• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    GOBERS: To je fakt. Tuhle mi někdo říkal, že Pavel Blažek nemluví po pátém pivu (což je spíš běžná hladina) o ničem jiném, než o majoru Zemanovi. Coby zarytý fandá zná prý všechny detaily každého dílu, dokonce i jméno jakéhosi foxteriéra, který se někde letmo mihnul:)))
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ROTWEIN: Protože kde by bez obskurností byla radost ze života??
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    GOBERS: dovedu si živě, respektive mrtvě, představit. Řeka Ostravice si asi svého času užila pravidelných zásilek mrtvol... bože, proč talentovaní lidé jako ty plýtvají časem takovými obskurnostmi:)))
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ROTWEIN: Veeeelice správně!! Mám celé Slezské zpěvy v němčině a je to príma počtení... třeba taková Maryčka Magdónová... mňam!
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    GOBERS: Že by Petr Bezruč??, mám dojem, že měl tuberkulózu, proto asi taky tolik krve...
    V němčině to zní skoro líp:)

Kdo na moje místo?
    „Tak málo mám krve a ještě mi teče
    z úst.
    Až bude růst
    nade mnou tráva, až budu hnít,
    kdo na moje místo,
    kdo zdvihne můj štít?

V dým zahalen vítkovských pecí jsem stál,
    noc zřela mi z očí, plam z nozdry mi vál,
    nech zářilo slunce, nech večer se šeřil,
    já semknutou brvou jsem vrahy ty měřil:
    ty bohaté židy, ty grofy ze šlachty,
    já škaredý horník, jak vyskočil z šachty.
    Nech diadem jednomu na skráni svítil,
    každý z nich upjatý pohled můj cítil,
    mou zaťatou pěst, můj vzdor,
    hněv horníka z Beskyd a z hor. -

Tak málo mám krve a ještě mi teče
    z úst.
    Až bude růst
    nade mnou tráva, až budu hnít,
    kdo na moje místo,
    kdo zdvihne můj štít?“

GOBERS
    GOBERS --- ---
    Popatřete, co jsem našel... kdo to zná... :-)))

WER SPRINGT IN DIE BRESCHE

So wenig nur Blut, und doch strömt es mir aus dem
    Mund.
    Bald sprießen bunt
    über mir Gräser, dann lieg ich gestillt,
    wer springt in die Bresche,
    wer hebt meinen Schild?

In Witkowitz stand ich im Hochofenbraus,
    Nacht starrt' mir im Auge, Glut hauchte ich aus,
    die Sonne zu Mittag, den Abend vergaß ich,
    gekniffenen Auges die Mörder dort maß ich;
    die steinreichen Juden, die polnischen Grafen,
    ich finsterer Bergmann, ich könnt sie nicht strafen;
    sei's, daß ihre Stirne ein Kronreifen schmücke,
    sie fühlen doch alle gespannt meine Blicke,
    die Hände zu Fäusten geballt,
    des Bergmanns schwarze Gestalt.

So wenig nur Blut, und doch strömt es mir aus dem
    Mund.
    Bald sprießen bunt
    über mir Gräser, dann lieg ich gestillt,
    wer hält für mich Wache,
    wer hebt meinen Schild?
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    :) na druhou stranu, dobrá cena:) dík za tip:):):)
    Já kupuju přes www.zvab.de, tam se najde i Stifter...:)
    ZCR
    ZCR --- ---
    Ach, nástrahy fraktury (spolu s jistou nedovzdělaností, ovšem):

Autor: Adalbert Grifter
    Erzählungen - Antikvariát Kačur
    http://kacur.cz/index.asp?menu=1152&record=42968
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    ZCR: Fakt, že na hudebním poli je dost prostoru pro Aufarbeitung... hrůzy typu "ab in den Urlaub" je pouhý začátek. Jednou jsme si lebedili v berlínském venkovním Café a kolem nás prosvištěl ánsámbl šílenců natáčející videoklip k nějaké pop písni nejhrubšího zrna. Tím, že nám to nejdřív neseplo, a viděli jsme jen chlapíka se dvěmi ženštinami po boku potácet se k nám tanečním krokem a němě otevírat pusu, trochu jsem myslela na poslední soud:)
    ZCR
    ZCR --- ---
    ROTWEIN: ostatně hrůzy nacistické minulosti Německa známe dobře, proč tedy zavírat oči před hrůznou současností německé populární hudby... :-]
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    JENNE: Pravda, včera to byl podařený večírek, takzvaná akce do úplného vysílení, skorem škoda, že nebyl naživo:)
    ZCR
    ZCR --- ---
    JENNE: hm, jeden z těch komentářů (většina ostatních mluví o husí kůži a slzách v očích):

Die kommen in unsere Schule für Projekt Woche ;(
    JENNE
    JENNE --- ---
    ZCR: to se da aspon poslouchat:-))
    Mistni "klasika":
    http://www.youtube.com/watch?v=pZB1xTQputY
    ZCR
    ZCR --- ---
    ROTWEIN: tak to jo, Strausse taky už nebrat, to je léty a "způsobem užití" tak zprofanované, že se to téměř nedá poslouchat, bez ohledu na kvalitu - ostatně celá kategorie "to nejlepší z klasiky" (čti - 'pečlivě vybrané trosky děl, které vykázaly komerční potenciál') je k uzoufání, zejména když to potom nahrává kdejaké břídilské těleso, najmě na kšeft někde na Malé Straně...

JENNE: tak dobře, nějakou tu vypalovačku klidně, třebas ze 13. století...
    Ensemble Für Frühe Musik Augsburg - Mayenzeit One Neidt - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=y4GUjmSWflw
    JENNE
    JENNE --- ---
    Uff, vy mi davate zabrat:-))), ted uz tu chybi jen mistni "Kölsch" karnevalove vyrvavacky :-))
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    GOBERS: strašně se stydím, a omlouvám ZRC, nikoliv Schubert, ale Strauss - král valčíků přeci skončil v pekle.:) Skoro jsem přemýšlela, že ze studu se sem už neodvážím vstoupit...:)
    To je holt únava.

Poslední vlak, mi v tuto noční hodinu zase asocioval "Mrtvého muže" od Jarmusche, takže setrvávám stále v režimu OT.:)
    Bože, v tomhle klubu raději téma hudby nezmiňovat, měl jsi pravdu, Pandořina bestiální bedna:)
    PROMETHEA: krásné, nebohý Udo pořád chtěl do Pankowa, ale ten vlak mu tam holt nejel:) Kde se v Němcích brala ta hudební hrůza...národ filozofů, ZDF, pšeničného piva, moselského vína, Leipziger Buchmesse, jak k tomu přišli?:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    wildes Mädchen, schüttle dein Haupthaar für mich
    Helge Schneider - Es gibt Reis - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=eKvYDpmSX2Y

a "rek zorba" :) griechischer wein
    TOPPOP: Udo Jürgens - Griechischer Wein - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=4sh6I6pTqD8
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ROTWEIN: Teď jsi mi zcela mimo kontext (a OT v tomto klubu) připomněla, jak jsem letěl s ČSA z Tel Avivu do Prahy a po přistání na Havlovi pouštěly aerolinky do reproduktorů k ukrácení dlouhé chvíle před přisosnutím mostku s rukávem Smetanovu Vltavu... a někteří Izraelci si nebyli tak úplně jistí, co si o tom mají myslet. :D

A něco germanistického, ať to není úplně OT. ;)

Jen počkejte... když zalovím v nejhlubších hlubinách, tak najdu styl, kterému se ve švýcarsku říká Mundartrock... a to je teprve jízda. A vůbec... začíná se mi stýskat po Bernu...

Polo Hofer - Im letschte Tram - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=vwnJNIgXqbI
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    ZCR: promiň, jen jsem se nějak rozparádila z Wagnera, a vidíš, přeci jen mě uvádí do stavu nehodného. Stejně je zajímavé, jak hudba dokáže poměrně rychle - dokonce bezprostředněji - reflektovat pocity:)
    ANT_39: tam by mohla být zajímavá kombinace s Finskem - finské kapely jsou dost proslulé a ruský vliv tam logicky je. Värttinä třeba, občas z těch lidových textů prosvitne ruština.

GOBERS: první, pátá a devátá symfonie je všechno, jen ne nudná. 'Byl úžasný dokument Leonarda Bernsteina o objevování Mahlera + židovské motivy v jeho hudbě. člověk pochopil, že "Bruder Jakob" v mol má najednou jiný význam.
    ZCR
    ZCR --- ---
    GOBERS: když já operu jako žánr vyhledávám minimálně až vůbec, a ve dvacátém století je tolik jiného co poslouchat, že k tomu Wagnerovi zcela postrádám motivaci (snad kromě té obecně-vzdělanostní)... snad možná někdy časem, ale nedivil bych se, kdyby vůbec ne :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam