• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATANLIBEREC - mesto jinak... :o)
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    LWEEK: Tak oni v Británii jsou taky paneláky a sídliště. Ale tam je to teda fakt hustoles. Tady komouši stěhovali do paneláků inženýra vedle zedníka. Tam to byl fakt ultralowcost pro imigranty a socky... a podle toho to taky vypadá. Takže tam ten tlak chápu. A řekl bych, že to taky bude souviset s tím, jak výkonná je ekonomika v tý daný zemi. Protože nejdřív potřebuješ zajistit věci základní a pak až je čas si vymejšlet, jak to mít hezký. V neposlední řadě to je taky o nabídce a poptávce a pokud je mi dobře známo, poptávka převyšuje a tak lidi, co chtěj vlastní bydlení buď jako investici na stáří nebo v tom chtěj opravdu bydlet, koupěj cokoliv.

Jinak ano, všechny tvou jmenovaný stavby nestárnou a stárnout pěkně nebudou. Ale vzhledem k tomu, že je o to furt zájem, tak se to prostě takhle bude stavět dál.

K tomu všeobecnýmu vkusu, vono to už začíná ve škole. Jak u vás na základce vypadala hudebka? O čem jste si povídali na výtvarce, na kolika výstavách jste byli?

GECKO: Jasný. Já se tim možná trochu neobratnym způsobem snažil říct, že už to je nějakou dobu. Snad už ti zmrdi vychcípaj. Doufám, že stopkou Fremra v létě zavanul novej vítr...
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    EDASX: Chceš tedy říct, že na vině jsou zákony a úřady? To já samozřejmě nevím, ale přijde mi, že baráky si lidi pizdí dobrovolně. Nějakou dobu jsem žil v Británii a tam se děje opačný směr. Vzhled baráků se brutálně reguluje a dokonce baráky z období betonového brutalismu tak nějak padají po celé Británii. Tam se lidi nebojí říct "Paneláky tu nechceme", a prostě postavit nové domy, přestěhovat lidi a panelák zbořit. A je to děsně znát. Neříkám, že je Británie nějaká dokonalá zahrada, ale jejich vesnice a městečka jsou opravdu malebné a nové většinou docela hezky navazuje na to staré. Jak u nás jsou vyjímky pěkných staveb, tak tam jsou vyjímky ošklivých.

U nás všichni říkají "fuj paneláky", a nejen že je neboříme, ale stavíme nové které jsou kolikrát horší než ty staré. Víz ten panelák na Rušičce u tramvajové trati. Ale i to nedaleké sídliště naproti domova důchodců. Vždyť jak je to staré? 10-20 let? To co se teď staví na Perštýně. Už teď to vypadá všeliak ... jak to bude vypadat za 10 let? Podle mne to nebude stárnout pěkně.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ERVIN: No, něco na tom možná bude... trochu faktografie... je to necelých 34 let, zdaleka ne ještě 40. A ty zasr... komunisti, resp různý oportunisti komunistickýho režimu, fízlové, vexláci atd po revoluci získali ekonomickou moc (a s tím nešlo prostě nic udělat, to je sorta lidí, co bude něde u lizu víceméně za každýho režimu) a i po těch 34 letech máme jendoho komunistu za prezidenta (a málem jsme měli jiného, horšího, co byl navíc udavač a fízl) měli jsme ho za premiéra a bohužel to vypadá, že zase budeme a pořád jsou nalezlí všude možně... na tyhle škody prostě tři desetiletí nestačí, je potřeba otočit několik generací...
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Můj bytnej měl kolem prezidentskejch voleb takovej zajímavej pohled, jeho úhel jsem nikdy předtim nenazřel. Předesílám, že už mě, šest let před 40 výročím sametový revoluce, to vymlouvání se na 40 let komunismu přijde už trochu jako plácání prknem vo rybník. Každopádně říkal, že díky komunismu se do vedoucích pozic dostali lidi, který by se tam v nějakym dřívějším (třídním?) uspořádání neměli absolutně šanci dostat. Když ti na důležitejch místech vzdělanýho a kultivivanýho člověka nahradí primitiv, podrazák, flákač nebo prostě jen blb, tak máš první ingredienci do eintopfu nějakýho úpadku.

Tihle lidi následně tlačili spíš zábavu před kulturou. Zabavit masu je jednodušší, než ji kultivovat - o to asi úplně nešlo.

Komouši zkurvený to tady taky drželi hodně utažený. Nelze asi úplně paušalizovat, z vyprávění vim, že něco měli komouši celkem dobře a funkčně zorganizovaný, každopádně jinak to tady bylo fakt solidně utažený. Poláci měli moře a pokud si dobře pamatuju nikdy si tam nezlikvidovali drobný živnostníky (tedy potažmoi vztah k nějakýmu malýmu byznisu), maďarsko bez moře to samý, němci taky měli moře, jen k nám se ta kultura dostávala fakt hodně ztuha. Mířim tim k tomu, že když úplně zdecimuješ soukromý vlastnictví, rázem je všechno všech a tedy ničí. V našich končinách dvojnásob. Tady prostě bylo Německo a po vodsunu se sem nastěhoval kdo? Takže dvojnásobnej úpadek.

Ale třeba se taky mýlim.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Krome toho existujou i dobry stavby.. Nevim, jak v liberci, ale treba v Praze se hodne povedl Drn na Narodce.. To je fakt povedena stavba se spoustou zajimavejch detailu, ktery ale clovek prehlidne, kdyz o tom.nic nevi/nehleda to.. Doporucuju se na nej jit nekdy podivat (a idealne si neco nacist dopredu:)

Ale jako souhlas s tim, ze vetsina stoji za vylizprdel no:) jen jsem se snazil dokazat, ze i investori muzou mit mozek mezi usima, a ze takova stavba se muze ekonomicky vyplatit.. Jen chtit;)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    EDASX: Troufnu si nesouhlasit. Respektive že se všechno musí zaplatit a komplikace ve stavebnim řízení atd je všechno pravda, ale myslim, že Lweek mluví o tom, co dlouhodobě nechápu ani já. Jak je možný, že je tu tolik nevkusu. To nesouvisí s finanční stránkou. Někdy spíš naopak. Kolikrát by u oprav starejch domů posloužil písek, vápno, cement a bylo by to pěkný. Ale ne, tady se dá polyš, perlinka, lepidlo, hrubá fasádička a jeb ho na řůžovo.

Já vim, že to Sasko taky neni zrovna etalon vkusu, ale nabízí se ke srovnání, protože spousta těch zdejších domů je úplně totožných s těma za hranicema. Budovali je stejný lidi. Jak vypadají dnes si můžeme porovnat na pár km kdekoliv podél hranice. Dobrej je třeba Varnsdorf - Grosschönau. To je v podstatě jedno město na dvou stranách hranice s brutálnim kontrastem. Proč to tak je? Nevim. Nejsou to ale jen sudety a není to otázka peněz. Vidim to dnes a denně v sousedství.

Na druhou stranu mám pocit, že se to poslední dobou mění a i veřejnej prostor začíná trochu vypadat k světu. Dokonce bych řekl, že v tom roli sehrál i covid, kdy ty lidi neměli možnost trajdat a museli se zavřít na chalupách. Stouply ceny nemovitostí, lidi si je začali víc opravovat a víc se zaměřovat na místo ve kterym žijou. Doufejme, že to bude pokračovat.
    EDASX
    EDASX --- ---
    LWEEK: troufnu si odvážně tvrdit následující... developer, který by snad měl "progresivní" úmysly a snazil se snad vytvořit neco "lepšího" (odhlédneme od subjektivity) si bohužel musí projít stejným peklem jako "zlý" developer.... jelikož má nějaké etické limity na konci ostrouhá a dostává se do neefektivní ekonomické situace .... a na konci dne se na tom vydělat musí a všichni architekti, projektanti i dělníci se zaplatit proste musí.... risk, ze hrajes na nulu je v projektech za stovky milionů korun prostě bohapuste šílenství.....

marnost je ve zdlouhavosti stavebních řízení, které často přesahují více volebních období....

dnes bych například hrotil i jako "hodný developer" všechno totálně na max... protože to utrpěni je prostě tak dlouhé a velké (a drahé), ze jinak to proste delat nejde...

bohužel...
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    ERVIN: Pod tohle bych se podepsal. Ještě by mě zajímalo proč to takhle vlastně je. Proč v Čechách tak mocně vládne nevkus, a jak říkával můj děda sudeťák, "ich mensch"-ismus.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    K patřičnosti zavlečené substituce městského centra v podobě shopping mallů jsem se tady už párkrát rozohnil, takže se nebudu opakovat

LWEEK: k tomu padne padne pár pěknejch myšlenek v tomhle videu. https://youtu.be/BKF5JCLM7QE?si=5XIOAQcRQWy9T5Yp
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Ale neděje se to jen u takovýchto velkých staveb, ale i u malých. Typicky české je koupit baráček a udělat z něho zateplenou krabici. Takové soukromé minipaneláčky. A ještě ještě každý jinak barevný a klidně brčálově zelený s červenou střechou. :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Mě fascinuje jedna věc. Že se u nás prostě neumí dělat moderní architekutra, která by respektovala prostředí do kterého je zasazená. Že to je vlastně takový moderní brutalistní pojetí architektury. Velké prázdné plochy, jednoduché tvary, barevně zcela odlišné od okolí. Taková jakoby nekultura.
    MAKII
    MAKII --- ---
    MOZEK: hnusný a ještě to zabíjí ptáky..
    MOZEK
    MOZEK --- ---
    Zde je vidět Kousalovo veledílo v plné "parádě".

HAROLD
    HAROLD --- ---
    CDR: Toho sem si nikdy nevšim! (Možná proto, že ta budova je prostě hnusná sama vod sebe a nic už jí nemůže nějak zásadně ubrat. :-D )
    CDR
    CDR --- ---
    Tady někdo zmínil opravování Fóra, že je to nahovno a lacině udělaný, ale stejně nezmínil jednu zásadní věc.
    A tedy ani jsem si nevšiml, že by to zmínil někdo jinej někde jinde, drbna, náš liberec (možná třeba lokální příloha MFD, ale tu nečtu už asi 10 let).
    Skleněné opláštění Fóra.
    Pokud to chápu správně, tak před lety asi vypadla jedna tabule a řešení bylo takové, že vyndaly všechny... A už s tím nic neudělají :3
    Za mě je to dost fascinující, uděláš návrh stavby, dáš po straně skleněné opláštění... A pak ho sundáš a neřešíš to. A necháš tam jen hnusnou nosnou ocelovou konstrukci těch skleněných desek.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    Od úterý bude zavřený tunel, tradičně. Do půlky prosince.
    Jinak od 23. se otevřou tu opravovanou půlku, budou ještě pracovat na dělícím páse. Ten směr, po kterém se jezdí se opravoval relativně nedávno, a nevím, že by tam bylo něco v plánu. Ale myslím, že minimálně obrusnou vrstvu by to chtělo vyměnit po tom zatížení při opravách.
    A velká rekonstrukce tunelu začne příští rok ;)
    RSZ
    RSZ --- ---
    GECKO: pokud se tam nic dělat nebude tak cajk, já myslel že se tam nějaká oprava taky plánuje
    GECKO
    GECKO --- ---
    RSZ: Jaká druhá strana? Ten druhý most vedle stavěl někdo jinej a asi o 10 let jindy a je cajk ne? Ale teda, tunel se snad má opravovat :)
    RSZ
    RSZ --- ---
    dnes jsem jel po průtahu a na druhé straně na mostě už z plošiny montovali dopravní značení.. bylo to takový skoro optimistický, kdybych nevěděl, že nás čeká ještě druhá strana:))
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    JONAS3: To je oblíbené téma. Řeší to vlastne všechny problémy města. Když si někde stěžují že mají málo parkovacích mist tak se z těch 150 zadara udělá 120 placených a rázem že je o 120 mist vic než před zásahem města a ještě to vydělá. BTW by meli ještě vic zdanit taxiky jinak lidi nebudou parkovat ani platit MHD.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam