• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GORGworld conspiracy // 911 // free world order! ... part 5 ::
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    Konšpirácie chce umlčať učebnica

    Bratislava 17. mája 2015 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

    Pomôcť v boji proti konšpiračným teóriám a extrémizmu na internete chce nová kniha pre stredné školy. Vydal ju Inštitút ľudských práv aj s podporou ministerstva vnútra

    Konšpiračne teórie ako novodobý fenomén, trollovia v internetových diskusiách, či weby, ktoré šíria ruskú propagandu. Školáci môžu poľahky uveriť senzáciám na internete o tom, že o svetovom dianí nerozhodujú nami volení politici ale finančne skupiny v pozadí. Pomôcť zorientovať sa im chce nová učebnica Inštitútu ľudských práv, na ktorú prispelo aj ministerstvo vnútra, napísal dnes denník SME.

    “Už dlhodobejšie sme sledovali nárast nového druhu extrémizmu, čo je prelínanie zvyškov neonacistickej scény s konšpirátormi, ktorí momentálne zažívajú boom”, vysvetlil pre SME riaditeľ Inštitútu Peter Weisenbacher. Podľa neho sú mladí ľudia najrizikovejšou skupinou, pretože v tomto období si vytvárajú názory na politiku, spoločnosť a ľudské práva. Učitelia môžu knihu využívať ako pomôcku počas hodín občianskej náuky, či dejepisu.

    Peter Weisenbacher sa do povedomia dostal, keď vyhlásil vojnu kresťanom a aj svojím sporom s blogerom Radovanom Bránikom, ktorý ho označil za klamára a udavača. Peter Weisenbacher hodnotovo stojí na podpore LGBTI hnutia a vyhlasuje ankety ako homofób roka.

    Stredoškolsky učiteľ Peter Cibulka považuje učebnicu za výborný nápad ako upozorňovať študentov na fenomény ktoré sú nové, no o to nebezpečnejšie, pretože konšpirácie ohrozujú samotný demokraticky systém. Denník SME na záver uviedol aj názor jeho kolegu, učiteľa Juraja Smatanu, ktorý vytvára zoznamy webov, ktoré ohrozujú západnú propagandu a podľa ktorého sa demokracia inak udržať nedá.

    Publikácia sa snaží zmiešať dohromady seriózne aj absurdné teórie a následne tie absurdné vyvrátiť aj v mene tých serióznych. Tak sa v jednom vreci ocitnú útok na dvojičky aj tajne plány mimozemšťanov. Pritom v prípade zhodenia dvojičiek teóriu o ich páde vypracovali na základe dôkazov výlučne inžinieri, architekti, piloti, požiarnici, vojaci, experti na demolíciu a výbušniny, zatiaľ čo oficiálnu teóriu podporujú výlučne novinári, politici a na nich naviazaný tretí sektor.

    Konšpiračné teórie sú častokrát úplné nezmysly, niektoré však, ako napríklad svojho času konšpiračné teórie o tom, že v Iraku nie sú žiadne zbrane hromadného ničenia a že sú len zámienkou pre vojenskú intervenciu, sa neskôr potvrdili.

    Konšpirácie chce umlčať učebnica - Hlavné správy
    http://www.hlavnespravy.sk/konspiracie-chce-umlcat-ucebnica/618483
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Americká Sněmovna reprezentantů hlasovala drtivou většinou proti shromažďování záznamů o telefonátech občanů


    House rejects NSA collection of phone records with vote to reform spy agency | US news | The Guardian
    http://www.theguardian.com/us-news/2015/may/13/nsa-surveillance-congress-usa-freedom-act

    Dva roky poté, co americký whistleblower Edward Snowden odhalil, že NSA hromadně shromažďuje informace o telefonátech amerických občanů, hlasovali poslanci Sněmovny reprezentantů v poměru 338 ku 88 hlasům ve prospěch amerického Zákona o svobodě.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ:

    (...) vyložit jako zásadní rozhodnutí nadnárodních korporací ovládnout všechny energetické zdroje planety, veškeré trhy a získat pro sebe, jednoduše řečeno, zisk z nákupu a prodeje každého výrobku, který vyrobí a prodá kterýkoliv subjekt na zeměkouli. Všechna pracovní síla planety, veškerá její inteligence a produkce, všechny její zdroje mají plynout ku prospěchu několika desítek, možná stovek, nadnárodních korporací.

    Ty jsou hlavním nástrojem globalizace světové ekonomiky a hlavním kanálem přímých investic v zahraničí. Mezi těmito hospodářskými giganty je pouze asi pět procent takových, které mají skutečně globální charakter. Tyto korporace disponují schopností zasahovat do vnitřních záležitostí hostitelských států a ovlivňovat mezinárodní vztahy, což platí zejména o korporacích amerických. Tato jejich schopnost se vyvíjí už déle než šest desetiletí.


    Tak například United Fruit Company v 50. letech minulého století proměnila některé země Střední Ameriky v “banánové republiky“. V Guatemale roku 1954 pomáhala svrhnout legitimní Arbenzův režim, který byl nepohodlný jejím zájmům. Zemi uvrhl do občanské války, která se vlekla půl století. V roce 1973 jiný gigant, Telephone and Telegraph Company, pomáhal při vraždě chilského prezidenta Salvadora Allendeho. Evropské ropné společnosti v roce 1956 podporovaly francouzsko-britskou-izraelskou intervenci v oblasti Suezského průplavu. Také Mining Union of Upper Katanga, s vědomím belgické vlády, podporovala separatistické akce Katangy počátkem 60. let v Kongu. A desítky, možná stovky dalších případů podobného typu lze dohledat ve zveřejněných dokumentech celé planety.

    Od těch dob se nadnárodní korporace mnohonásobně zdokonalily ve své zničující praxi ovlivňování nejenom hostitelských zemí a jejich vlád, ale dá se říci, že se naučily spojovat své síly v boji za ovládnutí celé planety. Mají k tomu všechny prostředky, které potřebují. Jejich cíl nesmírně usnadnil pád sovětského impéria a světová diskreditace takzvaných socialistických systémů. Cílem této ohromné moci, jaká na světě neměla nikdy obdoby, je úplné ovládnutí planety provázené postupným odstraňováním sociálních zábran (demontáž sociálního státu), jaké si zaměstnanecké vrstvy v Evropě v průběhu 19. a 20. století vybojovaly za cenu nesmírných obětí.

    I když se tento cíl nadnárodních korporací zdá být v současné době nereálný, ba snad dokonce i absurdní, přesto právě on má být cílem definitivním.

    Nadnárodní korporace a Kosmova kronika | AltPress
    http://altpress.cz/nadnarodni-korporace-a-kosmova-kronika/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Globální byznys je v rukou několika firem. Graf ukazuje, jak jsou velcí hráči světové ekonomiky majetkově propojeni a kolik peněz dostali od států jako pomoc ve finanční krizi.

    Svět už nepotřebuje další konspirační teorie. Bohatě stačí závěry studie vědců ze švýcarské ETH Curych, kteří se soustředili na světovou koncentraci bohatství. Ze závěrů studie "The Network of Global Corporate Control" vyplývá, že jedno procento všech nadnárodních společností - celkem 147 entit - prostřednictvím velmi komplikované majetkové struktury ovládá 40 procent ekonomické hodnoty světových nadnárodních společností, které se navíc kontrolují navzájem.

    Kdo ovládá svět: Vztahy mezi velkými hráči globálního byznysu
    http://nazory.ihned.cz/komentare/c1-53566670-kdo-ovlada-svet
    TOMMY69
    TOMMY69 --- ---
    lol..a nejlepsi jsou komentare pod clankem :))

    Burani.cz | ,,Děti budeme čipovat, i kdyby se rodiče na hlavu stavěli”, říká ministr Chládek
    http://www.burani.cz/.../deti-budeme-cipovat-i-kdyby-se-rodice-na-hlavu-staveli-rika-ministr-chladek
    MTO
    MTO --- ---
    SKELETONS Found Near HOOVER DAM in 40 Feet of Water Holding SIGN w/ Same Guidestones Cube Date!
    https://www.youtube.com/watch?v=CX8b3pMWMqM


    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MATT: to neni prekvapeni, celkem znama vec, ze cestu ze svajcu do ruska zaplatili a zorganizovali nemci, protoze od lenina ocekavali, ze uzavre s nemci naoplatku mir a nemci se budou moci soustredit jen na zapadni frontu.
    me prekvapeuje, ze ses prekvapenej :P

    no, akorat to tem germanum nejak nevyslo, posrali to a jeste navic o par desitek let pozdeji nakonec hitler vyjebal se svym pritelem stalinem, se kterym si rozdelili polsko a uzavreli spolu mir.
    MATT
    MATT --- ---
    Překvapivý nález dokazuje, že Lenin byl tajný agent
    http://extrastory.cz/prekvapivy-nalez-dokazuje-ze-lenin-byl-nemecky-agent.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Internetový portál německého deníku Der Spiegel informoval o tom, že německá tajná služba BND pomáhala tajným službám americkým špiclovat nejen německé politiky, ale i politiky unijní a dokonce prováděla i průmyslovou špionáž – existují náznaky, že terčem se staly i německé firmy, větší jistota panuje v případě špionážního ataku proti evropskému Airbusu, nejspíš ve prospěch konkurenčního amerického Boeingu.

    (...)
    Skandál ukazuje, že tajné služby si žijí vlastním životem a nikdo je nemá pod kontrolou,“ cituje Der Spiegel představitelku Die Linke Martinu Reinerovou. „Musí dojít k vyvození osobní zodpovědnosti a němečtí státní zástupci musejí konat.“ Německá vláda ale o celé záležitosti státní zastupitelství neinformovala.

    http://www.literarky.cz/politika/svet/19855-nmecko-ochotny-nesvrchovany-pomocnik-usa-

    +

    Rakousko podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli špionážní aféře kolem německé Spolkové zpravodajské služby (BND), která je od minulého měsíce podezřelá z dlouholeté sporné výpomoci americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA). Řekla to rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Spolupráce BND a NSA se přitom měla týkat mimo jiné i sledování rakouských úřadů.
    Aféra německé rozvědky: Rakousko podalo trestní oznámení | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...ra-nemecke-rozvedky-rakousko-podalo-trestni-oznameni_341926.html#.VUso8vntlBc

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Závažná témata (těchto britských voleb), která (britská) média zcela ignorují | 6. 5. 2015 | Britské listy
    http://www.blisty.cz/art/77321.html
    There are issues that really matter at this election. But Britain’s media are ignoring them | George Monbiot | Comment is free | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...2015/may/05/election-issues-media-ignoring-nation-arrested-development

    Prvním ignorovaným tématem je skutečnost, že britský volební systém je zcela zkorumpovaný a rozbitý. Nikdo nepoukazuje na to, že v rámci nezreformovaného systému politického financování mají miliardáři a korporace možnost kupovat si politiky. Vůbec se nediskutuje o zneužívání královského prerogativu britskými premiéry. Nikdo nehovoří o obrovské nedemokratické moci Corporation of the City of London, jejíž nelegitimní moc je starší než Magna Carta z roku 1215. Tato nedemokratická moc brání finanční a fiskální reformě.

    Dalším faktem, s nímž by měl být konfrontován každý politik každý den, je skutečnost, že chudí v Británii platí více daní než bohatí. Média se soustřeďují pouze na daň z příjmu, která je v Británii stále ještě progresivní. Jenže daň z příjmu tvoří jen 27 procent veškerého zdaňování občanů. Nejbohatší Britové mají svůj celkový příjem zdaňován 35 procenty, kdežto nejchudší Britové platí 43 procent ze svých příjmů na daních. 96 procent britských občanů požaduje progresivnější zdaňování. Žádní politikové se tím nezabývají.

    Žádní politikové neřeší nutnost řádného zdanění pozemků a nemovitostí. Nezdanění tohoto kapitálu znamená, že v Británii neexistuje podnikatelská společnost, ale společnost založená na rentách a zděděném kapitálu. Brání to produktivnímu využívání kapitálu.

    Žádní politikové nic nedělají proti milionovým odměnám pro manažery podniků, kteří přehnanou měrou odčerpávají z firem zisky, na jejichž vzniku se nepodíleli. Urážkou veřejnosti je, že uprostřed finanční krize bylo umožněno pochybným bankovním manažerům, jako jsou Fred Godwin a Matt Ridley, vyhnout se jakémukoliv trestu za finanční katastrofu v zemi, kterou způsobili.
    -
    GORG
    GORG --- ---
    Brusel hledá experty na boj s ruskou propagandou. Nabízí 120 tisíc měsíčně | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/...xperty-na-boj-s-ruskou-propagandou-Nabizi-120-tisic-mesicne-372345
    CDR
    CDR --- ---
    SCHWEPZ: ono toto funguje zrcadlově i z druhé strany, prakticky v každé diskuzi. Argument "vy zas bijete černochy" mi příjde už únavný.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    CDR: no jasně, já ti nechtěl vkládat obhajobu USA do úst, psal jsem to spíše obecně, že se často setkávám s tím, že když přijdeš s kritikou kroků USA, tak si buď za ruského agenta, komouše, anarchistu nebo se "debata" uzavře tím, že "Rusáci to dělali taky" (nebo co já vím Angličani, když ještě měli impérium)
    CDR
    CDR --- ---
    SCHWEPZ: nike nic neobhajuji, jen vypichuji onu jednostrannost.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    CDR: no ano, je to zaměřeno primárně na roli USA v tomto konfliktu. Ale zapojení byli i státy východního bloku. A je pravda, že Rusové třeba v Afgánistánu nebo v Čečně také nepěstovali fialky. Ale nemůžeš obhajovat kroky USA tím, že "takové zvěrstva páchal už Hitler, Pol Pot nebo Rusáci".
    DR_COOPER
    DR_COOPER --- ---
    CDR: No, ale ona jsou to naprosto suchá fakta. To není žádná konspirace, to se dá v pohodě všechno dohledat.
    CDR
    CDR --- ---
    SCHWEPZ: neřeknu nepravdivé.. řeknu Extrémně jednostranné.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Vývojový program Memex americké výzkumné Agentury ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA) má v první řadě nabídnout vládním institucím nástroje k získávání informací z internetu. Vzhledem k zaměření agentury budou nejvíce preferovány požadavky bezpečnostních sil, ale výsledky vývoje zamíří i do komerční sféry.
    Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/...-obsah-internetu-pfq-/forum.aspx?c=A150503_191802_pozice-forum_lube
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MATT: když na něco narazíš, tak sem s tím, tohle téma mě enormně zajímá.

    ***

    And now somtehnig completly different:

    Ke čtyřicátému výročí ukončení vietnamské války



    * Během války, kterou Američané rozšířili do Laosu a Kambodže, zemřely přes tři miliony Vietnamců, asi milion Laosanů a Kambodžanů a 58 000 amerických vojáků. Bílý dům se za inferno spáchané v Indočíně dosud oficiálně neomluvil, ačkoliv se ve Vietnamu stále rodí znetvořené děti, jež má na svědomí chemická válka zahájená právě JFK.

    * Americký generál Curtis LeMay navrhoval, aby Spojené státy prostřednictvím masivního bombardování poslaly Vietnam zpět do „doby kamenné“ (tentýž osud měl postihnout Laos a Kambodžu), byl to mezinárodní tlak, který zabránil administrativě prezidenta Nixona svrhnout na destruovanou zemi atomovou bombu

    * Dnešní americký ministr zahraničí John Kerry, jenž se osobně války zúčastnil, v roce 1971 před americkým Kongresem svědčil o „válečných zločinech spáchaných v jihovýchodní Asii, a o nikoliv izolovaných incidentech, ale o zločinech prováděných denně, a to s plným vědomím důstojníků všech šarží“. Kerry hovořil o tom, jak se jeho kolegové veteráni „osobně dopouštěli znásilňování, uřezávali uši, hlavy či končetiny svých obětí, vyhazovali lidská těla do povětří a srovnávali se zemí celé vesnice ve stylu Čingischánových hord atd.

    * Generál William Westmoreland, jenž velel veškerým operacím americké armády ve Vietnamu v letech 1964 až 1968, prohlásil: „Orientálci nepřikládají stejnou váhu životu jako my na Západě. Život na Východě je laciný“ To ovšem není nic nového pod slunkem, na neevropská etnika s obdobným rasistickým despektem nahlížely koloniální velmoci.

    * Asi nejsmutnějším aspektem „války, která neskončila“ je otřesné dědictví chemické války, kterou zahájil prezident Kennedy; symbolem rozsáhlé destrukce přetrvávající do dnešních dnů se stal neblaze proslulý Agent Orange – směs dvou smrtících herbicidů. Panel soudců, který se zabýval dopady Agentu Orange a dalších chemických látek na civilní vietnamskou populaci od roku 1961 do roku 1971, dospěl k těmto závěrům ZDE: Oběti (celkem tři miliony lidí) trpěly rakovinou, kožními chorobami, poškozením jater, plicními a srdečními onemocněními, nervovými poruchami, fyzickými deformacemi; poškozené ženy rodily (a dodnes rodí) deformované děti atd.

    * O angažování vlád Spojených států amerických v konfliktu v jihovýchodní Asii v letech 1945 až 1967 se můžeme dočíst v detailní studii o 7 000 stránkách, v takzvaných Pentagon Papers, které na veřejnost v roce 1971 "propašoval" bývalý vojenský analytik Daniel Ellsberg
    http://www.archives.gov/research/pentagon-papers/

    * Americký historik Howard Zinn v kapitole věnované konfliktu v Indočíně své stěžejní knihy A People`s History of the United States uvádí, že Ho Či Min v letech 1945 až 1946 napsal prezidentovi Trumanovi osm dopisů, v nichž mu připomněl jeho sliby, které se týkaly práva Vietnamců na sebeurčení. Truman tyto vzkazy ovšem ignoroval. V roce 1948 byl Washington již dostatečně srozuměn s tím, že s ním chtěl Ho Či Minův Vietminh navázat spolupráci, avšak nikoliv v roli vazala.

    * Američtí plánovači se rovněž obávali, že vietnamská nezávislost by mohla vyvolat protizápadní sentiment, což by v regionu narušilo vztahy mezi místním obyvatelstvem a velmocemi. V tomto případě šlo o Francii a její rozpadající se koloniální panství v Indočíně, čemuž se marně snažila zabránit silou. Z tajného memoranda americké Rady národní bezpečnosti (NSC) z roku 1952 se dozvídáme, že v očích plánovačů v Bílém domě jihovýchodní Asie představovala "hlavní světový zdroj přírodního kaučuku a cínu... producenta ropy a dalších strategicky důležitých komodit", jak dále uvádí Howard Zinn.

    * Rozbila by se tak vize takzvané "Grand Area Strategy", podle níž měly USA po 2. světové válce de facto kontrolu nad polovinou přírodního potenciálu planety, již si hodlaly za každou cenu uchovat, jak píše třeba vlivný americký diplomat, prezidentský poradce a historik George Kennan.
    http://homepages.nildram.co.uk/~gw/georgekennanpps23.htm

    * Spojené státy po zmanipulovaných volbách v Jižním Vietnamu v letech 1955 až 1963 držely u moci prezidenta Ngo Dinh Ziema[12], který v zemi rozpoutal teror proti svým skutečným i domnělým nepřátelům. Ziem dal během krátké doby uvěznit 100 000 osob, především komunisty a socialisty, dále pak novináře, členy odborů i děti. Cílem násilí katolického prezidenta se stali také buddhisté, z nichž se několik na protest proti jeho režimu upálilo (šest let před Janem Palachem). Diktátor Ziem nechal celkem zavraždit přes 80 000 osob a nakonec byl sám usmrcen během puče podporovaného Washingtonem tři týdny předtím, než byl zavražděn prezident Kennedy.

    * Když se prezident Kennedy na začátku roku 1961 ujal úřadu, vystupňoval konflikt ve Vietnamu nasazením bitevních letounů a tří set helikoptér, použitím napalmu a defoliantů a plošnou destrukcí úrody místních rolníků. Kennedy v roce 1962 autorizoval chemickou válku prostřednictvím operace Ranch Hand - v Jižním Vietnamu byla defolianty minimálně jednou zasypána asi pětina veškeré lesní plochy. Podle britského historika Johna Simkina bylo chemikálií Agent Blue v letech 1962 až 1969 zamořeno 688 000 akrů zemědělské půdy. V průběhu války bylo asi deset procent území Vietnamu intenzivně "kropeno" celkem osmdesáti miliony litrů chemikálií, z čehož dvě třetiny představoval neblaze proslulý Agent Orange. V současnosti trpí asi půl milionu dětí tělesnými postiženími, jako je třeba rozštěp páteře, kvůli tomu, že jejich rodiče byli vystaveni účinkům smrtících herbicidů

    * Před deseti lety na konferenci v Yale přední výzkumníci prohlásili, že "Spojené státy ve Vietnamu vedly největší chemickou válku v dějinách"
    http://www.corpwatch.org/article.php?id=7469

    * Bombardování a intenzivní bojové operace na vietnamském venkově v roce 1962 vháněly nevinné a vystrašené civilisty přímo do náruče Vietkongu. Kennedyho poradce Roger Hillsman ve spolupráci s jihovietnamskou vládou a CIA vytvořili projekt nazvaný Strategic Hamlet Program. Cílem projektu bylo vytvořit koncentrační tábory, obehnané palisádami a ostnatými dráty, jež měly být hlídány ozbrojenými strážemi a psy. Sem byly nahnány miliony vietnamských rolníků (v létě roku 1963 to bylo až osm a půl milionu lidí v 7 205 vesnicích). Místní populace měla být v rámci tohoto programu separována od "pokušitelského" Vietcongu, který se nadále těšil její velké podpoře, přestože na některé osady útočil. Řada vesničanů odmítala opustit své domovy; docházelo k situacím, kdy jihovietnamská armáda zapalovala domy těch, kteří se vzepřeli "přesídlení", nebo je bez prodlení popravovala.

    * Na začátku srpna 1964 měla americká válka díky podivným událostem v Tonkinském zálivu u pobřeží Severního Vietnamu potřebný casus belli. Howard Zinn píše, že prezident Johnson a ministr obrany Robert McNamara lhali, když tvrdili: "Severovietnamci odpálili torpédo na americký torpédoborec Maddox, který plul v mezinárodních vodách." Později se ukázalo, že se nic takového neodehrálo. Ve skutečnosti CIA prováděla utajené teroristické útoky na severovietnamské pobřežní objekty, torpédoborec neplul mírumilovně v mezinárodních vodách, ale byl na špionážní misi, a to ve vietnamských pobřežních vodách.
    http://www.historyisaweapon.com/defcon1/zinnimvivi18.html

    * V průběhu roku 1965 bylo do jihovýchodního Vietnamu posláno 200 000 amerických vojáků a během následujícího roku dalších 200 000. Na začátku roku 1968 už působilo ve Vietnamu více než půl milionu příslušníků americké armády. Obrovské oblasti Jižního Vietnamu byly prohlášeny za zóny, kde se mohlo beztrestně zabíjet; včetně dětí, žen a starců. Ti byli prohlášeni za nepřátele a bez milosti bombardováni. Bílý dům v březnu 1965 zahájil masivní bombardování Severního Vietnamu v rámci operace Rolling Thunder, která byla ukončena v listopadu 1968. Cílem operace bylo zničit ekonomiku země, neutralizovat vládu v Hanoji a násilím ji přinutit, aby přestala podporovat partyzány z Vietkongu.

    * Dne 31. prosince 1967 americké ministerstvo obrany oznámilo, že v průběhu operace Rolling Thunder bylo dosud na Severní Vietnamce svrženo 864 000 tun bomb, tedy větší množství bomb než během korejské války a války v Tichomoří.[31] O necelý rok později to bylo už milion tun bomb. Podle odhadů CIA teror z nebe každý týden připravil o život tisíc Severovietnamců, většinou civilistů.
    http://library.usask.ca/vietnam/index.php?state=view&id=1221

    * CIA v roce 1965 na území Jižního Vietnamu autorizovala vražednou kampaň Phoenix Program,[33] v jehož rámci bylo "zneutralizováno" přes 80 000 osob podezřelých ze sympatií s Vietkongem a usmrceno více než 26 000 dalších, většinou civilistů.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_Program#cite_note-2

    * Před několika lety publikovala univerzita v Yale studii předních amerických specialistů na jihovýchodní Asii Taylora Owena a Bena Kiernana s názvem Bombs Over Cambodia, v níž autoři uvádějí, že ve skutečnosti byly americké útoky na neutrální Kambodžu zahájeny již na podzim 1965 administrativou prezidenta Johnsona. Kobercové nálety ničily zemědělskou půdu, mrzačily a zabíjely farmáře v obrovském množství.
    http://www.yale.edu/cgp/Walrus_CambodiaBombing_OCT06.pdf

    * Autoři studie uvádějí, že od října 1965 do srpna 1973 shodilo letectvo Spojených států na Kambodžu skoro pětkrát více bomb, než se původně předpokládalo -- téměř 2 757 000 tun při 231 000 náletech na 114 000 cílů (spojenci během druhé světové války svrhli dohromady dva miliony tun bomb včetně atomových pum na Hirošimu a Nagasaki).

    * Jaký byl dopad této kampaně? Vyděšení civilisté hromadně plnili řady vzbouřenců, kteří u nich před zahájením útoků měli pouze nepatrnou podporu, vietnamská válka se rozšířila do centrální Kambodže a v roce 1970 došlo v zemi k převratu, kdy se k moci dostal proamerický generál Lon Nol. Demonstrace, jež následovaly, byly krvavě potlačeny -- stovkám lidí byla veřejně useknuta hlava, zatímco západní média psala o novém diktátorovi jako o "příteli svobodného světa".

    * Laos, přes jehož území vedla legendární Ho Či Minova stezka, která sloužila k zásobování Vietkongu z Hanoje, byl intenzivně bombardován v letech 1964 až 1973. Během této doby byl zasypán 2,5 miliony tun pum, tedy více než Japonsko a Německo za druhé světové války. V té době žilo v Laosu pouze dva a půl milionu obyvatel, takže na každého z nich připadla jedna tuna bomb! Reportér-veterán z listu Wall Street Journal Barry Wain specializující se na jihovýchodní Asii tvrdí, že každým rokem je kvůli nevybuchlé munici těžce zraněno 20 000 osob, z nichž více než polovina zemře

    * (...) Dohoda o ukončení bojů mezi USA, Jižním Vietnamem, Vietkongem a Severním Vietnamem byla nakonec podepsána 27. ledna 1973 v Paříži. Nicméně boje pokračovaly až do dubna 1975, kdy americké helikoptéry provedly evakuaci zbývajících diplomatů, vojáků a civilistů ze Saigonu.

    * Spojené státy nakonec dosáhly monumentální destrukce tří zemí za cenu více než čtyř milionů mrtvých, včetně zhruba 58 000 amerických životů. Přesto nebyl "komunistický virus" v jihovýchodní Asii do kořene vyhlazen; ba přímo naopak. Vietnam byl násilně sjednocen pod komunistickým vedením a letecké operace proti Kambodžanům posílily Rudé Khmery natolik, že se zmocnili země a spáchali jednu z nejotřesnějších genocid všech dob. Domino se rozjelo.
    http://www.blisty.cz/art/77300.html
    MATT
    MATT --- ---
    SCHWEPZ: o Equation group bejvaj dobry clanky na arstechnica.com
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam