OTZ: jako filmy,,, pokud někdo natočí film za xy peněz a dá ho k volně k šíření, i třeba pod nějakou licenci CC nebo to prostě vůbec neřeší a hodí to na web je to jeho věc,,, ale pokud někdo natočí něco kde zainvestuje xy a očekává, že se mu to vrátí, tak má na to své autorské právo a případné nahrání a šíření je trestné a nevidím v tom žádný problém, postihovat lidi kteří to konají,,,
Přirovnání:
Pokud budu mít pole na kterém vypěstuji třeba brambory, které se posléze rozhodnu darovat např. bezdomovcům, charitě, FNB apod. tak s tím nemám problém, ale pokud to pěstuji na kšeft a vydělek by měl nakrmit rodinu + mi vydělat na nové sazenice, abych měl další rok úrodu,,,, tak ve chvíly kdy mi bude ty brambory někdo krást tak se jedná o trestný čin a já proti tomu člověkovi můžu nějakým způsobem zakročit...
Když jsem si počítal tu Eko stopu: - musíš brát navědomí, že:
- topení doma si asi nevyberu,,, jako mít tady kamna a řezat dříví na cirkulárce v paneláku asi není zrovna nejlepší,,, samozřejmě když se odstěhuju někam do hor na vesnici, tak s tím nemám problém ...
- kolik ujede člověk dopravou, také zaléží na vzdálenosti do práce atd. apod.
- kolik ujede člověk autem je taky asi závislé na tom jestli dělá např. řidiče a jeho práce je jezdit a rozvážet různé věci .. vem si takového kamionáka, který jezdí praha Ostrava s potravinama, jak ten k tomu přijde? je to jeho jediná práce za kterou má třeba pár korun, ale ta počítání ekostopy už nebere na vědomí, že přibližuje obživu dalším lidem, to že se to dá přivést jinak a odjinud je jasné, ale dělá se to takhle...
Pokud Tě to zajímá, tak mi vyšlo 2,9.
Kolik tobě?
Chce na věci koukat v souvislostech, je fajn, že si někdo dal tu práci stím, může to trochu napovědět, ekologie a nějaké uvědomění je určitě důležitá, stejně jako občanská aktivita apod. ale chce k tomu přistupovat tak nějak kriticky a s nadhledem, snažit si utvořit "vlastní názor" a né automaticky brát: jasně tyhle jsou proti TOMUHLE tak ty mi jsou sympatický, ono chce koukat jak se toho snaží dosáhnout apod.