Kazdopadne stale nechapu, kde se bere podivny ukaz ze nekteri lide povazuji Neuromancera hluboce filosofickou zalezitost a co se odhalovani podstaty sveta tyce, srovnatelne s nejvetsimi filosofickymi dily historie.. Podobny vytoky jsem slysel i na adresu Ghost In The Shell.
Pripada jenom mne ze obe zminena dila jsou predevsim takrka ucebnicovy produkty popkultury a vsechna filosofie v nich obsazena je tu predevsim na efekt spis nez ze by autor touzil predat ctenarovi nejaky pravdy?
Jinak v tyhle souvislosti bych rad zminil jedno opravdu filosoficky dilo, ktery shodou okolnosti prave ctu: Marshall McLuhan - Člověk, média a elektronická kultura (
http://interval.cz/clanky/clovek-media-a-elektronicka-kultura/ ).
Pokud jste jeden z tech co hltaji/hltali povetsinou pseudofilosoficke hovadiny od lidi jako Max Moore, R.U. Sirius, stavejici si svuj svetonazor na z dnesniho pohledu smesnych blabolech ze magazinu jako Zivel, Mondo 2000, Edge, hledajici stripky vedeni v principu brakovym cyberpunku a japonskejch scifi komixech, pokud jste jeden z tehlech pripadu mezi ktery jsem svyho casu patril i ja (nastesti to s postupem dospivani preslo a myslim ze tim si prosel kazdej - jen se na tom nezaseknout viz. Cybernetixx), pravdepodobne se vam z tyhle knizky po par kapitolach prinejmensim zatoci hlava.
Pokud chcete v kyberpunku a kyberkulture hledat nejaky moudra, doporucuju zacit u tohodle dila. Rekne vam o soucasnym svete, kyberprostoru a lidske existenci v digitalnim veku rozhodne vic nez hromada pseudofilosofickyho blaboleni v GITS 2.