• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    Kdo to má těm lidem furt říkat: Ono by možná pomohlo víc kontextu... :-) Chcete-li něco přeložit Z češtiny, nezapomeňte taky, DO jakého jazyka.

A na triviální dotazy je tu klub Angličtina - slovíčka, fráze atd. aneb Jak se to sakra řekne?
    Takže ne, domácí úkoly ani práci za vás neděláme; a resumé diplomek taky výjimečně.

Nevrlý správce varuje: nemám rád flamewary a vůbec příliš vysoký poměr šumu k signálu; dvakrát měřte, přemýšlejte a používejte náhled. Zajímají nás fakta, ne vaše názory. Mažu běžně v zájmu přehlednosti diskuse (ZEJMÉNA: děkujte předem a nebudeme se muset prokousávat dodatečnými "jéé, díky"), a přílišné prudiče jsem už i banoval.
    Překládáte nějaký text a narazili jste na speciální termín z oboru, který neovládáte? Třeba je tu někdo z oboru a poradí vám.
    Měly by zde být pokládány a zodpovídány otázky typu "Jak mám přeložit CT-180 utility launcher?" společně s kontextem těchto termínů.

Varování: Try Googling It First.

php skript na vyhledavani v merriam-webster, cambridge advanced student's dictionary, ve slovníku na seznamu a v princeton wordnet dictionary v jednom okne - tadeas.net/slovnik/
    Po práci legraci: Perličky z překladů
    Pro práci organizaci (doložíte-li moderátorovi kredenciálie -- je lepší obracet se na moderátora tohoto klubu než tamtoho, neboť onen bývá offnyx): Překladatelské doupě - překlad jako živobytí, překlad pro radost, zkušenosti, disputace et cetera

Doupě translatologů: nosek.i-line.cz - asi chcíplo, zkuste Web Archive

rozbalit záhlaví
    MICANA
    MICANA --- ---
    VIXLE: já bych tohle jednoznačně označila za mobil. Kdyby někdo prskal, odkážu ho na Duchampa a Calderu, je to prostě zavedený termín pro tyhle závěsné balanční předměty. Nevynalézala bych vynalezené.
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    KAREN: jde mi o preklad fyzikalniho cviceni "balancing mobiles", viz treba https://solveme.edc.org/mobiles/
    ano, ty kineticke skulptury jsem tam dal navic pro ilustraci co mam na mysli, protoze je to stejny princip. tam by "mobil" nejspis fungovalo
    KAREN
    KAREN --- ---
    VIXLE: Přijde mi, že chceš obsáhnout víc předmětů naráz jedním termínem - "(závěsný) mobil" funguje na ty skulptury/instalace/"hračky", pak mi není jasný, co dalšího potřebuješ označit.
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    RIP: nepokoj/unruh je ale spis oscilator, to taky nebude ono. jeste me napada vahadlo, i kdyz to je taky neco trosku jinyho. mozna teda proste rameno?
    KAREN
    KAREN --- ---
    RIP: Ty hodinky musej mít vždycky něco speciálního, koukám: nepokoj, komplikace... ,D
    KAREN
    KAREN --- ---
    VIXLE: Používá se to zcela jednoznačně ve výtvarným umění - kinetická skulptura
    RIP
    RIP --- ---
    VIXLE: Ne, to asi ne. Ale hned ve dvou dalších významech se používalo/používá slovo "nepokoj". Jednak jako závěsná ozdoba na lustr, co se hejbe v průvanu, a pak hlavně (a to už je té fyzice bližší) jako výkyvně pohyblivá součást mechanismu hodinek (z německého "Unruh").
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    KAREN: to se asi ale nepouziva v tom fyzikalnim smyslu, ne? spis neco jako zaves, zavesny system, zavesne kyvadlo?
    KAREN
    KAREN --- ---
    Trochu do toho pak hodily vidle ty telefony, ale to snad už není tak žhavý a kontext asi jasně ukáže...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VIXLE: Odjakživa to potkávám jako "mobil". Viz např.

Mobil (umění) – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Mobil_(um%C4%9Bn%C3%AD)
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    netusite, zda existuje nejaky cesky ekvivalent slovicka "mobile" ve smyslu fyzikalniho kyvadla/paky/kineticke skulptury? priklad se da najit na internetech pod pojmy jako balancing mobile, cascading mobile, clader mobile
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MEANKITTY11: no právě, proto bych u americky naturalizovaného rusa, jakým m. iossel je, nehledal čistě českou transkripci ani transliteraci.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    VANEK: ano, isaac to popsal že A na začátku, páč se to četlo azímov, a S, že znali šicí stroje singer a vyslovovali to zinger.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MEANKITTY11: A jestli se to vyslovovalo rusky bez přízvuku na první, dává to smysl.

BRUSINKA: Když pominu slovenštinu, Ljubov umíme vyslovit, tak proč ne Josselja?
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    GAARQ: asimova otce tak přepsali na ellisově ostrově.
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    VANEK: No je, ale čeština měkký "L" nemá, takže si musíš říct účel a podle něj se rozhodnout
    VANEK
    VANEK --- ---
    GAARQ: Samozřejmě, i na facebooku to střídá.
    Иоссель Михаил Юрьевич
    https://lavkapisateley.spb.ru/enciklopediya/i/iossel-

BRUSINKA: No a není tam nějaký rozdíl ve výslovnosti?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    VANEK: je to ten михаил иоссель? a jako on je teď ten američan, není to jen americky iossel? z озимов taky máme česky asimov.
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    VANEK: Transkripce bez, transliterace l'
    VANEK
    VANEK --- ---
    Prosímvás, rusisti, Иоссель se má transkribovat s ľ, l', nebo jako by tam měkčeň nebyl?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam