• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATANLIBEREC - mesto jinak... :o)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Minuly ctvrtek vecer jsem nasla na Saldaku klec s kralikem a dvema krajici chleba ;) Kralika jsem dovezla do utulku, po prislusne karantene je ted v nabidce Archy:

králík BOBEK
    Druh zvířete: králík domácí - zakrslý
    Plemeno: beran, želvovinový, krátkosrstý
    Pohlaví: sameček
    Věk: neznámý - dospělý

Kdybyste mel nekdo zajem...
    GECKO
    GECKO --- ---
    EWUSHA: No pokud bych prebiral hromadu bordelu, co nekdo jinej pred tim nahazel do kosu na chlastacce pripadne rozhazel po zemi a navic to delal zadarmo, tak by me to asi sralo, ale v tom pripade bych si smysl mozna zjistil predem.

Doma na trideni nic tezkyho neni, protoze kazdou tu vec proste dam do jinyho kybliku rovnou a je to.

Hele, nejsme principielne ve pri... ano doma odpad tridime a nosime ho bud doprislusnych kontejneru, nebo (dokonce kupujem za 3Kc) zluty pytle se smesnyma plastama na prislusny misto a kovy jednou za rok do sberu. Tetrapacky a papir do skolky.

Ale treba ty plasty se stejne pak pretridujou a je jasny, ze z toho cast vyuzit nejde, tak je lepsi to spalit, nebo to nasypat nekam do rokle a zahrnout hlinou?

Jako ano, je spravna cesta se snazit tridit... ano je spravna cesta se snazit, aby to vytrideny bylo smysluplne pouzity... ale vzdycky neco zbyde... IMHO spalit je lepsi a proto boj proti spalovne nevidim jako uplne rozumny, navic vedeny zpusobem, jakym vedeny je (tim myslim to, cos odkazovala na zacatku).

Jo, nebydlim primo v Liberci a odpad se u nas plati podle nadoby a castosti svozu, varianta jsou i jednorazovy pytle na trideny odpad za 60 Kc za tusim 100l pytel.. (k nam stejne popelari nezajizdej, tak netridenej bych musel tahat asi 300m do kopce na krizovatku). Tridime to proto, ze nam to pripada spravny a proto, ze tak nas to nic nestoji. Jestli pulku tech mych plastu ve zlutym pytli pak spali ve spalovne mi je celkem sumak.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    GECKO: takže tebe by nesralo, kdyby sis dal doma práci s tříděním a přitom věděl, že půjdou ty těžce vytříděné plasty s ostatním odpadem do spalovny? proč si teda pak dávat tu práci s tříděním? a jinak kromě nařizování existuje i pozitivní motivace. třeba snížení poplatku za odpady při nárůstu třídění. takto např. postupuje úřad v opičích horách.
    že oni mi dají všechny odpovědi u žabáka :-D
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    CDR: co je česká kultůra? pívo a knédl?
    CDR
    CDR --- ---
    HNZDD: české kultůry!
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    üprchlíci??? ;)
    RSZ
    RSZ --- ---
    HNZDD: asi

HNZDD
    HNZDD --- ---
    CDR: jaký?? tý vaší z opičích hor??
    RSZ
    RSZ --- ---
    ..a to nemluvím o starý drdově sračce "budete mít spalovnu v centru, ale zase bude levné teplo" ... a jak to je s levným teplem už víme: http://www.energostat.cz/ceny-tepla.html
    RSZ
    RSZ --- ---
    GECKO: tak ono to spalování není taky žádná paráda ne? Pokud teda nepřikládáš do kotle s termojadernou fůzí. Sice to smícháš se škvárou, uděláš kouzlo papírový kouzlo a z odpadu máš stavební hmoty, ale pořád to je humus..

Kdyžtak PDF se slušným měřením zde, sice arnika, to je pro někoho sprostý, ale myslím že je to poctivý: http://arnika.org/soubory/dokumenty/odpady/Ke_stazeni/studie_Liberec_final.pdf
    CDR
    CDR --- ---
    na Adolf Hitler Platz bude demoška na obranu naší kultůry
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    EWUSHA: to není urban legenda..
    GECKO
    GECKO --- ---
    EWUSHA: Si trochu protirecis... pokud to sama oznacujes za urban legend, tak proc ti ji vyvracet....

Hele, osobne mi je jedno, co se s odpadem stane, pokud se nevali kolem cest, po lese a podobne. IMHO se do spalovny vozi takovy odpad, pro ktery se nenajde lepsi ekonomicke vyuziti (nekdo z anej jako za surovinu neda vic)... co je na tom spatne? (jen podotknu, nez se do me nekdo pusti, ze beznou popelnici nase domacnost vubec nevede, vpodstate 100% odpadu vytridime).
    GOG23
    GOG23 --- ---
    EWUSHA: ne tolik, opravdu to je dramatickej rozdil. Ale kdo chce kam ať si tam sám že jo
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    JONAS3: no zkusit to můžu. Kdyžtak mi aspoň řeknou, co plánují pro bytové domy a sídliště.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    BEBERA: U nás v rodišti slavných esesáků máme popelnice na BRKO i u paneláku. Stačí zajít na radnici a vyjednat si to, dají i tam.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    BEBERA: tohle je zrovna jedna z věcí, kterou fakt nechápu. když sem se ptala tu na úřadě v Opičích horách, jak to vypadá s kompostováním pro paneláky, neb vyhazuji do konťáku taky už snad jen biodpad, tak mi bylo sděleno, že to vypadá blbě a že pokud něco takového bude, tak to stejně půjde nejdřív k rodinným domům.

GOG23: vosy lítaj i kolem normálních popelnic a konťáků

GECKO: a co ta urban legend, že se některé již vytříděné odpady vozí do spalovny, aby bylo co pálit? ještě mi jí nikdo nevyvrátil, ale spíš osobně potvrdil. tříděné plasty jsou taky "využitelné". a k tomu rovnou přihodím zkušenost, že sme vezli na sběrný dvůr pěkné množství odpadů z kalby, z čehož byla tak polovina vytříděných plastů (jak kokoti sme si s tím dali práci). a že neuhodneš, jak nám to tam vytřídili? na "HOŘÍ" a "NEHOŘÍ". tož příště na nějaké třídění na kalbě seru. nehledě na to, že těch pytlů bylo moc než abychom to rvali do kontejnerů na plast. tož nějaká odpověď na výkřik do tmy?
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    GOG23: super popelnice na bioodpad byly také v devadesátkách na Orlíku…
    RSZ
    RSZ --- ---
    GECKO: "jak to lidem naridime nebo co s tim" - proč ne, zelený "tehdá" ve vládě měli v přípravě zálohovaný petflašky, Kocourek to potom po nástupu na ministerstvo shodil s tím že "lid recykluje dost".. Nařizováno je mi kdeco, nesmím chodit nahatej po ulici, nesmím jezdit autem bez technický, musím platit poplatky za odpady, tohle by nebylo nic jiného..
    TABBY
    TABBY --- ---
    BEBERA: No jo. Nezabihala bych do podrobnosti... (Nicmene skutecnost je ta, ze utulek v Liberci nefunguje stran nalezenych kocek prave optimalne, a navic se spousta majitelu ke svym zviratum chova priserne. Takze to potom dopada i tak, ze ma u sebe clovek nekolik desitek zvirat, pro ktera marne hleda novy domov.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam