• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GORGworld conspiracy // 911 // free world order! ... part 5 ::
    GORG
    GORG --- ---
    Covid: Lékařce, která objevila omikron, vyhrožují vědci i politici - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/omikron-je-vazny-lzete-lekarce-ktera-variantu-objevila-vyhrozuji-vedci-i-politici-80324

    Tlačili na mě, abych o omikronu říkala, že je nebezpečnější, než ve skutečnosti je. Jihoafrická lékařka Angelique Coetzeeová, která jako jedna z prvních na novou variantu koronaviru upozornila, si stěžuje na nátlak ze strany politiků i vědců. „Obviňují mě, že lžu a omikron zlehčuji,“ svěřila se lékařka.

    Coetzeeová byla jednou z prvních, kdo o nové variantě informoval. Došlo k tomu v listopadu loňského roku. Omikron podle ní doprovázely „mírné“ příznaky. Lékařka ale tvrdí, že ji vědci a politici z celého světa přesvědčovali o tom, že její popis je chybný.

    „Kvůli všem mutacím koronaviru mě kontaktovali ti vědci a politici, kteří nejsou z Jihoafrické republiky, a říkali mi, že jsem se mýlila, že je to vážná nemoc. Říkali mi, že nemám ponětí, o čem mluvím. Neustále mě napadali,“ popsala Coetzeeová deníku The Daily Telegraph. „Evropští vědci a politici na mě vyvíjeli velký tlak. Říkali: ‚Prosím, neříkejte, že je to lehká nemoc,‘“ dodala lékařka.


    Lžu a omikron zlehčuji
    Coetzeeová tvrdila, že ti, kteří se omikronem nakazili v Jihoafrické republice, měli ve srovnání s kmenem delta mnohem mírnější příznaky a často pociťovali pouze bolest v krku a únavu. Doktorka, která je zároveň předsedkyní Jihoafrické lékařské asociace, také uvedla, že omikron je závažnější pro neočkované. „Obviňují mě, že lžu, že zlehčuji omikron. Podle nich není možné, aby nemoc s více než 38 mutacemi byla mírná,“ vysvětlila lékařka.

    Hlavní hygienička Nového Jižního Walesu Kerry Chantová zopakovala prohlášení doktorky Coetzeeové, když stát zaznamenal prudký nárůst počtu případů onemocnění omikronem. Řekla, že na základě důkazů ze zahraničí i z Austrálie jsou hospitalizace v důsledku této varianty mnohem méně časté než v případě kmene delta.

    „To naznačuje, že infekce kmenem omikron bude pravděpodobně mírnější než infekce kmenem delta, přičemž riziko hospitalizace je přibližně o 60 až 80 procent nižší než u kmene delta,“ prohlásila už v prosinci Chantová i přesto, že omikron v té době představoval 80 procent případů covidu v Novém Jižním Walesu.
    GORG
    GORG --- ---
    LACIF:

    Debunked: COVID-19 vaccines do not create variants of HIV/AIDS | Euronews
    https://www.euronews.com/2022/02/10/debunked-covid-19-vaccines-do-not-create-variants-of-hiv-aids

    Other online users have falsely suggested a link between COVID-19 vaccines and the new HIV variant recently discovered in the Netherlands.

    However, the VB variant of HIV is not itself new and is believed to have originated long before coronavirus vaccines existed.

    VB variant: What we know about the new highly virulent HIV strain found in the Netherlands
    "Researchers estimate that the VB variant first arose during the late 1980s and 1990s in the Netherlands," said Oxford University, which discovered the highly virulent strain.

    "It spread more quickly than other HIV variants during the 2000s, but its spread has been declining since around 2010."

    Oxford University said the research "emphasises the importance" of HIV testing and also reiterated that the public should not be worried about the VB variant.


    Newfound variant of HIV progresses to AIDS faster and may be more transmissible | Live Science
    https://www.livescience.com/new-severe-hiv-variant-netherlands

    A newfound variant of HIV, the virus that causes AIDS, has been uncovered in the Netherlands and appears to cause faster disease progression compared with other versions of the virus.

    The human immunodeficiency virus (HIV) infects and destroys immune cells called CD4 cells in the body, causing the number of these cells to plummet. If left untreated, the infection then progresses to AIDS. In people infected with the newfound HIV variant, called the VB variant, the CD4 counts fall at about twice the rate as those of people infected with closely related HIV strains, meaning those of the same genetic subtype (B).



    // tak ja doufam, ze nebude v mediich nablito za par mesicu o nejake nove desive variante HIV
    kazdopadne debunking, ze nova varianta neni nova, a je vlastne 30 let stara, se vypada drzet tradicni kvalitni zurnalistiky

    jinak pravdepodobnost, ze po covidu se hned ve svete objevi nejaka desiva mutace jineho viru, se mi prirozene jevi jako malo pravdepodobne.
    samozrejme manie s testovanim HIV by byla COVID madness all over again, protoze samozrejme pro testy na HIV plati nemlich to same.
    LACIF
    LACIF --- ---
    SPAJDA02: Level 2
    Podle profesora Turánka je virus SARS-CoV-2 vakcínou vyvinutou proti HIV – Manipulátoři.cz
    https://manipulatori.cz/podle-profesora-turanka-je-virus-sars-cov-2-vakcinou-vyvinutou-proti-hiv/
    SPAJDA02
    SPAJDA02 --- ---
    GORG
    GORG --- ---
    Johns Hopkins study finds lockdowns only reduced COVID deaths by 0.2%
    https://www.abcactionnews.com/news/national/coronavirus/johns-hopkins-university-study-finds-lockdowns-only-reduced-covid-deaths-by-0-2

    BALTIMORE — A new study by researchers at Johns Hopkins University reveals COVID lockdowns prevented only a small number of deaths caused by the virus.

    The authors reviewed 24 separate studies and broke them into three groups: Lockdown Stringency Index Studies, Shelter-In-Place Order Studies, and Specific Non-Pharmaceutical Intervention Studies.

    An analysis of each found "that lockdowns have had little to no effect on COVID-19 mortality."

    The numbers suggest lockdowns in Europe and the United States reduced the COVID-19 mortality rate by only an average of 0.2%.


    Shelter-In-Place orders didn't fare much better, as they only reduced deaths by an average of 2.9%.

    Researchers did find that lockdown orders caused enormous economic and social costs wherever they were implemented.

    The authors concluded that lockdown policies are "ill-founded" and suggested they be rejected in future pandemics.


    The study was performed by Jonas Herby, Lars Jonung, and Steve H. Hanke.

    On their website, Johns Hopkins says the views expressed in the report are those of the authors and not necessarily the university.

    Below is the full report.

    A Literature Review and Meta Analysis of The Effects of Lockdowns On COVID 19 Mortality | PDF | Pandemic | Health Sciences
    https://www.scribd.com/document/556641728/A-Literature-Review-and-Meta-Analysis-of-the-Effects-of-Lockdowns-on-COVID-19-Mortality#download&from_embed
    RIVA
    RIVA --- ---
    As COVID crumbles they’re already prepping the next “pandemic” – OffGuardian
    https://off-guardian.org/2022/02/10/as-covid-crumbles-theyre-already-prepping-the-next-pandemic/
    GORG
    GORG --- ---
    „Prázdno na JIP? Šéf se vzteká.“ Z covidových nemocnic to už leze | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Prazdno-na-JIP-Sef-se-vzteka-Z-covidovych-nemocnic-to-uz-leze-692215

    Podle materiálů VZP, které získal server Echo24, se péče o covidové pacienty proplácela mnohem více než péče o ty, kteří covid neměli. Rozdíl byl větší o více než 100 %. Nemocnice se tak dle Echo24 snažily vést pacienty jako covidové co nejdéle. Což potvrzuje z výpovědí sester i členka Rady ČTK Angelika Bazalová. „Když jsou na JIP volná lůžka, tak se ekonomický náměstek hněvá,“ prý totiž platilo i před covidem a kdo takto nehospodařil, ruinoval svou nemocnici.

    Jak upozornil server Echo24, péče o covidové pacienty byla pro nemocnice o dost výhodnější z finančního hlediska než péče o běžné pacienty. Rozhodnutí, že tomu tak bude, padlo ještě v roce 2020, když byl Adam Vojtěch poprvé ministrem zdravotnictví a bylo zdůvodněno tím, že nemocnice odkládaly plánované výkony, což znamenalo méně peněz od pojišťoven. Peníze tak nemocnicím do rozpočtu vracela kompenzační vyhláška, která měla dle Ministerstva zdravotnictví sloužit k pokrytí výdajů na příplatky pro personál, na ochranné obleky či stavební úpravy.
    Rozdíly byly dle dokumentace VZP, kterou Echo24 získalo, drastické. Za týden léčení covidového pacienta na plicní ventilaci obdržela nemocnice 437 269 Kč. Pokud covidový nebyl, pouze 157 500 Kč, tedy 2,7 krát méně. Za pacienta na ECMO s covidem si pak nemocnice mohla naúčtovat 693 448 korun, uvádí server, za necovidového 280 000 Kč. Opět více než stoprocentní rozdíl. „Nemocnice se proto v některých případech snažily podle informací redakce vést pacienty jako nakažené co nejdéle,“ uvádí server, ovšem doba, po kterou mohli být pacienti vedení jako covidoví, byla omezená. Od června minulého roku se už ale neplatí příspěvek 1000 korun na standardní lůžko. A podle oznámení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka letos už žádné zvýhodnění za covidové pacienty nebude.

    Tuto praxi pak potvrzuje i členka Rady ČTK Angelika Bazalová a dodává, že se ze strany nemocnic jednalo o normální pragmatismus. „Jak mi řekla jedna sestra - když jsou na JIP volná lůžka, tak se ekonomický náměstek hněvá. To platilo dávno před covidem. Jiná sestra mi vyprávěla, že krom služeb, kdy se nezastaví, mají i takové služby, kdy dají pacientům prášek o půlnoci a pak si jdou všechny lehnout. Jenomže takoví pacoši samozřejmě nemají na JIP co dělat,“ uvádí.

    A jako další případ přidává nemoc europoslance Jiřího Pospíšila, u kterého se v říjnu 2020 projevil zápal plic. „Na začátku října ho hospitalizovali na JIP, ale už 5. října ho pouštěli domů. Z JIPky rovnou domů po max pěti dnech? Zázrak!“ směje se a dodává: „Zdejší systém je zkrátka takhle postavený. Ředitel, který by si ty peníze nevzal, by ruinoval vlastní nemocnici.“

    Diagnóza covid: Nemocnice inkasovaly na příplatcích miliardy, tento byznys teď končí - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/igRdi/diagnoza-covid-nemocnice-inkasovaly-na-priplatcich-miliardy-tento-byznys-ted-konci

    Vést pacienty jako nemocné s covidem-19 se nemocnicím vyplácelo. Za člověka s pozitivním testem totiž inkasovaly od zdravotních pojišťoven několikanásobné částky. A to i za bezpříznakové. Pro příklad: za péči o nemocného, který leží na JIP a je zároveň pozitivní na koronavirus, dostávala vloni nemocnice týdně skoro o 300 tisíc korun navíc. Pokud šlo o pacienta napojeného na mimotělní oběh (ECMO), dostala nemocnice z veřejných peněz o 400 tisíc korun víc než za běžného pacienta. Podle zjištění deníku Echo24 současné vedení ministerstva zdravotnictví však tyto příplatky nyní zarazilo. Na kvalitu péče by to podle vyjádření úřadu nemělo mít vliv. Jen VZP přitom zaplatila na povinných příplatcích nemocnicím od začátku epidemie kolem 20 miliard korun.

    Lidé s diagnózou covid přinášeli českým nemocnicím od začátku epidemie značné příjmy. Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha (za ANO) se rozhodlo přispívat nemocnicím na tuto péči od jara 2020, kdy se ukázalo, že kvůli výpadku plánovaných operací budou mít nemocnice značný úbytek příjmů.

    ---

    Jak říká Milan Kubek : porušování zákona, falšování a další podvody jsou v nemocnicích běžnou praxí.

    // ono má tohle dost vážný dopad i k tématu covidohysterie o přeplněných nemocnicích , kdy zřejmě šlo o ty samé nemocnice, které byly přeplněné i před covidem, a mnoho sestriček muselo pracovat více než 30 hodinové směny, jak se můžeme dočíst v článcích před rokem 2020.
    Sestřičky vypovídaly, že nemocnice falšují údaje tak, aby to navenek vypadalo, že jsou stavy personálu v pořádku.
    GORG
    GORG --- ---
    2019

    Lékař: Na průměrný doktorský příjem musím mít osm služeb po 32 hodinách - Naše zdravotnictví
    https://www.nasezdravotnictvi.cz/aktualita/lekar-na-prumerny-doktorsky-prijem-musim-mit-osm-sluzeb-po-32-hodinach

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch znovu zopakoval svůj slib, že platy ve zdravotnictví už neporostou. Odměny jsou podle něj dostatečně vysoké. Další z řady lékařů mu ale vzkázal, jak by na lékařský průměr mohl dosáhnout – musí odsloužit osm 32hodinových směn.

    Ministerstvo zdravotnictví se zřejmě postupně připravuje na spor lékařů a sester o platy. Svědčí o tom dvě zprávy: Nejprve Adam Vojtěch prezentoval statistiku, podle které si lékaři i sestry významně polepšili. Ministr tvrdí, že letos jejich průměrná odměna překročí u lékařů částku 84 000 a u sester 43 000 korun.

    V přepočtu na průměrnou mzdu se tak podle Vojtěcha plat českého lékaře a sestry v mezinárodním srovnání vyrovnal průměru EU. „Plat lékařů a sester pracujících v českých nemocnicích se vyrovnal průměru Evropské unie. V poměru příjmu sester k celkové průměrné mzdě státu jsme se dostali již na úroveň Německa,“ tvrdí ministr Vojtěch. Více v článku Ministr se chválí za růst platů. Lékaři oponují: Je to hra s čísly a přesčasy.



    Kubek: Příjmy nejsou platy, lékaři musí porušovat předpisy

    Takové závěry ale mezi zdravotníky vzbudily vlnu nevole a nesouhlasu. Statistiku jako chybnou odmítli kromě nich ovšem i poslanci výboru pro zdravotnictví. Pozoruhodně nejvíc kritiky se na hlavu ministra sneslo od lékařů-poslanců z ANO. Psali jsme o tom zde: Pravda o platech lékařů a sester? Ministerstvo lže, říká poslanec.

    Výbor ministerstvu uložil, aby zprávu přepracovalo, protože nezohledňuje platy a mzdy, ale celkové odměny, na které lékaři musí nezřídka sloužit tolik přesčasů, že to dokonce odporuje zákonu.

    Totéž tvrdí i Česká lékařská komora. „Příjmy lékařů zaměstnanců, s nimiž operují politici i oficiální statistiky, v žádném případě nejsou za základní pracovní dobu. Porušování zákona, falšování výkazů práce a další podvody jsou v našich nemocnicích stále běžnou praxí. Lékaři, kteří zůstávají existenčně závislí na přesčasové práci, riskují a porušují platné předpisy jen proto, aby si vydělali,“ reagoval na výroky ministra prezident lékařské komory Milan Kubek.




    Vzkaz ministra: Platy se zvyšovat nebudou, raději investice

    Později ke svým výrokům ministr opakovaně přidal další vzkaz – příští rok se budou peníze investovat do nemocnic, ale už ne do platů. Jejich zvýšení o dvě tři procenta pokryje vlastně jen inflaci.

    Teď to ministr zopakoval v rozhovoru pro Lidové noviny, když prohlásil: „Pokud chceme, aby se nemocnice rozvíjely, tak už není možné veškeré příjmy, které získají v rámci úhrad, dávat pouze do platů. Nevylučujeme, že se některá nemocnice může rozhodnout, že prostě navýší platy výrazněji, ale zatím předpokládáme, že to bude kolem dvou tří procent jako u ostatních státních zaměstnanců.“



    Lékař: Dva dny nepřetržitě v práci. Krát osm

    Jaká je realita údajně vysokých lékařských platů? Úplně odlišná od prezentovaných 84 000 korun průměrné odměny lékaře. Odměna totiž směšuje i veškeré příplatky a služby – plat je ve skutečnosti poměrně nízký. Podle odhadů Milana Kubka se u kvalifikovaného lékaře pohybuje mezi 45 až 55 tisíci korun.

    Do diskuse o výši příjmů se v článku Seznamu naposledy zapojil také lékař-chirurg z nemocnice v Karviné. Jednoznačně vzkázal, že příjem a plat jsou dvě odlišné věci. „Abych se dostal na 84 tisíc, musel bych odsloužit třeba až osm dvaatřicetihodinových služeb měsíčně a doma bych vůbec nebyl,“ uvedl pro Seznam nemocniční lékař z Karviné.



    Úlet je, že přes všechen teď ten COVID a apokalypsu, mrazáky, nekonečné litanie, jak jsou nemocnice přetížené a zdravotníci nedostakoví a přepracování se na tomhle přístupu nezměnilo zhola nic.
    A namísto více peněz do zdravotnictví se teď sypou miliardy do zbytečných testů.

    Jak říká Milan Kubek : poručování zákona, falšování a další podvody jsou v nemocnicích běžnou praxí.
    RIVA
    RIVA --- ---
    Athlete’s HEARTS FAILING – Documented Timeline MARCH 2021 – JANUARY 2022 – Hugo Talks
    https://hugotalks.com/2022/02/09/athletes-hearts-failing-documented-timeline-march-2021-january-2022/
    RIVA
    RIVA --- ---
    Luc Montagnier: "They are not vaccines, they are poisons" - Speech to the Luxembourg Parliament • Soul:Ask | Unlock your mind and soul
    https://www.soulask.com/luc-montagnier-they-are-not-vaccines-they-are-poisons-speech-to-the-luxembourg-parliament/
    GORG
    GORG --- ---
    Boj o pandemický zákon: Válek hrozí Senátu nouzovým stavem - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/senatory-nazor-na-pandemicky-zakon-rozdeluje-vyhlasime-nouzovy-stav-vyhrozuje-valek-79838


    Senátoři vládních stran jsou v názoru na spornou novelu pandemického zákona, kterou ve čtvrtek budou projednávat, rozděleni. Nejednotně bude hlasovat klub STAN i klub ODS a TOP 09, uvedli jejich zástupci. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskové konferenci senátorů ODS a TOP 09 před jednáním pléna varoval, že v případě neschválení normy bude muset vláda počátkem března vyhlásit nouzový stav.

    Válek argumentoval tím, že epidemie koronaviru přechází do rizikové skupiny seniorů, proto je podle něj třeba zhruba do poloviny března udržovat opatření v domovech seniorů a nemocnicích.

    „Pokud nebude pandemický zákon, aby mohl chránit seniory, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav,“ uvedl Válek, podle kterého žádná jiná alternativa neexistuje.
    Platný pandemický zákon předpokládá účinnost opatření do 28. února. Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných opatření mají platit podle sněmovního znění novely do konce listopadu.

    K tématu

    360°
    Tomio Okamura
    Okamura: Vláda předvádí zvůli, diktaturu a totalitu. Budeme znovu obstruovat
    9. února 2022
    Válek spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS) o nezbytnosti normy diskutoval ve středu s vládními senátory. Předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra na tiskové konferenci sdělil, že jeho klub není jednotný. „Počty se vyvíjejí, většina zákon podpoří, jsou i senátoři, kteří ho nepodpoří,“ konstatoval.

    Pandemický zákon jako pojistka
    „Myslím si, že to protiústavní není, ale samozřejmě tam je řada věcí, které v závislosti na situaci pandemie svým způsobem omezují práva lidí a jejich osobní svobodu, ale jenom proto, že chceme zabránit tomu, aby se epidemie případně ještě nezhoršila. Doufám, že tomu tak nebude. Je to jenom pojistka,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS senátor Roman Kraus (ODS).

    Podobně je rozdělen i klub STAN. Podle jeho předsedy Petra Holečka se část senátorů přiklonila k názoru ústavně-právního výboru, podle kterého nebyla předloha řádně projednána a zákonodárci nedostali dost prostoru na jeho prostudování. Druhá část se kloní k zdravotnímu výboru, podle kterého by novela mohla pomoci s jemnějšími nástroji, než je nouzový stav, překlenout dobu slábnutí epidemie a její případný podzimní návrat.

    Vládní novela pandemického zákona mimo jiné rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a umožní posílat lidi do karantény či izolace také krátkou textovou zprávou. Senátní výbory se k předloze postavily rozdílně.

    V Senátu na rozdíl od Sněmovny nehraje v postoji k pandemické novele až takovou roli to, zda jeho členové patří k vládnímu, nebo k opozičnímu táboru. V ústavně-právním výboru podpořili návrh na zamítnutí všichni přítomní včetně senátorů zvolených za koaliční hnutí STAN. Panovaly mezi nimi pochyby o souladu některých ustanovení zákona s Ústavou. Jde mimo jiné o příkaz karantény po návratu ze země označené z hlediska možnosti nákazy koronavirem za rizikovou a o nařizování karantény či izolace textovou zprávou. Senátoři se také pozastavovali nad zrychleným schvalováním novely ve stavu legislativní nouze.

    K tématu

    Senát
    Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných opatření mají platit do konce listopadu. (Ilustrační foto)
    Pandemický zákon v problémech. Senát by ho měl podle právního výboru zamítnout
    9. února 2022
    Platný zákon předpokládá účinnost do 28. února. I v případě, že by Senát předlohu zamítl, Sněmovna by měla dost času jeho veto vládní většinou poslanců přehlasovat tak, aby vyšla ve Sbírce do konce února. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že zákon podepíše. Pokud nebude norma ke konci února připravena, hrozí podle Válka to, že přestane fungovat pomoc armády při zvládání epidemie či takzvaná Chytrá karanténa.

    Navržená novela dá úřadům pravomoc nařídit testování na koronavirus prakticky všech skupin lidí, kteří pracují nebo chodí do školy, i předškoláků. Restrikce by se nadále mohly týkat zejména omezení počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby nebo povinnosti nosit respirátor. Úřady by mohly regulovat například i činnosti vykonávané přímo u zákazníka. Jde třeba o kadeřnické služby a o kosmetiku. Horní hranici všech postihů, které mohou úřady uložit podle pandemického zákona, novela snižuje po sněmovních úpravách na pětinu.

    Zákon na jedno použití
    „Místo toho, abychom se věnovali přípravě třeba kvalitního krizového zákona, který bude obecně mířit na krizové stavy, vysilujeme se v pandemickém zákonu, který se sice jmenuje pandemický, ale je postavený jenom na pandemii covidu. Jakmile skončí covid, skončí i smysl toho zákona. Vysilujeme se nad něčím, co je zákon na jedno použití,“ řekl CNN Prima NEWS senátor Václav Láska (SEN 21).

    Parlamentní komory schvalují předlohu v době, kdy vláda oznámila uvolňování protikoronavirových opatření. Premiér Fiala ve středu ohlásil, že od března bude zachováno prakticky už jen nošení respirátorů. Válek ve čtvrtek uvedl, že respirátory a roušky bude možné v Česku zřejmě odložit v řádu týdnů, nikoli měsíců. „Jde o dohledný horizont, spíš týdny než měsíce, pokud týdny jsou pět, šest týdnů,“ uvedl.



    // takovy vyrok by imho v normalnim svete mel vest k okamzite rezignaci. rict, ze vyhlasis nouzovy stav, ktery je pro extraordinalni situace, s vysvetlenim , ze potrebuje neco preventivne prikazovat. at uz kurva nechaj seniory v domovech na pokoji!

    studie ukazuji, ze vetsina opatreni nemela vubec zadny pozitivni vliv. studie John Hopkins univerzity.

    samozrejme takovy nouzovy stav by byl protiustavni, jak by pak musel shledat opet soud, ale to uz je fakt neuveritelna arogance moci
    RIVA
    RIVA --- ---
    GORG: Velice podobne ocernovani opozice proti mandatum ted v UK. Sefa Labouristu Kiera Starmera pred par dny hlastite vyzpovidala bandicka "agent provocateurs" kdyz vychazel z vladni budovy. Media z toho samozrejme delaji ultra pravicovou saradu. Dementi ted resi jak se chudaci verejni zastupitele boji bez ochranky vytahnout paty z baraku.
    GORG
    GORG --- ---
    Muži údajně hrubě uráželi šéfa lékařské komory Kubka, policie je obvinila z výtržnictví — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3440242-muzi-udajne-hrube-urazeli-sefa-lekarske-komory-kubka-policie-je-obvinila-z

    „Jednalo se o případ, kdy podezřelí ve spolupachatelství hrubě uráželi a dehonestovali poškozeného v místě jeho bydliště. Toto jednání si dokumentovali a následně šířili po sociální síti,“ uvedl Daněk. Tušlovi dosud hrozilo v případě odsouzení až roční vězení, za trestný čin výtržnictví může soud obviněného poslat do vězení až na dva roky.

    O obvinění devětadvacetiletého muže z nebezpečného pronásledování známého lékaře policisté informovali koncem ledna. Kubka podle kriminalistů omezoval v běžném způsobu života a jedním z motivů mužova jednání bylo získávání finančních darů od podporovatelů. Tušl na tiskové konferenci, kterou uspořádal, odmítl obvinění, že lékaře pronásledoval. Tvrdil, že mu jen chtěl klást otázky týkající se například povinného očkování proti covidu-19.


    „Pane Kubek, to jste taková sr*čka?“ A něco se děje. Velkého | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Pane-Kubek-to-jste-takova-sr-cka-A-neco-se-deje-Velkeho-686524

    „To je arogance jako prase, tady to,“ vyslechne si Kubek, když s odpůrci očkování odmítá mluvit, beze slova míří domů, aniž by Tušlovi a jeho kolegům věnoval jediný pohled.

    Stát chystá intenzivní očkovací kampaň: Lidi osloví i doma - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/zajem-o-ockovani-v-cesku-rekordne-klesl-nektera-vakcinacni-mista-musela-zavrit-56926

    Zájem o očkování je v Česku nejnižší od začátku vakcinace. Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje novou očkovací kampaň. Ta má trochu připomínat podomní prodej – místo nabízení zboží dům od domu se bude vysvětlovat, jaké má očkování výhody.

    „My se hrozně těšíme na to, až nám vládní koalice představí jejich očkovací strategii. Má to být nějaká strategie door to door. Přiznám se, že nevím, co to obnáší,“ podotkla zase poslankyně Ivana Mádlová (ANO).

    Detaily v pořadu Divoká karta prozradil lékař a poslanec vládní koalice. „Oslovujete lidi napřímo. V některých případech jdete za nimi do domu a přemlouváte je a vysvětlujete jim nutnost,“ uvedl poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL) s tím, že tato kampaň by se měla spustit nejspíš za týden.


    // dvojí metr, klasika. v jednom případě "nebezpečné pronásledování" a 2 roky vězení.. v druhém případě "kampaň" financovaná z veřejných financí..

    Policie obvinila tři lidi z výtržnictví, pronásledovali Kubka - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/ponasledovali-kubka-policie-obvinila-tri-muze-z-vytrznictvi-vcetne-dezinformatora-tusla-57222


    Mrazáky a tisíce mrtvých. Kočičí proroctví profesora Flegra se naštěstí nenaplňuje - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/mrazaky-a-tisice-mrtvych-kocici-proroctvi-profesora-flegra-se-nastesti-nenaplnuje-40342645

    „Ode dneška za 30 dnů už budeme mít tisíc, přes tisíc denně, tisíc lidí bude den co den umírat a s tím už nic neuděláme, protože ti lidé už jsou nakažení,“ říkal Flegr v rozhovoru pro DVTV 22. října – krátce po vyhlášení částečného lockdownu v Česku, kdy musela zavřít velká část obchodů.

    „I kdyby teď, ode dneška, zabrala ta opatření, která byla zavedena, a zabrala stoprocentně, tak stejně za měsíc bude denně umírat tisíc lidí,“ poznamenal s dodatkem, že kdyby opatření nezabrala, bude přes 2000 mrtvých denně.


    // dvoji metr v stihani sireni poplasnych zprav resp. "dezinformacich". Podobne Neil Ferguson a Imperial College a jejich puvodni prestrelena predikce, ktera stala u zrodu lockdownu v UK a USA.
    GORG
    GORG --- ---
    Jan Pirk: Respirátor nosí všichni špatně. Neřídí se návodem - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/respirator-nosi-vsichni-spatne-nectou-navod-sdelil-pirk-a-poukazal-na-chyby-ktere-delame-52953



    Jedno ze zaklínadel vlády jsou respirátory, které ale neumíme nosit, uvedl v pořadu 360° kardiochirurg Jan Pirk. Označil se za „jediného“, kdo si přečetl návod k používání a poukázal na chyby, které děláme. Ve vysílání CNN Prima NEWS doplnil, že je propagátor vakcín, ale prodělání covidu přináší větší imunitu.

    „Jako základní zaklínadlo se berou respirátory. Já jsem asi pravděpodobně jediný, kdo si přečetl návod k jejich použití. Ještě jsem neviděl člověka, který se návody řídí,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS kardiolog Pirk. Už jen samotné nasazování respirátoru neprobíhá podle pravidel.

    „Chytneme ho za gumičky, dáme je za uši a pozor, poté je vzadu spojíme sponkou, která je k tomu přiložená. Čtu to v návodu, který oficiálně fasujeme. Další zajímá věc je, že ho nemáte používat, pokud máte vousy,“ četl z papírového „taháku“. Některé respirátory však sponku nebo návod k nošení nemají.


    Na webu ministerstva zdravotnictví však existují doporučení, která obsahují rozdělení typů ochranných pomůcek. Součástí je také návod, jak respirátor správně nasadit, sejmout a zlikvidovat. K časté výměně respirátoru pak vyzývají i další odborníci.

    „Jakmile ochranná pomůcka navlhne, je neúčinná a může škodit,“ upozorňují lékárníci. Konkrétně k respirátorům uvádí, že je potřeba se řídit pokyny výrobce. Opakované použití je možné (maximálně tři až pět cyklů), v jednom případě pak čtyři až osm hodin, než respirátor navlhne. Za dodržení určitých podmínek lze respirátory používat i opakovaně, více se dočtete zde.

    Pirk v pořadu 360° dále uvedl, že má jiný pohled na věc než většina. „Zastávám jiný názor než mainstream a myslím si, že řada opatření je nesystémová. Proč se zakázaly vánoční trhy? Jsem také odpůrce toho, že se všichni v určité věkové kategorii musí naočkovat. Důležitější je biologický věk než kalendářní,“ podotkl s tím, že by se podle něj měli testovat i očkovaní.

    „Obecně jsem příznivec vakcín, vymýtily pravé neštovice. Nejlepší imunitu (proti covidu, pozn. red.) ale mají ti, kteří to prodělali. S tím se vakcína nemůže měřit,“ dodal s tím, že lidé po covidu představují jen desetinu hospitalizovaných v nemocnicích.



    // Sranda.. za ty same vety jsem pred rokem dostal permaban (v neodborne) diskuzi na nyxu. Dozvedel jsem se, ze naopak neni __vubec__ zadny problem se prubezne noseneho respiratoru i dotykat. A dostal jsem permaban , ze resim ciruji "sracky". Ok. Ja si veci pamatuju, a jsem zvedavej, jestli mi mainstream jednou da za pravdu. Protoze co byla konspiracni teorie pred rokem, je dnes skutecnost.

    Dokonce i Prymula se ted nechal v TV slyset, ze respiratory jsou pry ted proti omikronu k nicemu, protoze virus je mensi nez jsou otvory v nahubkach... Pockejte.. nebyly podobne reci konspiracni teorie? :)
    GORG
    GORG --- ---
    Praha: Zemřelo další dítě s covidem. Chlapci bylo 12 let - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/v-cesku-zemrelo-dalsi-dite-s-covidem-mladych-pacientu-v-nemocnicich-pribyva-57059

    Ministerstvo zdravotnictví na svém webu zveřejnilo informaci o dalším úmrtí dítěte s covidem. V pátek zemřel 12letý chlapec z Prahy. Jde o osmé dítě [pozn. za 2 roky!] mladší 15 let v této smutné statistice. Ukazuje se, že v souvislosti s šířením varianty omikron přibylo oproti předchozím vlnám v Česku hospitalizací mladších pacientů. Obvykle naštěstí nejde o těžké průběhy.

    Nárůst počtu hospitalizací pozorují třeba na dětské infekční klinice Fakultní nemocnice Brno už od podzimu 2021. Zdravotníci si tento stav vysvětlují i tím, že poslední dvě varianty koronaviru – delta a omikron – mají více vlastností respiračních virů.

    „Nejčastější příčinou hospitalizace u dětí je stále v důsledku poruchy perorálního příjmu, kdy má pacient teplotu, bolesti v krku a trpí únavou celého těla. Průběh covidu není odlišný od ostatních viróz,“ uvedl lékař Václav Musil.

    Podle něj se v případě dětí jedná většinou o krátkodobé hospitalizace bez jakýchkoliv dalších komplikací. Přesto v Česku stále přibývají úmrtí na covid i u těch nejmladších věkových skupin. Například v pátek zemřel s covidem 12letý chlapec z Prahy, jak uvádí ministerstvo zdravotnictví na svém webu.

    Jde o úmrtí již osmého dítěte ve věku do 14 let. Chlapci tvoří ve smutné statistice přesně polovinu. První dítě, které bylo mladší 15 let a zemřelo v souvislosti s nákazou koronavirem, byla v únoru 2021 osmiletá holčička z Plzeňského kraje.

    Ve věku 15 až 24 let v Česku zemřelo rovněž osm nakažených. Od 25 do 34 let jich je již 74.

    Přehled úmrtí osob s covidem podle věkových skupin:
    Věková skupina Ženy Muži Celkem
    0 až 14 4 4 8
    15 až 24 3 5 8
    25 až 34 25 49 74
    35 až 44 91 164 255
    45 až 54 294 557 851
    55 až 64 911 1 961 2 872
    65 až 74 3 330 6 395 9 725
    75 až 84 5 937 7 954 13 891
    85 a víc 5 608 4 186 9 794
    Celkem 16 203 21 275 37 478



    // sorry ale tohle sbohem rozume.

    Anekdotický důkaz – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Anekdotick%C3%BD_d%C5%AFkaz

    Anekdotický důkaz je faktické tvrzení, které se opírá pouze o osobní pozorování, shromážděné náhodným nebo nesystematickým způsobem.

    ...

    Ve srovnání s jinými typy důkazů jsou anekdotické důkazy obecně považovány za důkazy s omezenou hodnotou kvůli řadě potenciálních nedostatků. Lze je však považovat za důkazy v rámci vědecké metody, protože některé anekdotické důkazy mohou být empirické a ověřitelné, např. při použití případových studií v medicíně. Jiné anekdotické důkazy však nelze považovat za vědecké důkazy, protože jejich povaha brání tomu, aby byly zkoumány vědeckou metodou. Tam, kde se předkládá pouze jeden nebo několik málo anekdot, je větší pravděpodobnost, že mohou být nespolehlivé kvůli neúplným nebo jinak nereprezentativním vzorkům typických případů.[2][3]

    Psychologové také zjistili, že kvůli kognitivnímu zkreslení si lidé častěji pamatují pozoruhodné nebo neobvyklé příklady než typické příklady.
    [4] I když jsou tedy anekdotické důkazy přesné, nemusí nutně představovat typickou zkušenost. Přesné určení, zda je anekdota typická, vyžaduje statistické důkazy[5] Zneužívání anekdotických důkazů je neformální argumentační klam a někdy se označuje jako omyl ve stylu "osoba, která" ("znám osobu, která...", "vím o případu, kdy..." a podobně), který přikládá nepatřičnou váhu zkušenostem blízkých osob, které nemusí být typické.[6].

    U všech forem anekdotických důkazů lze pochybovat o jejich spolehlivosti na základě objektivního nezávislého posouzení. Je to důsledek neformálního způsobu shromažďování, dokumentace, prezentace nebo kombinace těchto tří způsobů. Tento termín se často používá k popisu důkazů, u nichž chybí dokumentace, takže jejich ověření závisí na důvěryhodnosti strany, která důkaz předkládá.

    SPAJDA02
    SPAJDA02 --- ---
    OMNIHASH:Vir neexistují, germ theory je pouze pořád teorie...
    GORG
    GORG --- ---
    ‘Piss off’? ‘Annoy’? ‘Shit on’? Why Macron’s use of the French swear word ‘emmerder’ is so hard to translate
    https://theconversation.com/piss-off-annoy-shit-on-why-macrons-use-of-the-french-swear-word-emmerder-is-so-hard-to-translate-174627

    When French president Emmanuel Macron vowed to “emmerder” the unvaccinated in France, he did not just throw down the gauntlet on his Covid policies, he also sparked a fervent linguistic debate.

    The word emmerder is a verb derived from the noun merde, which in English literally translates to “shit”. But properly translating emmerder is far from straightforward, leaving the international media struggling to find the best equivalent. Did Macron want to “fuck” the unvaccinated? To “piss them off”? To “hassle” them? To “annoy” them?


    Official translation aids were of little use in this instance: parallel corpora, which can be a useful tool to see how a word or an expression is usually rendered in another language, are mostly made up of semi-official texts, where such a word would never appear. Even the corpus of translations from the European Parliament’s proceedings displays only one example of the verb, and it is translated as “annoy”, which is more often used as a translation of the much more polite irriter.

    Part of the difficulty comes from the derogatory nature of the remark. “Hassle” or “annoy” erase the more colourful dimension of this profanity, perhaps in line with different editorial standards of some English-language media.

    But losing the derogatory dimension of the verb means losing part of its meaning: translating meaning is not only a matter of factual accuracy, it is also a matter of speaker intention. To capture the expressive meaning of emmerder, we need to look not just at the word itself, but at the comprehensive speech act of Macron’s entire statement.

    So what does it really mean to use the sentence, “I would very much like to emmerder the unvaccinated”?

    Taking “shit” verbs seriously
    Emmerder literally means “to cover someone with shit”, but it has long since lost its original meaning. The meaning that has received most attention since Macron’s statement is an expressive variety of irriter, “to annoy”, with an additional note of contempt for the irritated person’s opposition to their predicament.

    But there are other uses, which are best understood if the French language’s vast trove of “shit” verbs is taken into consideration.

    The basic derogatory verb for pooing in French is chier. There is also a transitive version of this verb, which can be used to frame the person or the thing being covered with faeces as a direct object: conchier. Conchier also has another meaning: “to have extreme contempt or hatred for someone or something”.

    Read more: Pas de souci! The French war on saying ‘no worries’

    Today, people usually use a prepositional construction, “chier sur quelque chose” or “chier dessus” (both meaning “to shit on”). There is also what grammarians call a causative for chier: “to have someone shit, to make someone shit” is to faire chier. This is an approximate equivalent to emmerder: to annoy, to bother, to piss off.

    Both faire chier and emmerder also have a pronominal version, too: se faire chier or s’emmerder, both meaning “to be bored”. Note that their more formal equivalent is also a pronominal verb, s’ennuyer, whose non-pronominal variant, ennuyer, means nothing else than… “to annoy”.

    So, there is a system here: whether polite or profane, the reflexive of “to annoy” means “to get bored”. Correspondingly, chiant and emmerdant have become synonyms, meaning annoying, tedious and boring.

    A figurine of the poo emoji
    In France, to shit and to say ‘shit’ are two different things. Alexas_Fotos/Pixabay
    Considering all these different meanings and formulations, “being a pain in the ass for someone” may actually seem a convenient proposal for Macron’s use of emmerder. But most speakers of both languages would probably argue that something is lost here.

    I want to claim that what is lost has much to do with the major difference between emmerder and the chier-family: the fact that the former can no longer be used to refer to any concrete situation involving faeces.

    First-person swearing
    The key to understand this is the special relationship between emmerder and the first-person subject (je in French, I in English). I argue that this specific factor is what caused Macron’s statement to upset many people, as he used the first person: “Les non-vaccinés, j’ai très envie de les emmerder.”

    “J’emmerde les non-vaccinés” would actually mean something between “I don’t give a shit about these people” and “they can kiss my ass”. Similarly, “Je t’emmerde” means “Get off, to hell with you”.

    One of the ways to perform this kind of rebuke in French would be to simply utter the slur “Merde!”, not as an interjection expressing surprise, disapproval or rage, but as a demonstration of opposition to the person speaking to you. “Je vous dis merde!” (“I say ‘shit’ to you!”) also carries that meaning.

    Remember that unlike the verbs from the kinship of chier, emmerder can no longer be used to designate anything to do with actual faeces. It is thus highly plausible that nowadays, the merde in emmerder does not refer to excrement, but to the slur itself: emmerder does not mean “cover someone with shit”, but “to say ‘shit’ to someone”.

    This is what many linguists would call a delocutive or delocutionary verb (like “to welcome” in English).

    In the first person, “saying ‘shit!’ to someone” does not mean “addressing the word ‘shit’ at someone”. It means, somewhat redundantly, “doing what you do when you say ‘shit’ to someone”, namely: annoying them, or pissing them off. As philosopher Ludwig Wittgenstein would say, the actual meaning of that phrase can be found in the goal of the “language game” of uttering it at all.

    In a nutshell: emmerder has lost its original meaning; it now always means “to annoy” with the additional component of profanity associated with the utterance of merde. In the first person, it is synonymous with “say merde”; and “saying merde” is a conventionalised speech act whose meaning is to annoy the addressee.

    So, why not assume that emmerder always means “doing what you do when you say ‘merde!’ or ‘je t’emmerde!’ to someone”, even when you do it by other means than by uttering that word?

    The implication would be that there has been meaning change of “saying merde” and emmerder, from the utterance of a word to the act which can be fulfilled, among other means, by uttering that word.

    Performative profanity
    This kind of change is not unique, it is characteristic for “performatives”. Performative verbs are verbs of speech used in the first person in frozen constructions and contexts, by someone who has the ability to fulfil this action by speaking it. For example, the president of a commission who opens hearings merely by saying something like, “I declare open the second day of hearings”.

    Anything said by the president of France is definitively invested with this performative capacity. Consider Macron’s full statement: “I very much want to emmerder the non-vaccinated, so we’re going to go on like that right until the end.”

    The second half is a clear demonstration of the effectiveness of the president’s first-person speech in the real world.

    A man with a sign in French on his back
    I say shit to you! NeydtStock/Shutterstock
    But of course, the president did not say “j’emmerde les non-vaccinés” (“I emmerde the unvaccinated”), but “j’ai très envie de les emmerder” (“I very much want to emmerde the unvaccinated”).

    So what about this “avoir envie de” or “want to”? The presence of this auxiliary is enough to make the performative interpretation less strong, but it doesn’t erase it, especially in the context of a holder of legislative power speaking in the first person.

    The ambiguity of the utterance and the difficulty in translating it arise from this in-between-state: Macron has not accomplished the performative act; he has just commented on his willingness to do so and on the fact that the desired result will come true.

    Emmerder: a comprehensive view
    If this view is correct, the problem with the translations proposed for “emmerder” is due to the fact that they focus on the effect of the designated action on the subjects (in this case, the unvaccinated) instead of insisting on the very specific agency carried by this verb, especially in the context of the first person and when the speaker enjoys a peculiar performative linguistic power.

    Defending this unified view of the meaning of emmerder as “to annoy someone like you do it when you say ‘merde!’ or ‘je t’emmerde!’ to them”, we can assume that each context feature enriches or specifies the basic meaning of the verb. Each of the proposed translations thus captures a facet of meaning.

    In this case, we are faced with a very special speaker and with a grammatical construction discreetly referring to the performative component of emmerder. Here, focusing on the word itself instead of considering the whole utterance leads us to miss an important feature of Macron’s statement: he not only wants to have the unvaccinated eat shit, he also wants to tell them to do so and go to hell, in his capacity as head of state.

    Everything here is linked to the choice of a deliberately transgressive word by a very powerful person – the breaking of ordinary language rules by a head of state is already a signal that a demonstration of strength is underway.

    What makes this statement remarkable from the point of view of language is that, as a speech act, it forms a highly consistent whole. All of the loose meaning features associated with the use of emmerder are tightly linked with and support one another: hassling, swearing and the capacity to enforce are shown to be one and the same thing. Some would call this power.
    GORG
    GORG --- ---
    BBC NEWS | Europe | KLM accused of helping Nazis flee
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6635677.stm


    Last Updated: Tuesday, 8 May 2007, 15:28 GMT 16:28 UK

    E-mail this to a friend Printable version
    KLM accused of helping Nazis flee
    Adolf Eichmann
    Many Nazis were given refuge in Argentina, including Adolf Eichmann
    The Dutch airline KLM is facing calls for an inquiry into reports that it helped Nazi war criminals escape to Argentina after World War II.
    According to papers found by Dutch journalists, KLM asked Switzerland to let Germans cross its borders and fly to South America without proper papers.

    Suspected war criminals were forbidden from leaving Germany by the Allies.

    KLM acknowledges some of its passengers may have been fleeing justice, but denies it sought to help them escape.
    A spokesman for the airline, Bart Koster, told the BBC that it was not responsible for carrying out background checks on passengers who had been allowed to leave by the Allies.

    Dutch MPs, historians and Jewish groups have demanded an independent investigation into the reports first aired last week, particularly because a member of the Dutch royal family may have been involved.

    Prince Bernhard, the father of Queen Beatrix, was the director of KLM at the time.

    Mr Koster said KLM did not want to run away from the allegations and was willing to co-operate with any inquiry.

    "We would welcome everything which could help clarify what may have happened," he said.

    Royal controversy

    According to documents found in Switzerland by Dutch TV documentary-makers, a local representative for KLM, Mr Frick, asked the Swiss border police in 1948 to allow his airline's passengers from Germany to enter the country without the proper papers so they could fly to Argentina.


    KLM plane
    We would welcome everything which could help clarify what may have happened
    KLM spokesman
    Sander Rietveld from the Netwerk programme said that although the memo from the border police about Mr Frick's visit showed his request had been refused, many Germans were allowed to enter Switzerland without permission.

    "The point is that it shows KLM actively approached the Swiss police," he told The Times.

    Marc Dierikx, an aviation historian at the Institute for Netherlands History, said other documents showed that many Germans had paid large sums of money to leave the country and that KLM was "intensively involved".

    Mr Koster said KLM had no record of a former employee called Mr Frick in its archives, nor evidence that its board had known anything about the allegations.

    "We have no information whatsoever that our board was actively involved," he said.

    "However, it cannot be excluded that KLM representatives were not involved at a local level."

    Experts say more research is needed in Europe and Argentina, because no passenger lists for KLM flights have been kept.

    Argentina was notorious for welcoming war criminals into the country when President Juan Peron was in power between 1945 and 1955.

    More than 150 Nazis were given refuge - among them Adolf Eichmann, who is considered to have been the chief architect of the Holocaust.
    GORG
    GORG --- ---
    OMNIHASH:

    Coronavirus: Tests 'could be picking up dead virus' - BBC News
    https://www.bbc.com/news/health-54000629



    The main test used to diagnose coronavirus is so sensitive it could be picking up fragments of dead virus from old infections, scientists say.

    Most people are infectious only for about a week, but could test positive weeks afterwards.

    Researchers say this could be leading to an over-estimate of the current scale of the pandemic.

    But some experts say it is uncertain how a reliable test can be produced that doesn't risk missing cases.

    Prof Carl Heneghan, one of the study's authors, said instead of giving a "yes/no" result based on whether any virus is detected, tests should have a cut-off point so that very small amounts of virus do not trigger a positive result.

    He believes the detection of traces of old virus could partly explain why the number of cases is rising while hospital admissions remain stable.


    The University of Oxford's Centre for Evidence-Based Medicine reviewed the evidence from 25 studies where virus specimens from positive tests were put in a petri dish to see whether they would grow.

    This method of "viral culturing" can indicate whether the positive test has picked up active virus which can reproduce and spread, or just dead virus fragments which won't grow in the lab, or in a person.

    This is a problem we have known about since the start - and once again illustrates why data on Covid is far from perfect.

    But what difference does it make? When the virus first emerged probably very little, but the longer the pandemic goes on the bigger the effect.

    The flurry of information about testing and the R number creates confusion.

    But however we cut it, the fact remains there are very low levels of infection in the UK overall, lower than a number of other European countries.

    Where there are local outbreaks the system - by and large - seems to be having success in curbing them.

    And this comes after the opening up of society over the summer.

    Of course, the big question is what happens next, with schools back and winter around the corner.

    There is a growing sense within the public health community that the UK is in a strong position - and certainly a return to the high levels of infection seen in the spring should be avoided.

    But there is also extreme caution and an understandable desire for complacency not to creep in.

    How is Covid diagnosed?
    The PCR swab test - the standard diagnostic method - uses chemicals to amplify the virus's genetic material so that it can be studied.

    Your test sample has to go through a number of "cycles" in the lab before enough virus is recovered.

    Just how many can indicate how much of the virus is there - whether it's tiny fragments or lots of whole virus.

    This in turn appears to be linked to how likely the virus is to be infectious - tests that have to go through more cycles are less likely to reproduce when cultured in the lab.

    False positive risk
    But when you take a coronavirus test, you get a "yes" or "no" answer. There is no indication of how much virus was in the sample, or how likely it is to be an active infection.

    A person shedding a large amount of active virus, and a person with leftover fragments from an infection that's already been cleared, would receive the same - positive - test result.

    But Prof Heneghan, the academic who spotted a quirk in how deaths were being recorded, which led Public Health England to reform its system, says evidence suggests coronavirus "infectivity appears to decline after about a week".

    He added that while it would not be possible to check every test to see whether there was active virus, the likelihood of false positive results could be reduced if scientists could work out where the cut-off point should be.

    This could prevent people being given a positive result based on an old infection.

    And Prof Heneghan said that would stop people quarantining or being contact-traced unnecessarily, and give a better understanding of the current scale of the pandemic.

    Public Health England agreed viral cultures were a useful way of assessing the results of coronavirus tests and said it had recently undertaken analysis along these lines.

    It said it was working with labs to reduce the risk of false positives, including looking at where the "cycle threshold", or cut-off point, should be set.

    But it said there were many different test kits in use, with different thresholds and ways of being read, which made providing a range of cut-off points difficult.

    But Prof Ben Neuman, at the University of Reading, said culturing virus from a patient sample was "not trivial".

    "This review runs the risk of falsely correlating the difficulty of culturing Sars-CoV-2 from a patient sample, with likelihood that it will spread," he said.

    Prof Francesco Venturelli, an epidemiologist in the Italian region of Emilia-Romagna, which was hit hard by the virus in March, said there was "not enough certainty" about how long virus remains infectious during the recovering period.

    Some studies based on viral cultures reported about 10% of patients still had viable virus after eight days, he said.

    In Italy, which had its peak earlier than the UK, "for several weeks we were over-estimating cases" because of people who acquired the infection several weeks before they were identified as positive.

    But, as you move away from the peak, this phenomenon diminishes.

    Prof Peter Openshaw at Imperial College London said PCR was a highly sensitive "method of detecting residual viral genetic material".

    "This is not evidence of infectivity," he said. But the clinical consensus was that patients were "very unlikely to be infectious beyond day 10 of disease".



    Pro predstavu... 38, 40 cyklu dokaze z jedne jedine castecky genetickeho materialu (tedy ani nen nutne viru ale jeho mrtveho fragmentu) udelat ohromna mnozstvi (10^40) ... pritom tam byla jen 1 castecka. To vysvetli, proc by ten dotycny mel mit problem, ze mu nekde z hlubin nosu vystourali jednu castecku, co tam visi... bordelu vselijakeho budeme mit v tele beztakze mraky.

    Ostatne sam vynalezce PCR testu rikal, ze je prave proto nesmysl pouzivat na diagnostiku samotne PCR testy jako takove. Uz si pripadam jak zasekla deska, ale treba na to zacne po case nekdo reagovat. Ty pry mohou byt pouze jako pomocny nastroj, pokud je nekdo nemocnej, tak pozitivni test muze nam indikovat urcitou pravdepodobnost, ze jde o dany virus . Spolu s dalsimi informacemi. Tohle co se deje ted 2 roky s temi testy.. asi jednou se bude v historii brat jako jedno z nejvetsi selhani vedy a mediciny jako takove. Aspon teda z toho, co rikaji nekteri odbornici.. jako treba dr. Zelena , ze je tohle antipattern k tomu, co se vyucuje na zdravotni skole. Nejen co do PCR testu, ale obecne jen na zaklade nejakeho testu neco automaticky vyvozovat.. a seriove testovat takhle lidi bez individualniho pouzeni kazdeho pacienta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam