K té kauze kolem Peroutky mě zaujalo natrefení na nějaký jeho článek z té doby
http://www.pritomnost.cz/archiv/cz/1939/1939_26_4.pdf
Moc teda nevím, co to měl Zeman říkat nebo ne, ale jestli šlo o to, že soudobí intelektuálové celosvětově Hitlera morálně i jinak (finančně) podporovali, tak Peroutkova analýza Mein Kampfu mi přijde celkem příhodná. Prý že je to dobrý návod pro velký národ :)
Ono to tak bylo asi obecně. Když to porovnám s dnešním přístupem k Mein Kampfu, tak by bylo skoro trestný to vůbec číst, než napsat, že je to supr knížka pro velký národ, ale že nás Čechů je málo, tak se musíme spokojit s jinými svými názorovými vůdci. A jestli měl být článek kritika, tak mi asi ta míra ironie unikla. Možná že jo. To že tam psal Vůdce s velkým "V" znělo trochu, že snad asi musí myslet ironicky a parodovat, že tu knihu a jeho může někdo vůbec brát vážně .
Přijde mi, že média zas klasicky namísto držení se tématu, že to s nacistickým Německem nebylo až tak černobílý, zasekli na přistižení Zemana při omylu nebo lži. Trochu imho přehlíží zajímavou myšlenku, která není jestli je nebo není Zeman kokot.
---
Ono když dnes třeba bychom si přečetli články o analýze Bushovy kariéry i teď, když už není prezident, asi by to předpokládám i po tom všem, co víme, že dělal a způsobil, byly analýzy typu, jak se mu zas podařilo USA semknout do sebe pro jednu věc, jak možná Amerika potřebovala někoho sebejistějšího, a jak byly jeho praktiky kontroverzní na poli mezinárodního práva nebo lidských práv (běžný novinářský slang pro popis smrti milionů lidí!).
Ano, když vidíte hromadu těl poskládaných do pyramidy a na nich bota vojáka, tak je skutečně hádanka, jestli to je nebo není v souladu s lidskými právy. Asi jako filozofovat nad vyhlazovacími tábory, že je to kontroverzní přístup k populační politice. Pomalu ale jistě se přecejen ale vynořuje debata, že by Bush i Blair měli jít sedět za válečné zločiny.
Podobně hádanka, jestli je porušením mezinárodního práva, když Bush porušil mezinárodní právo? :) Útok na cizí stát bez mandátu OSN je podle stanov válečný zločin. Tam není co řešit.