• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPECTRECyber.Punk: The future is already here - it's just not evenly distributed

    Kick, ban, ignore, offtopic
    Jak se po 20 000 prispevku ukazalo, tak v tomhle klubu jsou vsichni uznavani odbornici na tema co je a co neni cyberpunk. Nedoporucuji proto psat sem ani slovo punk ani slovo cyber /kyber, cp..../, protoze jinak se najde vzdycky nekdo, kdo vam rekne, ze to neni dost cyber nebo dost punk.
    S pozdravem vas milujici Overdrive

    LUKASHIVA --- --- 8.07:22 24.8.2004
    NIC JAKO CYBERPUNKER neexistuje! Podte mi to odsouhlasit at uz je klid.. :)) Kdo byl kdy cyberpunker? Case ( myslim ze spis zkrachovaly programator), Kovboj ( ten byl snad pilotem ve vysluzbe, chlastajici troska touzici se vratit na oblohu), Silencio (prtavy dite s pravdepodobne poskozenym mozkem?), Ransom Stark (bloodnet), Rick z Dreamwebu?


    Navrhuji temata pro audit:
    [Augmented Personality - paradigm change && "Kazdy den je prochazkou v databazi"] -- [Hack of reality, hack of virtuality] -- [Smart City & House] -- [CyberPunk is the state of Art - projekty, ktere nejakym zpusobem umelecky zpracovavaji nebo reaguji na CP, jsou CP] -- [Cyberpunk Geography - od SIlicon Valley az po hardwarove plaze na Tchaiwanu, middle east and Africa sillicon valley boom?] -- [Augmented Body & Brain - od LSD po benza a hydergine] -- [Completely Virtual - virtual paranoia, Internet 3.0 - matrix...] -- [Future military] -- [???]


    Navrhujte dalsi temata s tim, ze cilem je shromazdit nejen linky, ale treba i predstavy budoucnosti, touhy a predstavy, ktere se ve vas s danym tematem objevuji. Samozrejme ale davejte linky a informace o cemkoliv, co se sem hodi. Idealne muzete prispevky otagovat pomoci #keyword, v RSS se to pak lepe filtruje. [BloodNet - cyberpunková hra, imho jedna z nejlepsich] -- [DreamWeb - cyberpunkvá hra s motivy magie] -- [Cyberpunk RPG] -- [Cyberpunk, industrial a novoromantika v textech a hlavne obrazech...].... atd, atd.
    Google.com
    Neural.it
    rozbalit záhlaví
    LAIRELOSSE
    LAIRELOSSE --- ---
    OVERDRIVE: To Tokyo je super (!)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OVERDRIVE: jo Kowloon uz zburali, teraz he tam iba nejaky park
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Kdyz uz se chytily ty cyberpunk places, tak tedy jedno, ktere uz myslim neexistuje, Kowloon Walled City Hak Nam







    Takhle nejak je to v Bangladeshi, ale treba i v Turecku



    Pak je tu treba Hashima Island v Japonsku
    - to bylo treba ve SkyFall bondovce
    - https://en.wikipedia.org/wiki/Hashima_Island





    Ale to jsou vsechno mesta minulosti, me by teda popravde zajimala spis mesta budoucnosti. Co jeste hledam tak jsou obrazky hardwarovych plazi na TchaiWanu nebo kde byly, ale nemuzu to najit, ani zadny clanek... dam se poddat.


    Tady nekdo sbira "Cyberpunk Tokio"
    Cyberpunk Tokyo
    http://cyberpunktokyo.tumblr.com/

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mam dalsi tema: Post-papirova media... prikladem je treba Dotyk - casopis pro tablety
    perosnalizace cteni a zprav...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Me se treba libi takovahle mista [G-StreetView], na Mexico City je zajimave, a je to videt i na te jedne fotce, co jsi daval, ze je hodne kopcovite, treba smerem na Teotihuacan [tam si to BTW projdete G-StreetView, pokud to jde, piramidy jsou hezky... jinak moje fotky z Mexica a Brazilie treba tady, vcetne jedne MOC KRASNE idnianky: https://secure.flickr.com/photos/overdrive_cz/sets/72157622661838533/
    LAIRELOSSE
    LAIRELOSSE --- ---
    Mexico City Blues



    DZODZO
    DZODZO --- ---
    prirovnavat to k comukolvek v nasich malickych krajinach je skreslene, lebo tu nemame ani poriadne velkomesta
    brachanec ked bol v cine, tak sa ho miestni pytali odkial je, tak im vravi ze zo slovenska a ked sa ho pytali kolko ma obyvatelov a odpovedal 5 milionov, tak cinan iba uznanlivo pritakal, ze to je celkom velke mesto, ani sa nezamyslal nad tym, ze moze mysliet nejaky cely stat :)))
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SELHAN: praveze ony tyhle Sprawly asi jsou zalidneny taky hodne, ale jsou to diry jen na bydleni... ale mas pravdu, ze Karvina je mesto jako takove, prave proto to nejde prirovnat. Sprawl je mesto bez mesta, mesto bez srdce... nejvic se tomu proste podobaji nase nove vznikle satelitni mestecka, jenomze unas v tom ziji bohati a neni to nijak velke... ono je stejne vzdy prekvapive jak moce se Evropa lisi od USA, je to jak Cestina a Polstina, mas dojem, ze nekterym slovum rozumis, ale kdyz slecne reknes: Sukam te. nebo Ladne pachnes. Tak to bude mit lepsi nasledky v Polstine nez v Cestine... i kdyz ;]
    SELHAN
    SELHAN --- ---
    OVERDRIVE: Ja vim, ze je to v podstate jedno, ale Karvina a flyover state neni zrovna dobre pripodobneni. Po Praze, Brne a Ostrave je to nejhusteji zalidneny okres v republice. (Necitim se urazen, ale proste me tohle prirovnani zarazilo, protoze mam Slezsko rad prave kvuli tomu, jak tvrde indutrialni a urbanisticke je. Megalomanska sidliste, horizont zdobeny dulnimi vezemi, kolem rozlehle haldy cerne hlusiny, jen sem tam rozmlaceny kostel sklanejici se v nebezpecnem uhlu pripominajici, ze se cele mesto muselo kvuli uhli prestehovat. Ze je to dira je jasne, ale ne jako Nebraska, spis jako Detroit)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OVERDRIVE: "We're out of oil." nad tymto som sa nikdy nezamyslal, ale teraz mi tak napadlo, nebol by svet bez ropy skor postapokalypsa? predsalen cyberpunk by si z energetickej krize nemal robit tazku hlavu, kedze vsetci pouzivaju elektronicke hracicky a energia zrejme nie je problem, kedze sa jej spotrebuva enormne mnozstvo
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    chci si precist neco o DarkWallet, tady je asi posledni zprava, kouknu pozdej

    DarkWallet returns bitcoin to its anarchic origins | Technology | theguardian.com
    http://www.theguardian.com/...13/darkwallet-bitcoin-fight-anarchic-digital-cryptocurrency-cypherpunk

    #bitcoin
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---

    Ready Player One



    #book



    It's the year 2044, and the real world has become an ugly place. We're out of oil. We've wrecked the climate. Famine, poverty, and disease are widespread.

    Like most of humanity, Wade Watts escapes this depressing reality by spending his waking hours jacked into the OASIS, a sprawling virtual utopia where you can be anything you want to be, where you can live and play and fall in love on any of ten thousand planets. And like most of humanity, Wade is obsessed by the ultimate lottery ticket that lies concealed within this alternate reality: OASIS founder James Halliday, who dies with no heir, has promised that control of the OASIS - and his massive fortune - will go to the person who can solve the riddles he has left scattered throughout his creation.

    For years, millions have struggled fruitlessly to attain this prize, knowing only that the riddles are based in the culture of the late twentieth century. And then Wade stumbles onto the key to the first puzzle.

    Suddenly, he finds himself pitted against thousands of competitors in a desperate race to claim the ultimate prize, a chase that soon takes on terrifying real-world dimensions - and that will leave both Wade and his world profoundly changed.

    Ready Player One - Ernest Cline - Knihy Google
    http://books.google.cz/books/about/Ready_Player_One.html?id=8qs1-ypf7e0C&redir_esc=y


    tady je audio book: http://youtu.be/NNblOabjyns
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Rozsiruju mozne dalsi tema na #Smart houses & Smart city

    Pokud by se nekomu nelibila myslenka, ze audit je tematicky v prubehu nejake doby, tak klidne davejte i jine veci, samozrejme porad je vic nez vhodne doporucovat knihy, filmy, software i hardware a jina multimedialni udelatka uplne mimo topic, v tom bych komukoliv svojim napadem s tematicnosti nerad branil. Pokud ale muzete, oznacte prispevky nejakym hashtagem, ja vim, ze to na nyxu jeste neni moda, mozna nikdy nebude, ale vzhledem k tomu, ze nyx umi vyblejt RSS feed, tak je vic nez vhodne podle hashtagu filtrovat

    ideal je asi #klicove_slovo, to je docela uznavany standard
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---


    tenhle obrazek patri k Shadowrunu, ale dal jsem jej se pro navozeni atmosfery Augmented Self...

    Predstava je samozrejme jasna:
    zacnu u vnimani, co bych tedy jako mel chtit a moh videt, kdyz bych mel nejaky Google Glass nebo Google Contact Lenses, ktere meri hladiny cukru a inzulinu v krvi
    - samozrejme je tu pak Augmented Art a augmented Gaming, myslim, ze nejake geolokacni hry uz existuji i dnes, stejne tak, jako asi budou nekde k videni i nejaky neviditelny arty, tedy pouhym okem neviditelny...

    A dal? Co vsechno muzou moje oci dnes? Co vsechno muzou jine me smysly?

    Zrovna treba ten GEO-IP-Augmented art by me docela zajimal. Je neco takoveho uz nekde k videni v cechach?
    Neco dalsiho k tematu?
    Co nejaky cyber-sex?

    Co me treba dost laka, tak jsou nejake kompilovane-mashupnute informacni kanaly.... linky co jsem sem dal jsou News na nejake tema vyhledane Googlem, ale napriklad nejaka informacni svodka z hodne ruznych zdroju a druhu medii, ktera by sla nacpat na inteligentni televizi by se nasla?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    DZODZO: sak klidne, dyk drogy jsou cyberpunk jak vysitej... on je v tom dycky ten punk, krom toho cyber, takze jedine rad, kdyz to nebude ciste technologicka [techno optimisticka, techno pesimisticka diskuze]

    napadaji me dalsi 2 topic: cyberpunk geography - to me ted napadlo na twitteru, kdyz jsem jedny mlady cyberpunkace zkousel vysvetlit, ze to co popisuje Gibson jako sprawl neni zadne jedno misto, ale je to neco jako nase primestske residental satelity. Kdysi mi to vysvetlil GHIVERAN, ktery se vratil z USA.
    Existuji tz. Fly-Over states, coz jsou ty mezi E a W pobrezima. Jsou to z jejich pohledu asi takove diry, jako je tady v Cechach nevim, treba Bruntal nebo -nevim, treba, hmm... koho urazim dalsiho, krom lidi z Bruntalu, tak me napada treba Karvina...

    Lidem z Cr se zda se Sprawl libi jako predstava Tokio Sprawl z pohledu z letadla... ono je to ale HROZNE jine, kdyz tim pak clovek jezdi autem... Nejde v tom chodit, jsou to proste bloky radovek, vsechny stejne, jednou za cas je tam nakupni centrum, skola, hriste, ale neni to vlastne mesto.
    V Praze by to treba byl Jizak nebo Nove Butovice popripade treba tam jak tedka zarvala bartosova... takovy ty Roztoky u Prahy a tak. Proste suburb s hodne moc vystavbou, ale vlastne sidliste. Jen treba v USA nebo v Brazilii je to hrozne moc roztazene, protoze si nepotrpi na vysoke domy.

    Treba v Brazilii jsem byl v mistech/mestech, ktera maji 3miliony obyvatel... 15-30 mrakodrapu a HROMADU vysokejch baraku, ale veskutecnosti jsou to jejich Bruntaly a Roztoky u Prahy. Tezko se to popisuje.

    Zlastni je ale pochopit to, ze Gibson se tim Sprawlem odkazuje spis na low-life nez na hi-tech. Je tam takova ta opustenost malomesta... od vesnice se to lisi tim, ze tam nekokrhaj kohouti a nestekaj psi. Jsou to takovy jiny rakvovy hotely, maji proste i vlastni zahradku, nebo treba hodne pater, ale zit se v tom musi a moc neda...




    Tohle je treba Tokio Urban Sprawl



    Treba ChibaCity Railway Clinic


    Vystizna je i asi tahle zkratka




    tohle je Brazilsky Sprawl... ono je to mesto, nejaka Bahia nebo nevim uz kde jsem to fotil...

    https://flic.kr/p/7X4Rm7

    https://flic.kr/p/7X4LsC

    https://flic.kr/p/7X1P3M

    Myslim, ze celkovy dojem Nebe, ktere pripominalo mrtvou televizni obrazovku [ten preklad at je jakykoliv je hrozne dobry, da se to prebasnit jakymkoliv zpusobem, stejne zustava tmosfera smogu, sedi, svetelneho spadu a reklam mezi panelaky], hrozne udava ton tech knih, ale ono pozdej, kdyz se po Neuromancerovi Gibson dostal vic do reality a zacal byt posedly jeji katalogizaci, hlavne jejiho undergroundu, tak se uz od te poetiky odklani prave k te socialni spine a sedivosti.
    Vzdycky jsem si rikal, ze dalsi veci, po Neuromancerovi se mi moc nelibej, pak zas az Pattern Recognition ma v sobe nejako technologii, Spook Country zas sleduje fetaka zavislyho na jednech z tech CyberPunkovejch drog, ke kterejm bych se tady chtel dostat: benzodiazepam a spol. Tam je videt, ze Gibson vnima to umirani poetickeho sveta, chce vic a vic vyvolat dojem poetiky z mrtvych veci ve kterych normalne zijem. Ten dojem pripomina uspinenou a polamanou panenku Barbie, kterou clovek muze potkat na kraji dalnice mezi vajglama a plechovkama od piva. Ve vetsine ctenaru ale zustava ten kasirovany dojem neonu a mesta, ktere nikdy nespi.
    Jenomze Gibson uz podle meho prave spis pise o mestech ktera spi a ktera se mozna ani nikdy neprobudila.
    Je to takove trosku jako jeho Gersbackovo Continuum nebo jak se jmenuje ta povidka, kde jedna z postav cte nejaky katalogy budoucnosti, ktera nikdy nenastala a zacne vnimat letajici auta s karoserii s neucelnymi ploutvovymi spoilery a tak.

    Vlastne dela podivnou krasu z obycejnosti a neni tak snadne to vnimat.
    Vzdycky jsem se divil, proc odkazuje k Cecham a ke Kafkovy, ale pak jsem to pochopil. Kde vic clovek vnima prave Kafku [a Hostovskeho] nez prave ve tech mrtvych zonach, ve kterych ale normalne ziji lide.

    Treba v Avalon, jehoz reziserem je schou okolnosti stejny pan, co tocil Ghost In The SHell je moc hezky vytvorena atmosfera projizdejici tramvaji, prazdnou... uplne stejnou, jakych denne vidim v Praze stovku.

    A on mu ten katalog reality a noralnosti vychazi parchantovi. Napsat knizku, kdy jedna z postav je zavisla na lecich, na ktercych si frci 35% americanu a udelat z toho fetackej hnus s pocenim a abstakama, napsat si postavu, ktera je zavisla na tom, co hippsteri dneska uplne zboznuji, tedy na znackach a to do te miry, ze se ji z toho dela spatne.
    Pan Gibson krasne otocil svet proti nam samym a tim padem si porad myslim, ze pise punk, i kdyz o poznani min cyber, v tom smyslu jak je tomu v Neuromancerovi nebo Warrenovskem Transmetropolitanu.

    MMchodem Warren Ellis to udelal taky, v Crooked Little Vain taky vlastne popisuje dnesek a pribarvuje ho do kytche a hnusu.

    Docela hodne mocny mi pripadal Little Brother od Coryho Doctorowa, kdy se resi Anonimous a utlak americanu v dobe Occupy hnuti, ale to uz jsem jinde.

    Kazdopadne me tahle ma Sprawl uvaha dovedla k souvislostem, ktere mi pomahaji pochopit, cim je Gibsonuv cyberpunk jeste cyberpunkem a ne jen mainstreamovou literaturou... Ale je pravda, ze hippsterum to dneska clovek nevysvetli a presto budou Gibsona milovat ;]

    [omlouvam se za urazky nekterych casti CR, pripadne hippsteru, v jednom pripade to nebylo mysleno ofensivne ;]
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OVERDRIVE: aby sa tie chemicke vylepsenia mozku nestrhli na diskusiu o drogach :)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    dalsi tema co me napadlo je Smart Brain, Augmented Body - to by melo byt na tema hloupe, chytre a jine chemicke i ne-chemicke vylepseni mozku
    Tak jak ma byt Augmented Personality o celkove zmene vnimani reality, tohle by se pak tykalo predevsim augmentaci fyzicky spojenych s wet-warem
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Vzhledem k tomu, ze je tady mrtvo a v sousednim auditu se diskutuje, ale docela low-level, navrhuju tady zavest tematicke tydny, pripadne i delsi cas na tema...

    Ted bych navrhoval Augmented Personality Today...

    Slo by priblizne o to, co vsechno dnes jde udelat augmented... od Google Glasses pres RIFId tagovani az po Kazdy den je prochazkou databazi...

    Dalsi temata bych dal :
    - Hack of reality, hack of virtuality
    - Completely Virtual
    - Future military
    ???

    Navrhnete kdyztak dalsi, kazdopadne bych byl pro Augmented Personal Today...
    Hura na to, idealne nejen linky, ale i nejake vize budoucnosti podle vas a nejake mashupy, ktere byste si treba prali mit.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OVERDRIVE: si objednaj sdk2 :) mali by zacat shipovat zaciatkom 08/2014

    s takou to vidim na release finalneho produktu este tak za 2 roky ...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    DZODZO: to je pravda, ale je to docela hezka nepohodlna bbska ;]
    v dobe Oculus Rift je to mile rozptyleni ;]

    Hele nevite,kde se v Praze da dostat k ORift na zkousku?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OVERDRIVE: keby tam napise, nepohodlna textova BBSka, tak v dnesnej dobe na to uz moc ludi neklikne :P
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    THE_BLOODY: jen drobnost: mohlo by byt hezke, ke kazdemu linku napsat aspon nejakou kratkou anotaci, cloveku se na to hnedka lip clicka ;]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam