• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    PAN_KACHNA
    PAN_KACHNA --- ---
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    PAN_KACHNA: myslíš Kapslovnu?...
    PAN_KACHNA
    PAN_KACHNA --- ---
    WOJTYLA: treba parukarka, kozu a 50-100m tam maj
    KOUTLOSH
    KOUTLOSH --- ---
    STENNY: Tak ono u té sportovní střelby... žádný fotbalista nezačínal rovnou v týmu v nějaké lize, ale kopáním s klukama za barákem - kdyby balony a hřiště z brankama byly zakázané běžným civilům a dostupné jen členům prestižních fotbalových klubů, asi by to nebylo divácky tak atraktivní, bylo by méně hráčů a nejspíš i ta kvalita by byla nižší, protože některé talenty by nikdy neměly šanci to zjistit. Podobně moje pomalu zvažovaná účast na puškovém LOS/IPSC, nemít tu levnou kosu, těžko bych to měl možnost zkusit a zjistit, jestli to má cenu nebo ne.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    COUDAK: Pokud potrebuje regulovat stavy zvere, tak staci sit u krmelce, reznicka palice a nuz. kazdymu praseti, jelenovi, lani, srnci, .. do ucha visacku s RFID chipem (kravy a prasatas v JZD to maj taky tak) a podle toho le proste dohledat a odregulovat. Monterky taky staci, zelene kamizolky netreba, stejne jako snitky do rany/tlamy. Pouzivat normalni medicinske nazvy (tedy oci (lat. oculus) , nikoli svetla atd.) Hon je zbytecny, proste to zatahnou do ohrady pomoci automobilovych houkacek (trubky netreba) a tam standardne a efektivne zpracujou - slabsi ci prespocetne kusy oddeli a odvezou kamionem na jatka, zbytek ocipuji, naockuji a pusti. Zadne zbrane nepotrebuji, maximalne tak bice a tazery. Ze maji nejake tradice, uctu ke zveri, rana s rosou, posedy a tak a zadna romantika? Pak uz to nejsou nastroje, ale hracky co snizuji efektivitu velkochovu a udrzovani statem svereneho ekosystemu. Ze to je naprosta blbost? Je to naprosto stejny pristup k myslivectvi, jako on uplatnuje k nam, tak tak se nad tim zamysli takto.
    STENNY
    STENNY --- ---
    COUDAK: Pokud nechápe důvod "pro zábavu/chci ji mít", tak to asi bude těžké. Reálně ji totiž má ze stejného důvodu i ten myslivec/lovec - není potřeba si doplňovat jídelníček lovem, akorát někdo to dělat chce.
    Když se tak proberu svými známými, co mají zlé, antievropské zbraně, tak vidím následující důvody:
    - Nostalgie. Jak psal Njal, kosu dostali do ruky na vojně, tak si ji koupili i v civilu.
    - Osobní ochrana. Pár známých bydlí na výdrholcích, kde je dojezd Policie v řádu desítek minut (nebo víc) a v zimě se tam dá dostat tak rolbou nebo vrtulníkem. Logická volba na obranu podobného domu je samonabíjecí puška. Dalších X má samonabíječku "in case of zombies" - není to jejich primární obranná zbraň, ale chtějí ji mít doma pro případ větších problémů.
    - Sportovní střelba. Netřeba rozvádět. Jen bych doplnil, že do této kategorie pro mě spadá i to, když někdo nezávodí oficiálně, v rámci organizace, ale piluje a trénuje sám, jen pro radost ze zlepšování - to dost lidí nechápe.
    - Zábava. Nejednoho člověka baví prostě děrovat terče v rychlém tempu a moc u toho nepřebíjet. Kropítka v pistolových rážích (Rak, UZI, pumpička...) můžou na pistolové střelnice a mají nemalý fun factor, navíc jsou levné na pořízení i provoz. Je to jako každá jiná zábava, a každý má nějakého koníčka (televizi nebo koloběžku taky nikdo nepotřebuje, striktně vzato).

    Takže tak.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Helejte kam nastrelit kosu na 50m praha a kolem? Halda je speste furt v pici? (K Sulcovy nejdu ani zadarmo)
    NELLI
    NELLI --- ---
    COUDAK: ano, mám Scorpion EVO - sklopná pažba, kratší než 60cm, 30 ranný banány, černej (byť se to snažím kompenzovat růžovým EU-friendly popruhem), full semiauto, ale dle Jourový je to stejně kulomet. Plně vraždomatická zbraň.

    Mám ho, protože si jím supluju tréning s puškou. Nemám tolik času, a pokud už jedu na puškovou střelnici, beru si spíš odstřelovačku, která mě ze všech zbraní, co mám, baví ze všeho nejvíc. S EVO můžu jít kamkoliv na pistolovou střelnici. Občas s ním jedu na PDW závody. Především ho ale mám proto, protože ho chci.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Zatimco nad Sa61 jsem premyslel 2 roky, jestli jo nebo ne, ale az prisla evropska uhnije se svoji smernici, tak jsem si rekl, uz by to pristi rok neslo, a kdyz se zaroven objevila nova zasilka Sa61 za cenu ~3800 Kc, tak jsem si rekl, proc ne, za tu cenu.
    NJAL
    NJAL --- ---
    NAVARA: No jo vlastne, ja ji jeste stihnul tesne pod 6K.
    NJAL
    NJAL --- ---
    COUDAK: Ale kdyz to rozepisu vic, tak 1) zkusenosti 2) obstojne levne krmeni 3) zvyk :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    bejvaly levný :)
    NJAL
    NJAL --- ---
    Pro kosu se rozhodne asi kazdy zakladak, skorp je legendarni hracicka, na kterou bezny bigos nedosahl... To jsou moje motivy pro obe.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    NJAL: no dobře a teď ta otázka :-) proč mít doma zrovna sa58 :-) co vás k tomu vedlo :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    COUDAK: No, kdyz do toho zapocitas ty vrazdomaticke zasobniky, co pri zasunuti napriklad delaj z kosy plazmovou pusku v 40W rozsahu, tak takove zbrane ma kdekdo.

    Ale namatkou se to tyka vsech se Sa61 a Sa58, a to i kdyz si ty zasobniky odmyslime.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Má tu někdo zbraně, kterých se týká evropské omezení? Jen že zajímavosti... Proč je tak máte rádi, proč jste se pro ně rozhodli :-D... Jen jsem řešil debatu s dědou co ne a ne pochopit, že zbraň je i pro lásku vzhledu a pocitu že střelby, než jen jako nástroj jak jej vnímá on. Nástroj pro shánění potravy (myslivec), nástroj pro ochranu sebe či výkon povolání. Na zbytek sportovní střelba.
    NJAL
    NJAL --- ---
    SHADDIE: Ze taky s nama hlasovali...
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    Slovensko uvažuje o tom, že se připojí k české žalobě proti EU | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...opa/slovensko-uvazuje-o-tom-ze-se-pripoji-k-ceske-zalobe-proti-eu_428501.html
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Tadaaaa a uz to sviti!

    NJAL
    NJAL --- ---
    PAN_KACHNA: Uz jsem tam byl, moc jsem necekal, ale cele je to takove trochu prumyslove, vystrilej, co sis predplatil a uvolni misto dalsimu (ne ze by me popohaneli, ale ti lidi tam jsou). Take prilis nepomaha, ze za stavy rozmerove pro 2-3 lidi velmi pohodlne je tech lidi treba 6-7.

    Nicmene ja to ocenil, vystrelil jsem si z leccehos, zkusil jsem si, co jsem si chtel jenom zkusit a otestoval, co jsem si chtel koupit :-)
    RIVAN
    RIVAN --- ---
    PAN_KACHNA: Povetsinou jsou fronty hlavne na proflakle kousky, mosin, .50, .454 a tak, na neco obyc by to nemelo byt tak zle dle referenci kamarada.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam