• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    PIVECEK: A proto tam bude 1:9 :)
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    DATEL: Zalezi na typu hlavne. Ja to strelivo zminoval s ohledem na power factor. Abys dosahl minimalniho PF, tak u kratkych hlavni se musi ustova rychlost dohnat vahou strely (62grs+).
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DATEL: Podle stoupani
    DATEL
    DATEL --- ---
    PIVECEK: co je spravne strelivo pro 12,5"? Dle tveho nazoru by byla tedy i pro zacatecnika lepsi treba 14"?
    DATEL
    DATEL --- ---
    MAZDA: diky za info a za clanek, prectu si :-)

    ja vedel, ze se mi po spouste let vyplati registrace na Nyxu, jeste ze jsem se tady zeptal :-D
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    MCD: Kazda mince ma dve strany a i kdyz si v poslednim prispevku zminil nemoznost delsiho systemu odberu plynu (coz je btw na zavodni aplikace docela rozdil), tak ja hlavni nevyhodu kratkych pusek vidim v tom, ze maji zaroven kratsi predpazbi a na dynamickou strelbu se to blbe chyta. O to vic, pokud ma nekdo normalne dlouhe, nedejboze delsi ruce :) Ta 12,5" je dle meho nazoru uplne minimum co na normalni ARko patri, s ni se zaroven se spravnym strelivem uz dostanes na minimalni power factor. Taky se slusi rici, ze 10,5" hlaven dela znatelne vetsi bordel.

    MAZDA
    MAZDA --- ---
    DATEL: Umíme k tomu sehnat mířidla i kolimátor. Mířidla k ní nedáváme, protože nemá smysl na pušku za 19 900 dávat od nás mířidla za 3000. Ekonomicky nám to nevychází. Kolimátory umíme taky. Stačí potom říct, po čem srdéčko touží.
    Puška je dělaná tak, aby byl možný maximální tuning, i když, upřímně... Otázkou je, co na té pušce potom ještě tunit víc, když freefloat předpažbí, lowprofile gasblock i moderní plasty budou přítomné.

    Přikládám článek od Františka Mikyny do současného speciálu časopisu Přežít, který se věnuje našim puškám.



    DATEL
    DATEL --- ---
    VOMAJDA: diky moc, tohle jsem potreboval vedet :-) Ted se jen rozhodnout, jestli 10,5" nebo 12,5" :-)

    MAZDA: diky za info. Pocitam, ze kdyz bych ji chtel casem nejak upravit (vylepsit), tak to u tebe pujde? A pripadne miridla ci kolimator by sel taky pres tebe k tomu sehnat?
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    DATEL: Komory budou standardně u všeho 5,56x45 NATO :) Hlavně nitridované.
    ELWERINE: 12,5" se staženou pažbou má cca 76 cm. Kosa s vyklopenou pažbou má 84,5 cm.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    DATEL: Délka hlavně ovlivňuje v první řadě úsťovou rychlost a z toho se pak odvíjí všechno ostatní. Pomiňme teď nějaké bojové aplikace, kde je potřeba řešit, jestli jsi chlapa trefil dostatečně rychlou střelou kvůli terminální balistice a pojďme se mrknout na to, co to udělá při střelbě na terč.

    Pokud se budeš pohybovat v takovém tom nejběžnějším prostředí pro rekreační, sportovní, civilně-taktickou střelbu, na 99,99 % se nedostaneš ke střelbě na větší vzdálenost než 300m a většinu toho odstřílíš do 50m. Tam se s 10" hlavní trefíš úplně bez problémů a s čímkoliv delším pochopitelně taky.
    Může se stát, že začneš řešit nějaké CQB, pohyb s puškou v budovách, v atuech, autobusech, ... Tam zjistíš, že to s 16" hlavní jde, ale stojí to za hovno. Čím kratší, tím lepší (a nezapomeň, že úsťové zařízení ti nějakej ten centimetr přidá).

    Druhá věc, co se hlavně u AR týče, je umístění gas portu - to je takovej ten carbine-length, mid-length, rifle-length gas system. U těch ultra-krátkých hlavní nemáš v podstatě na výběr, tam se nic delšího, než carbine-length nevejde. U těch delších bych šel minimálně po mid-length systému, protože ta puška je pak při střelbě klidnější a míň kope (na druhou stranu - pořád je to 5.56, nečekej nic významnýho ani v tý nejblbější možný konfiguraci).

    Z výše vypsaného vyplývá, že tohle DPMS má tu nejhorší možnou hlaveň, jakou si můžeš představit - 16" (zbytečně dlouhá) s carbine-length gas systémem (zbytečně krátkej). Nicméně, funguje to spolehlivě a je to levný.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    MAZDA: kdyz to srovnam s mojitvoji kosou, o kolik delsi je ta 10,5? Nebo muzes mi to prirovnat k necemu, co tady nekdo uz ma, z ceho jsem mohla strilet? Ty delky mi bez hmatatelneho dukazu prijdou takove... neurcite... :))
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    Počkej na MAZDU, nebo si kup mýho norníka (i s mířidlama lol) a já si koupím MAZDU sám :D
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    DATEL: tak střely z toho lítaj pomalejc (trochu), je to méně přesné (trochu, uživatel/začátečník nepozná) a díky menší váze pušky to víc "kope"...

    Ale to u .223/5,56 nemá moc velej side effect... menší hlaveň je:

    1. více manévrovatelná
    2. více concealovatelná
    3. více sexy...
    DATEL
    DATEL --- ---
    hm, tak jste me asi nahlodali, ale to je jednoduche, vzhledem k tomu, ze o tom v podstate nic nevim :-) Ten Oracle je taky bez miridel, takze tohle je stejny. Jen se zeptam mozna blbe, ale ten Perun bude .223 s komorou na 5,56? Jsem byl upozornen, abych bral to, co ma komoru i na tuhle razi.

    A jeste k te delce hlavne, puvodne jsem teda myslel, ze ta 16" bude lepsi, ikdyz nemam ambice strilet kilometrove vzdalenosti, nehlede na to, jak zminil MCD, ze na beznych strelnicich by to stejne neslo. Ty kratsi jsou tedy v cem presne jine, kdyz pominu - nejspis - dostrel? Sorry za asi stupidni dotaz zacatecnika, ale zatim jsem nenasel vhodne clanky (cesky), kde bych si to mohl vic nastudovat :-(
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    MCD: Norinco má 14,5". Jinak souhlas. 16" hlaveň má v našich podmínkách smysl jen pokud člověk střílí IPSC, aby nahnal faktor. Na dálky pak naopak zase 18". Na všechno ostatní stačí těch 10,5" - 12,5" - na kurzy, na taktiku, na LOS, na plinking... Sám mám právě to 14,5" Norinco a už se těším, až si k němu pořídím právě našeho kraťase.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MCD: norník má 14,5"
    MCD
    MCD --- ---
    DATEL: A aniž bych chtěl nějak podsouvat MAZDA tak na takové domácí žvýkání toho kraťase doporučuju. Na víc jak 300 metrů si v našich podmínkách stejně střelíš dost těžko a při blbnutí typu CQB je každej centrimetr navíc znát - 16" lauf, kterej má Oracle, Diamondback, MP15, Stag, Norinco, atd., mi přijde hrozně neohrabanej.
    Ale je to samozřejmě podle vkusu a chuti každého soudruha, pokud jsi chasník 205cm, 120kg, tak i s tou šestnáctkou budeš jak s klacíkem.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    DATEL: abych odpověděl na tvůj původní dotaz - mám to DPMS a střílí to fajn. Za ty prachy dobrý, pokud budeš v budoucnu chtít tunit, je to AR a tím pádem to půjde, takže z toho nakonec můžeš vždycky udělat úplně jinou pušku, než to byla na začátku a můžeš jít stylem "teď jsem si našetřil na nový předpažbí, tak ho vyměnim" a zbytek pušky bude pořád fungovat.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    DATEL: Jediné co, tak na začátku pojedeme na hlavních v délkách 10,5" a 12,5".
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    ELWERINE: V pořádku, i za obrázek patří díky :)
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    MAZDA: ale dala jsem prvni obrazek! :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam