• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPECTRECyber.Punk: The future is already here - it's just not evenly distributed
    SATAI
    SATAI --- ---
    BUGSLE: Velke U?
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    tak mě napadá: nevíte jestli je někde v CP řešena škola? A jak?
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    CP je o mnoha věcech.
    SATAI
    SATAI --- ---
    IMHO není CP o technologii, ale o estetice.
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    Po stránce technologii teď v CP žít můžem, ale společensky rozhodně ne, svět je rozhodně víc kapitalistický než si ho představovali(a možná i než si ho představujeme i my).
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    Spis bych se na to dival z jineho svetla, urcite znate nejruznejsi CP RPG. RPG se imho snazi simulovat realny i kdyz fiktivni svet. Vezmete si nejaky gamebook napr. gurps cyberpunk, poradne ho prostudujte a podtrhejte si vsechny rysy CP sveta, ktere uz se staly realitou a to ostatni nas bud ceka v blizke budoucnosti nebo jsou to naproste nesmysly. Pravda je, ze uz zijeme v CP. Nepotrebujeme poradat nejaky karnevaly a la starwars bo co. Vam neprijde pestovani GMO jako CP? A co RFID a milïony dalsich uz funkcnich technologii???Nerikam, ze realny CP svet neni jiny, trosku min romanticky a vice kapitalisticky nez si ho predstavovali spisovatele v osumdesatych letech. Ale Armstronga taky nevystrelili na mesic v delovem naboji jak predpovidal Jules Verne!
    ADYZ
    ADYZ --- ---
    Já si stejně myslím, že cyberpunk nás teprve čeká ;-)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    SATAI: Já sem to nějak vůbec nemohl skousnout. Ale ještě to rozhodně plánuju přečíst. v tý době sem byl nalazenej na jinou vlnu a dokonce i oblíbený JWP už na mě nepůsobil tak jakop dřív.

    KIE: Počkej Jestli byl Gibson mrtvej už v roce kdy Neuromancer vyšel, tak celý hnutí CP bylo asi dost nemrtvá záležitost :)

    Jinak si vůbec nejsem jistej jestli CP vůbec je něco jinýho než umělecký směr. Jasně že ve svý době ovlivnil celou SF literaturu, a nejen to, celej svět kolem - ale sám jakožto hnutí je podle mě vázanej na umělce, který už se většinou posunuli trochu jinam. Takže i dnes je jeho vliv všude cítit, ale rozhodně bych nějaký svobodomyslný styl života s využíváním internetu apod. nenazýval cyberpunk. A pokud jo - bylo by rozhodně nutný ho úplně předefinovat. (vtipná je definice O. Herce: cyberpunk je budoucnost, která se zřítila do přítomnosti a stala se minulostí. )
    SATAI
    SATAI --- ---
    Btw: četl tu někdo punkfiction a obzvláště Medkovu antipunkovou Punkvu?

    Je docela zajímavé přečíst si, co z jednotlivých autorů vypadlo (a že tam jsou kousky dobré i dost mizerné).
    GINO
    GINO --- ---
    ech, prijde mi ze jenom cast cyberpunku je popularizovana a sesrotovana biomasou ;-) a to asi ta prvni cast cyber-

    -punk stale zije ;-)

    takze navrhuju pohrbit cyberpunk jako totalne provareny mismas ktery pronika do NODu za doprovodu indianskych sperku, vodnich dymek, dredu a kdovi jakych dalsich etnosragor a zacit nejakou renesanci toho vseho pod tajemnym nazvem cyber-punk (nebo punk-cyber - to uz by pozirace konzumu zmatlo totalne!) a znovu pekne nadefinovat vsechny stavebni kameny nejlepe tak, aby nam nadale nikdo nelezl do zeli a tak, aby ten nas cyber-punk/punk-cyber zustal zase na co nejdelsi dobu co nejvic tim punkem, ktery si mohou dovolit jen ti, kdo na to maji zaludek

    ;-D
    SATAI
    SATAI --- ---
    Budeme na CP vzpomínat jako Gibson na klasickou sci-fi v Gersebackově kontinuu?
    POTHEAD23
    POTHEAD23 --- ---
    No a v tom to celý je: co mi můj již odhulenej mozek pamatuje z minulosti, tak vždy pro mě kyberpank byla drsná realita...

    nanotechnologie... ty máme přece v hlavě, kurňafix :-))
    ADYZ
    ADYZ --- ---
    Njn, když se z fikce pomalu ale jistě stává realita, ztrácí to trošku toho kouzla :-)
    JANCHOR
    JANCHOR --- ---
    Lukashiva ma recht. Ja si k tomu prisadim, ze cyberpunk je retro fetis.
    LUKASHIVA
    LUKASHIVA --- ---
    KIE: Muzes nejak presnejc definovat do znovuobjeveni a ceho by se presne melo tykat?
    LUKASHIVA
    LUKASHIVA --- ---
    KIE: Teda nevim, ale ja jsem presvedcen ze Tolkien byl popularni davno predtim nez byl natocenej film. Alespon z jeho zivotopisu, ktery tu vysel v roce 95' to tak vypada. Kdyz dostal rad britskeho imperia za literaturu tak tezko mohl bejt nejakym zapomenutym literarnim geniem, jehoz dilo ziskalo popularitu az po natoceni filmu.

    LUKASHIVA
    LUKASHIVA --- ---
    Samozrejme ze precte, stejne jako Tolkiena. A taky netvrdis, ze fantasy literatura proziva boom. Cyberpunk je spojovanej z gibsonem, pravdepodobne proto, ze Gibson svyho casu jaksi definoval, coze to vlastne ten cyberpunk je.

    Jinak tvoje definice cyberpunku jako "svobodneho zivotniho stylu, kdy jedinnec vyuziva vsechny nejmodernejsi technologie k co nejsirsi komunikaci, spolecenske bariery padaji, integrace se zvysuje a potence obyvatel planety snizuje " mi prijde z meho pohledu stejne mimo jako tve tvrzeni ze "jednim z ucinku LSD je zvysovani inteligence". Ale respect, okazes ucelene popsat svuj nazor a postoj, bez toho aby ses schovaval za to, ze "kdo chce, tak si to tam najde". :)
    POTHEAD23
    POTHEAD23 --- ---
    Takže dnes už si nikdo Neuromancera nekoupí a nepřečte?

    Já to takhle vyškatulkovaně nevidím. Cyberpunk se dneska bůhvíproč pořád spojuje jenom s Gibsonem, vždyť ta věc si žije svým způsobem života, kterej se dále vyvíjí a šťaví... Gibson prostě napsal zajímavý romány, ale nemá tím přece patent na ten termín!

    "splyvajici s tou ostatni bezbarvou a vsemi konzumovanou srackou."

    - teda já to tak černě nevidím... asi to bude i tím, že se stýkám výhradně se zajímavejma lidma... a na sračkoidní lůzu absolutně seru. To že je cyberpunk taky (ale dle mýho názoru především) způsob života nezávislej na názoru nějakých škatulkářů, je prostě svobodná lingvistická volba popsat něco co tady určitá skupina lidí dělá... a když se pohybuješ na internetu, zjistíš, že jich je čím dál víc...samozřejmě to chce rozumět nejen anglicky, ale třeba dalším padesáti jazykům.. a to je teprv KYBERPUNK ;-)
    LUKASHIVA
    LUKASHIVA --- ---
    POTHEAD23:
    to přece není vůbec žádnej styl, ani uměleckej žánr...
    CP je predevsim umeleckej zanr. Na zacatku rozhodne byl. To ze Gibson zapracoval dej do blizke budoucnosti, jejiz vyvoj sel v jeho dobe snadno predpovidat (rok 1985 mam pocit.. nebo 82?) a tudiz mohl dane prostredi docela verne popisovat, neznamena ze by vytvarel zivotni styl.
    Stejne tak asi jako Geogre Orwell nevytvoril svym romanem 1984 zivotni styl obyvatel Severni Korei.

    a v současnosti samozřejmě dochází k lineárnímu vzestupu CP mezi všední lid
    muzu vedet kolik ti je let a kolik ti bylo kdyz vysel Neuromancer?? Jakej vzestup mezi vsedni lid? Neuromancer byl ve svy dobe bestseller, to znamena, ze si ho ten vsedni lid kupoval... Ve svy dobe dostal Huga a Nebulu jestli se nepletu. A ta jeho doba, to je 20 let zpatky!!

    Cyberpunk rozhodne neni na vzestupu, jeho nejvetsi boom vidim tak na prvni polovinu 90. let, kdy leteli dark zalezitosti, zvnikalo spousty dobry elektornicky muziky, bralo se hodne drog, nastal internetovej boom a vyvoj technologii sel zavratne kupredu. V soucasny dobe je CP spis uz zabydlenej v mainstreamu, domestikovanej, vykradenej, vytezenej a splyvajici s tou ostatni bezbarvou a vsemi konzumovanou srackou.
    POTHEAD23
    POTHEAD23 --- ---
    LUKASHIVA: To je skvělá kniha... koneckonců jako všechno od Wellse... už dávno předpokládám že to je tajnej Gibsonův děda :-))

    a jinak, k tý definici cyberpunku - to přece není vůbec žádnej styl, ani uměleckej žánr... je to prostě způsob života, ať už jednotlivce nebo společnosti... a v současnosti samozřejmě dochází k lineárnímu vzestupu CP mezi všední lid (a ono nejen v Evropě a USA (kde naopak trochu stagnuje) ale všude na celym světě... Cyber je každý, kdo se pohybuje v kyberprostoru a cyberpunker je každej, kdo si tam dělá co chce a směje se pokusům o paragrafizaci jakýchsi vycucaných pravidel...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam