. Jsem si skoro jistej (byt bych to musel vyzkouset), ze kdybych si c-basic-offset nastavil na 3, tak proste prvni uroven bude mit 3 mezery, druha sest a treti jeden tabulator plus jednu mezeru.
    Mne to teda aspon pripada tak, jako kdyby emacs (resp. patricny mod) zjistil, kde se syntakticky nachazim, podle toho si spocital uroven, tu prenasobil poctem pozadovanych mezer, nacez udelal to vyse zminovane celociselne deleni a kazdych celych osm mezer prevedl na tabulator. Cili bych skoro rek, ze by stacilo nalezt ten vypocet tohoto a zrusit ho (to pro dosazeni prvniho chovani). Pro dosazeni druheho chovani by bylo potreba nejenom modifikovat ten vypocet, ale jeste nekde emacsu rict, ze kdyz narazi na znak tabulator, tak misto nej ma virtualne zobrazit osm mezer (ovsem ze pak smazani v tom miste neznamena umazani jedne takove mezery, ale celeho toho tabulatoru, navic ze i pohyb o jeden znak do prava musi byt vlastne pohyb o osm znaku doprava) - tohle by mohlo byt slozitejsi, pokud to tam uz neni nekde naprogramovane a jenom to neceka, az clovek nekde kdovikde v customizaci najde, ktera volba to voli.
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    KKL2401: to je dobra otazka toto ;))
    co to je kazda uroven? emacs ma (treba c mod a vsechny derived mody) strasne moc syntaktickych symbolu (podle toho kde se zrovna nachazis v kodu, tak indentuje), takze dosahnout presne toho, ze to budou vzdy 4 znaky je dost problem (nekolikaradkovej if, zanoreny fce - sscanf(fgets(.. a tak dale)
    viz [ MRUCH @ Emacs: escape meta alt control shift aneb prece nejsem sam, kdo nepouziva VIM ] mozna trosku pomuze.

ad jen mezery - problem je, ze ruzny veci se daji indentovat ruzne - offset muzes nastavit i jako polovinu c-basic-offset.. takze asi vypnout indent-tabs-mode a mas to ;)
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    ANT_39: To bych i veril. Ale ja indentovat sam nechci, mne vyhovuje, ze to indentuje samo, trochu mi vadi jenom indentace ve switch() {}, ale ne tak, aby se to nedalo prezit. Jenom bych proste byl rad, aby se pouzivaly bud jenom mezery, nebo jenom tabulatory a nikoliv jejich kombinace.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    KKL2401: no ja to delal prave proto abych si mohl sam indentovat :) neveril bys jaky je to v emacsu problem :)
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    Hm, tak tohle se mi jako reseni nelibi, indentovat si sam nechci. To uz spis preziju to soucasny chovani.
    Ale je mi divny, ze by tohle neslo. Nerikam, ze musi jit oboji, ale aspon jedno by mohlo (treba to druhe je u editoru pomerne obvykle, vimisti to pokud vim pouzivaj furt).
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Jinak obecne reseni neznam, a nemyslim ze existuje. Co jsem kuchal lua mode tak tam se to vsechno resi "samo", a emacs do toho nema moc co mluvit. Takze je na autorovi kazdeho modu jak udela nastaveni nastavitelne...
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    KKL2401: Tohle jsem resil celkem nedavno. V cc modu jsem to vyresil ke sve spokojenosti tak, ze tab je proste tab, backspace maze cely tab, takze si zarovnavam rucne a jsem zcela spokojen. Musel jsem prolezt nastaveni cc modu a vypnout veskere automatismy ktere mi to cpe, a pak navic jeste po spusteni cc modu (v nejakem tom start-hooku ci jak tomu rikaji) rucne odbindovat elektricke klavesy (napr. slozenice). Pokud ti to konkretne v cc modu k necemu bude, muzu ti relevantni sekce ze sveho .emacs postnout.
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    Nevite, jak dosahnout v emacsu jednoho z techto dvou chovani (hlavne mi jde o programatorske mody)?
    Bud:
    (1) Indentuje se na kazde urovni o ctyri mezery (to jeste umim - c-basic-offset), nicmene hlavne pri indentaci se nikdy nepouzije znak tab (ted mi to vzdy kazdejch osm po sobe jdoucich mezer nahradi tabulatorem, takze prvni uroven je odsazena o ctyri mezery, druha o jeden tab, treti o jeden tab plus ctyri mezery, atd.).
    nebo:
    (2) Indentuje se na kazde urovni o tab, pricemz emacs ale tab nezobrazuje jako tab, ale jako ctyri mezery.

Kdybych to popsal nejak zmatene, tak kdyztak to nejak upresnim.
    KVBIK
    KVBIK --- ---
    Proc bych mel mit posahanej terminal?:) Jojo, v Bashi mi to funguje. On to asi to Centericq neumi, coz me dost stve. Protoze skakani po slovech pri editaci textu pomerne vyuzivam. Diky za rady.
    VOID
    VOID --- ---
    KVBIK: v centericq ne, v shellu jo.. ale jestli tam ta moznost je, tak by to melo jit (jestli viz MRUCH nemas posahanej terminal)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam