• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATANLIBEREC - mesto jinak... :o)

Hotovo. Hirošima Hadr. Hasne Hulení, Hyeny Hodují.....

rozbalit záhlaví
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    HAROLD: Jinými slovy: od samého názvu čekám spíš informaci o funkci daného produktu, a jeho další vymezení očekávám od atributů. Olej je prostě olej. Ale jestli slunečnicový, nebo motorový se ze samotného názvu oleje nedozvím. Sem stim smiřenej a pokračuji v zkoumání obalu, kde očekávám další informace. Nesnažím se proto vnucovat motoristům, aby tomu říkali nějak jinak. :)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    EWUSHA: Nevím, jestli lepší, halt se to vyvinulo takto. Ona čeština má ke znělosti obecně nepříliš vstřícný vztah (na rozdíl od jiných jazyků snad nemáme žádný výskyt zněle vyslovovaných souhlásek na konci slov. Dokonce i "rybář" nám ukazuje neznělou variantu fonému "ř"...)

Jako jo, já třeba margaríny a podobný věci taky nesnášim, ale halt si proto kontroluju složení a takový ty komentáře na obalu. A u těch bych právě bazíroval na tom, aby byly přesné, srozumitelné nic nezatajovaly apod. To bezesporu.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    HAROLD: říkej to někomu, kdo nesnáší margaríny a cítí se podveden, když si koupí rohlík mazaný "máslem" (které je dražší) a zjistí, že byl oblafnut, protože je tam hnusný na patro se lepící margarín.

nebyl by pak lepší výraz "máZlo" ?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    EWUSHA: Tak jistě - a právě atributy, neboli přívlastky, jsou pak tématem sporů. To je v pořádku a dá se to podle mě lépe řešit.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    EWUSHA: Už jsem to tu psal asi dvakrát, máslo (původně mázslo, tedy asimilace sykavek) je prostě a jednoduše to, co je mazáno. To je celý. Z čeho to je nebo není, se určuje atributivně (tedy přívlastkem). :-)
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Nestrkejte kočku do mikrovlnky, mohla by být sušená... :-D

Ano, za spoustu sraček může EU (nenávidím tuhle organizaci), za větší spoustu sraček může národní právo, které obecné evropské normy kalí víc než železo, ale hlavě za to můžou lidé, kteří se snaží ty druhé neustále oblafnou a vydělat na tom, a pak ti hloupí, kteří na tom prodělali.
    Kdyby bába nevydávala koláč koupený v kaufu za "domácí" a lidé by si pak nestěžovali, že to vlastně "domácí" vůbec není, nebylo by co řešit a samotné slovo "domácí" by nebyl zas až takový problém, jakým dnes je.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Jen jsem reagovala na ty výlevy "proč by se to nemohlo jmenovat sýr, když to se sýrem nemá ani ždibíček společného". Ne, na to, že se říká káva i cikorce a že se říká masiv dřevotřísce.....

HAROLD: na másle rostlinný tuk? víš z čeho je máslo? a proč se třeba krém bonžůr nejmenuje máslo?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Kde v Liberci koupit dobrou ale neorigo baterii do nikonu (D90)?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    HNZDD: Cywe, ale volby byly nedávno, co? :( Sme mohli udělat pěknou parádu...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    (Chci říct, že to je přesný legislativně měřitelný vymezení. Ale snažit se vtiskávat konvenčně používaným slovu právně-ekonomickou měřitelnost, podle mě už představuje problém.)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    (Stejně tak když se napíše na krabici džusu "100% ovocná šťáva", nemají tam co dělat umělá sladidla a podobný sračky. To je v pořádku.)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    HNZDD: Jistěže. Ale legislativa a reálná podoba jazyka jsou zcela přirozeně dvě naprosto nezávislé věci. Podle mě je legislativně logický, když na obalu výrobku je zřetelně vyznačeno, z čeho se skládá. Např. když máš na másle napsáno "rostlinný tuk", je to dle mého soudu v pořádku. Ovšem zakazovat "tradiční prdelačku", protože není vyrobena z prdelí, což by mohlo konzumenta mást, je už poněkud přes čáru. (Stejně jako jsem přesvědčen, že není na této planetě člověk, jenž by se domníval, že pomazánkové máslo nebo veganský sýr jsou z živočišného tuku.)
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    DOCENT: konečně si nekdo všimnul!
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    HAROLD: ne to je zakotvený legislativně, prostě aby nemohl někdo prodávat rostlinej tuk ochucenej jako eidam jako syr, mě to přijde logický.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    jděte do Bruselu, pro Liberec je vás škoda ...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    EWUSHA: A turecká káva může být jen z originální džezvy... A guláš jen z hovězího... Nojo, jazyk lidskej halt funguje jinak, než by si přáli rigorózní legalisti... :)

Ale veganská alternativa sýru by mohla vytvořit sklonnou zkratku VAS! :D Dáme si špagety s vasem!
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    EWUSHA: tady se pozná profesional ;)
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    "Sýr" může být pouze s živočišných bílkovin. Pokud se do něj přidá rostlinný tuk, už je to "analog" či "alternativa". To, do čeho je přidán rostlinný tuk, se již sýrem nazývat nemůže, a proto na těchto výrobcích nenajdete o slově sýr ani zmínku (např. "tavený") a i v marketech musí být u těchto analogů uvedeno poblíž názvu (většinou na regálovce), že se jedná právě o analog, či alternativu sýra.

Toe jako byste řekli, že Ind a Indián je jeden člověk z jedné země.

Tož navrhuji používat veganská alternativa sýru :-D
    P_T
    P_T --- ---
    IRISEK: typičo to je šmakuláda :]]
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    nechte si to na pátek
    GOG23
    GOG23 --- ---
    DOCENT: tos mě teda setřel jak zpocený vokno seš fakt dobrej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam