• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci

    henna - ako na to



    skusenosti WHY2BE

    HENNECOLOR seznam prodejců - http://www.hennecolor.com/index.php?template=adresy_pha.html

    knizka o henne (pdf v anglictine)



    zakladny recept na farbenie vlasov pomocou henny je takyto:

    hennu (prasok z rastliny lawsonia inermis) zalejete horucou vodou, nanesiete na vlasy, nechate posobit, umyjete a tesite sa z vysledku.

    ale my sme prisli na vsakovake vylepsenia, kombinujte ich podla vlastneho uvazenia a chuti.

    k praskovej henne sa daju pridat ine rastliny, napriklad indigo, orechove listy, cervena paprika, kamilky... vacsinou to za vas spravia firmy, od ktorych kupujete rozne odtiene henny. ale ak sa nebojite experimentovat, mozete to skusit tiez.

    zalievat sa da nielen vodou, ale aj ciernym cajom alebo kavou - vysledny odtien by mal byt tmavsi.

    da sa pridat citronova stava, vino, alebo ocot, henna by mala lepsie chytit.

    dobry je aj kvalitny olivovy alebo este lepsie kokosovy olej, vlasy vyzivi. henna sa nemusi pouzivat len kvoli farbe, ma na vlasy vseobecne pozitivne ucinky (menej sa mastia, su pevnejsie, lupiny zmiznu atd.) a ked ju uz budete mat tak dlho na hlave, mozete do nej pridat rozne vyzivne sucasti.

    mozete skusit pridat jogurt - vysledny odtien by nemal byt taky intenzivny.

    pomlete klinceky by mali tiez sposobit menej vyrazny odtien, skor hnedu ako cervenu. navyse, velmi pekne vonaju.:)

    ked si hennu nanesiete na vlasy, zabalte ich (igelit / potravinova folia / kupacia ciapka, navrch uterak / ciapka), aby boli pekne v teple. v lete si mozete sadnut von, na slniecko, v zime si mozete pomoct fenom, ak chcete zvysit teplotu (vyssia teplota - sytejsi odtien).

    po pol hodine az 12 hodinach (cim dlhsie to vydrzite, tym intenzivnejsi odtien ziskate) si vlasy umyte a teste sa z vysledku.:)


    (a ja sa budem tesit, ked sa podelite o fotografie.:)



    tu najdete vela tipov na konkretne zmesi (henna + prisady) rozdelene podla vysledneho farebneho odtiena (klik).









    Nebezpeci cerne henny






    Prave pred par dnama jsem si nechala udelat v UZI na ruku nejaky malbicky hennou...pohodicka az na to, ze hned druhy den mi naskocila vyrazka asi takova, jak na obrazku, nesnesitelne to skrabe a jeste teprve bude.

    Udelala jsem mensi pruzkum na netu, a tak bych vas rada varovala...

    Dost casto se dnes pouziva "cerna henna", ci japonska henna, ktera vydrzi dele nez prirodni henna a je hlavne mnohem tmavsi nez ta prirodni. Ona to neni vlastne neni vubec henna, ale cerny chemicky barvici prostredek, zvany v anglictine PPD .. P-Phenylenediamine (v cestine bohuzel netusim). http://www.cdc.gov/niosh/ipcsneng/neng0805.html. Casto se tenhle pripravek pouziva na vlasy, je extremne toxicky a neni bezpecny pri primem kontaktu na kuzi.


    Prirodni henna je neskodna rostlinna (Lawsonia inermis) pasta ktera prirodne barvi kuzi na rezavo-hnedou az cerveno-hnedou barvu, v Indii, na strednim vychode a v severni Africe se pouziva --- pres 9000 let na kuzi a vlasy. Jeji cervena barva se povazuje jako krasna a prinasi stesti. V ruznych zemich ma ruzne nazvy...Mehndi, Mehandi, Hinna, Kina a Henna.

    Pokracovani dokoncim co nejrychleji...
    Ořechová barva - Barva na vlasy ze slupek (správně oplodí) ořechu vlašského: 20 g rozdrcených slupek smícháme s 50 ml vody, 25 g kamence a 75 g stolního oleje. Zahříváme na mírném ohni tak dlouho, dokud směs nemá odstín, který si přejeme. Vlasy natíráme okamžitě, protože šťáva rychle ztrácí barvící schopnost. Ořechová barva 2 - Nemáme-li po ruce kamenec, zkusíme jiný recept. Tolik slupek vlašského ořechu, co se vejde do půllitrového hrnku rozemeleme a přidáme několik kapek olivového oleje, ovocného octa a rozmícháme s trochou horké vody na kaši. Necháme působit 15-30 minut.

    Na ztmavení tmavé i světlé barvy paradoxně existuje bylin mnohem víc, než k zesvětlení. Do všech směsí pro vlasy tmavší než blond doporučuji přidávat lopuchový, nebo kostivalový kořen, které fungují jako ošetřující složka. Na barvení tmavých vlasů se často používají listy ořešáku, listy maliníku ve směsi 1:1 s listy šalvěje, nebo šalvěj samotná. Běžně se požívá kopřiva. Do směsi se může pro posílení vlasového vlákna přidat přeslička, nebo ovesná sláma, tyto bylinky obsahují velké množství křemičitanů, které podporují hojení poškozené pokožky a obecně posilují vlas. Samotná směs pro barvení se připravuje následovně – směs sušených bylin rozdrťte na co nejjemnější prášek, množství prášku je zapotřebí odhadnout podle délky vlasů. Na vlasy do pasu je zapotřebí asi ¾ hrnku středního rozměru. Prášek musí být skutečně co nejjemnější aby vlasy dobře obalil. Pozor, kostivalový kořen se používá v množství zhruba jedné čajové lžičky mletého kořene na půl hrnku základní práškové směsi, jinak to ztuhne a špatně se to z vlasů vymývá. Do prášku přidejte jednu polévkovou lžíci olivového oleje a vše zalijte horkou vodou tak, aby vznikla směs o konzistenci zhruba pasty na zuby. Nechte vychladnout na přijatelnou teplotu a doplňte vypařenou vodu zpět na správnou konzistenci. Vetřete do vlasů a zabalte do igelitové čepice, do ručníku a nechte minimálně dvě hodiny působit. Dvě hodiny jsou minimum, můžete zábal ponechat přes noc. Po uplynutí doby působení vymyjte z vlasů a vlasy nechte přirozeně uschnout, nefénujte.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam