• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    ELWERINE: Snaha se cení :) Myslím, že bych ještě dal dohromady většinu toho, co jsme se učili my. Ale jestli bych to uběhal? :D To asi ne...
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    MAZDA: barak ne, ale zatim hratky ve volnem prostranstvi strelnice 6 lidi :). Kdyby nebyl covid, tak mam treninky a jsem blazena a vice trenovana samozrejme.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    ELWERINE: Synchronizované čištění baráku alespoň ve 4 lidech? :-P S ostrejma, nebo alespoň FX? Opakovaně? Jako jo, za intenzivní víkend se člověk leccos naučí, ale prostě je potřeba, aby těch víkendů bylo hodně, aby se dalo mluvit o reálném zvládnutí, že jo... :D
    STENNY
    STENNY --- ---
    KENJIRO: "...že v českých podmínkách je potřeba..." English, do you speak it? :))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    cqb parovy trenink zni jako fajn zabava na letni vikendy “srdicko srdicko srdicko” ;)
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    BAAL: :D cim? Poslednim pohledem pred narazem do ksichtu? .)
    BAAL
    BAAL --- ---
    ELWERINE: Ten bych sestrelil za letu:-)
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    BAAL: vole jesteze nebydlis se mnou, uz by po tobe letel tezky predmet!
    BAAL
    BAAL --- ---
    ELWERINE: Ty mazej k plotne:-P
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    MAZDA: ehm. Kdyby nebyl covid, tak treba ja to mam. Uz jsme takhle pekne blbli a je to fun.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    SHADDIE: to jeste v poho, ja se zamyslim nad tim, proc bych si mela nechat dat do drzky? Jen proto, abych mohla potvrdit, ze ... ze.... ze co? Ze jsem lama, co neni schopna vyjednat klid nebo... Co tim mam ziskat za achievment? Jsem zmatena.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    VESNACH: Hele, Ty jsi začal se "základní vojenskou službou". Já Ti na to odpověděl, že základní vojenská služba, ani KZP v dnešní podobě, nemají úplně relevanci pro střeleckou přípravu nebo taktiku a pohyb po bojišti. Moje reakce o 90 % zdejších členů reagovala jen a pouze na KZP (tj. to co Ty označuješ jako základní vojenská služba). Netroufám si tvrdit, že 90 % zdejšího klubu by přestřílela, například, útvar ochrany ministra VP. Ale třeba oproti pluku chemické ochrany nebo protiletadlovému pluku bych jim i fandil (ale to je spíš k dokreslení toho, že na úrovni AČR je střelecká i taktická příprava různa útvar od útvaru).
    Co se týče dráhy bojovníka - nechci být hnidopich, ale "dráha bojovníka" je překážková dráha - nic, kde by po Tobě v podmínkách AČR někdo střílel ostrýma. Z toho by se asi velení posralo do vejšky :D Ale jak říkáš, každý záložník, který slouží na bojovém útvaru, si může NATO překážkovku na útvaru proběhnout. Strážní roty, obávám se, asi jen ve Vyšpointu.

    Kde mám dojem, že se absolutně míjíme vnímáním, je realita celého toho střetnutí. Ty mluvíš o situaci "dostat ránu a racionálně uvažovat", ale oba víme (doufám), že pokud je situace taková, že dostaneš ránu, tak je to všechno v prdeli a tahat pistoli bude až někde dál v pořadí úkonů. Většinou se celá situace semele tak rychle, že těžko něco vyhodnocovat, kromě toho, odkud přišla rána. Tedy, za předpokladu toho, že tomu nepředchází nějaká eskalace, ano.

    To, co popisuješ Ty ("vyhodnocujes situaci, aktivne menis pozice a u toho se snazis nepostrelit sebe nebo nekoho v okoli") je spíš situace, kdy zaznělo "kontakt dvanáct!" a hned po tom "družstvo k boji!". V ten moment je opravdu potřeba vyhodnocovat situaci, přesouvat se po bojišti v rámci zvolené taktiky a snažit se střílet jen po nepříteli a netrefit buddyho nebo někoho jiného z týmu.
    A ano, tady bych si na moc členů zdejšího boardu nevsadil (chvíli jsem přemýšlel o IPSC, ale tam chybí ta nutnost koordinovat se s ostatními na palebné čáře). Jenže, zase narážíme na to, co jsem psal o něco níž. Pokud chceš "měnit pozici, vyhodnocovat situaci a pracovat v týmu", tak to vyžaduje mít nějakou tu skupinu (jeden je nic, dva jsou team), se kterou můžeš reálně trénovat a připravovat se. No, a tady se optejme, kdo z nás to má? Reálně to mají airsofťáci (z nich je stejně alespoň čtvrtina VzP) a pár dalších lidí, kteří se někde sdružují (nejvýraznější asi jsou B=rdy).
    Jenže, aby to k něčemu reálně bylo, znamená to cvičit a cvičit. Drillovat a drillovat. Narovinu, jeden, dva, čtyři kurzy to zase tak nevytrhnou, pokud člověk necvičí.
    A pak se začne střílet, začne to bouchat a všechno je zase jinak. Zažil jsem si, jaký to je, když se začne po baráku prohánět zásahovka. Zažil jsem si, jaký to je střílet po chlapovi ve dveřích (ne, na dva metry jsem ho tehdy netrefil, dneska by to už asi bylo lepší). Jenže k tomu, aby tohle šlo reálně trénovat, je potřeba pokokot prostředků (aby to reálně mělo smysl). Protože, pokud to nemá bouchat kolem, tak je to zase ten airsoft (a tam jsme, svého času, dokázali nadrillovat poměrně dost).

    Ale jako, řekněme si narovinu, myslím, že nácvik CQB/FIBUA je něco, co by se hodilo k "párové zábavě" právě pro momenty, kdy někdo začne lézt do baráku.
    Jen se bojím, že spát s puškou, plate carrierem a nokťákem u postele, se v mnoha párech neslučuje s rodinným životem.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    STENNY: on je ten koncept technicky vzato správný. Pokud bys zakázal držení zbraní každému druhému podle abecedy, snížil bys tím kriminalitu s legálně drženou zbraní o fantastických 50 %.
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    VESNACH: "dráhu bojovníka s ostrou municí..." :-D
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    MAZDA: ja ti nikde netvrdim, ze z tebe nekdo za 3 mesice udela cokoliv, nebo ze ti k necemu bude okop, bojova vozidla, nebo hod granatem :) ale i zalozak ma dneska moznost behem strelecky pripravy projit drahu bojovnika s ostrou munici. Vubec mi nejde o to, jestli z toho vyjde jako dobrej, nebo spatnej strelec. Boj neni kryta strelnice, ale extremni situace kdy pocitujes permanentni diskomfort, vyhodnocujes situaci, aktivne menis pozice a u toho se snazis nepostrelit sebe nebo nekoho v okoli :) proc mam i ted pocit, ze tohle vetsina lidi uplne ignoruje z nejakyho duvodu? "Mit strelnou zbran na sebeobranu = pro me absolovat pripravu se strelnou zbrani na boj?" Co mi unika v tyhle rovnici prosim vas pekne, vysvetlete mi to (kdyztak uz ale v poste diky)...kazdopadne jestli teda 90% dobrejch strelcu jak pises prodelalo alespon jeden kurz takticky strelby v nejakym rozumnym systemu a alespon 8% z nich dostalo od nekoho kdy delo a bylo schopnych pak nejak castecne racionalne uvazovat a 2% z nich bylo nekdy v situaci, kdy si myslelo ze z toho nevyjdou se zdravou kuzi, ale dokazali to diky adaptaci na stres, tak me to opravdu moc mrzi, ze vytahuju takovyhle banality. Uz to nikdy neudelam, byla to amaterska chyba online diskutera :D za kterou se hrozive omluvam vsem temhle 100%, ze zpochybnuju jejich legitimni pravo na to mit nabitou a odjistenou zbran v nocnim stolku, v pokojiku za ucelem sebeobrany a ochrany rodiny a majetku (navic kdyz byli u praktika a udelali rozborku sborku cezety), peace > odletam zpet do dreamlandu a jednou vam treba taky poslu 500.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    Hezký to je. :)
    SWIST
    SWIST --- ---
    Tak vám děkuju pěkně.. Nedávná diskuze ohledně malorážek mne konečně rozhoupala k pořízení malé kliky. :D a to by mě měl za měsíc čekat ještě perun..

    Ohledně té malorážky, je nějaký konsensus ohledně optiky? Nějaký ideální poměr cena/výkon?
    Docela se mi líbí Vortex Crossfire II 4-12X50.. Ale vůbec jsem se přes něj nedíval, tak jen spíš cenovkou a základními parametry.

    NJAL
    NJAL --- ---
    STENNY: O zmagoreni Dienstbierovejch profesionalu s psychotesty ani nemluve...
    STENNY
    STENNY --- ---
    Celkem mě fascinuje koncept, že v českých podmínkách je potřeba zásadně způsobem XY zpřísnit požadavky na zbroják, protože to něčemu pomůže. Jako třeba že když se někdo naučí uběhnout kilometr, tak nebude potom dělat... co závadného? Chápu ten koncept, že k obranné zbrani patří ideálně taky fyzička a nějaké základy sebeobrany bez ničeho, ale kotvit to do zákona...
    Korelaci mezi fyzickými neschopnostmi a egoboostem nějak nenalézám; naopak lidi, se kterými jsem měl nějaké zbytečné problémy, často vypadali, že posilovna je jejich druhý domov (a cela předběžného zadržení třetí, ale to už sem nepatří).
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    XMEDA: tak samozřejmě hned vedle brokny jsou zavěšeny sluchátka :-D

    Jestli fakt máš nervy,tak zde:

    360° Pavlíny Wolfové 24.3.2021 - 360° PAVLÍNY WOLFOVÉ - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/porady/360deg-pavliny-wolfove/24032021
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    SHADDIE: Jen pak teda budou vsichni v mistnosti uplne hlusi a mozna naporad :D
    TIGER: 3/4 zasobniku jsou uz setrny dost, kdyztak prehodim druhej .)
    VESNACH: Samo, kdyz ke mne udela dalsi krok/pohyb s kudlou v ruce, tak prestanu strilet az nebude stat.. tam uz neni na co cekat a pokud nezdrhne uz pri detekci majitele nemovitosti s kverem v ruce, je to neco spatne a rozhodovani je jednodussi. Taky jde strelit do zeme, kdyby fakt chtel jen pomoct s premyslenim a vypadal jako vysmazenej blbec.
    NJAL: Tu bude hodne zalezet na utvaru a case. Kolega vedec za rocni vojnu vystrelil deset ran z vz58 a na hlidku s ostryma dostali tri naboje, pak uz se to jen ucili rozebrat a cistit. A zas treba soused ob par domu byl na vojne v dobe Jugoslavskych akci a vozili je prej na strelby i vykopove prace nekolikrat za rok i kdyz byl jakysi elektro/spojar/radista a ne standard strelec.

    KENJIRO: Kdyz jsi tu, neni nekde zaznam toho vcerejsiho Dientsbiera?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam