• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATANLIBEREC - mesto jinak... :o)
    MOZEK
    MOZEK --- ---
    RSZ: No typyco, jak se tohle stane?
    RSZ
    RSZ --- ---
    ..v Ondříčkové uz to začíná vypadat, jen se jim tam dnes vyklopil náklaďák:)

RSZ
    RSZ --- ---
    MAGGIE: koukám, že na "Učitelská platforma" mají odkaz na petici vyjadřující souhlas s jejich otevřeným dopisem, ta má 20tis. podpisů https://www.ucitelskaplatforma.cz/2023/11/08/petice-na-podporu-otevreneho-dopisu/
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    Rodiče podporují učitele svých dětí a souhlasí se stávkou proti devastaci školství | e-petice.cz
    https://e-petice.cz/petitions/rodice-podporuji-ucitele-svych-deti-a-souhlasi-se-stavkou-proti-devastaci-skolstvi.html?
    POTRAT
    POTRAT --- ---
    jo, bejval svet, jako kvet, zabak, panenka...

MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    JIGGYBIGGIE: JO třeba Heinewalde, to je úžasné... Jinak já to tam mám strašně ráda na kola. Jonsdorf, Oybin...
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    JIGGYBIGGIE: Ty jo.o) Nepotřebujete náhodou nějakého psavce? .o)
    RSZ
    RSZ --- ---
    JIGGYBIGGIE: Teď hrozně makaj na "dálnici" za městem, potom bude definitivně vyřešené napojení na A4, to by taky třeba trochu mohlo pomoct.
    TBC
    TBC --- ---
    no zkrátka to trpí vylidněním, je to na dlouhou trať.... ale to už je osud Sudet na všech stranách....
    TBC
    TBC --- ---
    JIGGYBIGGIE: tak fajn ze se vam dobře bydlí, na mns to právě také působí opuštěně, a i v tom centru co jsem koukal na.zvonky spusta Arabů a Turků, a když mi bylo líný v jejich kavárně udělat kafe do džezvy co nabizej s tím že je to moc práce a a ť jdu jinam, kolektivně jsem je odsoudil.. ale třeba ty městský lázně super..
    JIGGYBIGGIE
    JIGGYBIGGIE --- ---
    RSZ: Jj, souhlas, vždyť to píšu. Jen už to asi nevnímám tak silně, jako ty, nebo jako jsem to vnímala, když jsem tu nebydlela. Nedávno tu byl lampionovy průvod a s kámoškou jsme si říkaly, kolik tu je deti, že je běžně nevidame, když jdu na hřiště, tak potkám max. 2 další rodiny, to je trochu smutný. V některých ohledech je to fajn, např. je tu bazén a super sauna a nikdy v nich není narvano, což mě fakt líto není. Víc lidí by se sem urcite vešlo, Němci se sem nehrnou, Češi a poláci se (podle my zkusenosti) tolerujou a "uprchlíky nechceme", takže ta tendence je, že se zitava vylidnuje a vylidnovat pravdepodobne bude. Mně se třeba víc líbí v Gorlitz, umím si představit tam bydlet, ale to už je zas moc z ruky do Čech, v tom je Zitava pro mě výhodná.
    RSZ
    RSZ --- ---
    JIGGYBIGGIE: kasárna, kulturak, celá prázdná brunnenstrase, paneláky na bruckenstrase museli radši zbourat, já se tam rád projdu, ale v těch ostatních saskych městech tak zoufalý pocit nemám. Jinak jsme v Německu fakt pravidelně, máme luzici rádi, o tom to není.
    JIGGYBIGGIE
    JIGGYBIGGIE --- ---
    JESTEDMAN: Zrovna jsem natáčela video o Opolno Zdroj. Před válkou lázeňský krásný městečko s mnoha lázněmi. Teď bez léčivý vody, protože turow. Tam je ta pokrivena historie cítit z každého domu, místa...
    JIGGYBIGGIE
    JIGGYBIGGIE --- ---
    RSZ: Ještě v 90. letech tu žilo, myslím, 50.000 lidi. Spousta domu se tu renovuje, některý se bouraj a některý chatraj a mají majitele bůh ví kde. Já už si asi zvykla a miluju zitavsky centrum, i když to tam tak nežije. Taky mam rada okolni vesnice, hrazdeny, krasne opraveny domy. Což je pořád obrovský rozdíl, oproti cz a pl už total.
    Tím, jak pracuju v tom kalendáři akci, tak zjišťuji, že se tu toho děje celkem dost a zas tak mrtvý, jak jsem si myslela, to město není. Ale vím, co myslíš, měla jsem stejný pocit, když jsme uvažovali nad stěhováním.
    Ja se zas cítím nepříjemne v libereckym centru, myslím tím ten nevkus a "levnej" vizual, kam se podívám. Škoda..
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    RSZ: takovej západní Chánov, ale před válkou to muselo být krásný, stejně tak jako hromada kdysimalebných městeček nyní v Polsku
    (čímž neříkám, že mi přijde Liberec o tolik hezčí)
    RSZ
    RSZ --- ---
    TBC: nevím jak se tam bydlí, ale na mě to prostě v žitavě trochu padá, ty prázdný vybydlený okna
    JIGGYBIGGIE
    JIGGYBIGGIE --- ---
    TBC: Nám se tu zije fakt dobre. I jiným Čechům, které znám a bydli tu. Je to tu klidnější, víc multikulturní, zijeme fakt na Trojzemi, takže se běžné každodenně pohybujeme ve 3 zemích. Vlastni bydlení se tu dá sehnat relativně levně, i když neznám současnou nabídku. Nesetkala jsem se s nikým nepříjemným, vrcholem "rasismu" je, že mě jedna maminka ve školce nezdravi. Řekla bych, že když Češi mluví jakž takž německy a mají vzdělání, tak tu sezenou fajn práci, ale chce to sledovat, třeba učitele ve školách, vychovatele ve skolkach, sociální oblast taky..je to tu hezká příroda, dost možnosti na koupání, zitavsky hory, Liberec půl hodky do centra.
    Jinak už jsem to tu psala, pracuje pro 3mag.eu a 3event.eu. můžeš nás sledovat na fb nebo ig, informujeme o kultuře v Trojzemi, o místech a lidech.
    https://www.facebook.com/3mag.eu a https://instagram.com/3mag.eu?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA%3D%3D
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jo, to by mě taky zajímalo. Pořád nevim co si o tom městě mám myslet. A zajímalo by mě jak tamní nahlížej na přistěhovalce od nás.
    TBC
    TBC --- ---
    JIGGYBIGGIE: a jak se tam vlatne bydli? pracujes tam nebo dojizdis do cz? mas vlastni bydlení nebo nejaky podpurny program co tom maji pro vetsi osídlení?
    MOZEK
    MOZEK --- ---
    JESTEDMAN: Takže centrum české animace má utrum?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam