• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SHADDIE: No tak to by mě zajímalo. Uberu konspiraci jeden krok. Držitel se probudí vedle kontejneru, bez peněz, bez klíčů a bez občanky. Poslední co pamatuje, jak platil tu jednu sklenku. Má pocit, že takhle divně mu není z pití.
    Bylo by pro něj s ohledem na stav justice a orgánů vhodné, aby hlásil, že se pravděpodobně stal obětí trestného činu?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SHADDIE: tak o tom žádná, ale ta diskuze začala tady ZEPHEER: tím, že pokud policie narazí na zfetovaného držitele (ale bez dalších podmínek), zda je to automaticky ztráta spolehlivosti (což IMHO ne, pokud není prokázáno opakování a úmysl - jakože věřím, že ve většině případů tam obojí bude, ale nikoli naprosto nezbytně nutně ve všech)


    XMEDA: Tak to asi taky většinou ano, ale nikoli nezbytně nutně - slyšel jsem o více párech, kde jim aspoň nějakou dobu fungovalo beproblémově, že kdo s kým spí je jeho věc (pokud tím například výrazně neohrozí společné jmění, nebo pokud tím neohrozí občanství toho druhého získané právě na základě sňatku, nebo ... prostě někdy je manželství pouze ekonomická či formální záležitost, někdy tam jsou hóódně zvláštní vztahy, někdo to má hozené tak, že tělesný sex je nepodstatný, ale běda, kdyby se zamiloval, někde je jeden sexu neschopný, ale nechce toho druhého trápit a tak dokud se to prokazatelně neprovalí, tak to toleruje ... by ses divil, jaké všechny věci se člověk během let doslechne a jak jsou někteří lidi různí). Nemluvě o tom, že v tom příběhu stejně mohl figurovat svobodný a jeho spolubydlící, rodiče nebo kdokoli jiný, u koho lze bezpečně nechat klíče, takže nedojde k jejich ukradení slodějkou a možnosti zneužití a tudíž nedostatečnému zabezpečení zbraně. Nebo může klíče od trezoru se zbraní uchovávat v trezoru na kód, nebo tak něco.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    REDSNAKE: nevím jestli je takový závislák schopen racionálně uvažovat, pokud delší dobu nemá svoji dávku :)
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    GILHAD: šmarja, sem nečekal, že se tu lidi vytasej s takovejma konspiracema :-D předpokládám, že v případě, že PČR zachytí držitele pod vlivem návykových látek a bude z toho chtít vyvodit důsledky, tak asi prošetří jak k požití došlo. když neldo bude frčet na heráku nebo perníku, tak asi těžko bude tvrdit, že mu to slečna přihodila na veselici do pití, že jo.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    GILHAD: no kdyz manzelka zjisti, ze se tahas s courama, tak rada dosvedci, ze si slehas pravidelne ;)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    OTAKAR: tak aspoň něco
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    REDSNAKE: BeErou se jen návykové látky podle příloh 1 až 7 nařízení č. 463/2013 Sb. Tam nikotin patrně není.
    463/2013 Sb. Nařízení vlády o seznamech návykových látek
    https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2013-463#prilohy
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    proboha
    nevymyslejte koniny
    aby neco byl prestupek/trestny cin, musi tam byt vedoma slozka pachatele..
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Tak ja se priznam ze se sjizdim navykovejma latkama denne, mejch dvacet cigar denne mi nikdo nevezme! Jestli je to na zbrojak necham na posouzeni kazdeho soudruha
    Ano, nikotin je samozrejme klasifikovan jako navykova latka.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SHADDIE: Protipříklad? Držitel ZP si doma nechá zbraně v trezoru, stejně jako ZP, klíče atd. a jen s občankou a peněženkou jde na procházku nočním městem. (však se tu nevraždí, projdu se, přespím u kámoše na druhém konci a ráno vyrazíme na místní veselici slavení jara, tam stejně nesmím se zbraní a až se vrátím, bude manželka už doma od matky, tak mi otevře.) Co čert nechce, potká pohlednou holku, slovo dá slovo, nakonec proč nezajít na sklenku vína (ale jen jednu, než půjdem dál obdivovat památky a třeba i nšco víc) a napotvoru je to uspávačka, takže se probudí ve špitálu a u postele příslušník, co se chystá sepsat ten případ, aby ji konečně mohli zavřít. Jenže samozřejmě diagnoza je předávkování návykovou látkou a že je to drýitel ZP vyjede policajtovi hned při zavedení nacionálií poškozeného do systému.

    Je to "prokazatelně požívá návykové látky" ve smyslu zákona? Sjetej byl do bezvědomí, když ho do špitálu přivezli...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    co je pravidelné užívání a co nahodilá intoxikace by měl stanovit doktor, stejně jako u řízení vozidla (imo)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SHADDIE:
    A když u držitele zp zjistí, že je sjetej, tak to podle mě prokazatelné požívání je
    Vezmu to z druhé strany - takže stačí majiteli ZP přisypat prášek do čaje a poslat na něj policii? Nejsem právník, tak se ptám vzdělanějšího
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    ZEPHEER: pokud "prokazatelně požívá návykové látky", tak to podle mě na ztrátu spolehlivosti je. A když u držitele zp zjistí, že je sjetej, tak to podle mě prokazatelné požívání je. zatimco u chlastu je tam to slovíčko "nadměrně", tak u drog podle mě stačí jakékoliv požití.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Fetkam ZP sebrat, ostatne pri zjisteni zavislosti by jim ani nemel lekar dat razitko.
    ZEPHEER
    ZEPHEER --- ---
    GEKONZPRAHY: Ale kdepak. Jen jsme se s kolegou bavili, a narazili na tento "problém". Já osobně myslím, že se jedná o ztrátu spolehlivosti.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    REDSNAKE: to je samozřejmě jiná otázka, na kterou neumím s jistotou odpovědět. A nejspíš bude záviset "na posouzení správního orgánu", což je synonymum pro generátor náhodných rozhodnutí. V zákoně je psané "požívá", což češtinářsky implikuje průběh nebo soustavnost. Takže selským rozumem při opakování asi jo, při prvním výskytu spíš ne, ale češtinářský a matematicko-logický výklad nemusí mít s literou zákona moc společného :-)
    Prakticky - policajt si zfetované osoby, pokud neohrožuje někoho nebo něco, nevšímá (což je asi správně, protože to není přestupek, takže policajt by neměl mít důvod pokutovat), takže se to nemá jak řešit. Leda by na to přišli nějak náhodně třeba v nemocnici nebo ve spojitosti s něčím jiným.
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    ZEPHEER: Za tvym dotazem chybí obligátní "asking for a friend" :D
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ZEPHEER:
    CERMI_FOX: na druhou stranu nepřichází tím o "spolehlivost"?

    "b) kdo prokazatelně nadměrně požívá alkoholické nápoje nebo prokazatelně požívá návykové látky11),"
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZEPHEER: být zfetovaný samo o sobě není přestupek.
    ZEPHEER
    ZEPHEER --- ---
    Dotaz.
    Když někoho se zbrojákem chytnou zfetovanýho, jedná se o přestupek nebo rovnou přichází o spolehlivost?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam