• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATANLIBEREC - mesto jinak... :o)
    RSZ
    RSZ --- ---
    KOPEEK: rajt, takhle si člověk tu "synergii" nepředstavoval co?
    KOPEEK
    KOPEEK --- ---
    CERMINEK: Má to souvislost především s tím, že má hejtman nezdravě silný vliv na libereckou radnici. Svéprávné vedení města by to za těchto podmínek těžko schválilo. Ale mě spíš zajímalo, jak na ten převod koukají přímo uvnitř ZOO.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    KOPEEK: A nemá to souvislost se zadlužením města?
    KOPEEK
    KOPEEK --- ---
    LWEEK: Hele a jak se díváš na ten převod celé ZOO a botanické na kraj? Onehdy to odmávli na zastupitelstvu a kraj má dostat komplet všechny nemovitosti, o které se aktuálně příspěvková organizace ZOO stará (kromě areálu ZOO je to třeba PKO, amfiteátr, dětský koutek atd.). Jasně, město nemá peníze, ale takovéhle řešení mi přijde fakt dost krátkozraké a v podstatě jako tunelování města. Půtovi nevěřim ani pozdrav a dost se bojím, co všechno by mohl v Liďákách spáchat. Nicméně, i kdyby na kraji seděl kdokoliv jiný, tak je stejně blbost se toho majetku vzdávat.
    RSZ
    RSZ --- ---
    vstup se hlavně přesunul z prirozenyho centra toho místa a taky dál od města (a parkoviště), za mě to moc smysl nedává, ale nikdo se mě neptal:)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    LWEEK: „dvorním“ architektem liberecké ZOO byl Pavel Švancer. Tak předpokládám, že dělal i vstup :)
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    LWEEK: Ani já z Libereckou IS nemám dobrý zkušenosti :-D ... a to jsem tam dělal ale už to je bratru přes 10 let ...
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    JENDAVB: Tak to nevím. Ale IT jim tam dělá Liberecká IS a vím, že s nimi nemají moc dobré zkušenosti.
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    LWEEK: no já nemůžu zapomenout na ten switch ve výběhu žiraf pod stropem :D To byl zážitek jak debil z IT service :-D zkurvenej seklej 3com z nálepkou oaza-net
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    RSZ: Hele ono to je trochu složitější. Hádej kdo ten nový vchod a zázení stavěl? Ale co tak vím, tak se dřív docela běžně na radnici kupčilo stylem "Chcete peníze, tak by se hodila nějaká zakázka tady pro frantu omáčku. No a pokud se nenajde, mohlo by se stát, že vám část peněz sebereme". No a mimochodem rozpočet se dělá tak že se dělí na co ty peníze mohou být použitý. Co jde do zázemí pro lidi/návštěvníky, co do zázemí pro zvířata, chod zoo apod. Takže peníze museli být utraceny na něco co bude sloužit návštěvníkům. Takže nějaké občerstvení nebo něco. Staré zázemí bylo v havarejním stavu, tak se zvolilo to. Mimochodem jsem to docela oplakal, protože málokdo ví, že uvnitř té staré budovy vchodu byl malý sál a hlavně velmi unikátní vnitřní zahrádka. Bohužel se stavělo za komančů z nekvalitního materiálu a rekonstrukce by stála 3x tolik co nová stavba. Ale stejně mě to mrzí protože ta budova byla fakt hustá. Nevím kdo ji navrhoval, ale tipl bych si že dost možná Hubáček. Opravdu byla hodně nadčasová.
    RSZ
    RSZ --- ---
    LWEEK: ..počkej, taky novej vchod a zázemí stalo 88mega myslím, neříkám že to nebylo potřeba, ale jen aby to nevypadalo, že do zoo nejde ani koruna
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Ještě k Liberecké zoo. Zoo chová několik velmi vzácných a důležitých druhů. Úplně nejvzácnější je osel somálský, který byl v přírodě vyhubený. Ve spolupráci se Zoo Ústí nad Labem jsme jedni z nejúspěšnějších chovatelů na světě. Dokonce se povedlo i malé stádo vypustit zpět v Somálsku do přírody. Jestli přežijí je věc výzkumu. Jak víme, Somálsko není aktuálně úplně zemí přislíbenou pro nikoho. Pak jsme velmi úspěšní v chovu dravců. Taky se už několik jedinců povedlo úspěšně vrátit zpět do přírody. A odchovat tyhle ptáky uměle je brutální dřina.

Jinak jo, také nevnímám Zoo jako "happy place". Ale aktuálně to prostě jinak nejde a spíš než se snažit je rušit a různě jim škodit, je lepší se snažit dramaticky zlepšovat podmínky chovu a to mají aktuálně v plánu všechny vyspělejší zoo.

Liberecká zoo má v plánu zmenšit počet chovaných druhů. Expandovat prostorově a staré výběhy zmodernizovat nebo dokonce kompletně předělat. V hledáčku jsou třeba všechny šelmince ale i voliéry. Jen to jde ztuha, když se peníze cpou třeba do ztrátových antiekologických projektů jako jsou nové sjezdovky na Ještědu.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    ACHERON: Odkuď máš proboha tyhle informace? Vybodni se na marketingové ideáložvásty a zjisti si pravdu od neziskovek které tam operují. V Africe existuje spousta "ochranářsky se tvářících" rezervací které jedou tvrdý business. Nejprve nalákají blbé američany a evropany na to že se mohou starat o mláďata. A pak až vyrostou je nechají za peníze odstřelit prachatými lovci. Není to ideální vycucnout prachy z naivních dětí země a pak podruhé od zmrdu s flintou? Bohužel situace v Africe je čím dál horší. Masivně se začalo pytlačit pomocí jedu. Covid pravda lecos zhoršil. Třeba Botswana zvedla ban na lov slonů. Je jich tam docela hodně, to je pravda, ale právě přísný limit lovu v Botswaně celkem hodně pomáhá. Botswana žije z turismu (hned po těžbě diamantů), tak se snaží. Jenže někoho ve vládě napadlo, že těch slonů je vlastně docela dost, tak jich přece pár picnout mohou. Jihoafrická republika je aktuálně divoký západ, totální chaos. Kupodivu Zimbabwe se po krvavých šarvátkách s bělochy docela vzpamatovala a snaží se chránit po vzoru Botswany. Zambie a Malawi jsou doslova vyžraný. A takhle bych mohl pokračovat.

RSZ: Sloni žijí opravdu dlouho. Ti naši jsou tu prostě dědictví na dožití. Nejedná se o žádný druh který je nutné chovat pro jeho přežití, proto není tak úplně jednoduché je vzít a přesunou do jiné zoo. Navíc jsou to velmi inteligentní zvířata a trasfery snáší opravdu špatně. Každopádně Tě jistě potěší, že chov slonů je terminální a zoo neplánuje pořizovat žádné nové slony. Na druhou stranu když to tuhle někde napsali tak se na ně sesypalo hromada liberečáků že sloni jsou nutnost. To platí i o bílých tygrech. Kdybyste věděli polovinu toho co já, asi byste nevyšli z údivu. Chov bílých tygrů je taky terminální a taky z toho byl dost vítr. Aby si to zoo mohla dovolit, musel ředitel kandidovat do zastupitelstva, protože o ukončení chovu bílých tygrů, druhého symbolu Liberce, nechtěl na radnici nikdo ani slyšet. Hodně vecí kolem zoo je brutální mafiánská politika.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    jen jako ze tu je spousta lidí co chodí do liberecky zoo tak kdybyste meli korunu to spare misto toho tak africky rezervace kvuli covidu přišly o hlavni zdroj příjmu a daji se podporit přímo:

Welcome to the South African Conservation Fund!
    https://www.saconservation.fund/
    https://www.africahopefund.org/donate
    Donate - Wildlife ACT
    https://wildlifeact.com/donate/
    ...
    jinak navsteva rezervace je super zazitek i kdyz si to clovek dovoli misto x jiných dovolených. diky nim treba v jizni africe pocty velkych zvirat rostou.

a tim koncim, kdyby se nekdo ptal co to ma co delat v libereckym fóru tak asi stejně jako post o tom ze maji v zoo v kleci novy vesely zviratko (v zittau maji hezky zoo s mistnimi zviraty). tem co to nezajima se omlouvam za tapety co s libercem souvisi opravdu jen slabe
    RSZ
    RSZ --- ---
    Naše vnoučata IMHO budou kroutit nad dnešní zoo hlavou a divit se, co to bylo za psycho. Stejně jako když dneska koukáme na ten starej betonovej 3x3m výběh pro medvědy co tam dodnes stojí..
    Dávám si to do kalendáře a za 40 let vám to připomenu.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON: btw byl jsem v africe, kdo chce pomahat tamnim zviratum at posila penize primo tam
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    LWEEK: argument: to ze jsou vybity velky zvirata v africe a elsewhere ma stejny koren ktery ma dve větve - bud je das do klece nebo zastrelis, obe pro zabavu. zbytek s pomoci proti vyhynuti jsou kecy. je to jako bys rikal ze je dobre zavrit lidi do kleci protoze tam muzou sit pytliky aby vydelali na ty co ziji venku. zadny argument nemuze obstat proti slonovi nebo tygrovi v kleci
    SONIC
    SONIC --- ---
    RSZ: jojo mela ale presne z toho duvodu ze nema v prirode co delat s tim nepokracujou..
    RSZ
    RSZ --- ---
    sloninec, skvělý - vím že zoo nemá prachy, ale s těmi "velkými" a drahými zvířaty nikdy nebude mít dost... tohle prostě vypadá jako třetí svět

RSZ
    RSZ --- ---
    .. na rovinu, s dětmi jsem tam chodil, teď už nechtějí a já jsem celkem rád. Moc neřeším pozadí, ale z těch mikrovýběhů mi bylo vždycky poměrně úzko - třeba menší šelmy, lachtani. Z jiných zoo, kde jsem byl, tak zoufalý pocit nemám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam